Mac’lere virüs bulaşmadığında dair genel bir yanılgı vardır ancak bu söylenti doğru değildir. MacBook’lar, iMac’ler ve Mac Mini’lerin hepsine virüs ve kötü amaçlı yazılım bulaşabilir ve ayrıca bilgisayar korsanların, bu cihazlara yönelik başarılı saldırılar gerçekleştirebilirler. MacBook’ların virüslere karşı ne kadar savunmasız olduğunu, virüs bulaşmış olabileceğine dair işaretleri ve çevrimiçi tehditlerin önüne nasıl geçeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
MacBook’lar virüslere karşı ne kadar savunmasızdır?
Mac’ler, geleneksel olarak Windows bilgisayarlara kıyasla daha korumalıdır. Bunun temel nedeni, siber suçluların pazara hâkim olan ve bu yüzden daha fazla fırsat sunan Windows cihazlarına yönelik kötü amaçlı yazılımlar geliştirmeye daha fazla odaklanmasıdır. Ancak Mac’in pazardaki payının artmasıyla siber suçluların Apple ürünlerine yönelik çabaları da giderek artmaktadır.
İnsanlar, “virüs” ifadesini her türlü kötü amaçlı yazılım için geniş kapsamlı bir terim olarak kullanır. Genellikle çoğu dijital tehdit, Mac’leri de etkileyebilecek farklı türde kötü amaçlı yazılımlardan oluşur. Kötü amaçlı yazılımların sonuçları her zaman sorun oluşturur ve rahatsız edici reklam pencerelerinin açılmasından dosyalarınızın fidye için rehin tutulmasına kadar farklılık gösterebilir. macOS, kötü amaçlı yazılım saldırısı olduğunda bunun yayılmasını durduracak yöntemlere sahiptir ancak Mac kullanıcıları, yine de istenmeyen posta ve kimlik avı e-postaları, tarayıcı güvenlik açıkları ve kimlik hırsızlığı gibi çeşitli çevrimiçi tehditlerle karşılaşabilirler.
Mac’lerde dâhilî antivirüs yazılımı bulunur mu?
Mac’ler, çevrimiçi saldırıları engellemeye yönelik güvenlik duvarı gibi dâhilî güvenlik önlemleri içerir ancak geleneksel anlamda antivirüs yazılımlarına sahip değildir. Yine de, Apple’da aşağıdakiler gibi birkaç kötü amaçlı yazılımdan koruma özelliği bulunur:
- XProtect – Apple, Mac bilgisayarınızda bulunan XProtect dosyasında bilinen kötü amaçlı yazılımların tanımlarını bulundurur. Bu dosya, her yeni uygulama indirdiğinizde bu tanımlara uyan herhangi bir yazılımın bulunup bulunmadığını kontrol eder.
- Malware Removal Tool – Apple, sistem dosyalarınıza sızan kötü amaçlı yazılımların kaldırılması için macOS’a Malware Removal Tool’u (MRT) eklemiştir. MRT’yi kullanmak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur; arka planda çalışır ve XProtect yeni bir tehdit algıladığında kötü amaçlı yazılımları otomatik olarak kaldırır.
- Gatekeeper – Apple’ın Gatekeeper yazılımı, kötü amaçlı yazılım geliştiricileri tarafından oluşturulan uygulamaları engeller ve uygulamaların değiştirilmediğini doğrular.
- Apple’ın Güvenlik ve Gizliliği – Örneğin macOS, Sistem Tercihleri > Güvenlik ve Gizlilik > Genel bölümünden erişebileceğiniz Güvenlik ve Gizlilik ayarlarına göre, App Store ya da belirlenen geliştiricilerden olmayan üçüncü taraf yazılımların yüklenmesine izin vermez. Bilinmeyen bir geliştiriciye ait bir ürünü yüklemeye çalıştığınızda Apple, bunun doğruluğunu kontrol etmeniz için sizi uyarır.
- Korumalı alan uygulamaları – Kullanıcı verilerinize tam erişimi olan uygulamalar yerine, Mac’lerde korumalı alan uygulamaları bulunur. Bu, yalnızca işlevlerini gerçekleştirmek için gereken minimum miktarda veriye eriştikleri ve diğer uygulamalara, işletim sistemine veya kritik ayarlara erişemeyecekleri anlamına gelir. Bu onları saldırılara karşı daha az savunmasız hâle getirir.
Apple, güvenliği ciddiye alır. Öyle ki, güvenlik sistemlerinde kritik açıklar bulabilen herkese 1 milyon dolara kadar ödeme yapma sözü veren bir Güvenlik Açığı Bulma Ödülü sunar. Ancak bu korumalara rağmen bazı Mac kullanıcıları, kendilerini daha güvende hissetmek için ek güvenlik olarak Mac için antivirüs yazılımı kullanır.
