Kablosuz ağ güvenliği genellikle teknik uzmanları ilgilendiren bir konu olarak düşünülür ancak aslında kablosuz ağ kullanan herkesin bilgisayar korsanlarının hedefi haline gelmemek için temel güvenlik ipuçlarını bilmesi gerekir. Kablosuz güvenliği son derece önemli bir konudur; güvenli olmayan bir kablosuz ağ kullanırken hemen hemen herkes İnternet trafiğinize müdahale edebilir.
Evdeyken
Evde sağlam bir kablosuz ağ güvenliğine sahip olmak için alabileceğiniz bazı önlemler bulunur. Ev ağınızı güvence altına almanın en önemli adımı ağınızda Wi-Fi korumalı erişim (WPA) protokolünü etkinleştirmektir. WPA, yönlendiricinize bağlandığınızda dışarıdaki kişilerin trafiğinizi tarayıp bilgilerinizi ele geçirmelerine engel olan bir endüstri standardıdır. Bu görevi tam olarak nasıl gerçekleştireceğinizi öğrenmek için yönlendiricinizin kılavuzuna bakmanız gerekse de çoğu modern yönlendiricilerde tek bir düğmeye basarak kablosuz şifrelemesini etkinleştirmenizi sağlayan bir ayar bulunur.
Kablosuz ağınızda şifrelemeyi etkinleştirmenin yanı sıra tüm cihazları İnternet kaynaklı tehditlere karşı korumak için aile bilgisayarlarınıza kaliteli İnternet güvenliği yazılımı kurmanız da hayati önem taşır. Ailenizin kötü amaçlı yazılımdan koruma, spam'e karşı koruma ve ebeveyn denetimi yazılımını tek bir pakette merkezileştirerek güvenilirlik sorunlarını azaltırsınız ve araçların yönetimini kolaylaştırırsınız. Kablosuz şifrelemenin sizi yalnızca İnternet trafiğinizi izleyen bilgisayar korsanlarına karşı koruduğunu not etmek önemlidir. Güvenli bir kablosuz ağa bağlandığınızda hala kötü amaçlı yazılımlara, spam'e ve diğer zararlı dijital tehditlere karşı açık olursunuz.
Sizi İnternet tehditlerine karşı koruyacak ek bir araç da güvenlik duvarı kullanmaktır. Güvenlik duvarı kısaca hangi uygulamaların İnternete erişeceğini ve bilgisayarınıza hangi bağlantıların yapılabileceğini denetleyen bir güvenlik aracıdır. Güvenlik duvarları genellikle tehditleri otomatik olarak algılayacak şekilde programlanır, bu da çoğunlukla kullanımlarının kolay olduğu ve günlük bilgisayar kullanımınızı etkilemeyecekleri anlamına gelir.
Hareket Halindeyken
Herhangi türde bir halka açık Wi-Fi kullanırken de aynı önlemler geçerli olur. Sağlam bir güvenlik yazılımının kurulmuş olmasına ek olarak bir diğer temel güvenlik önlemi de kötü amaçlı kişiler halka açık Wi-Fi trafiğini kolayca izleyebilecekleri için bankacılıkla ilgili veya diğer hassas web sitelerini kullanmaktan kaçınmaktır. Tüm İnternet kullanıcıları için kablosuz güvenliğinin iyileştirilmesine yardımcı olmak amacıyla kâr amaçlı olmayan Elektronik Sınır Vakfı; Facebook, Gmail, Yahoo gibi pek çok popüler web sitesinde ve çok sayıda diğer sitelerde trafiği şifrelemenizi sağlayan HTTPS Everywhere'i geliştirmiştir. HTTPS Everywhere'i kullanmanın temel avantajı, pek çok web sitesi sunucularında şifreleme teknolojisine sahipken çeşitli teknik nedenlerle sık sık bunun varsayılan olarak devre dışı bırakılmasıdır. HTTPS Everywhere, uyumlu bir web sitesindeyken otomatik olarak bir şifreleme etkinleştirme isteği göndererek İnternet kullanıcılarının bu sınırlamayı aşabilmelerini sağlar.
Kendiniz İçin Uygun Paketi Seçmek
Kendiniz için bir güvenlik paketi seçme işi bunaltıcı olsa da seçeneklerinizi değerlendirmek için ücretsiz bir antivirüs yazılımı indirebilirsiniz. Sonuçta, güvenlik konusunda uzmanlaşmış itibarlı bir tedarikçinin güvenlik paketlerinden birisini seçmeniz gerekir. Dijital tehditler o kadar hızlı gelişmektedir ki bir genel ürünler tedarikçisinin her zaman en son trendlerin önünde gitmesi imkansızdır. Kablosuz ağ güvenliği göz korkutucu bir konu olabilse de sağduyulu ipuçlarını kaliteli bir güvenlik yazılımıyla birleştirerek kendinizi çoğu tehdide karşı koruyabilirsiniz.
İnternet Güvenliği ile ilgili diğer makaleler ve bağlantılar