Ana içeriğe atlayın

IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?

IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?

Bilgisayar korsanlarının şirket ağlarına ve kişisel ağlara sızdığına, internet sitelerinin çevrimiçi tüketici davranışlarını izlediğine ve başka dijital casusluk ve izinsiz giriş türlerine dair haberlerin yaygın olduğu bir çağda, birçok kişinin IP adreslerini gizlemenin yollarını araması şaşırtıcı değildir. Ancak internet konusunda çok bilgili değilseniz siber suçlular, bilgisayar korsanları, izleme ve IP adresleri hakkındaki tüm bu konuşmalar, internete her bağlandığınızda endişelenmenize neden olabilir.

Endişelenmeyin; güvenliğinizi artırmanın ve dijital ayak izinizi meraklı gözlerden gizlemenin bir yolu var ve bu, sandığınız kadar zor değil. Bilgisayar kodlaması alanında lisansüstü eğitim almış olmanız veya tüm cihazlarınıza pahalı uygulamalar yüklemeniz gerekmiyor. Tek yapmanız gereken, IP adresinizi nasıl gizleyeceğinizi öğrenmektir.

IP adresi nedir?

IP’nin açılımı Internet Protocol, yani İnternet Protokolüdür. Bu, temel olarak verilerin internet üzerindeki hareketini sağlayan sistemdir. IP adresi, internete bağlanan belirli bir cihaza verilen adrestir. İster masaüstü bilgisayar ister akıllı telefon ister dizüstü bilgisayar veya tablet olsun, internete bağlanan her cihaz, benzersiz bir IP adresine sahiptir.

Bir cihaz internete bağlandığında, İnternet Protokolü, bilgilerin nereye gönderileceğini ve nereden alınacağını tespit etmek için cihazın adresini kullanır. Ve evet, bu etkinlik sıklıkla izlenir. Bu nedenle, örneğin mutfak masaları hakkında bir arama yaptıktan sonra ziyaret ettiğiniz başka sitelerde birdenbire mutfak masası perakendecilerinin reklamlarını görmeye başlarsınız.

Kişiselleştirilmiş reklamları görmek o kadar da korkunç bir şey değildir, hatta gezinme deneyiminizi daha hoş bir hâle getirebilir. Ancak birçok kişinin IP adreslerini gizlemeyi öğrenmek istemesinin başlıca nedeni bu değildir.

IP adresinizi nasıl gizleyeceğinizi öğrenmek isteyebileceğiniz nedenler

Kısa bir süre önce insanların IP adreslerini gizlemek istemesinin başlıca nedeni, yasa dışı yollardan müzik ve film indirirken bu tür etkinlikleri izleyen siteler tarafından izlenmemekti. Ancak yıllar içinde birçok kişi, IP adreslerini gizlemeyi öğrenmek için daha önemli nedenlerin olduğunu fark etti.

Fiziksel adresinizi gizli tutmak

Bilgili bir bilgisayar korsanı veya siber suçlu, IP adresinizi kullanarak yaklaşık konumunuzu veya gerçek fiziksel adresinizi dahi öğrenebilir. Genellikle bu bilgiler herkesin erişimine açık değildir. Hatta normalde bu bilgileri elde etmek için mahkeme kararı gerekir. Ancak gelişmiş IP arama araçlarını kullanan kişiler, fiziksel adresi yasa dışı yollardan elde edebilir.

Coğrafi kısıtlamalardan kaçınmak

Birçok ülke, internet üzerinde kişilerin gezinebileceği siteleri sınırlandıran katı sansür protokolleri uygulamaktadır. Çin, bu örneklerden biridir. Diğer ülkeler, başka yerlerde üretilen ve telif hakkıyla korunan içerikleri engellemektedir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde görüntülenebilen YouTube veya Netflix videoları, Almanya veya İrlanda’da görüntülenemeyebilir. IP adresinizi gizlediğinizde bazen sunucuların internete başka bir ülkeden bağlandığınızı sanmasını sağlayarak kısıtlamaları atlatabilirsiniz.

Şirketlerin çevrimiçi etkinliklerinizi izlemesini engellemek

Anlaşılabilir bir şekilde, gizlilik birçok kişi için büyük bir endişe kaynağıdır. Ancak internet üzerinde yaptığınız hemen hemen her şey izlenebilir ve sıklıkla izlenir. Birçok şirket, tüketici araştırması amaçlarıyla çevrimiçi etkinliğinizi izler, böylece tüketicilerin gezinme alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi edinerek daha iyi pazarlama planları geliştirebilir. Diğer şirketler verilerinizi toplar ve verileri çeşitli nedenlerle kullanan büyük araştırma firmalarına satar.

Kişisel verilerinizin incelenmesini veya kötüye kullanılmasını istemiyorsanız IP adresinizi nasıl gizleyeceğinizi kesinlikle öğrenmek isteyeceksiniz. Bu, şirketlerin gezinme alışkanlıklarınızı izlemesini önleyecek ve reklam ağlarının ilgilendiğiniz her ürünü öğrenmesini engelleyecektir. Ziyaret ettiğiniz web siteleri ayrıca söz konusu siteyle ilgili gezinme etkinliğinize ilişkin verileri toplama konusunda yasal bir hakka sahiptir. Bu hak da normalde piyasa araştırması verilerine yönelik olarak kullanılır, ancak dijital ayak izinizin çok gizli tutulmasını istiyorsanız IP adresinizi gizlemek istersiniz.

İSS’nizin sizi izlemesini engellemek

Kendi internet servis sağlayıcınızın (İSS) çevrimiçi etkinliğinizi de izlemesi şaşırtıcı değildir. Tıpkı ziyaret ettiğiniz web siteleri gibi, İSS’nizin de bu konuda yasal bir hakkı bulunmaktadır. Ne yazık ki bu durum, dijital gezinme verilerinizi daha yüksek bir riske maruz bırakır çünkü normalde seçebileceğiniz çok fazla İSS bulunmaz ve bunların bazıları diğerleri kadar güvenli değildir.

Ayrıca İSS’leriniz normalde verilerinizi satmaz ancak isterlerse verilerinizi pazarlama araştırma firmaları ve reklam ağlarıyla paylaşabilir. IP adresinizi gizlediğinizde, yalnızca üçüncü taraf şirketlerin değil, aynı zamanda İSS’nizin de etkinliğinizi izlemesini engellemiş olursunuz.

Aramalarınızın gizli kalmasını sağlamak

Arama geçmişinizi arkadaşlarınızın veya aile bireylerinizin incelemesini istemiyorsanız muhtemelen size tamamen yabancı olan kişilerin ve tanımadığınız şirketlerin de incelemesini istemezsiniz. Google ve Yahoo! gibi büyük arama motorları, yaptığınız her arama sorgusunun yanı sıra ziyaret ettiğiniz siteleri, tıkladığınız bağlantıları, belirli bir web sayfasında harcadığınız zamanı vb. otomatik olarak izler.

IP’nizi nasıl gizleyeceğinizi öğrendiğinizde arama motorlarının yaptığınız aramaları IP adresinizle ilişkilendirmesini önleyebilirsiniz. Ek bir önlem olarak, günümüzde çoğu tarayıcının sunduğu bir özellik olan gizli gezinme seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Ayrıca kolluk kuvvetleri veya araştırmacı gazetecilik gibi belirli bir meslek için çok sayıda özel ve hassas araştırma yürütüyorsanız da aramalarınızın ve çevrimiçi etkinliğinizin gizli tutulması önemlidir.

IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?

Temel olarak IP adresinizi gizlemek için seçebileceğiniz iki yöntem bulunur. Bunlardan biri, bir proxy sunucusu kullanmak, diğeri ise bir sanal özel ağ (VPN) kullanmaktır. Bunlardan herhangi biri yeterli olacaktır, ancak proxy sunucularının birkaç dezavantajı nedeniyle VPN’ler, pek çok kişi için daha ideal bir seçenektir.

Proxy sunucusu nedir?

İnternet trafiğinin ana yollardan ve otoyollardan aktığını hayal edin. Örneğin, Google’da bir arama yapmaya başladığınızı varsayalım. Burası sizin başlangıç noktanızdır. Arama sonuçlarından birinde yer alan bağlantıya tıkladığınızda verileriniz, bir sonraki hedef noktasına, yani tıkladığınız bağlantıya ulaşana kadar bir rota boyunca hareket eder. Bu, oturum sırasındaki gezinme etkinliğiniz sona erene kadar devam eder.

Bir noktadan başka bir noktaya hareket eden veriler, farklı sunucular üzerinden yönlendirilir. Bunların birer internet kontrol noktası olduğunu düşünün. Her sunucu, etkinliğinizi ve IP adresinizi kaydeder. Böylece internet etkinliğinizin rotasının tamamı, çeşitli sunucular ve web siteleri ile başka şirketler tarafından kaydedilir.

Bir proxy sunucusu kullanmak, bu internet yollarında ve otoyollarında giderken koyu renk filmli camları bulunan, güvenli, özel bir limuzinde olmaya benzer. Limuzin, yani proxy sunucusu, internete bağlanan mevcut cihazınızdan farklı bir IP adresine sahiptir. Sunucular, arama motorları ve diğer şirketler, yalnızca proxy sunucusunun IP adresini görür, sizin IP adresinizi göremez.

Proxy sunucusunun avantajları ve dezavantajları

İnsanların proxy sunucularını kullanmasının başlıca nedeni, bir IP adresini gizlemektir. İnternet üzerindeki tüm etkinliğiniz, proxy sunucusu üzerinden yönlendirilir, böylece kendi IP adresiniz meraklı gözlerden gizlenir. Bir proxy sunucusunun kullanılması ayrıca bilgisayar korsanlarına karşı ek bir koruma katmanı ekleyerek güvenliği de artırır. Ek olarak, internette gezinirken anonim kalmak istiyorsanız proxy sunucusu kullanmak, kimliğinizi gizlemenin en iyi yollarından biridir.

Proxy sunucusu kullanmanın en büyük dezavantajlarından biri, web sitelerini anonim olarak ziyaret edebilmenize karşın proxy sunucusunun, internet üzerindeki bir hesaba erişmek için kullandığınız kullanıcı adları ve parolalar gibi hassas bilgileri önbelleğe alabilmesidir. Bir proxy sunucusu kullanmayı tercih ederseniz özel hesaplarda oturum açmaktan kaçınmak ya da üst düzey güvenliğe sahip bir proxy sunucusu seçmek istersiniz.

Pahalı olmayan bazı proxy sunucuları, diğer sunucu ağları veya İSS’nizle uyumlu olmayabilir. Veya açılır reklam pencereleri sürekli sinirlerinizi bozabilir. Bir proxy sunucusunu seçmeden önce, güçlü bir güvenilirlik ve güvenlik sunan bir sunucu seçtiğinizden emin olmak için araştırma yapmanız önerilir.

VPN nedir?

Bir sanal özel ağ, bir proxy sunucusuna kısmen benzer şekilde çalışır. Cihazlarınızı çevrimiçi olmadan önce bir VPN’e bağladığınızda, cihazınız VPN’in çalıştığı ağdaymış gibi görünür. İnternet trafiği verileriniz, güvenli bir bağlantı üzerinden VPN’e gönderilir ve ziyaret etmek istediğiniz sitelere uygun şekilde yönlendirilir; böylece kendi IP adresiniz etkili bir şekilde özel ve gizli tutulur.

Günümüzde cihazlarının ve internet etkinliğinin güvenliğini artırmak isteyen kişilerin VPN kullanması önerilir. Bu, özellikle sık sık herkese açık Wi-Fi ağlarını kullanarak internet etkinliğinde bulunuyorsanız geçerlidir. Herkese açık Wi-Fi ağlarını kullanırken özel hesaplara erişmek, güvenlik açısından büyük bir risktir, ancak VPN kullanılması, bilgisayar korsanlarına karşı çok daha fazla koruma sunar. VPN bağlantısı şifrelenmiştir ve güvenlidir.

VPN’in avantajları ve dezavantajları

VPN’ler; özel mesajlar, parolalar, kullanıcı adları, finansal bilgiler ve dijital ayak izinizin olağan bir parçası olan diğer tüm unsurlar gibi verilerinizi güvenli hâle getirmek için mükemmel araçlardır. VPN kullanıldığında yalnızca IP adresiniz gizlenmez, aynı zamanda internette gezinme oturumlarınızla ilgili tüm veriler şifrelenir. Bazı üst düzey VPN’ler, internette başkalarına karşı neredeyse görünmez olmanızı sağlayan gelişmiş şifreleme protokolleri kullanır.

Elbette VPN’ler IP adresinizi de İSS’niz, arama motorları, sosyal medya platformları veya devlet kurumları gibi kendileriyle ilgili etkinlikleri izleyen başka kuruluşlardan da korur. IP adresiniz gizlenmiş ve verileriniz şifrelenmiş olduğu için internet üzerindeki işlemleriniz, sunuculardan fark edilmeden geçer.

Coğrafi kısıtlamalar nedeniyle normalde erişemediğiniz web sitelerini ziyaret etmekten veya çevrimiçi içerikleri izlemekten hoşlanıyorsanız VPN size bu konuda da yardımcı olabilir. VPN, internet trafiğinizin geliyormuş gibi göründüğü ülkeyi değiştirmenize olanak tanıyarak yalnızca belirli ülkelerde erişilebilen verilere kolayca bağlanabilmenizi sağlar.

Ayrıca internet üzerindeki pek çok işlemin ve web sitesinin yasaklandığı bir ülkede bulunuyorsanız VPN, internete erişmek için harika bir araçtır. Çok güçlü bir şifrelemeye sahip bir VPN, karşılaşabileceğiniz sonuçlardan korkmadan normal çevrimiçi etkinliğinizi yürütmenize olanak tanır.

Her VPN aynı değildir.

Ücretsiz VPN’ler mevcuttur ancak üst düzey güvenlik ve şifreleme sağlamak için kesinlikle daha kaliteli bir VPN kullanmak istersiniz. Bunlar için genellikle aylık bir ücret ödenir. Farklı VPN sağlayıcılarını araştırmaya zaman ayırın, böylece sundukları farklı türden özelliklere aşina olabilirsiniz. Örneğin, Kaspersky VPN Secure Connection, siber suçlulara ve bilgisayar korsanlarına karşı gelişmiş gizlilik ve güvenlik için IP adresi maskeleme ve sıfır etkinlik kaydı özelliklerini sunar.

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, üst düzey bir VPN’in sizin için gerekli olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak aynı düzeyde güvenlik sunmayan ucuz veya ücretsiz VPN’lere karşı dikkatli olun. Ücretsiz VPN’ler ayrıca daha sıkışık olabilir veya kullanım sırasında sizi reklam yağmuruna tutabilir. Bazı VPN’ler verilerinizi dahi toplayabilir ki bu, VPN’in kullanılma amacına aykırıdır!

Saygın bir VPN, çevrimiçi etkinliğinizi görebilse de hiçbir zaman verilerinizi depolamaz veya satmaz. Seçtiğiniz VPN’in gizliliğinizi korumak adına büyük bir çaba gösterdiğinden emin olmak için, araştırdığınız her VPN’in sağladığı gizlilik ve güvenlik bilgilerini okumayı unutmayın.