Mac’leri hangi çevrimiçi tehditler etkileyebilir?
Mac bilgisayarları etkileyen kötü amaçlı yazılım türleri, Windows makinelerini etkileyenlere benzerdir. Şunları içerir:
Virüsler
Virüsler, kullanıcının bilgisayarına kullanıcının haberi olmadan yüklenen ve kötü amaçlı işlemler gerçekleştiren kötü amaçlı yazılım programlarıdır. Kendi kendine çoğalabilirler ve başka programlara veya dosyalara yerleşerek onlara da bulaşırlar. macOS’ta virüsler Word belgesi dosyalarında gizlenebilir. Bu tehditler, makroları etkinleştirdiğinizde harekete geçebilir.
Fidye yazılımları
Bu yazılımlar, korsanların kişisel veya potansiyel olarak değerli dosyaları ele geçirmesini ve şifresini kaldırmasını veya dosyaların serbest bırakılması karşılığında ödeme talep etmesini içerir.
Reklam yazılımları
Bu kötü amaçlı yazılım, bilgisayarınızı ele geçirerek onu cihazınıza zarar verebilecek, sizi izleyebilecek ve performansı düşürebilecek çok sayıda reklam ve açılır pencere bombardımanına tutar.
Truva atları
Truva atları, olduklarından farklı amaçlıymış gibi sunularak onları indirmeniz ve kurmanız için sizi kandıran kötü amaçlı yazılım türleridir. Bir Mac sahibi olarak, sahte MacDefender, MacProtector veya MacSecurity yazılımı yüklemeniz için sizi ikna etmeye çalışan bir kimlik avı dolandırıcılığının hedefi olabilirsiniz.
Rootkit’ler
Rootkit, hedef cihazdaki kötü amaçlı etkinlikleri gizlemek için tasarlanmış bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Örneğin, sistem çağrılarını yakalayarak işlemleri izleme araçlarından gizleyebilir; böylece kullanıcı bu işlemlerden habersiz kalır.
Casus yazılımlar
Casus yazılım, korsanların sizi gözetlemek ve çevrimiçi etkinliklerinizi gizlice takip etmek için kullanabileceği bir bilgisayar programıdır. Arka planda sessizce çalışır ve izlenen verileri virüsün oluşturucularıyla paylaşır.
Kötü amaçlı kripto madencilik yazılımı
Kötü amaçlı kripto madencilik yazılımı, saldırgan için kripto para madenciliği yapmak üzere Mac bilgisayarınızın bilgi işlem gücünü kullanan bir tür kötü amaçlı yazılımı ifade eder. Bu işlem bazen cryptojacking olarak da bilinir. Bazı kripto madenciler, varsa kripto cüzdanlarınızın içeriklerini çalmayı denemek için tarayıcınızın çerezlerine de erişir.
Kimlik avı
Kimlik avı, siber suçluların tanıdığınız ya da yakın olduğunuz bir kişiyi taklit ederek, kimlik dolandırıcılığı veya finansal hırsızlık amacıyla kullanılabilecek hassas kişisel bilgilerinizi paylaşmanız için sizi kandırmayı hedeflediği bir tür sosyal mühendislik şeklidir.
Potansiyel Olarak İstenmeyen Programlar (PUP’lar)
genellikle indirdiğiniz diğer yazılımlarla paket hâlinde gelir. Ücretsiz tarayıcı eklentileri, Java kullanarak tarayıcıların video veya oyunlar oynatmasını etkinleştirebilir. Her eklenti güvenli değildir ve bazıları zararlı kötü amaçlı yazılımlar veya virüsler içerebilir. Sahte eklentiler yüklemenin sonuçları kimlik hırsızlığı, veri kaybı ve finansal kayıpları içerebilir.
Mac’inizde virüs olup olmadığını nasıl anlarsınız?
MacBook’unuza bir virüs ya da kötü amaçlı yazılım bulaştığını gösteren bazı işaretler şunlardır:
Daha yavaş performans:
Cihazınız ya da belirli uygulamalar daha yavaş çalışmaya başladıysa bu bir soruna işaret ediyor olabilir. Mac bilgisayarınızın bir botnet’in parçası hâline geldiğini ve potansiyel olarak bir DDoS saldırısında yer alabileceğini ya da cryptojacking için kullanılabileceğini gösteriyor olabilir. Bu ekstra etkinlik bilgisayarınızı yavaşlatır.
Açıklanamayan yeni uygulamalar veya araçlar:
İzniniz olmadan indirilen yeni uygulamalar, dosyalar veya araçlar fark ettiyseniz bu, potansiyel kötü amaçlı yazılıma işaret eden bir uyarıdır. Ayrıca yeni bir ana sayfa gibi beklenmedik ayar değişikliklerine de dikkat etmelisiniz.
Çeşitli reklamlar ve açılır pencereler:
Reklam yazılımları, çevrimiçi olmadığınızda bile reklamların ve açılır pencerelerin çoğalmasına yol açar. Çok fazla reklam veya açılır pencere fark ederseniz bu bir tehlike işareti olabilir.
Depolama alanının azalması:
Bilgisayarınıza izniniz olmadan indirilen ve yüklenen kötü amaçlı yazılımlar depolama alanında yer kaplar. Bunun sonucunda, güvenilir programlar veya uygulamalar için ayrılan alan azalır. Depolama alanında fark ettiğiniz ani bir azalma, cihazınızın ele geçirildiği anlamına gelebilir.
Mac bilgisayarınızın aşırı ısınması:
Bilgisayarınız ısınıyorsa bu genellikle arka planda birçok programın çalıştığını gösterir. Bu durum sadece gezinirken veya arkadaşlarınızla sohbet ederken oluyorsa makinenizde kötü amaçlı bir yazılım sessizce çalışıyor olabilir.
Olağan dışı davranışlar:
Spam web sitelerine yönlendiriliyorsanız ya da Mac bilgisayarınız sık sık çöküyor veya donuyorsa bunun sebebi bir virüs veya başka bir kötü amaçlı yazılım olabilir. Bu işaretler tek başlarına kesinlik belirtmezler. Örneğin yavaş performans, Mac bilgisayarın aşırı yüklenmesine bağlı olabilir. Bu yüzden istenmeyen dosyaları kaldırmak ve bunun Mac bilgisayarınızı hızlandırıp hızlandırmadığını kontrol etmek iyi bir fikirdir.
Mac’leri korumaya yönelik ipuçları
Sonuç olarak, “Mac’lere virüs bulaşabilir mi?” ve “Mac’lere kötü amaçlı yazılım bulaşabilir mi?” sorularının yanıtı maalesef “Evet, bulaşabilir”dir. Apple, genel güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlamada mükemmel bir iş çıkarır. Ancak buna rağmen kararlı siber suçlular Apple cihazlara kötü amaçlı yazılımlar bulaştırabilir. MacBook’unuzu güvende tutmaya yönelik bazı en iyi uygulama ipuçlarını burada bulabilirsiniz:
Yalnızca resmî kaynaklardan uygulama indirin
Varsayılan olarak Mac’inizin güvenlik ve gizlilik tercihleri, App Store ve bilinen geliştiricilerden uygulamalara izin verecek şekilde ayarlamıştır. Ek güvenlik için yalnızca App Store’dan uygulamalara izin vermeyi tercih edebilirsiniz. Bunu yapmak için Sistem Tercihleri bölümüne gidin, Güvenlik ve Gizlilik ve ardından Genel ögesine tıklayın. Değişiklik yapmak için kilit simgesine tıklayın ve parolanızı girin. “Şuradan indirilen uygulamalara izin ver” başlığı altından App Store’u seçin.
İşletim sisteminizi ve yüklü yazılımınızı güncel tutun
Mac’ler, yazılım güncellemelerini kontrol etmek ve indirmeniz için uygun güncellemeler olduğunda sizi uyarmak üzere zaten otomatik olarak ayarlanmıştır. Bu güncellemeler en son güvenlik özelliklerini içerdiğinden bunları zamanında indirmek ve yüklemek virüslerden ve diğer sorunlardan kaçınabilmek için çok önemlidir.
Herkese açık veya güvenilir olmayan Wi-Fi ağlarına bağlanırken VPN kullanın
VPN’ler orijinal IP adresinizi gizler ve tamamen farklı konumdaki bir IP adresiyle değiştirir. Böylece korsanlar ve web siteleri bağlantınızı izleyip tam konumunuzu tespit edemez ve çevrimiçi ortamda yarı anonim hâle gelirsiniz. VPN’ler ayrıca gezinme bilgilerinizi de şifreler. Böylece korsanlar sizi gözetleyebilse de yaptıklarınızı göremez.
Güvenlik duvarını etkin tutun
Bu, çevrimiçi etkinliklerinizin şifrelenmesini ve potansiyel çevrimiçi saldırganlar tarafından görülmemesini sağlar.
Önemli verileri yedekleyin
Verileri yedeklemenin en kolay yolu, Mac’inizdeki tüm bilgileri her gün otomatik olarak yedekleyen Time Machine’i kurmaktır. Apple’ın bunun nasıl yapılacağına yönelik kılavuzunu burada bulabilirsiniz.
Fiziksel hırsızlığın veya kaybetmenin önüne geçin
Kişisel bilgisayarlar gibi Mac’ler de kaybolur veya çalınır. Verilerinizi yedeklediğiniz gibi, Mac’inizin parolayla korunduğundan, güvenli bir yerde saklandığından ve Mac’imi Bul’un kurulu olduğundan emin olun.
Gatekeeper’ın uyarılarını göz ardı etmeyinmacOS’ta, Mac’inizde yalnızca güvenilir yazılımların çalışmasını sağlamak için tasarlanan Gatekeeper adında bir teknoloji bulunur. Gatekeeper uyarılarına dikkat edin; bunlar, yanlışlıkla kötü amaçlı yazılım indirme riskini en aza indirmeye yardımcı olur.
Tarayıcı eklentileri konusunda dikkatli olun
Varsayılan yükleme yerine özel mod seçeneğini tercih ederek tüm yükleme istemcilerini paket hâlinde gelen ögeler için kontrol edin.
E-postalar ve indirmeler konusunda dikkatli olun
Kimlik avı saldırısına maruz kalmamak için istenmeyen e-postaları ve bilinmeyen ekleri açmaktan kaçının. Kaynağı sorgulanabilir olabilecek dosyaları indirmekten kaçının.
Reklam engelleyici kullanmayı düşünün
Reklam engelleyiciler, web tarayıcılarında veya uygulamalardaki çevrimiçi reklamları engeller ya da değiştirir. Bu işlem, tarayıcı uzantıları ya da diğer yöntemler kullanılarak yapılabilir.
Açılır pencerelere veya virüs uyarılarına tıklamaktan kaçının
Bu pencerelerin çoğu sahtedir ve kullanıcıları hâlihazırda virüs bulaştığını düşünmeleri için kandırmak üzere tasarlanmıştır. Aslında virüsü “iyileştirmek” için yazılımı indirmenizi isteyen bağlantıya tıklamak, siber saldırıya izin verir.
Mac’im için antivirüse ihtiyacım var mı?
MacBook’unuzun yerleşik bir antivirüs koruması olması ve siber sağlık uygulamak her zaman iyi bir fikir olsa da, Mac’ler için antivirüs yazılımı kullanmak çevrimiçi tehditlere karşı en iyi savunmayı sağlayacaktır.
Apple’ın güvenlik yazılımı iyidir ancak yenilmez değildir. Örneğin XProtect, üçüncü taraf antivirüs yazılımları kadar çok sayıda potansiyel kötü amaçlı yazılım türü belirlemez ve kötü amaçlı program kitaplığındaki olası boşluklar kullanıcıları açıkta bırakabilir. Yazılım, Apple’ın virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları belirlemesine ve etiketlemesine dayanır ancak Apple özel bir güvenlik şirketi olmadığı için bir üçüncü taraf sağlayıcısı kadar çok tehdidi takip etmesi gerekmez.
Korsanlar, macOS’un yerleşik güvenlik özelliklerinden yararlanmaya çalışırken Mac’ler için antivirüs yazılımı kullanarak MacBook’unuza ekstra bir güvenlik katmanı sağlayabilirsiniz. Bu, MacBook’unuzu virüs ve kötü amaçlı yazılımlardan uzak tutmanıza yardımcı olacaktır. Ek koruma olmadan Mac kullanıcıları, yanlışlıkla Windows tehditlerini bilgisayar kullanan arkadaşlarına ve ailelerine aktarabilir.
Bir Mac antivirüs yazılımında aranacak özellikler
Mac antivirüs yazılımında dikkat etmeniz gereken bazı temel özellikler şunlardır:
Kapsamlı ve katmanlı koruma:
Antivirüs programınız, Mac’inize yönelik tüm tehditleri gerçek zamanlı olarak algılayabilmelidir. Bu, sisteminizde virüs ve kötü amaçlı yazılım aramak için düzenli, otomatik taramaların yanı sıra indirilen dosyalar için otomatik taramaları da içermelidir. Amaç, tehlikeli tehditleri Mac’inize bulaşmadan önce proaktif olarak tanımlamak olmalıdır.
Güncel bir tehdit veri tabanı.
Antivirüs yazılımı, sisteminizi korumak için sürekli güncellenen virüsler, kötü amaçlı yazılımlar, reklam yazılımları ve potansiyel olarak istenmeyen programlar (PUP’lar) kitaplığından yararlanmalıdır.
Kapsamlı bir şekilde tehditleri ortadan kaldırma.
Antivirüs yazılımı, tehdit düzeyinden bağımsız olarak, algılandıktan sonra sisteminize yönelik tüm tehditleri karantinaya alabilmeli ve ortadan kaldırabilmelidir.
Mac için Kaspersky Antivirus için en son tehditler dâhil çeşitli çevrimiçi saldırılara karşı koruma sağlayarak gizliliğinizi ve kişisel bilgilerinizi koruyan bir antivirüstür.
İlgili makaleler