Video oyunları satın alırken güvenli bir şekilde nasıl tasarruf edilir?

Korsan oyunların tehlikeleri, gri piyasa sitelerindeki aktivasyon kodları ve resmi mağazalardaki hazır hesaplar.

Modern AAA (büyük veya orta büyüklükte bir yayıncı tarafından üretilen ve dağıtılan oyunlar) oyunları çok pahalı olabiliyor ve herkesin satın almaya gücü yetmiyor. Bunun yanında, bazı oyuncular, eğlencenin bu kadar pahalıya mal olmaması gerektiğini düşünüyor. Bu yüzden bazı insanlar oyun oynamak istediklerinde yasa dışı işlere bulaşanlar da dahil olmak üzere diğer seçenekleri arıyor. Siz de onlardan biriyseniz dikkat edin, hoş olmayan sürprizler sizi bekliyor olabilir.

Korsan sürümler

Bir oyunu ucuz yoldan elde etmek için yaygın şekilde kullanılan yöntemlerden biri korsan versiyon indirmektir. Bu yöntem ne yasal ne de etik fakat bu durum herkes için yeterli bir engel sebebi değil. Oysa ücretsiz oyunların bedeli bir hayli yüksek olabilir. Dolandırıcılar, genellikle oyun kırma yazılımı ve etkinleştirici süsü verilmiş kötü amaçlı yazılımlar dağıtıyorlar ve bunlar aracılığıyla kurdukları tuzaklardan kaçmak zor olabilir.

Sahte aktivasyon kodları

İlk bakışta tamamen yasal görünen ve ucuz yoldan oyun edinmekte kullanılan bir diğer yol da resmi olmayan bir mağazadan aktivasyon anahtarı satın almaktır. Genellikle resmi sitelerde olduğundan daha düşük olan fiyatlar, oyuna çok para harcamak istemeyen oyuncuları kendine çeker.

Ancak gri pazarın karanlık tarafları da vardır. Günümüzde oyun anahtarlarını toplu olarak satın alıp indirimli fiyattan satan dürüst satıcıların yanında birkaç dolandırıcılar da yer alıyor. Üstelik, bu dolandırıcıları ayırt etmek hiç kolay değil.

İndirimli olan oyun anahtarları çalınmış veya oyunlar üzerine yazı yazan dergi ve gazete yazarlarına yönelik olabilir. Bu tür anahtarları genelde yayıncılar iptal eder. Bu durumda anahtar ya hiç işe yaramaz ya da oyun hesabınızdan kaybolur. Belki uzun uğraşlar sonucunda, anahtarı şüpheli olduğunu bilmeden iyi niyetle satın aldığınızı kanıtlayabilirsiniz. Peki ucuza oyun almak bunca zahmete değer mi?

Tüm bunları bir kenara koyacak olursak, oyunlar için ödeme yapmanın asıl amacı geliştiricileri desteklemektir. Böylece çok oyunculu sunucuları koruyabilir, yeni oyunlar ve devam oyunları geliştirebilirler. Siz çalınmış bir anahtar satın aldığınızda ise para doğrudan hırsızlara gider ve geliştirici hiçbir şey kazanamaz.

Dahası, geliştiriciler ve yayıncılar bu olayları incelemek, etkilenen müşterilerle ve tazminat talepleriyle ilgilenmek için çok fazla kaynak harcamak zorunda kalır. Bu nedenle, bazı bağımsız stüdyolar oyunculara gri pazar satıcılarına para vermektense korsan kopya indirmelerini bile söylemiştir.

Hazır hesaplar

Steam veya Origin gibi platformlar üzerinde çok sayıda oyun bulunan hesaplar cazip fiyatlara satılabiliyor. Oyunların fiyatları tek tek karşılaştırıldığında, bu tür hesaplar gerçekten çok uygun gibi görünebiliyor. Satıcılar cömertliklerinin sebebini açıklarken ise artık oyun oynamadıklarını ve harcamalarının en azından bir kısmını telafi etmek istediklerini söylüyorlar.

Ne gibi bir terslik olabilir ki? Çok fazla terslik olabilir. İlk olarak, satıcı kötü niyetli bir dolandırıcı olabilir ve paranızı alıp kayıplara karışabilir. Hesabı alamadığınız gibi paranızı da kaybedersiniz. Gerçek dezavantajı ise zararın giderilmesi için başvurabileceğiniz herhangi bir yerin olmamasıdır. Oyun platformlarında hesapların aktarılması açıkça yasaklanmıştır, yani hesap satın alma işlemi yasa dışıdır.

İkinci olarak, hesap çalıntı olabilir. Gerçek sahibi er ya da geç hesabı geri isteyebilir. Bu durumda suçlulara ödediğiniz parayı kaybedersiniz. İlk satın alma işlemi platformun kurallarına aykırı ise şikayet etmek faydasızdır.

Üçüncü olarak, aldığınız hesap gerçek olabilir ve satan kişi hesabın gerçek sahibi de olabilir. Durum böyle olsa bile bu hesapla ilgili sorun yaşamayacağınızın garantisi yoktur. Çünkü satıcı, parayı aldıktan sonra hesabının çalındığını iddia ederek hesabın geri verilmesini talep edebilir.

Dördüncüsü, oyun platformları bu gibi yasa dışı alışverişlere sıcak bakmamaktadır. Hesabın devredildiği tespit edilirse hesap, “durum netleşinceye dek” sistem tarafından bloke edilebilir. Durum netleşir ve hesabı satın aldığınız belirlenirse o hesabı asla geri alamayabilirsiniz.

Sonuçta, oyun platformları hesapların devredilmesini yasaklamıştır. Dolayısıyla herhangi bir sorun yaşadığınızda hak talep edemezsiniz. Bu nedenle bir oyun platformunda ikinci el hesap satın almak, oyunlara ucuza ulaşmanın en riskli yolu olabilir. En iyisi bu seçeneği tamamen göz ardı etmektir.

Resmi mağazalardaki oyunlar

Tasarruf etmek istiyor ama risk almak istemiyorsanız indirimleri ve özel teklifleri takip ederek resmi sitelerden ucuz veya ücretsiz oyunlar indirmek gibi yasal yöntemleri kullanın. Biz de bunu öneriyoruz.

Ayrıca oyunların eskimesini de bekleyebilirsiniz. Oyunlar piyasaya sürüldükten sonra birkaç yıl içinde %80 ila %90 indirimlerle satılabiliyor. Bu yüzden biraz sabırlı olmak size epey para kazandırabilir.

Her durumda, gözünüzü dört açmalısınız. Steam’de bile kötü amaçlı yazılımlar olabilir. Örneğin, 2018’de dolandırıcılar, Steam’e sıradan bir kullanıcı gibi görünen bir madencilik yazılımı yükledi.

Ek olarak, bazen siber suçlular ayrı bir site kurarak veya Steam üzerinde sahte oyun sayfaları oluşturabiliyor. Yanlışlıkla sahte bir sayfaya denk gelirseniz virüs kapabilir ve hesabınızı kaybedebilirsiniz, bu yüzden her şeyi dikkatlice kontrol edin.

Oyunlardan risk almadan nasıl tasarruf edilir?

İndirimli oyun ararken sorun yaşamamak için:

  • Oyunları sadece resmi sitelerden satın alın ve indirim bekleyin. Platformlarda sık sık indirim yapılır, yani uzun süre beklemek zorunda kalmazsınız.
  • Karşınıza çıkan ilk oyunu satın almayın. Evet, Steam’in yaz indirimi sırasında bile, oyunu hemen almadan önce en azından kullanıcı değerlendirmelerini okuyun. Bir sorun varsa bu sorunu çözen birileri mutlaka vardır.
  • Ne kadar hoş görünürse görünsün, bilgisayarınıza şüpheli bir programın girmesine izin vermeyecek güvenilir bir güvenlik çözümü kullanın.
İpuçları