Hayır, Facebook hesabınız çalınmadı

Geçtiğimiz günlerde Facebook’ta insanlar hesaplarının çalındığını arkadaşlarına duyuran bir mesajı paylaşmaya başladığı zaman bir haberi iyi niyetlerle yaymanın ne kadar kolay olduğunu gördük.

Cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşeli ise, yolun devamını getirmek hiç bu kadar kolay olmamıştır. Sosyal medyanın hakimiyetindeki bir devirdeyiz, geçtiğimiz günlerde Facebook’ta insanlar hesaplarının çalındığını arkadaşlarına duyuran bir mesajı paylaşmaya başladığı zaman bir haberi iyi niyetlerle yaymanın ne kadar kolay olduğunu gördük.

Olay şöyle gelişir:

Tuğba aşağıdakine benzer bir mesaj alır:

“Merhaba… Dün senden yeni bir arkadaşlık isteği aldım… Görmezden geldim ama hesabını bir kontrol etsen iyi olur. İlet butonu çıkana kadar parmağınla mesaja bastır… Sonra ilet tuşuna bas ve iletmek istediğin herkesi seç… Ben herkesi tek tek seçmek zorunda kaldım. Bol şans!”

Tuğba doğru olanı yapmaya karar verir ve mesajı Hakan, Merve ve Enes’e iletir.

Enes mesajı okur ve bu mesajı tamamen iyi niyetle Cem, Cansu ve Tansu’ya iletir.

Böylece haberler yayılır. Aldatmacaların işleyiş şekli budur.

Evet, Facebook’taki en son aldatmaca da bundan ibaret: Hesabınız çalınmadı, arkadaşlarınıza haber vermeye de gerek yok, hatta muhtemelen “dün sizden yeni bir arkadaşlık isteği gelmiş” falan da değil; sadece birileri söylenti yaymaya çalışıyor, hepsi bu. Washington Post’un haberine göre bazı insanların hesapları gerçekten de kopyalandı, bu yüzden “hesabından gelen yeni bir istek” meselesi birkaç kişi için gerçeğe yakın olabilir ancak bu durumda bile bir şeyleri kontrol etmeye ya da mesajı iletmeye gerek yok.

Arkadaşlık isteğini kabul etmeniz halinde Facebook hesabınıza girebildiği iddia edilen Jayden K. Smith adındaki bilgisayar korsanını hatırladınız mı? Evet, o da aynı şeydi ve gerçekle de uzaktan yakından ilgisi yoktu. Bir yoruma “BFF” yazarsanız ve yazı yeşile dönerse hesabınız koruma altında demektir diye bir söylentinin yayıldığı BFF aldatmacasını hatırladınız mı? O da başka bir hile.

Bu tür olaylara örnek olarak yaşanan en son olay da büyük olasılıkla Facebook’ta bir sürü insanın birtakım şüpheli gerekçelerle takip edildiklerini düşünerek rastgele bazı hesapları engellediği “takip ediliyorum” aldatmacasıydı (aslında takip eden falan yoktu).

Bizim önerimiz ise paniğe kapılarak bu tür aldatmacaların yayılmasına alet olmaktansa, bunu Facebook hesabınızı gerçekten koruma altına almak için bir hatırlatma olarak görmenizdir. İşin iyi tarafı şu ki, Facebook’ta hesabınızın çalınma ihtimalini büyük ölçüde azaltacak yığınla tedbir alınıyor. Özellikle de aşağıdaki tedbirleri almanızı önemle tavsiye ederiz:

  1. Bütün hesaplarda güvenliğin köşe taşı paroladır. Güçlü bir parolanız olsun; yani gerçekten güçlü, en az 12 karakter uzunlukta, hatta daha uzun bile olabilir.
  2. İki aşamalı kimlik doğrulaması kullanın. Böylece hesabınızı, hedefinde özellikle siz olmasanız bile kendine kolay lokma arayan saldırganlar tarafından çalınmalara karşı büyük oranda korumuş olursunuz.
  3. Sosyal ağlarda fazla görünür olmaktan kaçının: Facebook’ta kapsamlı güvenlik ayarları mevcut; bu ayarları uygun şekilde yaparsanız hesabınız bilgisayar korsanları, sahtekarlar ve benzerleri için fazla çekici olmaz.
  4. Ayrıca akıllı telefonlar ve tabletler dahil bütün aygıtlarınıza antivirüs yüklemek de iyi fikirdir.
İpuçları