Bir şeyler satın alırken doğal olarak tasarruf etmek isteriz. Ancak bu bazen tehlikeli durumlar yaratabilir. Atalarımız, toplumu bu zararlı yaklaşımdan uzaklaştırmaya çalışmış, hatta bunun için “ucuz etin yahnisi yavan olur” gibi bir dolu söz uydurmuşlar ama biz hala dağıtıcıların bencillikten uzak olduklarını ve ürünleri sırf iyilikten bedavaya vermek istediklerini düşünüyoruz. Hiçbir zarar görmeden daha az para harcanan örnekler de var elbette. Ama çoğunlukla, kayıplara ve sorunlara yol açan indirimlerle karşılaşıyoruz. Bu sadece iPhone’lar ve diğer lüks ürünler için değil, antivirüs programları için de geçerli.
Açık artırma platformları ile e-ticaret ve reklam sitelerinde Kaspersky ürünleri için görebileceğiniz sayısız çevrimiçi teklif, buna iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Yüzlerce satıcı Kaspersky Internet Security ve diğer güvenlik çözümlerini, bizdeki normal fiyatın 1,5 katından 10 katına kadar daha düşük fiyatlarda, hem de kutusuyla birlikte satıyorlar. Böyle durumlarda tek lisans fiyatına birden fazla lisans almamak elde değil. Ancak çoğu zaman için, fiyatın fazla düşük olması satıcının dolandırıcı olduğunun ilk işaretidir.
Üzücü bir şekilde, bu tekliflerin ezici bir çoğunluğu ya dolandırma amacıyla kullanılıyor ya da sunulan lisanslar orijinal ama geçersiz. İlk durumda kaybedeceğiniz şey yalnızca bir miktar para olabilir. İkinci durumda ise yalnızca para kaybıyla değil, bütün zamanınızı ayırmanızı, buna bağlı olarak da daha fazla para harcamanızı gerektirecek sorunlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız.
Peki cömert bir çevrimiçi teklif arkasında neler gizliyor olabilir ve alıcının yaşayabileceği sorunlar neler olabilir?
Var olmayan/engellenmiş/geçersiz lisans kodu
Herkes yazılım koduna benzeyen bir grup harfi ve sayıyı bir araya getirebilir. Aynı zamanda engellenmiş, geçersiz ya da tarihi geçmiş bir kodu da teklif edebilir. Alıcının satın alma işleminden önce kodun doğruluğunu öğrenme imkanı yoktur. Dolandırıcılar bunu, tek lisans fiyatına üç lisans sattıkları paket tekliflerde geçersiz kodları satarken kullanır. Böyle bir kodu satın alan kullanıcı, büyük ihtimalle “girdiğiniz kod geçersizdir” mesajını alacaktır.
Çoklu kullanıcı lisansı
Başka bir durumda da bir suçlu, diyelim ki üç kullanıcı için geçerli bir lisans kodu teklifi verip, kodu birçok kişiye aynı anda gönderebilir. Bu da Rus ruleti oynamaya benzer: Bir kişi diğerlerinden hızlı davranıp kodu etkinleştirir, kaybedenler de “bu kod zaten etkinleştirildi” mesajını alırlar.
Korsan lisans
Kırılmış bir kod, saatli bomba gibidir: Yazılım bu korsan kodu kabul edebilir ancak anti-korsan sistemi daha sonra bu kodu yasaklayacaktır. Bunun sonuncunda da antivirüs veritabanının düzenli güncellemeleri iptal olacak ve bilgisayarınız yeni kötü amaçlı yazılım çeşitlerine karşı savunmasız kalacaktır.
Fiyatın fazla düşük olması satıcının dolandırıcı olduğunun ilk işaretidir.
Tweet
Sahte özelliklere sahip lisans
Bir lisansın, türlerine göre değişmek kaydıyla birden fazla aygıtta etkinleştirilebildiğini herkes bilir. Dolandırıcılar bu taktiği sıklıkla kullanıyor. 2 aygıtlık bir ürün lisansını, 5 aygıtlıkmış gibi satıyorlar. Tahmin edebileceğiniz üzere, 5 aygıtlık lisanslar çok daha pahalıdır. Alıcı, kodu bütün aygıtlarda etkinleştirdiğinde ve acı gerçekle yüzleştiğinde ise artık satıcıların yerinde yeller esiyor.
Lisans başka bir bölgede geçerli
En nahoş durumlardan biri de, sadece belirli bir bölgede geçerli olan bir lisansın alımı. Farklı bölgeler için lisans fiyatları değişiyor ama kod sadece ait olduğu bölge içinde kullanılabiliyor. Yani Güney Afrika için özel olarak belirlenmiş bir kod başka ülkelerde etkinleştirilemiyor.
Bu çok talihsiz bir tesadüf. Satıcı kimseye yalan söylemek istememiş olsa da, alıcı kullanamadığı ama geçerli ve orijinal bir kodla ortada kalıyor.
Bütün bu senaryoların ortak bir noktası var: Geçersiz, hileli ve ‘gri’ kod sahibi kullanıcıların Kaspersky Lab’ten teknik destek alma hakları yoktur. Dahası, bu kullanıcıların harcadıkları paraları geri almaları da imkansıza yakındır. Bir kurbanın dolandırıcılığı kanıtladığı ve parasını geri aldığı durumlar olmuştur. Ancak bu süreç çok fazla zaman ve enerji gerektirir.
Güvenilir olmayan çevrimiçi satıcılardan #antivirüs programı satın almanın #para kaybettirme tehlikesi vardır ve sonradan sıkıntılara yol açabilir.
Tweet
Kendinizi ve paranızı gereksiz risklerden korumak için, etkinleştirme kodlarını yalnızca www.kaspersky.com.tr‘den, güvenilir satıcılardan ve yetkili çevrimiçi dağıtıcılardan satını alın. Şu gerçeği kabullenin: Bir şey gerçek olamayacak kadar iyiyse, büyük ihtimalle gerçek değildir.
Kusurlu paketleme
Üçüncü parti bir satıcıdan, mesela eBay’dan bir güvenlik çözümü almaya karar verdiyseniz, azıcık tasarruf yapıp çok şeyden feragat etmiş halde ortada kalabilirsiniz. Sitede her zaman tipik bir yazılım kutusu gösterilir ama yıllardır kimse çevrimiçi yazılım alıp kutunun postasına gelmesini beklemiyor. Ürününüzü doğrudan Kaspersky Lab’ten ya da resmi ortaklarımızdan satın alsanız bile bir etkinleştirme kodu alıp yazılımı indiriyorsunuz.
Üçüncü bir partiden ürün satın aldığınızda, satıcı yasal da olsa dolandırıcı da olsa ürün kutusunun resimlerini göreceksiniz. En iyi ihtimalle elinize bir etkinleştirme kodu ve indirme linki geçecek. Ya da elinizde boş bir kutuyla kalacaksınız.
Antivirüs çözümü çalışıyorsa neden kusurlu paketlemeyi dert edinesiniz ki? Kutunun hiçbir öneminin olmadığı bir gerçektir. Ama bir güvenlik çözümü satın aldığınızda, aynı zamanda müşteri hizmetlerinden yararlanma hakkını da elde ediyorsunuz. İndirdiğiniz yazılımı kurduğunuzda etkinleştirme ya da lisans sorunları yaşıyorsanız, Kaspersky Lab teknik servisinin size ilk soracağı şey paket üzerindeki bilgilerdir. Bunlar ürünü yasal yollardan edindiğinizi kanıtlar. Bu bilgiler olmadan destek mühendisi size yardım edemeyecektir. Aslında her teknik destek yasal bir ürün kodu isteyecektir.
Yasal bir ürün aldıysanız bunu kanıtlamak için bir kutuya ihtiyacınız yok elbette. Bunun yerine, satın alma fişini içeren e-posta faturanızdaki sipariş numarasını ve satın alma işlemi için kullandığınız e-mail adresini verebilirsiniz.
Eğer tavsiyelerimize rağmen üçüncü bir partiden ürün satın almanın, içerdiği tehlikeye değdiğini düşünüyorsanız, lütfen satın alma işlemi için kullandıkları e-posta adresi ve onlara gelen asıl fatura dahil olmak üzere ihtiyacınız olacak bütün bilgileri talep edin.