LinkedIn nedir?
LinkedIn kendisini internet üzerindeki en büyük profesyonel ağ olarak tanımlamaktadır. Özünde, profesyonel ağ oluşturma ve kariyer geliştirme amaçlı bir sosyal medya sitesidir. Üyeler siteyi özgeçmişlerini sergilemek, iş aramak, bilgi paylaşmak ve sektörlerindeki diğer kişilerle etkileşim kurmak için kullanmaktadır.
LinkedIn 2003 yılında kurulmuştur, yani Facebook, Twitter, Instagram ve Snapchat'ten önce kurulmuştur. Microsoft 2016 yılından bu yana sitenin sahibidir. Hem bir web sitesi hem de bir uygulama olarak mevcut olan LinkedIn'in 150 ülkede yaklaşık 740 milyon kayıtlı kullanıcısı olduğuna inanılıyor. Hem ücretsiz hem de premium (yani ücretli) üyelik seviyeleri vardır. LinkedIn üyelik, reklam ve işe alım hizmetleri satarak para kazanıyor.
Sosyal medya ile ilgili gizlilik sorunları nadir rastlanan bir durum değildir ve geçmişte LinkedIn de bu endişelerden payını almıştır. Peki bugün ne kadar güvenli ve kullanıcıların neleri bilmesi gerekiyor?
LinkedIn gizlilik sorunları
Çoğu sosyal ağ sitesi güvenlik ve gizlilik sorunları doğurma potansiyeline sahiptir. LinkedIn gizlilik sorunları şunları içerir:
- Hedef açısından zengin ortam: Birçok üst düzey iş insanı LinkedIn'i kullanmaktadır (bildirilene göre Fortune 500 şirketleri tarafından en çok kullanılan sosyal ağdır); bu da LinkedIn'i büyük şirketler, yöneticiler ve diğer çalışanlar hakkında bilgi toplamak için sosyal medyayı kullanan tehdit aktörleri için "hedef açısından zengin" bir ortam haline getirmektedir.
- LinkedIn dolandırıcılığı: LinkedIn'de iş veya ağ kurma fırsatları arayan birçok katılımcı bulunmaktadır. Sosyal mühendislik taktikleri kullanılarak dolandırıcılık ve kimlik avı hedefi olabilirler.
- Veri ihlalleri: Profilinizi nasıl doldurduğunuza bağlı olarak, LinkedIn sizin hakkınızda birçok bilgi barındırır. LinkedIn veri kazıma veya hırsızlığı yoluyla verilerin yanlış ellere geçmesi halinde bu durum bilgisayar korsanları tarafından kötü amaçlarla kullanılabilir.
- İtibari riskler: Hesabınız saldırıya uğrarsa veya ele geçirilirse, bir bilgisayar korsanı sizin adınıza bilgi yayınlayabilir ve bu da itibarınıza zarar verebilir.
- Veri paylaşımı: LinkedIn'in sahibi Microsoft olduğu için, bilgileriniz siz farkında olmadan pek çok platformda paylaşılabilir.
LinkedIn güvenli midir?
2012 yılında, 6,5 milyon kullanıcı şifresinin ele geçirildiği önemli bir LinkedIn veri ihlali yaşanmıştır. Bunun üzerinden uzun zaman geçti ve o zamandan bu yana şirket güvenlik protokollerini geliştirmek için adımlar attı.
Şu anda, sosyal ağ bakımından, LinkedIn'in göze çarpan herhangi bir güvenlik sorunu yoktur. Ancak diğer sosyal ağ siteleri gibi LinkedIn de sadece sizin izin verdiğiniz kadar güvenlidir. Varsayılan olarak LinkedIn, gizli tutmak isteyebileceğiniz bazı ayrıntıları paylaşır. Bu nedenle LinkedIn gizlilik ve güvenlik ayarlarınızı yönetmeniz çok önemlidir.
LinkedIn Gizlilik Politikası'nda şirket, kullanıcıların yalnızca kendilerini rahat hissettikleri kadar kişisel bilgi girmeleri gerektiğini belirtiyor. Siteyi tam potansiyeliyle kullanmak için telefon numaranızı, adresinizi veya kişisel e-postanızı siteye eklemeniz gerekmez.
LinkedIn'i kullanırken, profilinizde yayınladığınız tüm bilgilerin herkese açık bilgiler olarak kabul edilmesi gerektiğini unutmayın. Her gönderi, özgeçmiş listesi ve durum güncellemesi herkese açık olarak yayınlanır.
LinkedIn'in en önemli güvenlik açıklarından biri, LinkedIn'e özgü olmayan, kullanıcıların birden fazla sitede aynı parolayı kullanması meselesidir. Pek çok sosyal ağ sitesinde bu sorun vardır, ancak sorumluluk nihai olarak kullanıcılara aittir. Siteler arası parolalar yalnızca listedeki en zayıf site kadar güvenlidir. Farklı web siteleri için farklı parolalar kullanarak bu sorunu önleyebilirsiniz. Bir parola yöneticisi bu konuda size yardımcı olabilir.