Ayrıca VPN’in internet hızınızın düşmesine neden olabileceğini de göz önünde bulundurun. İnternet trafiğinizin bir VPN’in uzaktaki sunucuları üzerinden yönlendirilmesi, bağlantının daha yavaş olmasına yol açabilir. Ancak internetteki gizliliğinize değer veriyorsanız VPN kesinlikle buna değerdir.

VPN nasıl yüklenir?

Bir VPN’in yüklenmesi ve kurulması oldukça basittir. VPN’lerin IP adreslerini gizlemek isteyen kişiler arasında giderek daha popüler hâle gelmesinin bir başka nedeni de budur. Çoğu VPN’de yapmanız gereken tek şey, yazılımı yüklemek veya uygulamayı indirip yüklemektir. Bunu hem bilgisayarlarda hem de mobil cihazlarda yapabilir, böylece mümkün olduğunca çok cihazı koruyabilirsiniz.

Uygulama yüklendiğinde tek yapmanız gereken, bir hesap oluşturmak ve oturum açmaktır. Daha sonra VPN’i kullanmaya hazır olduğunuzda çevrimiçi olmadan önce VPN’i başlatmanız gerekir. VPN, en yakındaki sunucuya bağlanır, ancak amacınıza uygun olarak başka bölgelerdeki veya ülkelerdeki sunucuları da seçebilirsiniz.

Doğru VPN’in seçilmesi

Farklı VPN’ler farklı düzeylerde güvenlik ve şifreleme sunar, ancak hangisini kullanacağınıza karar vermeden önce göz önünde bulundurmak isteyeceğiniz birkaç kriter mevcuttur. İlk olarak, aynı anda birden fazla cihazı kullanmanıza olanak tanıyan bir VPN’i seçmek istersiniz. Böylece evinizde herkes çeşitli amaçlarla aynı anda çevrimiçi oluyorsa hepiniz aynı VPN hizmetini kullanabilirsiniz.

Yukarıda belirtildiği üzere, bazı VPN’ler internet hızınızı da etkileyebilir. İnternet etkinliğinizi yavaşlatmayan VPN’leri tercih edin. Örneğin, Kaspersky VPN Secure Connection, dünya çapında en hızlı sunucuları kullanır, böylece internetten keyif alırken güvende kalmak için hızdan feragat etmeniz gerekmez.

Sonuç olarak, güvenebileceğiniz bir VPN hizmetini seçmeniz gerekir. VPN, gizlilik ve güvenlik sağlamayı amaçlayan bir hizmettir. İlk olarak, bir hizmet sağlayıcı seçerken uzun süredir piyasada olan şirketleri düşünmek daha iyi olacaktır. Bu, güvenilirliğin bir göstergesidir: Hizmet sağlayıcısı ayakta kalmayı başardıysa büyük olasılıkla müşterilerini kızdırmamış, verileri çalmamış ve bunun gibi başka eylemlerde bulunmamıştır.

Önerilen ürünler

Kaspersky sizi zararlı yazılımlar, casus yazılımlar ve Truva atları dâhil tüm büyük tehditlerden koruyabilir. Total Security Paketi ayrıca bir VPN ile verilerinizi güvende tutarken çevrimiçi ödemeleriniz için banka düzeyinde koruma sunar. Hızdan ödün vermeden internette gezinmenin güvenli yolunu keşfedin.

Kaspersky VPN Secure Connection

Kaspersky Security Cloud

Kaspersky Password Manager

Daha fazla bilgi için

Apple cihazlarda Uygulama Takibi Şeffaflığı

Birkaç VPN uygulaması, kullanıcı verilerini sızdırdı

Bir web sitesinin (tarayıcı) parmak izlerinizi alıp almadığını nasıl anlarsınız?

IP adresinizi nasıl gizleyebilirsiniz?

Gizlilik ve internette güvenli gezinme, günümüzün internet ortamında ciddi hususlardır. Bu nedenle, birçok kişi IP adreslerini nasıl gizleyebileceklerini öğrenmek istemektedir.
Kaspersky logo