WhatsApp’ta hem güvenliği hem de gizliliği ayarlama

WhatsApp’ın güvenlik ve gizliliğinin temel yönlerini ve korumayı artırmak için bu mesajlaşma programının nasıl yapılandırılacağını tartışıyoruz.

WhatsApp'ta güvenlik ve gizlilik ayarları

Gizlilik sorunları nedeniyle sık sık eleştirilen Meta’ya ait olmasına rağmen WhatsApp dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması olmaya devam ediyor. Şaşırtıcı bir şekilde, aynı zamanda en güvenli olanlardan biri. Bu yazıda, durumun neden böyle olduğunu tartışıyor ve WhatsApp konuşmalarınızı doğru gizlilik ve güvenlik ayarlarıyla nasıl daha da güçlendirebileceğinizi ve akıllı telefonunuzu güvenlik çözümlerimizle nasıl koruyabileceğinizi açıklıyoruz.

WhatsApp uçtan uca şifreleme: Her zaman açık

WhatsApp’ın güvenliği hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, tüm iletişimlerin uçtan uca şifreleme ile güvenli bir şekilde korunmasıdır. Bağımsız gizlilik odaklı Signal mesajlaşma programının yaratıcıları tarafından geliştirilen Signal Protokolü tarafından desteklenmektedir. Bu açık bir protokoldür, bu nedenle herkes (elbette gerekli bilgi birikimine sahip olmak kaydıyla) kaynak kodunu hatalar ve arka kapılar için inceleyebilir.

Bunun sizin için anlamı, tüm metin ve sesli mesajların (ister bire bir ister grup sohbetlerinde olsun) yanı sıra resimler, videolar, belgeler ve aramaların gönderenin cihazında şifrelenmesi ve yalnızca alıcının cihazında şifresinin çözülmesidir.

Bu, WhatsApp’ın kendisinin bile konuşmalarınızı gözetlemek için teknik bir yeteneğe sahip olmamasını sağlar. Bu aynı zamanda siber suçlular için aşılmaz bir duvar oluşturarak, aktarım sırasında veya WhatsApp sunucularını ele geçirerek mesajlara ulaşılmalarını engeller.

WhatsApp’ı Telegram‘dan ayıran en önemli özelliklerden biri, tüm mesajlar için uçtan uca şifrelemenin kullanılmasıdır. Telegram güvenlik özelliklerini öne çıkarırken, uçtan uca şifreleme varsayılan olarak kullanılmaz. Özel olarak oluşturulması gereken ve ne yazık ki çeşitli nedenlerle neredeyse hiç kimsenin kullanmadığı “gizli sohbetler” olarak adlandırılan sohbetlere indirgenmiştir.

WhatsApp’ta iletişim nasıl daha da güvenli hale getirilir?

WhatsApp’ı güvenli kılan unsurları ana hatlarıyla ele aldık. Şimdi; gözetleme, mesajlarınıza yetkisiz erişim ve gizlilik ve güvenliğinize yönelik diğer tehditlere karşı savunmanızı nasıl güçlendirebileceğinizi inceleyelim. Bu, WhatsApp’ın ayarlarında biraz ince ayar yapmayı gerektirir. Hadi başlayalım…

WhatsApp’ı ele geçirilmekten nasıl korursunuz?

Yapmanız gereken ilk şey WhatsApp hesabınızı ele geçirilmeye karşı güçlendirmektir. WhatsApp hesapları telefon numaralarına bağlıdır. Bu nedenle, birisi numaranızın kontrolünü ele geçirirse, WhatsApp hesabınıza da erişebilir. Bu, SIM değiştirme saldırısı yoluyla kasıtlı olarak veya numara geri dönüşümünün talihsiz bir sonucu olarak gerçekleşebilir; telefon faturanızı zamanında ödemezseniz, operatör numaranızın bağlantısını kesebilir ve başka bir aboneye yeniden atayabilir.

Bu tehdide karşı korunmak adına WhatsApp için iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Ayarlar → Hesap → İki adımlı doğrulama bölümüne gidin ve hesap girişlerini onaylamak için bir PIN kodu ayarlayın.

Ayrıca, hesabınıza bir e-posta adresi de bağlayabilirsiniz. Bu, telefon numaranıza erişiminizi kaybetmeniz durumunda bir can simidi sağlar. Bunu Ayarlar → Hesap → E-posta adresi bölümünden etkinleştirebilirsiniz.

WhatsApp, PIN kodlarının ötesinde, hesap girişini onaylamak için alternatif bir seçenek sunar: “Geçiş Anahtarları”. Bunların ne olduğunu ve nasıl çalıştığını tartışmak için ayrı bir yazı hazırladık. Bu seçeneği etkinleştirmek için Ayarlar → Hesap → Geçiş Anahtarları bölümüne gidin.

Ayrıca WhatsApp hesabınızda oturum açmış cihazların listesini denetlemeyi alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ederiz. Bu listeyi Ayarlar → Bağlı cihazlar bölümünde bulabilirsiniz. Herhangi bir şüpheli giriş görürseniz, güvenli davranın ve cihazı seçip Oturumu kapat‘a dokunarak bu oturumdan çıkın.

WhatsApp sohbetlerinizi meraklı gözlerden nasıl korursunuz?

Bir sonraki adım, telefonunuz yanlış ellere geçse bile konuşmalarınızın gizli kalmasını sağlamaktır. Bunu yapmak için, öncelikle telefonunuzun ayarlarından ekran kilidini etkinleştirin. Kilit ekranındaki WhatsApp anlık bildirimlerinde mesaj önizlemelerini devre dışı bırakmayı unutmayın, böylece kimse akıllı telefonunuzun kilidini açmadan sırlarınızı okuyamaz. Bu işlem akıllı telefon ayarlarınızın Bildirimler bölümünde yapılır.

Cihazınızı kilitlemeyi unutmanız ihtimaline karşı WhatsApp’ın kendi uygulama kilidini etkinleştirmek de iyi bir fikirdir. Bunu yapmak için Ayarlar → Gizlilik bölümüne gidin, en aşağıya kadar kaydırın ve Uygulama kilidi ayarını bulun. Güvenlik ve rahatlık arasında iyi bir denge kuran 1 dakika sonra seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu şekilde, WhatsApp’tan başka bir uygulamaya geçerseniz, mesajlarınıza geri dönmek için bir dakikanız olacak ve bu süreden sonra seçtiğiniz yöntemi kullanarak WhatsApp’ın kilidini açmanız gerekecektir. Ancak, akıllı telefonunuzu bir sohbet aktif durumdayken ekran açık ve gözetimsiz bırakırsanız, WhatsApp’ın ekran zaman aşımına uğrayana kadar otomatik olarak kilitlenmeyeceğini unutmayın.

Gizli bilgilerinizi meraklı gözlerden uzak tutmanın bir başka yolu da sohbetleri kilitlemektir. Bu tür sohbetler ana sohbet listenizden kaybolur ve ayrı bir klasörde bulunur. Bir sohbeti gizlemek için kişinin ismine dokunun, aşağı kaydırın ve Sohbeti kilitle ögesine dokunun.

Kilitli sohbetlerden ve içeriklerinden hızlı bir şekilde kurtulmanız gereken durumlar ortaya çıkabilir. WhatsApp bunu tek bir düğmeyle yapmayı kolaylaştırır: Ayarlar → Gizlilik → Sohbet kilidi seçeneğine gidin ve Kilitlenmiş sohbetlerin kilidini açın ve sohbetleri temizleyin seçeneğine dokunun.

WhatsApp sohbetlerinizi daha fazla korumak için kaybolan mesajları kullanabilirsiniz. Bu işlevi kullanmanın iki yolu vardır. İlk olarak, belirli bir sohbet için bir zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz. Bunu yapmak için, kişinin ismine dokunun, Süreli mesajlar seçeneğine kaydırın ve istediğiniz süreyi seçin.

İkinci yol, tüm yeni sohbetler için varsayılan bir zamanlayıcı ayarlamaktır. Bunu yapmak için, Ayarlar → Gizlilik → Varsayılan mesaj süresi bölümüne gidin ve mesajların kaybolacağı süreyi ayarlayın.

Ayrıca WhatsApp, tek seferlik görüntüleme için fotoğraf, video ve sesli mesaj göndermenize izin verir (daha fazlasına değil). Bunu yapmak kolaydır: göndermek istediğiniz ögeyi seçin ve gönder düğmesine basmadan önce başlık alanında 1 rakamının bulunduğu simgeye dokunun.

WhatsApp’ta “mavi tikler” nasıl devre dışı bırakılır?

Mesaj okuma alışkanlıklarınızı gizli tutmayı tercih ediyorsanız, okundu bilgisini devre dışı bırakabilirsiniz. Bunu yapmak için Ayarlar → Gizlilik bölümüne gidin, aşağı kaydırın ve Okundu bilgisi seçeneğinin yanındaki anahtarı kapalı duruma getirin.

Bunun iki tarafı da ilgilendirdiğini unutmayın. Okundu bilgisini devre dışı bırakırsanız siz de sohbetlerde mavi tik görmezsiniz. Bu özelliğin grup sohbetlerinde geçerli olmadığını ve insanların okundu bilgisini görmeye devam edeceğini bilmek de önemlidir.

 WhatsApp’taki diğer gizlilik ayarları

WhatsApp’taki Ayarlar → Gizlilik bölümünde dikkat edilmesi gereken birkaç ayar daha vardır. Bunlar, hakkınızdaki belirli bilgilere kimlerin erişebileceğini belirler. Kesin ve katı kurallar olmamakla birlikte – her şey kişisel koşullarınıza ve tercihlerinize bağlıdır – dengeli bir yaklaşım olarak şu öneriler dikkate alınabilir:

  • Son görülme ve çevrimiçi → Hiç kimse.
  • Profil fotoğrafı → Herkes.
  • Hakkımda → Herkes.
  • Gruplar → Kişilerim.
  • Durum → Kişilerim.
  • Aramalar → Bilinmeyen kullanıcıları sessize al.

WhatsApp’ın canlı konum paylaşma özelliğini kullanıyorsanız, konumunuzun görünür olduğu sohbetlerin listesini düzenli olarak gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Bunu yapmak için Ayarlar → Gizlilik → Canlı konum bölümüne gidin.

Ayrıca, WhatsApp aramalarının varsayılan olarak WhatsApp sunucularını kullanmadan katılımcılar arasında doğrudan bir bağlantı kurduğunu unutmayın. Bu, maksimum ses kalitesinin elde edilmesine yardımcı olur, ancak aynı zamanda teoride IP adresinizin izlenebileceği anlamına gelir. Bu sizi endişelendiriyorsa, Ayarlar → Gizlilik → Gelişmiş bölümüne gidin ve Aramalarda IP adresini koru seçeneğini açın.

WhatsApp’ta bir kişinin gerçek bir kişi olduğu nasıl doğrulanır?

WhatsApp, gerçekten doğru kişiyle konuştuğunuzu ve kimsenin konuşmanızı gizlice dinlemediğini teyit etmenin bir yolunu sunar. Her sohbetin benzersiz bir güvenlik kodu vardır ve bunu sohbet partnerinizle bir arama sırasında sözlü olarak veya farklı bir iletişim kanalı aracılığıyla kontrol edebilirsiniz. Kodlar eşleşirse her şey yolunda demektir. Bu kodu bulmak için sohbette karşıdaki kişinin profiline tıklayın, aşağı kaydırın ve Şifreleme‘ye dokunun.

Ayrıca, sohbetlerinizden birinde bir güvenlik kodu değiştiğinde sizi uyaran güvenlik bildirimleri ayarlayabilirsiniz. Bu bildirimler varsayılan olarak devre dışıdır ancak Ayarlar → Hesap → Güvenlik bildirimleri bölümünden etkinleştirilebilir.

WhatsApp sohbetlerinizin güvenli bir yedeğini oluşturma veya sohbetleri yeni bir cihaza taşıma

WhatsApp sohbetlerinizi yedeklemenize izin verir ve yedekleme WhatsApp’ın kendi sunucularında değil, Apple veya Google bulutunda saklanır. Bu yedeklemeyi sızıntılara karşı korumak için uçtan uca şifreleme de kullanabilirsiniz.

Yedek oluşturmak için Ayarlar → Sohbetler → Sohbet yedeği seçeneğine gidin. Burada şifrelemenin varsayılan olarak kapalı olduğunu unutmayın. Etkinleştirmek için Uçtan uca şifrelenmiş yedekleme seçimini yapın.

Ayarlar → Sohbetler bölümü, WhatsApp sohbetlerinizi Apple veya Google bulut hizmetlerine güvenmeden başka bir cihaza aktarmanıza da olanak tanır. Bir iPhone’dan, sırasıyla Sohbetleri iPhone’a aktar veya Sohbetleri Android’e taşı ögesini seçerek sohbetlerinizi başka bir iOS cihazına veya bir Android cihazına aktarabilirsiniz. Android’de yalnızca başka bir Android cihaza aktarabilirsiniz, bunun için Sohbetleri aktar‘ı seçin.

WhatsApp kullanırken cihazlarınızı korumayı unutmayın

Birisi mesajlaşma uygulamasının yüklü olduğu cihazlarınızdan birine erişim sağlarsa, WhatsApp sohbetlerinizi korumak için harcadığınız tüm çabaların tamamen boşa gidebileceğini unutmayın. Bu, fiziksel erişim ya da casus yazılım aracılığıyla uzaktan erişim şeklinde olabilir. Bu nedenle, bu cihazların güvenliğinin sağlanması en önemli önceliktir:

  • Ekran kilidini etkinleştirin ve güvenli bir kilit açma yöntemi ayarlayın.
  • Kilit ekranı bildirimlerini devre dışı bırakın.
  • Tüm cihazlarınızda güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.

Yalnızca WhatsApp’ta değil, sosyal ağlarda, çevrimiçi hizmetlerde ve uygulamalarda da gizlilik ve güvenliği ayarlamak için ücretsiz Gizlilik Denetleyicisi hizmetimizi kullanın. İlgilendiğiniz platformu, uygulamayı ve güvenlik düzeyini seçin ve adım adım, ayrıntılı öneriler alın.

İpuçları