LinkedIn'i diğer sosyal medya sitelerinden biraz daha güvenli kılan bir yönü, kullanıcıların yalnızca profesyonel kişilerle bağlantı kurmasının beklenmesidir. Yani, kullanıcılar yalnızca profesyonel bir ortamda tanıdıkları kişilerle ağ kurmaya yönlendirilir. Platformdaki çoğu içerik kullanıcı tarafından oluşturulduğundan, çevrimiçi rastgele botlar yerine tanıdığınız ve güvendiğiniz insanların bilgilerini alırsınız.
LinkedIn öncelikle profesyonel ağ oluşturma, işe alım ve marka oluşturma için bir araç olduğundan, sitenin kullanıcı topluluğu, diğer sosyal platformlara göre siteyi temiz tutmak için tartışmasız daha fazla motivasyona sahiptir. Facebook ve Twitter'ın aksine LinkedIn'de daha az sahte hesap görülmektedir.
LinkedIn gizlilik ayarlarınızı yönetmek için ipuçları
LinkedIn profilinizi nasıl gizli hale getireceğinizi merak ediyorsanız işte size bazı yararlı gizlilik ipuçları:
İletişim bilgilerinizi LinkedIn genel profilinizden kaldırmak için:
- LinkedIn'de sağ üst köşeden resminizi seçin.
- Menüden Profili Görüntüle öğesini seçin.
- İletişim Bilgileri öğesini seçin.
- Düzenle(kalem) simgesini seçin.
- Telefon numaranızı, adresinizi veya görünür olmasını istemediğiniz diğer bilgileri kaldırın.
- Kaydet'i seçin. Kişisel bilgileriniz kaldırılmıştır.
LinkedIn'in güvenli gezinme modunu açmak için:
LinkedIn offers secure browsing, and this feature is essential, especially if you access LinkedIn from coffee shops, airports, or anywhere else with public Wi-Fi hotspots. LinkedIn'in güvenli gezinme modunu etkinleştirmek için:
- LinkedIn sitesinin sağ üst köşesinden resminizi seçin.
- Açılır menüden Ayarlar ve Gizlilik bağlantısını seçin.
- Hesap öğesini seçin
- Güvenlik Ayarlarını Yönet öğesini seçin.
- Açılan açılır kutuda Mümkün olduğunda LinkedIn'de gezinmek için güvenli bir bağlantı (HTTPS) kullanın yazan kutucuğa bir onay işareti koyun
- Değişiklikleri Kaydet öğesini seçin. Artık LinkedIn'e güvenli bir bağlantı üzerinden erişebilirsiniz.
Genel profilinizdeki bilgileri sınırlamak için:
Genel profilinizde iletişim bilgileriniz olmasa bile, bilgisayar korsanlarının hakkınızda fikir sahibi olmak için kullanabilecekleri hassas olabilecek başka bilgiler de vardır. Örneğin, çalıştığınız veya çalışmış olduğunuz şirketleri listelemek, bilgisayar korsanlarının bu şirketlere yönelik sosyal mühendislik saldırıları yapmasına yardımcı olabilir veya konumunuz hakkında ipuçları verebilir.
Genel profilinizi düzenlemek için:
- LinkedIn sitesinin sağ üst köşesinden resminizi seçin.
- Sağ panelin üst kısmındaki Genel Profili ve URL'yi Düzenle bağlantısını seçin.
- İçeriği Düzenle öğesini seçin ve profilinizde gizliliğinizi etkileyebilecek tüm düzenlemeleri yapın.
- Kaydet'i seçin.
LinkedIn'in özel görüntüleme modunu açmak için:
İnsanların etkinlik akışınızı görmesinden veya profillerini görüntülediğinizi bilmesinden rahatsız oluyorsanız LinkedIn'in özel görüntüleme modunu açın.
- LinkedIn sitesinin sağ üst köşesinden resminizi seçin.
- Açılır menüden Ayarlar ve Gizlilik bağlantısını seçin.
- Gizlilik öğesini seçin
- Profil Görüntüleme Seçenekleri'ni seçin.
- Gezinmek istediğiniz modu seçin. Üç seçeneğiniz vardır:
-
Adınız ve unvanınız
-
Özel profil karakteristikleriniz (örn. iş unvanı ve sektör)
-
Özel mod
- Yaptığınız değişiklikler otomatik olarak kaydedilecektir.
- Adınız ve unvanınız
- Özel profil karakteristikleriniz (örn. iş unvanı ve sektör)
- Özel mod
Başkalarının profilinizi ve ağ bilgilerinizi nasıl gördüğünü kontrol etmek için:
- LinkedIn sitesinin sağ üst köşesinden resminizi seçin.
- Açılır menüden Ayarlar ve Gizlilik bağlantısını seçin.
- Gizlilik öğesini seçin
- Genel profilinizi görüntülemek için Genel profilinizi düzenleyin seçeneğine tıklayın. Profiliniz LinkedIn dışında, arama motorları ve diğerleri için bu şekilde görünür.
- Neyin herkese açık olarak görülebileceğini kontrol etmek için sağdaki Görünürlüğü düzenle kutusunu kullanın.
- Profilinizin herkese açık olarak görünmesini istemiyorsanız Profilinizin genel görünürlüğü'nü değiştirin
- Profilinizin herkes tarafından görülebilmesini istiyorsanız hangi öğelerin herkes tarafından görülebileceğini seçebilirsiniz.
LinkedIn güvenliğiyle ilgili ipuçları
İşte LinkedIn'de güvenliğinizi ve gizliliğinizi en üst düzeye çıkarmak için bazı öneriler.
Güçlü bir parola kullanın:
Güçlü bir parola 12 veya daha fazla karakterden oluşur ve büyük ve küçük harflerin yanı sıra semboller ve rakamlardan oluşan bir karakter karışımı içerir. Ayrıca, sizinle ilgili bariz ayrıntılardan ve akılda kalıcı tuş dizilimlerinden (örneğin, 1234 ve benzeri sıralama) kaçınır. Parolanızı düzenli olarak değiştirin ve birden fazla hesap için aynı parolayı kullanmaktan kaçının. Bunu kolaylaştırmak için Kaspersky Password Manager gibi bir parola yöneticisi kullanmayı düşünebilirsiniz.
Telefon numaranızı paylaşma konusunda dikkatli olun:
LinkedIn, amacı bağlantı kurmak olan bir ağ oluşturma sitesidir, ancak telefon numaranızı kiminle paylaştığınız konusunda seçici olun ve profilinizde herkese açık olarak listelemekten kaçının.
Dolandırıcılık, sahtekarlık ve kimlik avına karşı dikkatli olun:
LinkedIn'de işe alım dolandırıcılığına karşı dikkatli olun. "Başvuru ücretleri" veya benzerleri için asla para transferi veya havale yapmayın. Bir işe alım görevlisi sizden söz konusu şirketle ilişkili olmayan bir e-posta adresine kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler (PII) göndermenizi isterse dikkatli olun.
Hesabınız için iki faktörlü kimlik doğrulamayı açın:
İki faktörlü kimlik doğrulama, kişilerin bir hesaba erişmek için birden fazla doğrulama yöntemi kullanmasını gerektirir. Örneğin, parolanıza ek olarak telefonunuza gönderilen veya bir kimlik doğrulayıcı uygulama aracılığıyla üretilen bir şifre gibi. İki faktörlü kimlik doğrulama yetkisiz erişimi ve kimlik hırsızlığını azaltabilir. LinkedIn, burada bunun nasıl ayarlanacağına dair tavsiyelerde bulunmuştur.
İzin verilen hizmetlere dikkat edin:
Hizmetleri birbirine bağlamaya teşvik eden otomatikleştirilmiş bir dünyada, çeşitli hizmetlerin LinkedIn hesabınıza erişimi olabilir. Çoğu sorun teşkil etmeyecektir, ancak bunlar aynı zamanda hesabınıza erişim noktalarıdır, bu nedenle zaman zaman hangi arka kapıları açık bıraktığınızı kontrol etmeye ve bunların farkında olduğunuz kapılar olduğundan emin olmaya değer. Bunu Ayarlar ve Gizlilik sekmesinin Hesap bölümünde İzin verilen hizmetler başlığı altında yapabilirsiniz.
Oturum açan cihazların sayısına dikkat edin:
LinkedIn'e birden fazla cihazdan ve konumdan (eviniz, ofisiniz, müşterinizin ofisi) giriş yaparsanız ve her seferinde çıkış yapmazsanız tüm bunlar birikebilir. Bu durum olası güvenlik açıklarına yol açabilir. Nerede oturum açtığınızı gözden geçirin.
Araştırmaya katılmayın:
LinkedIn, verilerinizi ve çevrimiçi davranış izinizi reklam ortaklarına ve işgücü piyasasıyla ilgili eğilimler hakkında içgörü arayan herhangi bir kuruluşa satmak için kullanır. Hesap ayarlarından Araştırmaya Katıl seçeneğini kapatarak bunun bir parçası olmamayı seçebilirsiniz.
LinkedIn, burada LinkedIn kimlik hırsızlığının nasıl önlenebileceğine ilişkin tavsiyeler sunmaktadır. Siber güvenlik farkındalığını artırmanın yanı sıra Kaspersky Total Security gibi bir antivirüs çözümü kullanarak bilgisayar korsanları, virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar da dahil olmak üzere çevrimiçi ortamda kendinizi koruyabilirsiniz.
Önerilen ürünler:
- Kaspersky Premium - Ürün Detayları
- Kaspersky Antivirus Premium Ücretsiz Deneme Sürümünü İndirin
- Kaspersky Password Manager
İlgili makaleler: