Kripto paranın görünüşte girilmez kriptografik yapısına ve işlemlerin para birimini elinde bulunduran diğer sahipler tarafından onaylanmasını gerektiren dağıtık defter (blok zinciri ) teknolojisi kullanmasına rağmen, bazı en büyük ve en tanınmış kripto paralarla ve ilgili borsalarla ilgili bir dizi güvenlik sorunu yaşanmıştır. En son ve dikkat çeken örneklerden bazıları, 2018'de Japonya'nın en büyük kripto borsalarından biri olan Coincheck'e yapılan saldırı sonucunda 496 milyon dolarlık bir kayıp; kripto para işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan Wormhole'un (kripto para işlemlerini gerçekleştiren bir araç) güvenlik açığından yararlanarak 334 milyon dolarlık vurgun ve son olarak 2022'nin başlarında gerçekleşen Sky Mavis’in Ronin Network'ten 540 milyon dolarlık hırsızlık olayını içermektedir. Son iki olay 2022'nin başlarında gerçekleşmiştir. Tüm örneklerde siber suçlular borsalara başarıyla saldırıp büyük bir mali zarara yol açacak şekilde kullanıcıların gizli hesaplarına girmiştir. Üç olayın korsanları bugün hala bilinmiyor ve yakında yaklanacak gibi de görünmüyor.
Raporlara göre, 2023 için kayıplar önemli ölçüde azalmış olsa da (ancak yıl henüz bitmiş değil), hala kripto paranın güvenliğinin toplum içinde çok konuşulan bir konu olması şaşırtıcı değildir. Yönetilen para miktarı ne olursa olsun, her potansiyel kripto tüccarının ve yatırımcısının kripto güvenliği hakkında bilgi sahibi olması ve kripto paralarını nasıl koruyacaklarını bilmesi önemlidir. Çoğu ihlalin ve hırsızlığın önlenebilir olduğunu düşünerek, kripto paranızın güvenliğini güçlendirmeye yönelik bu kılavuzu oluşturmaya karar verdik. Bu kılavuzda, bunun nasıl yapıldığını, hangi düzenlemelerin mevcut olduğunu (ve kripto para düzenlemelerinin gelecekte nasıl değişebileceğini) ve (yazının hazırlandığı tarihte) en güvenli borsaların neler olduğunu keşfedeceksiniz.
Kripto para alanında çoğu yerel siber suçun önlenebilir olduğunu dikkate alarak, hem ilk kez kripto para takası yapacak olanlar hem de deneyimli tüccarlar için herkesin uyması gereken en iyi uygulamaları içeren bir liste derledik.
Kripto Dolandırıcılığının Farkında Olun
Bu başlangıçta açık ve kolay gibi görünebilir, ancak dolandırıcıların kripto meraklıları, özellikle de yeni başlayanlar için (özellikle dünya genelinde emniyet kurumlarının hala bu tür suçların yayılmasını kontrol etmekte zorlandığını düşünürsek) ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtmek gerekir. Yaygın dolandırıcılık vektörleri ve örnekleri arasında sahte hediye dağıtımları (blok zinciri oluşturucularının jetonlarını dağıtmak için kullandığı yaygın bir yöntem), kimlik avı girişimleri, kimlik bilgilerinizi toplamak amacıyla bilinen borsaları taklit eden promosyonlar veya çok yüksek getiri oranları sunan ancak sadece kripto paranızı veya erişim bilgilerinizi çalan sahte web siteleri bulunmaktadır.
Güvenli Cüzdan Kullanımı
Gayet açık gibi gözükse de kripto paranızı saklamak için güvenli bir cüzdana sahip olmak zor kazanılan dijital paranızdan korsanları uzak tutmanın en kolay yoludur. Genel olarak, 'sıcak' ve 'soğuk' cüzdanlar olmak üzere iki farklı kripto para cüzdanı türü vardır. 'Sıcak' cüzdan tamamen sanal olup genellikle borsa tarafından önerilir. Hızlı, ucuz ve genellikle kullanımları kolaydır (özellikle de yeni kripto meraklıları için) ancak dijital olmalarından dolayı daha çok çevrimiçi kötü niyetli etkinliklere konu olma ve siber suçluların eline geçme olasılıkları daha fazladır. Bu nedenle pek çok kripto kullanıcısı 'soğuk' cüzdan saklama çözümünü seçer. 'Soğuk' cüzdan kripto para sahipleri tarafından kripto paralarını korumak ve çevrimdışı olarak muhafaza etmek için kullanılan fiziksel bir donanım öğesidir. 'Kripto köprüleme' denen işlem aracılığıyla PIN kodu ve gizli kriptografik anahtarlar kullanımı yoluyla çalışırlar ve çeşitli formatlarda olurlar.
