Bilgisayar virüsleri ve Truva atı virüsleri, bireysel bilgisayarların performansını ciddi şekilde etkileyebilir veya bütün bir sistem ağının tamamen arızalanmasına yol açabilir. Bu çok çeşitli işletilebilirlik sorunları, kötü amaçlı yazılım oluşturucusu tarafından amaçlanan veya tamamen yanlışlıkla oluşan hasarlar olabilir:
- Sistemin önemli öğelerinin silinmesine bağlı olarak bilgisayarın işletim sisteminin devre dışı bırakılması
- Dağıtılmış Hizmet Reddi (DDoS) saldırısıyla ağ üzerinde aşırı yüklenme
- Bilgisayarın işletilebilirliğini olumsuz etkileyen belirli faaliyetlerin gerçekleştirilmesi
Kötü amaçlı yazılım hatalarına bağlı olarak yanlışlıkla oluşan sonuçlar
Yazılım hataları, bilgisayar virüsleri de dahil olmak üzere hemen hemen her türlü yazılım programında bulunabilir. Kötü amaçlı yazılımlarda da belirli bir ölçüde hata bulunması beklenen bir durumdur.
Yasal yazılım geliştirme ekipleri yazılım ürününü piyasaya sunmadan önce hataları ayıklamak için yoğun çalışmalar yaparken, kötü amaçlı yazılım oluşturucular en yeni virüslerini kullanmaya başlamadan önce kapsamlı testler gerçekleştirmez. Virüsün kodunda bulunan bu gibi hatalar, genellikle beklenmeyen sorunlara ve hasarlara yol açar.
İstenmeyen uyumsuzluk
Bazen kötü amaçlı yazılımlar saldırmaya çalıştıkları sistemle uyumsuz olabilir veya hedeflenen sistemde yasal olarak çalıştırılan bazı yazılım uygulamalarıyla uyumsuzluk gösterebilir.
Bu uyumsuzluk, bilgisayarın virüs geliştiricisinin de amaçlamadığı bir şekilde yanlış çalışmasına yol açabilir. Kurumsal sistemlerde bu gibi uyumsuzluk sorunları şirketin sistem ağını felce uğratan bir sunucu arızasına neden olabilir.
Geniş ölçekli işletilebilirlik sorunları
Kötü amaçlı yazılımlardan ve kötü amaçlı yazılım hatalarından kaynaklanan, kapsamlı şekilde belgelenmiş birçok ciddi işletilebilirlik sorunu yaşanmıştır:
- 1988'de, Morris solucanı internetin atalarından biri olan Arpanet'te bir salgına neden olmuştur. 6000'den fazla makineye virüs sızmıştır. Virüs kodundaki bir hata, virüsün çoğalarak ağ genelinde dağılmasına ve sistemin tümüyle felç olmasına yol açmıştır.
- 2003'te, Slammer solucanı ABD, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda'da internet kesintilerine neden olmuştur. Solucanın kontrol edilemeyen egemenliğine bağlı olarak ağ trafiği %25 oranında artmış, bir ABD bankasının bankacılık işlemleriyle ilgili ciddi sorunlara yol açmıştır.
- Lovesan (Blaster, MSBlast), Mydoom, Sasser ve diğer ağ solucanı salgınlarıysa havayolu şirketlerinin uçuşları iptal etmesi ve bankaların işlemlerini geçici olarak durdurması gibi geniş çaplı hasarlara sebep olmuştur.
Kötü amaçlı yazılımların neden olduğu işletilebilirlik sorunlarından korunma
Etkili bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı yükleyerek bilgisayarlarınızı ve mobil cihazlarınızı, ciddi sonuçlar doğurabilecek hatalar içeren bilgisayar virüsleri dahil olmak üzere çok çeşitli kötü amaçlı yazılım türlerine karşı koruyabilirsiniz. Kaspersky Lab, şu cihazların korunmasını sağlayan birinci sınıf kötü amaçlı yazılımdan koruma ürünleri sunar:
- Windows PC'ler
- Linux bilgisayarlar
- Apple Mac bilgisayarlar
- Akıllı telefonlar
- Tabletler
Kötü amaçlı yazılımlarla ilgili diğer makaleler ve bağlantılar