Evden çalışmanın yeni normal haline gelmesiyle birlikte, kişisel ve profesyonel verilerinizi nasıl güvende tuttuğunuzu düşünmeniz önemlidir. Tüm dünyada siber suçların yaygınlığı artarken, bilgisayar korsanlarının sıklıkla kullandığı ana varlıklardan biri parolalardır. Hepimiz farklı uygulamalar ve hesaplar için tek bir parola kullanmamamız gerektiğini bilmemize rağmen, birçok kullanıcı daha kullanışlı ve hatırlaması daha kolay olduğu için hala bunu yapıyor.
Ancak, kişisel sisteminizde bir parola kasası veya yöneticisi kurmak da aynı derecede kolaydır. Bu şekilde, verilerinizin ihlal edilmesi riskinden kaçınabilirsiniz ve sonunda hatırlamanız gereken tek bir parolanız olur, "ana parola". Parola kasaları ve yöneticileriyle ilgili eksiksiz kılavuzumuzu görmek için okumaya devam edin.
Parola Kasası Nedir?
Parola kasası (bazen parola yöneticisi, saklayıcı veya dolap olarak da bilinir), parolalar ve oturum açma kimlik bilgileri (çevrimiçi uygulamalara ve hesaplara erişmek için kullandığınız bilgiler), belgeler, resimler ve diğer hassas bilgi parçaları gibi verileri güvenli bir dijital konumda saklamak için kullanılan şifreli bir alandır. Parola kasaları genellikle, doğru şekilde şifresi çözüldüğünde kullanıcıya kasadaki diğer parolalara erişim sağlayan bir ana parola kullanır. Kişisel ve profesyonel kullanıcı verilerini siber suçlulara karşı güvende tutmak için tasarlanmıştır. Bir parola kasasının amacı, kullanıcıların parolalarını farklı dijital platformlarda çoğaltmalarını engellemektir.
Parola yöneticisi ve parola kasası terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır ve çoğu parola kasası, yazılımın işlevselliğine zaten entegre edilmiş yönetim yazılımı içerir. Teknik olarak, parolalarınızı ve hassas verilerinizi kategorilere ayıran ve verimlilik için "tek tıklamayla" oturum açmayı sağlayan bir parola yöneticisidir. Parola kasası, parolalarınızı ve verilerinizi dijital olarak saklayan parola yöneticisi yazılımının şifrelenmiş bölümünü ifade eder.
Parola kasaları genellikle kullanıcı için kasa, parola güvenlik merkezi ve yönetim araçları olmak üzere üç bölüme ayrılabilen bir dizi işlev içerir. Kasanın kendisi genellikle bilgisayarınız, mobil veya tablet cihazınız aracılığıyla kolayca erişilebilen bir dizi belge ve görüntüyü (sadece parolaları değil) depolayabilir. Parola güvenlik merkezi, verilerinizi korumak için gelişmiş şifreleme kullanır. Ayrıca yeni parolalar oluşturmak veya eski/zayıf parolaları değiştirmek için bir "parola oluşturucu", zayıf veya yinelenen parolalar kullandığınızda size uyarılar veren bir "parola denetleyicisi" ve parolalarınızın çevrimiçi olarak sızdırılması durumunda uyarılar sağlayan bir "sızıntı tespiti" içerir. Ayrıca, farklı web sayfalarını ve uygulamaları kullanırken parolalarınızı, hesap bilgilerinizi ve adreslerinizi hatırlayan bir "otomatik doldurma" işlevi de içerirler.
Parola kasaları ve yöneticileri, profesyonel ve kişisel olarak
çevrimiçi güvende kalmanın önemli bir parçasıdır. Hangi donanımı
kullanıyor olursanız olun veya nerede kullanıyor olursanız olun,
bilgilerinizi güvende tutan dijital yaşamın hayati bir parçasıdır.
Parola Kasaları Güvenli mi?
Dünyanın dört bir yanındaki siber güvenlik uzmanları, parola kasalarının parolalarınızı ve hassas verilerinizi korumanın en basit ve en kolay yolu olduğu ve güvenli kabul edildiği konusunda hemfikirdir. Ana parolanız "güçlü" bir parola olduğu sürece, hassas bilgilerinizin ele geçirilme olasılığı çok düşüktür. Güçlü bir parola, yeterince uzun (10-12 karakter) olmayı ve özel karakterler, sayılar, büyük ve küçük harflerin bir karışımını içermeyi içerir.
Bununla birlikte, parola kasalarının ve yöneticilerinin hala saldırıya uğrayabileceğini anlamak önemlidir. Ancak, parolalarınız kullanıcı tarafında şifrelendiği ve daha sonra güvenli https protokolü aracılığıyla buluta gittiği için güvende olacaktır. 256-bit AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı) gibi endüstri standardı şifrelemenin deşifre edilmesi neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla, bir bilgisayar korsanı kasanın "içine" girse bile, bu içerideyken bir şey yapabileceği anlamına gelmez. Ayrıca, çoğu çevrimiçi şifre kasası ana parolanızı saklamaz veya erişim iznine sahip değildir, bu nedenle "içeri girme" olasılığı daha da düşüktür.
Parola Kasaları nasıl çalışır?
Parola kasaları ve yöneticileri kimlik bilgilerinizi şifreleyerek çalışır. Kasa daha sonra bir ana parola ile kilitlenir. Bir ihlal durumunda, bir bilgisayar korsanı bu ana parola sayesinde yalnızca şifrelenmiş kod satırlarını çalabilecektir. Günümüzde çoğu iyi parola yöneticisi, verilerinizi şifrelemek için modern güçlü şifreleme algoritmaları 256-bit AES kullanmaktadır. Dünya çapında 2005 yılında kabul edilen 256-bit AES, modern dijital teknoloji tarafından yaygın olarak kullanılan bir şifreleme anahtarıdır.
Gelişmiş Şifreleme Standardı, şifrelemenin spesifikasyonudur ve 256-bit, rastgele dize için 256 kombinasyonun mevcut olduğu anlamına gelir. Kombinasyon sayısı arttıkça, doğru kombinasyonu kaba kuvvetle bulmak zorlaşır. Bu tür bir şifreleme anahtarı "özel anahtar şifreleme algoritması" olarak bilinir ve "açık anahtar şifreleme algoritması "ndan daha güvenli kabul edilir. Açık anahtar şifreleme, verilerinizi şifrelemek için açık bir anahtar ve şifresini çözmek için özel bir anahtar kullanır. Özel anahtar şifreleme ise verilerinizi şifrelemek ve şifresini çözmek için aynı özel anahtarı kullanır. Kısacası, özel anahtar cihazınızı terk etmez, bu da onu çok daha güvenli hale getirir.
Bu, bir parola kasasının nasıl çalıştığını anlamanın bir yönüdür. Bununla birlikte, bir parola kasasının iç işleyişini tanımlamak, ne tür bir kasa kullandığınıza veya ne tür bir kasaya erişiminiz olduğuna da bağlıdır. Geleneksel olarak üç tür kasa vardır: yerel, çevrimiçi ve token/USB.
Yerel Parola Kasaları
Adından da anlaşılacağı gibi, yerel parola kasaları ve yöneticileri oturum açma kimlik bilgilerinizi ve diğer verileri şifreleyerek ve ardından bunları yerel makinenizde saklayarak çalışır. Bazen 'çevrimdışı' parola kasaları olarak da adlandırılan şifrelenmiş veriler bilgisayarınızda, dizüstü bilgisayarınızda, tabletinizde veya cep telefonunuzda saklanabilir. Parolaların tutulduğu şifrelenmiş dosya genellikle parola yöneticisi programının dışında saklanır. Çevrimdışı parola depolama yararlıdır çünkü bilgisayar korsanları kasanıza yalnızca siz çevrimiçi olduğunuzda erişebilir. Böylece cihazınız çalınmadan şifreleriniz güvende olur. Ancak, bu aynı zamanda ana dezavantajıdır. Cihazınız çalınır veya kaybolursa, kasanız da yok olur. Yerel parola kasaları da cihaz senkronizasyonunu zorlaştırır çünkü senkronizasyon veya güncellemenin çalışması için tüm cihazların aynı anda çevrimiçi olması gerekir.
Çevrimiçi Parola Kasaları
Çevrimiçi veya web tabanlı parola kasaları, hem işletmeler hem de kişisel kullanıcılar tarafından en yaygın kullanılan parola yöneticisi türüdür. Bu kasa türü, şifrelenmiş verilerinizi sağlayıcınızın sunucusu tarafından barındırılan bir bulutta saklar. Bu çok daha kullanışlıdır çünkü parolalarınızı her yerden ve her zaman erişebilirsiniz. Bu kasa, "sıfır bilgi" ilkesi adı verilen bir işlemle sağlayıcınızdan bile korunmaktadır. Bu, parola kasanızın verilerinizi sağlayıcının sunucusuna göndermeden önce cihazınızda şifreleyeceği anlamına gelir. Dolayısıyla, sağlayıcınız da parola verilerine erişemez. Çoğu durumda, kasanıza erişmek için sağlayıcının parola yöneticisi istemcisini, basit bir tarayıcı uzantısını veya sağlayıcının web sitesinde barındırılan bir web uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu, acil bir durumda parolalarınızı her yerden erişebileceğiniz anlamına gelir. Ana dezavantajı, kimlik doğrulama (ve dolayısıyla parolalarınıza ve diğer belgelerinize erişim) için her zaman bir internet bağlantısına ihtiyaç duymanızdır.
Token/USB Parola Kasaları
Bazen "durumsuz kasalar veya yöneticiler" olarak da bilinen token/USB parola kasaları, belirli bir çevrimiçi hesabınızın kilidini açacak anahtarı içeren USB sürücü gibi bir donanım parçasına sahip olmayı içerir. Bu senaryoda parola kasası gerçekten mevcut değildir çünkü belirli bir hesaba her eriştiğinizde yeni bir belirteç oluşturulur (harici cihazda). Bu, tüm hassas kimlik bilgilerinizin ayrı bir cihazda saklandığı ve diğer cihazlarınızdan herhangi bir senkronizasyona ihtiyaç duymadığınız anlamına gelir. Buna bir ana parola eklediğinizde, iki faktörlü kimlik doğrulamaya sahip olursunuz. En büyük dezavantajı ise bu statüsüz kasaları oluşturmak için kullanılan yazılımların çoğunun açık kaynaklı olması ve uzman olmayanlar için kurulumu veya sorun gidermesi karmaşık olmasıdır.
Parola Kasasına İhtiyacım Var mı?
Pandeminin yaşamı değiştiren olaylarından bu yana, dünya çapında birçok şirket ve çalışanları kalıcı olarak uzaktan çalışmaya geçmeye başladı. Ne yazık ki, kişisel ağlardaki ve büyük işletmeler tarafından kullanılan bulut tabanlı Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) uygulamalarındaki zayıflıklar nedeniyle, başarılı siber saldırılar önemli ölçüde artmıştır. 2021 yılında ortalama siber saldırı sayısı yaklaşık %15 artmıştır. Bunu göz önünde bulundurarak, özellikle kişisel bilgisayarınızı çalışmak için kullanıyorsanız, evde ve işte bir parola kasası kullanmanızı öneririz.
Bir parola kasası yalnızca tüm parolalarınızı takip etmenize izin vermekle kalmaz, aynı zamanda yenilerini oluşturmak, eski sürümleri mevcut kasanıza değiştirmek (veya içe aktarmak) ve yeni bir parola yeni bir uygulama için yeterince güçlü olmadığında sizi bilgilendirmek için de kullanılabilir. Araştırmalar, "zayıf" olarak sınıflandırılan şifrelerin bilgisayar korsanları tarafından çok az bilgi veya çaba ile neredeyse anında kırılabileceğini göstermektedir. Örneğin, çalınan kullanıcı adı ve parola çiftlerinin web sitesi giriş portallarına otomatik olarak enjekte edilmesini içeren kaba kuvvet saldırılarının kullanılması. Kullanıcı adı ve parola çifti doğru bir şekilde eşleştirildiğinde, bilgisayar korsanı hesaplarınıza ve kişisel bilgilerinize hileli bir şekilde erişim sağlayabilir. Herhangi bir kullanıcının sistemindeki en büyük güvenlik açıklarından biri olan parola yöneticileri, çevrimiçi çalışırken tüm zor işleri ve riski ortadan kaldırır.
Kaspersky'de parola yöneticimizin AES-256 bit şifreleme ile korunan bir kasası var (256 kombinasyon mevcut, bu da bir bilgisayar korsanının kilidi açmasının evrenin var olduğundan daha uzun süreceği anlamına geliyor). Ayrıca özel bir ana parola ile birlikte gelir (sizin tarafınızdan, oluşturucumuz tarafından veya mobil cihazlarınızdaki parmak izi ve yüz kimliği aracılığıyla oluşturulan bir parola). Kaspersky Password Manager'ın ücretsiz sürümü, premium sürümün yaptığı her şeyi yapar, ancak yalnızca en fazla 15 parola ve gizli belge saklamanıza izin verir.
İlgili makaleler ve bağlantılar:
- Mac ve PC Bilgisayar Güvenliği İpuçları
- IP adresi nedir ve ne anlama gelir?
- Kötü amaçlı yazılım türleri ve örnekleri
İlgili Ürünler: