Taklit veya sahte antivirüs yazılımları, kullanıcının bilgisayarında virüs bulmuş gibi yapan bir kötü amaçlı yazılım türüdür. Bazı durumlarda, siber suçlunun amacı yalnızca kurbanı korkutmak olabilir. Ancak, çoğu sahte antivirüs programı aslında algılanmayan, hatta hiç var olmayabilecek kötü amaçlı yazılımların kaldırılması karşılığında para sızdırmaya çalışabilir.
Sahte antivirüs programlarından kaçınma
Çoğu durumda, tek bir bilgisayarda aynı anda iki antivirüs programının çalıştırılması mümkün değildir. Kullanıcılar "ikili koruma" olduğunu düşündükleri bu yöntemi uygulamayı denemek isteseler de iki farklı antivirüs ürününü çalıştırmanın normal olarak zorluklara yol açmasının geçerli nedenleri vardır.
Antivirüs tarayıcısının önemli verilere erişmesine izin verme
Bilgisayarı virüslere, solucanlara, Trojan virüslerine ve diğer tehditlere karşı koruyan antivirüs algılama özelliklerinin etkili bir şekilde çalışabilmesi için antivirüs yazılımı, bilgisayar içinde belirli bir düzeye, sistem çekirdeğinin derinliklerine kadar nüfuz etmelidir. Çünkü antivirüs ürününün bilgisayarın derinliklerindeki sistem olaylarını alması gerekir. Alınan veriler analiz için antivirüs motoruna aktarılır ve böylelikle antivirüs tarayıcısı alınan dosyaları, ağ paketlerini ve diğer önemli verileri tarayabilir.
Bilgisayarın çökmesi
Tek bir bilgisayarda iki antivirüs programı çalıştırılırsa bu programların her biri sistem çekirdeğinin aynı bölümüne alıcılar yüklemeye çalışır. Bu durum, büyük olasılıkla antivirüs izleyiciler arasında çakışmalara yol açarak aşağıdaki sonuçlardan birini doğurur:
- İki antivirüs programından biri sistem olaylarını almayı başaramaz.
- Her bir antivirüs programının paralel alıcılar yüklemeyi denemesi, bütün bilgisayar sisteminin çökmesine neden olur.
Antivirüs programlarıyla ilgili diğer makaleler ve bağlantılar