Modern bilgisayarlarda kullanılan donanım, yazılım hatalarından kaynaklanabilecek hasarlara karşı nispeten güçlü bir şekilde korumalı olduğu için bilgisayar virüsleri donanım bileşenlerinin arızalanmasına nadiren yol açabilir.
Ancak donanım arızası yine de her zaman var olan bir olasılıktır:
- Bir Truva atı virüsü, CD/DVD tepsisini tekrar tekrar açıp kapatmak gibi tekrarlanan bir işlem gerçekleştirebilir. Bu elektromekanik bileşenler genellikle çok güvenilir olduğu halde, böyle tekrarlanan bir açıp kapatma işlemi en sonunda CD/DVD sürücüsünün arızalanmasına yol açabilir.
- 1999'da ortaya çıkan CIH virüsü (Çernobil adıyla da bilinir) her bir bilgisayarın Flash BIOS'undaki verileri silerek yüz binlerce bilgisayara zarar vermiştir. Bu nedenle virüslü bilgisayarlarda önyükleme yapılması (veya bilgisayarların başlatılması) olanaksız hale gelmiş, onarım işlemleriyse oldukça pahalıya mal olmuştur:
- Ev kullanıcıları, Flash BIOS'un yeniden yazılması ve makinenin yeniden çalışır hale getirilmesi için bir servis merkezine gitmek zorunda kalmıştır.
- Birçok dizüstü bilgisayarda Flash BIOS doğrudan anakarta lehimlendiği için çoğu durumda onarım masrafları yeni bir dizüstü bilgisayarın maliyetini aşmıştır.
Donanım arızasına yol açan kötü amaçlı yazılımlara karşı korunma
Etkili kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımları yükleyerek bilgisayarlarınızı ve mobil cihazlarınızı her türlü kötü amaçlı yazılıma karşı koruyabilirsiniz. Kaspersky Lab, aşağıdakiler gibi çok çeşitli cihazların güvenliğini sağlayabilecek birinci sınıf kötü amaçlı yazılımdan koruma ürünleriyle tanınır:
- Windows PC'ler
- Linux bilgisayarlar
- Apple Mac bilgisayarlar
- Akıllı telefonlar
- Tabletler
Kötü amaçlı yazılımlarla ilgili diğer makaleler ve bağlantılar