Ana içeriğe atlayın

Başlıca 10 İnternet Güvenliği Kuralı ve İnternette Yapmamanız Gerekenler

Başlıca 10 İnternet Güvenliği Kuralı ve İnternette Yapmamanız Gerekenler

New Hampshire'da devlet memuru olmaya çalışan 19 yaşındaki bir genç, internet güvenliği kurallarına uymanın önemini zor yoldan öğrendi. Seacoast Online'a göre, muhalifleri sosyal medya gönderilerinde davetkar ve geçmişte uyuşturucu kullanımına işaret eden fotoğraflar buldu. Siyasi kariyeri böylece başlamadan son buldu. Ancak maalesef tek kişi o değil. Özensiz internet alışkanlıkları başkalarını da dolandırıcılığa, kimlik hırsızlığına ve internette tanıştıkları kişilerin ellerinde fiziksel zarara uğratmaktadır. Mobil cihazları yoluyla internete erişen kullanıcıların sayısı arttıkça bu riskler de hızla değişip gelişiyor.

Uygulamalar çoğu kişinin gündelik çevrimiçi etkileşimlerinde geleneksel web sitelerine göre daha fazla yer kaplıyor olsa da bu, temel internet güvenliği kurallarının değiştiği anlamına gelmez. Korsanlar kredi kartı ve banka bilgilerinize erişmek için kullanabilecekleri kişisel bilgileri aramaya devam etmektedir.

İnternette güvenli olmayan biçimde gezinmek, utanç verici kişisel yorumlar veya fotoğraflar gibi diğer tehditlerin önünü de açabilir. Bunlar bir defa internete yayıldıktan sonra silinmesi, normalde hiçbir alakanızın olmayacağı kişilerin karşısına çıkmaması imkansızdır.

İnternette (ve çevrimdışıyken) başınızın belaya girmemesi için uymanız gereken başlıca 10 internet güvenliği kuralını burada bulabilirsiniz.

1. Kişisel Bilgilerinizi Profesyonel ve Sınırlı Tutun

Potansiyel işverenlerin veya müşterilerin kişisel ilişki durumunuzu veya evinizin adresini bilmeleri gerekmez. Uzmanlık alanınızı, profesyonel geçmişinizi ve sizinle nasıl iletişim kurabileceklerini bilmeleri gerekir. Son derece kişisel bilgilerinizi yabancılarla paylaşmaz, internette milyonlarca insanla paylaşmazsınız.

2. Gizlilik Ayarlarınızı Açık Tutun

Pazarlamacılar sizinle ilgili her şeyi bilmek ister. Korsanlar da öyle... İkisi de göz atma geçmişinizden ve sosyal medya kullanımınızdan çok şey öğrenir. Ancak bilgilerinizin sorumluluğunu üstlenebilirsiniz. Lifehacker'a göre, hem web tarayıcılarının hem de mobil işletim sistemlerinin internette gizliliğinizi koruyabilecek ayarları vardır. Facebook gibi önemli web sitelerinin de gizliliği iyileştiren ayarları vardır. Şirketler pazarlama değeri nedeniyle kişisel bilgilerinizi istediği için bu ayarların bulunması bazen (kasten) zordur. Bu gizlilik korumalarını etkinleştirdiğinizden emin olun ve bunları etkin tutun.

3. İnternette Güvenli Şekilde Gezinin

Tehlikeli bir mahalleden geçmeyi tercih etmediğiniz gibi internette de tehlikeli yerleri ziyaret etmeyin. Siber suçlular heyecan verici içerikleri yem olarak kullanır. Şüpheli içerikler bazen insanları cezbeder ve bunları ararken gardlarını düşürebilirler. İnternet dünyası görülmesi zor tuzaklarla doludur. Dikkatsizce tek bir tıklama, kişisel verilerinizi ifşa edebilir veya cihazınıza kötü amaçlı yazılımlarla virüs bulaştırabilir. Dürtülerinize direnerek korsanlara şans bile vermezsiniz.

4. İnternet Bağlantınızın Güvenli Olduğundan Emin Olun

Kamusal bir alanda internete girerken, örneğin herkese açık bir Wi-Fi bağlantısı kullanırken PCMag'e göre güvenlik konusunda kontrolünüz sıfırdır. Kurumsal siber güvenlik uzmanları, özel bir ağın dış dünyaya bağlandığı "uç noktalar" konusunda şüphe duyarlar. Sizin savunmasız uç noktanız ise yerel internet bağlantınızdır. Cihazınızın güvenli olduğundan emin olun ve şüphe duyduğunuzda banka hesabı numaranız gibi bilgileri paylaşmadan önce daha iyi bir zamanı bekleyin (ör. güvenli bir Wi-Fi ağına bağlanana kadar).

5. Ne İndirdiğinize Dikkat Edin

Siber suçluların temel hedeflerinden biri, sizi kandırarak kötü amaçlı yazılım taşıyan programları veya uygulamaları indirmenizi sağlamak veya bilgilerinizi çalmaktır. Bu kötü amaçlı yazılımlar bir uygulama kılığına girebilir. Popüler bir oyundan trafiği veya hava durumunu kontrol eden başka uygulamaya kadar her şey olabilir. PCWorld'ün de tavsiye ettiği gibi, şüpheli görünen veya güvenmediğiniz bir siteden uygulamaları indirmeyin.

banner

6. Güçlü Parolalar Seçin

Parolalar tüm internet güvenliği yapısındaki en büyük zayıf noktalardan biridir. Ancak şu anda bunlardan kaçınmanın bir yolu yoktur. Parolalarla ilgili sorun, insanların hatırlaması kolay, dolayısıyla siber hırsızların da tahmin etmesi kolay parolaları ("parola" ve "123456" gibi) tercih etmeye meyilli olmalarıdır. Siber suçluların çözmeleri daha zor olan güçlü parolaları seçin. Parola yöneticisi yazılımı, unutmamanız için birden fazla parolayı yönetmenize yardımcı olabilir. Güçlü bir parola, benzersiz ve karmaşıktır. En az 15 karakter uzunluğundadır, harfler, sayılar ve özel karakterlerin karışımını içerir.

7. Çevrimiçi Satın Alma İşlemlerini Güvenli Sitelerden Yapın

İnternette satın alma işlemi yaptığınız her defasında kredi kartı veya banka hesap bilgilerinizi paylaşmanız gerekir. Siber suçluların ele geçirmeyi en çok istedikleri bilgiler bunlardır. Bu bilgileri yalnızca güvenli ve şifreli bağlantısı olan sitelerle paylaşın. Boston Üniversitesi'ne göre, http: yerine https: (S harfi secure (güvenli) anlamına gelir) ile başlayan adreslere bakarak güvenli siteleri tespit edebilirsiniz. Adres çubuğunun yanındaki asma kilit simgesi de bunu gösterir.

8. Ne Paylaştığınıza Dikkat Edin

New Hampshire'daki genç adayın da öğrendiği gibi, internette sil tuşu yoktur. İnternette paylaştığınız her yorum veya fotoğraf sonsuza kadar internette kalabilir. Çünkü orijinali (mesela Twitter'dan) kaldırmak, diğer insanların aldıkları kopyaları kaldırmaz. Keşke yapmasaydım dediğiniz bir yorumu "geri almanızın" veya bir partide çektiğiniz utanç verici selfie'den kurtulmanın bir yolu yoktur. Annenizin veya gelecekteki işvereninizin görmesini istemediğiniz hiçbir şeyi internette yayınlamayın.

9. İnternette Kimle Tanıştığınıza Dikkat Edin

İnternette tanıştığınız kişiler her zaman söyledikleri kişiler değildir. Hatta gerçek bile olmayabilirler. InfoWorld'ün bildirdiğine göre, sahte sosyal medya profilleri, korsanların tedbirsiz web kullanıcılarıyla samimi olup siber ceplerini seçmek için kullandıkları popüler bir yoldur. İnternetteki sosyal yaşamınızda, kişisel sosyal yaşamınızda olduğu gibi dikkatli ve mantıklı olun.

10. Antivirüs Programınızı Güncel Tutun

İnternet güvenliği yazılımı her tehdide karşı koruma sağlayamaz ancak çoğu kötü amaçlı yazılımı algılayıp kaldırır. Tabii güncelliğinden emin olursanız. İşletim sisteminizi ve kullandığınız uygulamaları güncel tuttuğunuzdan emin olun. Bunlar önemli bir güvenlik katmanı sunar.

Bu 10 temel internet güvenliği kuralını aklınızda tutun ve internette tedbirsizleri pusuda bekleyen kötü sürprizlerin çoğundan kaçını

İlave okuma:

Önerilen ürünler:

Başlıca 10 İnternet Güvenliği Kuralı ve İnternette Yapmamanız Gerekenler

Güvenli internet kullanımı için neler yapılmalıdır? İnternette güvenli kalmak için en iyi 10 kuralı Kaspersky ile öğrenin.
Kaspersky logo