Ana içeriğe atlayın

Blok Zinciri Güvenliği Nedir?

Blok zinciri güvenliği ve veri güvenliği konusunda çalışan bir teknisyen.

Blok zinciri güvenliği, bir blok zinciri ağını çevrimiçi tehdit aktörlerinden korumak için uygulamaya konulan risk yönetimi prosedürü veya güvenlik sistemidir. Blok zinciri güvenliği, dolandırıcılık ve siber saldırılara karşı koruma sağlamak için en iyi siber güvenlik uygulamaları, test edilmiş çerçeveler ve teknik güvencelerin bir kombinasyonunu kullanır.

Bitcoin'in ortaya çıkışından bu yana, blok zinciri teknolojisi günümüz toplumlarında hızla yeni bir tür normal haline geldi. Başlangıçta, kripto para çevrelerinde merkezi olmayan ticaret ve doğrulamaya (tabiri caizse kurumsal bir 3. taraf olmadan) izin veren kamuya açık kayıt defteri teknolojisi olarak oynadığı rolle bilinen blok zinciri, bugün dünya çapında çeşitli para birimlerini ve dijital hizmetleri destekleyen çok sayıda farklı ağa sahip. Bankacılık ve sağlık hizmetlerinden tedarik zincirlerine ve izlenebilirliğe kadar, blok zincirleri günlük hayatımızda giderek daha önemli bir rol oynamaktadır.

Sonuç olarak, ne tür blok zincirlerinin mevcut olduğunu ve en önemlisi bunların nasıl güvence altına alındığını anlamak da aynı derecede önemli hale geliyor. Bu nedenle blok zinciri ve güvenliğine ilişkin bu kılavuzu hazırladık. Blok zincirinin ne olduğunu, günümüzde hangi farklı türlerinin bulunduğunu, ne kadar güvenli olduklarını, bir blok zinciriyle çalışırken hangi siber güvenlik protokollerinin dikkate alınması gerektiğini ve blok zinciri ağlarında hangi saldırıların yaygın olduğunu keşfetmek için okumaya devam edin.

Blok Zincirinin Tanımı

Blok zinciri özünde, farklı bilgisayar kullanıcıları arasında paylaşılan dağıtılmış bir veritabanı (defter olarak bilinir) olarak tanımlanabilir. Bir blok zincirindeki veriler, kriptografik bir zincirle birbirine bağlanan bloklar halinde yapılandırılır. Blok zincirine bir işlem veya işlem demeti (yeni bir veri bloğu şeklinde) eklendiğinde, blok daha sonra bir mutabakat mekanizması (bazen PoW veya iş kanıtı olarak da bilinir) tarafından doğrulanır ve üzerinde mutabakat sağlanır. Mutabakat mekanizması, dağıtılmış ağdaki bazı üyelerin (düğümler olarak bilinir) kolektif katılımını içerir. Bitcoin'de (ve diğer kripto para birimlerinde) bu, önemli bir hesaplama gücü gerektiren "madencilik" ve "karmalama" işlemleriyle yapılır. Yukarıdakilerin bir sonucu olarak, dağıtılmış defter teknolojileri (DLT'ler) ağ üzerindeki tek bir kişi tarafından değiştirilemez. Böylece tek bir hata noktası yoktur ve her türlü risk dağıtılmış olur.

Blok zincirini anladığınıza göre, şimdi piyasada bulunan farklı blok zinciri türlerini inceleyelim.

Blok Zinciri Türleri

Blok zincirleri öncelikle ağlarındaki verilere kimin katılıp katılamayacağı ve erişip erişemeyeceği konusunda farklılık gösterir. Genel olarak iki ana tür blok zinciri vardır:

Halka Açık Blok Zincirleri

Halka açık blok zinciri ağları (bazen açık veya izinsiz blok zinciri ağı olarak da bilinir) herkesin katılımına açıktır ve tüm üyeler (genellikle anonim kalırlar) istedikleri takdirde işlemleri doğrulayabilirler. Halka açık blok zincirleri, internete bağlı bilgisayarları kullanarak halka açık anahtarlar aracılığıyla işlemleri doğrular. Bu herkese açık kriptografik anahtarlar, bu tür bir ağdaki verileri tanımlamanın ve verilere erişmenin birincil yoludur.

Özel Blok Zincirleri

Özel blok zincirleri, ağın verilerine erişmek için üyelik ve tanımlayıcı bilgiler gerektirir. Bu nedenle, özel blok zincirleri izinli blok zinciri ağları olarak bilinir ve seçici onaylama olarak bilinen bir mekanizma aracılığıyla mutabakata varırlar (ağın yalnızca belirli üyelerinin işlemleri içeriden doğrulamasına izin verilir ve bunu yapmak için genellikle ağın dağıtılmış defterine erişmek için özel izinler kullanılır). Özel blok zinciri ağları genellikle bilinen ve güvenilen kurum ve kuruluşlardan oluşur.

Hibrit Blok Zinciri

Özünde hibrit bir blok zinciri, birlikte çalışabilen özel ve genel blok zincirlerinin bir karışımıdır. Günümüzde kullanılan iki ana blok zinciri türünün avantajlarından yararlanmak üzere tasarlanmışlardır.

Blok Zinciri Ne Kadar Güvenlidir?

Merkezi olmayan tasarımı ve kriptografi kullanımı sayesinde blok zincirleri genel olarak oldukça güvenlidir. Bir veri bloğu zincire eklendikten ve doğrulandıktan sonra kaldırılamaz ve birden fazla blok her zaman doğrusal olarak saklanır (bu nedenle sistematik sorunlar için defteri kontrol etmek kolaydır). Aynı şekilde, çoğu blok zincirinde depolanan kayıtlar şifrelenir, bu nedenle hassas verilere saldırı gerçekleştirerek bile erişmek genellikle zordur. Ancak blok zinciri ağları daha karmaşıktır. Defter teknolojisinin kendisi teorik olarak "aşılmaz" olmasına rağmen, ağın kendisi siber saldırılara ve dolandırıcılık girişimlerine karşı bağışık değildir. Başlangıcından bu yana, çeşitli blok zinciri ağlarına yönelik bir dizi farklı saldırı olmuştur.

Blok Zinciri Saldırıları

Genel olarak, blok zinciri ağlarının savunmasız olduğu dört ana siber saldırı türü vardır:

%51 Saldırıları

Özellikle işlem yoğun ve güç yoğun bir siber saldırı olan %51 saldırısı, ağın madencilik gücünü (daha spesifik olarak, ağın madencilik karma oranını) yeterince kontrol etmek için birleşik kaynaklarını kullanan bir grup "madenci" tarafından başlatılır (bunlar başlangıçta ağın bir parçasıdır). Bunu yaparak, defterin kontrolünü etkin bir şekilde ele geçirirler. Defterin kontrolünü ele geçirdiklerinde, kötü niyetli madenciler finansal dolandırıcılık yapmak için defterdeki işlemleri manipüle edebilirler. Özel ağlar genellikle bu tür saldırılara karşı dayanıksızdır.

Yönlendirme Saldırıları

Bir yönlendirme saldırısını tespit etmek çok zordur çünkü saldırının büyük kısmı perde arkasında gerçekleşir. Bu saldırı, internet servis sağlayıcınıza aktarılan verilerin ele geçirilmesini, ağın bölünmesini ve belirli düğümler arasındaki belirli bir zincirin hedeflenmesini içerir. Esasen bir tür paralel zincir oluşturan saldırgan, daha sonra hedeflediği alandan herhangi bir para birimini veya kişisel bilgiyi çalabilir.

Sybil Saldırıları

Sybil saldırısı, bir bilgisayar korsanının bir düğümü kullanarak birden fazla sahte kimlik ya da "Sybil kimliği" oluşturup bir ağı doldurmasıdır. Bu daha sonra, ağın bilgi işlem gücünün %51 çoğunluk kontrolünü elde ettikleri bir %51 saldırısı gerçekleştirmelerine olanak tanır: böylelikle bilgisayar korsanına ağda orantısız derecede büyük bir etki veya varlık kazandırır. Dağıtık sistemlerde yaygın olan bu durum, güven ve bütünlüğü zedeleyerek kimlik doğrulama ve kriptografik protokoller yoluyla savunmayı teşvik eder.

Kimlik Avı Saldırıları

Birçok kullanıcının iyi bilmesi gereken klasik bir çevrimiçi dolandırıcılık tekniği olan blok zinciri ağına yönelik kimlik avı saldırıları, son 3 örnekte olduğu gibi mutlaka ağa yönelik bir saldırı değildir. Bir blok zinciri kimlik avı saldırısı, hesaplarından para çalmak amacıyla kimlik bilgilerini elde etmek için kimlik avı e-postalarıyla blok zinciri üyelerini hedef alır.

Yukarıdaki tehdit çeşitliliğinden de görülebileceği gibi, siber güvenlikle ilgili en iyi uygulamalar günümüzde blok zinciri güvenliğinde önemli bir rol oynamaktadır.

Blok Zinciri ve Siber Güvenlik

Blok zinciri ağlarında siber güvenliğin, daha doğrusu veri güvenliğinin rolü, günümüzün kamuya açık (ve özel) olarak kullanılan dağıtılmış defter teknolojilerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Aşağıda, hem işletmelerin hem de ağ yöneticilerinin blok zinciri güvenliklerini geliştirmek için kullanabilecekleri en iyi uygulamaların ve çerçevelerin bir listesini bir araya getirdik.

  • Kimlik ve Erişim Yönetimi: Hem herkese açık hem de özel ağlar için erişim kontrolleri ve kullanıcılar ile düğümler arasındaki iletişimin meşrulaştırılması, hassas veri aktarımlarının ve para biriminin içeriden korunmasının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu, blok yüklerinin şifrelenip şifrelenmeyeceğine ve kullanıcıların özel ve genel anahtarlarının nasıl yönetileceğine ve iptal edileceğine karar vermeyi içerir.
  • Yönetişim ve Risk Yönetimi: En kötü ihtimalin gerçekleşmesi durumunda blok zinciri katılımcıları için felaket kurtarma planınızın ne olduğunu düşünün. Zincirinizdeki önemli güvenlik açıklarını veya diğer zayıflıkları keşfetmek için düzenli risk değerlendirmeleri yapın. Aynı şekilde, blok zincirlerinin yaşam döngüleri boyunca tüm siber güvenlik ve gizlilik yasalarına, yönetmeliklerine ve ülkeye özgü diğer gerekliliklere tabi olduğunu unutmayın.
  • Kanıtlanmış bir VPN kullanın : Kullanıcıların ve düğümlerin işlem yaparken güvenilir ve kanıtlanmış bir VPN'i etkinleştirmelerini önerin. Sanal Özel Ağ, kullanıcının uzak bilgisayarı ile harici sunucular arasında şifrelenmiş özel bir tünel oluşturarak çalışır, böylece verileriniz veya işlemleriniz ağa yönelik herhangi bir dış tehditten korunur.
  • Özel Bir Antivirüs Yazılımı Seçin: Genel olarak, blok zinciri ağlarına yönelik bilinen tehditlerden, özellikle de kimlik avı dolandırıcılıklarından, yerel makinenizde özel bir antivirüs yazılımı yüklüyse kaçınmak çok daha kolaydır. İyi bir antivirüs sistemi sizi sadece bilinen tehditlere karşı korumakla kalmaz, aynı zamanda düzenli taramalar yaparak yeni tehditlere karşı da uyarır. Aynı şekilde, antivirüs yazılımı da düğüm olarak işlemleri doğrularken size ekstra bir koruma katmanı sağlar. Düzenli güncellemeler, taramalar ve tüm dijital faaliyetlerinizle ilgili tutarlı yardım ve destek sunan özel güvenlik yazılımımız Kaspersky Premium'u kullanmanızı öneririz.

SSS

Blok Zinciri Güvenliği Nedir?

Blok zinciri güvenliği, bir blok zinciri ağını çevrimiçi tehdit aktörlerinden ve siber suçlulardan korumak için tasarlanmış risk yönetimi prosedürü veya sistemidir. Blok zinciri güvenliği, dolandırıcılık ve siber saldırılara (%51, Sybil, Kimlik Avı ve Yönlendirme saldırıları dahil) karşı koruma sağlamak için en iyi siber güvenlik uygulamaları, test edilmiş çerçeveler ve teknik güvencelerin bir kombinasyonunu kullanır.

Blok Zinciri Güvenliği Neden Gereklidir?

Blok zincirleri kriptografik olarak imzalanmış olmasına rağmen, yalnızca yetkili kullanıcıların düğümlere ve genel olarak blok zinciri ağına erişebilmesini garantilemek için blok zinciri güvenliğine ihtiyaç vardır. Blok zinciri ağları, hassas kullanıcı bilgilerinin güvenli ve gizli tutulmasını sağlamak için bir dizi siber güvenlik protokolü ve çerçevesinden yararlanır.

Blok Zinciri Güvenliği Siber Güvenlik ile Aynı mıdır?

Blok zinciri güvenliği, bir blok zinciri ağını siber suçluların ve tehdit unsurlarının sızmalarına ve saldırılarına karşı korumak için özel olarak tasarlanmıştır. Aynı şekilde, blok zincirleri şeffaflık ve değişmezlik sağlamak için kendi içlerindeki güvenlik protokollerini kullanır. Siber güvenlik genel olarak, blok zincirleri de dahil olmak üzere herhangi bir sistem, ağ veya makinedeki verilerin genel olarak korunmasıyla ilgilidir.

Blok Zinciri Güvenli midir?

Evet, blok zincirleri güvenlidir çünkü mutabakat mekanizmaları ve kriptografik anahtarlar aracılığıyla hem şeffaf hem de değişmez olacak şekilde tasarlanmışlardır. Bununla birlikte, blok zinciri ağları ve düğümler de dahil olmak üzere blok zinciri üyeleri belirli siber saldırı türlerine karşı savunmasızdır. En yaygın saldırı vektörleri %51, Yönlendirme, Kimlik Avı dolandırıcılığı ve Sybil saldırılarıdır.

Blok Zinciri Ne Kadar Güvenlidir?

Blok zincirleri tasarımları gereği son derece güvenlidir: verileri bloklar halinde yapılandırılır, kriptografik bir zincirle birbirine bağlanır ve bilgi aktarmak için bir mutabakat mekanizmasından (bazı üyelerin toplu katılımını içeren) yararlanırlar. Bununla birlikte, blok zinciri ağları daha az güvenlidir çünkü istismar edilebilecek güvenlik açıklarının sayısı daha fazladır.

%51 Saldırısı Nedir?

%51 saldırısı, blok zincirleri ve dağıtılmış defter teknolojilerine yönelik özel bir siber suç faaliyeti türüdür. %51 saldırıları, ağdaki bir grup kötü niyetli madencinin, blok zincirinin defterinin kontrolünü ele geçirmek ve hileli işlemler gerçekleştirmek için kaynakları birleştirmesini içerir. Özel blok zincirleri bu tür saldırılara karşı dayanıksızdır.

Yönlendirme Saldırısı Nedir?

Yönlendirme saldırısı, bir internet servis sağlayıcısına aktarılan verilerin ele geçirilmesini, esas itibariyle blok zinciri ağının bölünmesini ve belirli düğümler arasındaki belirli bir zincirin hedef alınmasını içerir. Saldırgan buradan herhangi bir para birimini veya kişisel bilgiyi çalabilir. Yönlendirme saldırılarını tespit etmek zordur çünkü saldırının kendisi perde arkasında gerçekleşir.

Hibrit Blok Zinciri Nedir?

Hibrit bir blok zinciri, özel ve genel blok zincirlerinin ortak avantajlarından istifade eden unsurların bir kombinasyonudur. Aynı şekilde, hibrit blok zincirleri de birlikte çalışabilen hem özel hem de herkese açık bir blok zincirinden oluşan bir blok zincirini ifade edebilir. Yükseltme zor olsa da ölçeklendirmenin daha kolay olduğu düşünülmektedir.

Önerilen Makaleler ve Bağlantılar:

Önerilen ürünler:

Blok Zinciri Güvenliği Nedir?

Bir kripto kullanıcısıysanız veya blok zinciri teknolojisiyle ilgileniyorsanız, blok zinciri güvenliğinin ne olduğunu ve hangi tehditlerin var olduğunu bilmek önemlidir. Şimdi tıklayın.
Kaspersky logo

İlgili makaleler