Yaygın bir şekilde "içerik denetimi yazılımı" olarak tanımlanan Web filtresi, bir kullanıcının bilgisayarında ziyaret edebileceği web sitelerini kısıtlamak üzere tasarlanmış bir yazılım parçasıdır. Bu filtreler, bir beyaz liste veya kara liste kullanarak çalışabilir. Beyaz liste, yalnızca filtreyi ayarlayan kişinin özel olarak seçtiği sitelere erişime olanak tanırken kara liste, filtreye yüklenen standartların belirlediği istenmeyen sitelere erişimi kısıtlar. Bu programlar, istenen sitenin URL'sine bakar ve site içeriğinde kısıtlanmış anahtar kelimeleri arar, daha sonra bağlantının engellenmesine veya bağlantıya izin verilmesine karar verir. Filtreler genellikle bir tarayıcı uzantısı, bilgisayarda bağımsız bir program veya genel güvenlik çözümünün bir parçası olarak yüklenir. Bununla birlikte, bir İSS veya işletme tarafından, birden çok kullanıcının aynı anda Web erişimini kısıtlamak için ağ tarafına da yüklenebilirler. Bazı arama motorları da arama sonuçlarından istenmeyen sayfaları çıkarmak için basit filtreler kullanır.
Filtreleme Yazılımı
Web filtreleme yazılımının iki ana müşteri tabanı vardır: Çocuklarının istemedikleri veya uygunsuz buldukları içeriğe erişmesini engellemek isteyen ebeveynler ve çalışanlarının, işleriyle ilgili olmayan web sitelerine erişimini önlemek isteyen işletmeler. Web filtreleri, pornografi veya kumarla ilgili siteler gibi genellikle kötü amaçlı yazılım barındıran sitelere erişimi engelleyeceğinden, kötü amaçlı yazılım için engelleme aracı olarak da yaygın bir şekilde kullanılır. En gelişmiş filtreler, hassas verilerin yayınlanmaması için İnternet üzerinden gönderilen bilgileri bile engelleyebilir.
Web tabanlı bir proxy, yabancı dildeki web sitelerini kullanma veya kişisel bir proxy sunucusu için bir VPN oluşturma gibi web filtreleme yazılımlarını aşan yöntemler vardır. Bu boşluklardan dolayı, ağ yöneticileri veya endişe duyan ebeveynlerin seçtikleri filtrenin yalnızca belirli web sitelerini engellemek veya belirli sitelere izin vermekten daha fazlasını yapabileceğinden emin olması gerekir.
Tanımlarla ilgili diğer makaleler ve bağlantılar