Ana içeriğe atlayın

Linux nedir ve gerçekten güvenli midir?

Dizüstü bilgisayarı olan bir adam Linux sistem güvenliğini test ediyor.

İlk olarak 1990'larda geliştirilen Linux, Microsoft'un Windows'u veya Apple'ın MacOS'u gibi bir grup işletim sistemidir. Ancak Linux'un kendine has özellikleri, basitliği ve işlevselliği onu teknoloji profesyonelleri arasında son derece popüler hale getirmiştir. Linux, diğer sistemlere kıyasla daha güvenli olduğu için bilgisayar güvenliğine öncelik verenler için de iyi bir seçimdir.

Linux nedir?

Linux ücretsiz, açık kaynaklı bir işletim sistemidir ya da daha doğrusu bir grup sistemdir. Bu isim özellikle bir işletim sisteminde Merkezi İşlem Birimi (CPU), bellek ve bilgisayardaki çevre birimlerini kontrol eden temel bir bileşen olan "çekirdeğe" atıfta bulunur. Teknik olarak Linux çeşitli bileşenlerden oluşur:

  • Önyükleyici - bir bilgisayarın önyükleme sürecini yöneten yazılım.
  • Çekirdek - sistemin ve bilgisayarın tüm parçalarını yöneten sistemin çekirdeği.
  • Daemonlar - ses gibi arka plan hizmetleri.
  • Başlangıç sistemi - kullanıcı hesabını ve daemonları yöneten bir alt sistem.
  • Grafik sunucu - monitörün grafik görüntüsünü yöneten alt sistem.
  • Masaüstü ortamı - kullanıcı arayüzü.
  • Uygulamalar - kullanıcıların kelime işlemciler, internet tarayıcıları ve müzik çalarlar gibi farklı işlevler için kullandıkları yazılımlar.

Diğer işletim sistemlerinin aksine Linux, MacOS gibi daha kullanıcı deneyimi odaklı sistemlerin tüm özelliklerine sahip olmayan oldukça minimalist bir kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bunun yerine, Linux çok işlevsel olacak ve kullanıcılara sistemleri ve donanımları üzerinde büyük ölçüde kontrol sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Linux'un en büyük avantajlarından biri, önemli ölçüde özelleştirme ve kontrol sağlayan açık kaynak kodlaması ve işletim sistemini sürdüren geniş topluluktur.

Çoğu işletim sistemi, kullanıcı arayüzü olarak görev yapan ve dağıtım olarak adlandırılan bir ana sürüme sahipken, Linux'un çok sayıda dağıtımı vardır. Daha popüler olanlardan bazıları Ubuntu (normal kullanıcılar için), Suse, Redhat (kurumsal sunucular için) ve Cent OS (bulut platformları için). Bunlar, farklı kullanıcıların ihtiyaçlarına uyacak şekilde dikkatlice kalibre edilmiştir. Ayrıca akıllı telefonlar için popüler olan Android işletim sistemi de Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle, Linux işletim sistemi bir araç olarak kullanılabilir:

  • Sunucu İşletim Sistemi: Her tür yüksek hacimli sunucu uygulaması için.
  • Masaüstü İşletim Sistemi: Geleneksel bir masaüstü ortamını tercih eden normal bilgisayar kullanıcıları için.
  • Başsız sunucu işletim sistemi: Grafiksel kullanıcı arayüzü gerektirmeyen uzak ağ sunucuları için en iyisidir.
  • Gömülü cihaz işletim sistemi: Ev aletleri gibi basit bilgi işlem işlevleri için.
  • Ağ İşletim Sistemi: Ağ ihtiyaçları için.
  • Yazılım geliştirme işletim sistemi: Kurumsal yazılım geliştirme için en iyisi.
  • Bulut İşletim Sistemi: Büyük bulut bilişim için.

Windows ve MacOS'a göre daha karmaşık bir işletim sistemi olması ve çok daha fazla özelleştirme seçeneği sunması nedeniyle Linux, teknik becerilere sahip kişiler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak, Linux genellikle web sunucuları ve ağ işlemleri gibi üst düzey bilgi işlem gereksinimleri için kullanılabilir. Masaüstü kullanıcıları için Linux Mint, grafik tasarım, üretkenlik, multimedya, web taraması ve oyun için tam işlevsellik sunan güvenli bir dağıtımdır.

Linux'un diğer işletim sistemlerinden farkı nedir?

Ağırlıklı olarak teknoloji konusunda deneyimli kişiler tarafından kullanılmasına rağmen Linux, Windows ve MacOS gibi bir işletim sistemidir ve daha popüler olan bu iki sistemle aynı özellik ve işlevlere sahiptir. Örneğin, Linux'un kullanıcıya dönük bir grafik arayüzü ve fotoğraf düzenleyiciler, elektronik tablolar ve e-posta istemcileri gibi yaygın yazılımların kendi sürümleri vardır. Bu nedenle Linux, bilgisayarlardan akıllı telefonlara kadar her türlü elektronik cihazda çalışabilir. Bununla birlikte, bazı farklılaşma noktaları vardır. Bu nedenle, Linux'un ne için kullanıldığı Windows ve MacOS'un ne için kullanıldığından farklı olabilir.

Çoğu işletim sistemi kendi kendine yeten bir mimaride çalışırken, Linux açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Bu, herkesin kodu ve dolayısıyla sistemi görebileceği ve düzenleyebileceği anlamına gelir. Tabii ki, bunun Linux için bazı güvenlik etkileri vardır ve bunlar daha sonra tartışılacaktır.

Diğer bir fark ise diğer işletim sistemlerinin genellikle sadece bir sunuma sahip olmasıdır. Örneğin, yalnızca bir tür MacOS veya Windows vardır (bu tartışmanın amaçları doğrultusunda, MacOS Monterey veya MacOS Sierra gibi işletim sistemlerinin farklı sürümleri göz ardı edilmiştir, çünkü bunlar yalnızca aynı yazılımın farklı sürümleridir). Buna karşılık, Linux çok çeşitli dağıtımlara ve yazılım seçeneklerine sahiptir, bu da onu son derece özelleştirilebilir kılar. Kullanıcılar sadece sistemlerinde tam olarak hangi programları istediklerine karar vermekle kalmıyor, aynı zamanda grafikler ve kullanıcı arayüzü bileşenleri gibi temel bileşenleri de kişiselleştirebiliyorlar.

Linux güvenli midir?

Linux güvenliği, piyasaya sürülmesinden bu yana işletim sisteminin temel taşlarından biri olmuştur. Linux için güvenliği sağlamaya yardımcı olan birçok özellik olsa da, hiçbir işletim sistemi tamamen güvenli değildir.

Linux sistem güvenliğinin birçok avantajı olmasına rağmen, şu anda zorluk teşkil eden bir faktör popülerliğidir. Linux yıllarca daha küçük ve teknoloji meraklısı bir kesim tarafından kullanıldı. Ancak, artan kullanım sistemi daha savunmasız hale getirmiş ve kullanıcıların Linux'un ne kadar güvenli olduğunu sorgulamasına neden olmuştur. Buna ek olarak, neredeyse tespit edilemeyen Symbiote gibi Linux'a özgü çok sayıda kötü amaçlı yazılım zaten mevcuttur.

Bununla birlikte, Linux'un güvenli olup olmadığını merak edenler, işletim sisteminin mimarisinin onu doğası gereği daha güvenli kılan çeşitli özelliklere sahip olduğundan emin olabilirler.

Kullanıcı ayrıcalıkları

Linux'u güvende tutmak için tüm kullanıcıların bireysel kimliklere ve parolalara ihtiyacı vardır. Buna ek olarak, işletim sistemi kök düzeyinde erişim (esasen yönetici ayrıcalıkları alan) gibi birden fazla erişim ayrıcalığı düzeyi sunar. Ancak, kullanıcılara otomatik olarak daha düşük erişim hakları atanır ve bu da bilgisayar dosyalarına erişimlerini sınırlar. Bu, zararlı yazılımların yayılmasını zorlaştırarak Linux'un güvenli olmasını sağlamak içindir. Linux çalıştıran bir bilgisayar ele geçirilirse, kötü amaçlı yazılım kök erişimi elde edemez ve bu nedenle sistem genelinde hasara neden olamaz. Buna ek olarak, Linux her kullanıcıyı ayrı tutarak zararlı yazılımların sisteme çapraz bulaşma olasılığını sınırlandırır.

Açık kaynak kodu

Linux Çekirdeği açık kaynaklı bir yazılım olarak çalışır. Bu durum çoğu insanın Linux'un ne kadar güvenli olduğunu sorgulamasına yol açsa da -çünkü teknik olarak bilgisayar korsanları kolayca zararlı kod ekleyebilirler- gerçekte bu durum işletim sisteminin güvenliğini artırmaktadır. Kaynak kodu, dikkatle incelenen ve bakımı yapılan çeşitli alt sistemlere bölünmüştür, bu da tüm değişikliklerin dikkatle incelenmesini sağlar. Ayrıca, kodu açık kaynak kodlu olduğu için, daha fazla kişi onu görebilir ve güvenlik açıkları için test edebilir. Bunları bulduktan sonra, Linux'u güvende tutmaya yardımcı olan güvenlik yamalarını ekleyen kod geliştirmelerini dağıtabilirler.

Sistem olay günlükleri

Linux işletim sistemi, tüm dosya ve sistem erişimlerini izleyen bir günlük dosyası tutar. Bunlar arasında başarısız giriş denemeleri, değişiklikler ve güvenlik sorunları yer alır. Bu, yöneticilere ağlarını izlemek için yararlı bir kaynak sağlar ve Linux sistemlerinin güvenliğini artırmak için gerekli önleyici tedbirleri almalarına olanak tanır.

SELinux

İlk olarak Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından geliştirilen bu sistem, Linux Çekirdeği için yerel bir esnek Zorunlu Erişim Kontrolü (MAC) sistemi sağlayarak yöneticilere dosya erişimi üzerinde kontrol sağlayan Linux sistem güvenliği için bir geliştirmedir. Esasen SELinux, yöneticilerin tüm uygulamalar, işlemler ve dosyalar için erişim izinlerini tanımlayarak güvenliği yönetmelerine olanak tanır. Sistem daha sonra bu tanımlanmış parametrelere uymayan her şeye izin vermez.

Linux, Windows veya diğer işletim sistemlerinden daha mı güvenli?

Birçok kullanıcı "Linux Windows'tan daha mı güvenli?" diye soruyor ve bu işletim sistemlerini karşılaştırırken çok yerinde bir soru. Yukarıda özetlenen tüm nedenlerden dolayı, kısa cevap evet olacaktır. Elbette gerçek daha karmaşıktır. Ancak Linux'un ne kadar güvenli olduğunu merak edenler için, bu özellikler özellikle işletim sistemini diğerlerinden daha güvenli yapan şeylerdir.

Kullanıcı izinleri

Linux otomatik olarak sistem düzeyinde işlemlere izin vermeyen düşük düzeyli kullanıcı izinleri atar; Windows kurulum sırasında bir yönetici hesabı oluşturur ve herhangi bir kullanıcıya "Yönetici Olarak Çalıştır" seçeneğini kullanarak yönetici olarak işlem yapma olanağı verir. Windows kullanıcıları bunu değiştirmek için sistemi yapılandırabilirler, ancak genellikle bunu yapmazlar, bu da Linux'a doğal bir güvenlik avantajı sağlar.

Yazılım kurulumu

Windows kullanıcıları internetten herhangi bir yazılımı sadece bir .exe veya .msi dosyasını indirip kurarak yükleyebilirler, bu da dosyanın kaynağının güvenilir olup olmadığını bilmeyenler için önemli bir güvenlik riski oluşturur; Linux'un daha güvenli olmasını sağlamak için sistem, yazılım yüklemesini, kullanıcıların yalnızca depolardan, programları inceleyen ve doğrulayan güvenilir, topluluk odaklı kaynaklardan program indirmelerine izin veren paket yöneticileri aracılığıyla yönetir.

Kod

Açık kaynak kodu genellikle büyük bir güvenlik açığı oluştursa da, aslında Linux güvenliğini artırır. Bunun nedeni, dünyanın dört bir yanında sistemin kodunu sürekli olarak ayrıştıran ve olası güvenlik açıklarını ve güvenlik risklerini arayan geliştiriciler ve araştırmacılar olmasıdır. Bunları bulduktan sonra yamalar geliştirir ve bunları koda yazarak bu sorunları hemen düzeltirler. Buna karşılık, Windows tescilli bir yazılım olduğu için Microsoft geliştiricilerinin güvenlik sorunlarını bulup düzeltmesi gerekir ve bu sorunların tespit edilip yamanması genellikle daha uzun sürebilir.

Güncellemeler

Windows kullanıcıları ayrıca işletim sistemi ve belirli Microsoft yazılımları için otomatik güncellemeler ayarlayabilirler, bu da kullanıcıların bilgisayarlarında genellikle güncel olmayan programlar ve uygulamalarla karşılaşabilecekleri ve savunmasız kalabilecekleri anlamına gelir. Linux daha güvenlidir çünkü paket yöneticileri kullanıcıların sadece bir ya da iki komutla güncellemeleri ve güvenlik yamalarını kolayca yüklemelerine olanak tanır.

Kullanıcı tabanı

Linux popüler olmasına rağmen, ağırlıklı olarak sunucular için kullanılmaktadır. Bu nedenle, masaüstü bilgisayarların yaklaşık %75'i Windows çalıştırırken, Linux çalıştıran neredeyse %3'lük bir oran söz konusudur. Bu nedenle, Linux kötü amaçlı yazılım ve virüslerinin çoğu masaüstlerini değil sunucuları hedef alır - bilgisayar korsanları için Linux masaüstlerini hedef almak o kadar karlı değildir.

Çeşitlilik

Linux, Ubuntu, Debian ve Gentoo dahil olmak üzere çok çeşitli ortamlarda çalışır ve sistemin çok sayıda dağıtımı, paketleme sistemi ve posta istemcisi vardır. Buna karşılık, Windows aynı teknolojiyi kullanarak sınırlı bir kapsamda çalışır. Bu nedenle, Linux Windows'tan daha güvenlidir çünkü kullanıcılara ulaşmak için daha az alan vardır.

Linux güvenliğini artırmak için 12 ipucu

  1. Yalnızca gerekli paketleri yükleyin ve bunları yalnızca resmi kaynaklardan edinmeye çalışın.
  2. Kök oturum açma özelliğini devre dışı bırakın ve mevcut veya yeni bir kullanıcıya yönetici ayrıcalıkları atayın.
  3. Gereksiz misafir veya varsayılan hesapları kaldırın.
  4. Mümkünse iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirin.
  5. Güçlü parolalar oluşturmak, bunları düzenli olarak değiştirmek veya bir parola yöneticisi kullanmak dahil olmak üzere iyi bir parola hijyeni kullanın.
  6. Linux sunucu zararlı yazılım önleme ve antivirüs programları kullanın.
  7. Bir Sanal Özel Ağ (VPN) indirin ve kurun.
  8. Sunucunun manuel kurulumlar veya otomatik güncellemeler yoluyla düzenli olarak güncellendiğinden emin olun.
  9. Bir güvenlik duvarı çalıştırın.
  10. Linux sunucusunu Dağıtılmış Hizmet Engelleme (DDoS) saldırılarından korumak için bir proxy hizmeti kullanın.
  11. Ekstra Linux sistem güvenliği için tam disk şifreleme kullanın.
  12. Sistem hatalarının ve güvenlik olaylarının önüne geçmek için denetim günlüğünü yapılandırın.

Linux ve bilgisayar korsanlığı

Linux açık kaynak kodlu bir yazılım olduğu için, bilgisayar korsanları için en önemli hedef olacağını düşünmek mantıklıdır. Bununla birlikte, Linux'u düzenli olarak güvenlik açıklarına karşı test eden ve Linux'un güvenli kalmasına yardımcı olan yamalar yayınlayan geniş bir geliştirici topluluğu vardır. İşletim sisteminin çok sayıda dağıtımı olduğundan, "etik" bilgisayar korsanları hangi Linux sürümünün bilgisayar korsanlığı için en iyisi olduğunu merak edebilirler. İşte boşlukları keşfetmek ve yamamak için en popüler Linux dağıtımlarından bazıları:

  • BackBox: Geniş kapsamlı sızma ve güvenlik testi özellikleri sunan Unbutu tabanlı bir sistem.
  • Kali Linux: 500'den fazla sızma testi aracı ile dijital adli tıp için kullanışlı bir dağıtım.
  • Backtrack: Port taraması, güvenlik denetimleri, Wi-Fi incelemesi ve diğer güvenlik testleri için idealdir.
  • Pentoo: Etik bilgisayar korsanlığı için yararlı araçlar içeren Gentoo tabanlı bir sistem.
  • NodeZero: 300'den fazla güvenlik aracına sahip Unbutu tabanlı bir sistem.
  • Parrot: Verimli ve bulut dostu Debian tabanlı bir sistem.
  • Caine: Bilgisayar adli tıpına yönelik Unbutu tabanlı bir dağıtım; Bilgisayar Destekli Soruşturma Ortamının kısaltması.

Linux güvenli bir işletim sistemidir

Birçok işletim sistemi mevcuttur, ancak çok azı Linux sistem güvenliğinin sağladığı korumayı sunar. Bunun nedeni, sistemin güvenliğini sağlamak için otomatik olarak düşük kullanıcı izinleri atamak da dahil olmak üzere çok sayıda yerleşik özelliğe sahip olmasıdır. Buna ek olarak, büyük bir topluluk düzenli olarak güvenlik açıklarını test ederek ve güvenlik yamaları oluşturarak Linux'u güvende tutar. Elbette bu, Linux'un virüslere ve kötü amaçlı yazılımlara karşı tamamen bağışık olduğu anlamına gelmiyor. Bu nedenle, Linux genel olarak Windows ve diğer işletim sistemlerinden daha güvenli olsa da, kullanıcılar güvenliklerini korumak için ekstra önlemler almalıdır.

Kaspersky Endpoint Security, 2021’de kurumsal uç nokta güvenlik ürünü olarak en iyi performans, koruma ve kullanılabilirlik alanında üç AV-TEST ödülü aldı. Kaspersky Endpoint Security, tüm testlerde işletmeler için olağanüstü performans, koruma ve kullanılabilirlik ortaya koydu.

İlgili Makaleler ve Bağlantılar:

Kötü amaçlı yazılımlar ve bu yazılımlara karşı cihazlarınızı nasıl koruyabileceğiniz hakkında bilgi edinin

Dosya paylaşımı güvenli mi? Dosya paylaşımı riskleri ve güvenlik ipuçları

İlgili Ürünler ve Hizmetler:

Kaspersky Password Manager

Kaspersky Premium

Kaspersky Endpoint Security Cloud

Linux nedir ve gerçekten güvenli midir?

Linux nedir ve güvenli midir? İşletim sisteminin nasıl çalıştığını ve yerleşik güvenlik özelliklerini nasıl geliştirebileceğinizi keşfedin.
Kaspersky logo

İlgili makaleler