Bu tür saklama yolunu seçerseniz ek güvenlik önlemleri öneririz. Hırsızlık veya kayıp durumunda, birçok soğuk saklama cüzdanı, bir kurtarma veya güvenlik şifresi ile gelir (genellikle 12-24 rastgele oluşturulmuş kelime veya karakter içerir). Bu değişmeyen ifadenin güvende kalması için parola yöneticisi (bazen parola kasası da denir) kullanmanızı öneririz. Parola yöneticisi ele geçirildiğinde bile şifrelenmiş verileri ele geçirmek neredeyse olanaksızdır. Parola yöneticileri, kendi kurtarma ifadenizi oluşturmayı seçerseniz güçlü parolalar (özel karakterler, sayılar, büyük harf ve küçük harf içeren 12-14 karakter) oluşturmak için parola oluşturucuları da sunarlar.
Çoklu Faktörlü Kimlik Doğrulamayı Etkinleştirme
Genellikle mümkün olan her yerde MFA veya çoklu faktörlü kimlik doğrulamanın (ve 2FA veya iki faktörlü kimlik doğrulama) tüm cihazlarda etkinleştirilmesi önerilir. Kripto hesabınız, sıcak ve soğuk cüzdanlar dikkate alındığında bu önlem temel bir ihtiyaç olup kripto paranızı korumak için önemlidir. Gittikçe bir güvenlik standardı haline gelen çoklu faktörlü kimlik doğrulama (biyometrik taramadan açık anahtar altyapısına kadar), çeşitli tanımlama yöntemleri ile kripto kimlik bilgilerinizin ele geçirilmesini ve çalınmasını önlemenin harika bir yolu da olmaktadır.
Herkese Açık Wi-Fi'dan Kaçınma
Gerek çevrimiçi bir borsada sıcak cüzdan üzerinden gerekse de uzaktan soğuk cüzdanla herkese açık Wi-Fi ağları üzerinden işlem yapmak son derece risklidir, çünkü bağlantılar genellikle en deneyimsiz korsanlar tarafından bile kolayca ele geçirilebilir. Sonuç olarak, dışarıdayken veya seyahat ederken bir işlem yapmanız gerekiyorsa, her zaman bir sanal özel ağ veya VPN kullanmanızı öneririz. Kaspersky VPN gibi güvenilir bir bağlantı yazılımı kullanmak, borsanızın sunucularına bağlanmanızı sağlar ve güvenli bir şifrelenmiş dijital tünel aracılığıyla işleminizi blok zincirden yayınlamanızı sağlar. Söz konusu tünel, siz dışarıdayken cüzdanınızı ve kripto paranızı herkese açık Wi-Fi'ın potansiyel tehlikelerinden ve güvenli olmayan internet bağlantılarından korur. VPN sağlayıcısı tarafından işletilen özel olarak yapılandırılmış bir sunucu aracılığıyla IP adresinizi gizleyip yönlendirerek yapılır; bu da VPN sunucusunu veri kaynağınız haline getirir. Yeni veri kaynağınız olan üçüncü taraflar ve VPN'lerin nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz özel makalemiziburadan okuyabilirsiniz.
Geçerli Kriptopara Düzenlemeleri
Mevcut haliyle ABD kripto para düzenlemeleri konusunda değişken bir yaklaşım sergilemektedir. Mali piyasa düzenleyicileri dolandırıcılığın arttığı yerlerde önlemleri sıkılaştırırken Biden yönetimi de bu yılın başında kripto riskini azaltmak için bir yol haritası çizmiştir. Genel olarak hükümet, kullanıcıların kullandığı coin'lerin aksine borsaların kendilerini düzenleme girişiminde bulunarak kripto paraları güvenlik yönünden ele almayı planlamaktadır. Bununla birlikte şu anda hayata geçen büyük bir değişiklik yoktur: Bankaların kripto hizmeti vermesi yasaklanmamış olup kripto yatırımcıları hala milyonlarca (bazen milyarlarca) dolarla dolandırılmaktadır.
Kripto para topluluğu 2014'ten beri kendini CCSS'leri getirerek veya Kripto para birimi Güvenlik Standartları ile düzenlemeye çalışmaktadır. Akademisyenler, alanında uzmanlar ve güvenlik uzmanları tarafından oluşturulan CCSS'ler, farklı kripto paraların güvenliğini değerlendirmek ve karşılaştırmak için erişilebilir bir çerçeve sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca insan hatası, dolandırıcılık ve doğal felaketler nedeniyle kaybedilen kaynak riskini azaltmayı hedefler. Standartlar 10 kriteri içerir:
- Anahtar Oluşturma: Kriptografik anahtarlar nasıl oluşturulur ve korunur.
- Anahtar Sahibi Kimlik Doğrulaması: Anahtar sahibinin kimliği ve yetkisi nasıl doğrulanır.
- Anahtar Kullanımı: Kriptografik anahtarlar işlemleri imzalamak ve diğer operasyonlar için nasıl kullanılır.
- Anahtar Sahibi Yetkilendirmesi: Anahtar sahibi rolleri ve sorumlulukları nasıl tanımlanır.
- Anahtar Saklama: Kriptografik anahtarlar nasıl saklanır ve yedeklenir.
- Anahtar Kurtarma: Kriptografik anahtarlar acil durumda nasıl kurtarılır.
- Anahtar Ele Geçirilme İlkesi: Kriptografik anahtarın şüpheli veya doğrulanmış bir şekilde ele geçirilmesine kuruluş nasıl yanıt verir.
- Anahtar Sahibi Sayısı: Bir işlemi gerçekleştirmek için kaç anahtar sahibine ihtiyaç duyulur.
- Cüzdan Oluşturma: Kriptografik anahtarları saklamak için cüzdanlar nasıl oluşturulur ve yapılandırılır.
- Denetim: Kripto kuruluşu kripto paranın ve işlemlerin güvenliğini nasıl izler ve inceler.
Her ölçütün bir uyum düzeyi bulunur: Düzey I (Temel), Düzey II (Standart) ve Düzey III (Gelişmiş). Kripto para sağlayıcıları ve kuruluşları bu düzenlemelere uyarak ve yüksek bir uyum seviyesi elde ederek hala genellikle dalgalı kabul edilen piyasalara bir miktar güven getirmeye başlayabilir.
Yeni Kripto Para Düzenlemeleri
Bu makale yazıldığı sırada, haber ajansı Reuters, önemli bir kongre komitesinin, güçlü bir düzenleyici çerçeve geliştirmeyi amaçlayan bir çift parti destekli tasarıyı sunduğunu bildirdi. Bu tasarı, bir kripto paranın ne zaman bir mankul kıymet veya ticari mal olması gerektiğini yasal olarak tanımlarken, CFTC'nin (Ticari Mal Vadeli İşlemler Komisyonu) kripto sektöründeki denetimini genişletmeyi ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun yetki alanını onaylamayı amaçlamaktadır. Aynı şekilde, yasama organları, Merkez Bankası'na stabilcoin'lerin (hükümet tarafından tedavüle çıkan para birimlerinin değerine bağlı kripto paralar) çıkarılması için ihtiyaçları yazma yetkisi veren başka bir tasarıyı değerlendirmeye alacaklar. İngiltere ve Avrupa'da dijital paralarla ilgili düzenlemeler zaten belirlenmiş durumda, bu da ABD politika yapıcılarına küresel düzeyde geride kalmaktan korktukları için süreci daha hızlı bir şekilde ilerletmelerini sağlamıştır.
En Güvenli Kripto Borsası Hangisidir?
Kripto endüstrisinin sürekli evrimiyle ve çeşitli para birimlerindeki ve borsalardaki dalgalanmalar nedeniyle hangi kripto borsasının en güvenli olduğunu öğrenmek zor olabilir. Bununla birlikte Bircoin'in çıkmasıyla bir dizi itibarlı ve güvenli borsa kendini Kripto borsalarının nasıl çalıştığına aşina olmayanlar için veri komisyonculuğu ve ticari platform gibi çalışan dijital ticari portallar olduklarını belirtelim. Her takas satın almanızı, satmanızı ve diğer tüccarlarla kripto para birimleriyle ilgili spekülasyonlar yapmanızı sağlar. Borsalar ya merkeziyetçi, bir ticari kurluş tarafından yönetilen (kullanıcı işlemlerinin güvenliğini garanti eden veri komisyonculuğu gibi) ya da merkeziyetçi olmayan, borsalar işlemlerin güvenliğini ve doğrulamasını ağa katılmaya istekli olanlara (daha çok blok zincirin kendisi gibi) dağıtan bir yapıya sahiptir. Forbes dergisine göre, 2023'ün en güvenli kripto borsaları Coinbase (2012'de kuruldu), Gemini (2015'te kuruldu), Crypto.com (2016'da kuruldu) ve Kraken'dir (2016'da kuruldu).
Kripto paranın dijital doğası nedeniyle, eğer bir profesyonel tüccar veya sadece birkaç coin için çevrimiçi ticaret yapmak isteyen acemi bir kullanıcısıysanız, kapsamlı siber güvenlik yazılımı her zaman aldığınız güvenlik önlemlerinin temelinde yer alacaktır. Bu nedenle kendi siber güvenlik çözümümüzü öneriyoruz: Kaspersky Premium Planı. Planımıza ödüllü anti-virüs, uzaktan yardım, mevcut tehdidi kaldırma, 7/24 destek ve gizli kesintisiz tarama dahildir. Tüm kişisel verilerinizi güvence altına almanın ve işletim cihazlarınızı her türlü kötü amaçlı yazılımdan korumanın ideal yolu budur. Böylece istediğiniz kadar çok kripto para ticareti yapabilirsiniz.
İlgili makaleler:
- Parola Yöneticisi nedir ve güvenli midir?
- Yaygın Olarak Görülen 4 Kripto Para Birimi Dolandırıcılığı ve Bunlardan Kaçınma
- Kripto para birimi nedir ve nasıl çalışır?
- NFT'ler nedir ve nasıl çalışırlar?
- NFT Dolandırıcılığı ve Kaçınma Yolları
- Steganografi nedir ve nasıl çalışır?
Önerilen ürünler: