Telefonunuzu bulamıyorsanız paniğe kapılmayın. Öncelikle olabilecek en iyi ihtimalleri düşünün — belki başka bir yere bıraktınız, birine ödünç verdiniz ya da üzerine bıraktığınız birkaç kağıdın altında kaldığı için göremiyorsunuz — hala bulamadıysanız ne yazık ki artık telefonunuzun çalındığını düşünebilirsiniz. Akıllı telefonunuzu ve verilerinizi hırsızlığa karşı nasıl koruyacağınızla ilgili yazımızı okuduysanız ve verdiğimiz ipuçlarını uyguladıysanız, bilgilerinizin güvenliğini sağlamış ve onları geri yükleyebilir durumdasınız demektir. Ancak böyle bir ön hazırlık yapmamış olsanız bile yaşayacağınız hasarı azaltabilirsiniz.
En iyi senaryo
Telefonunuz kaybolduğunda ekranı kilitliydi, telefondaki veriler şifrelenmişti ve SIM kartı PIN korumalıydı. Bu durumda:
- Cihazımı Bul (Android) veya Bul (iOS) uygulamaları üzerinden telefonunuzu kayıp olarak işaretleyin ve dürüst birinin cihazınızı bulması durumunda sizinle iletişime geçebilmesi için cihazın ekranında, bir arkadaşınıza veya akrabanıza ait iletişim bilgisinin yer aldığı bir mesajın görüntülenmesini sağlayın;
- Bu ilk adımla ilgili gerekeni yaptığınıza emin olduktan sonra, uzaktan erişimle cihazdaki tüm verileri silin ve SIM kartı bloke etmek için operatörünüzle iletişime geçin;
- Yeni bir akıllı telefon satın alın ve yedekleme kopyasından verilerinizi geri yükleyin.
Ayrıca yaşadığınız hırsızlıktan sonra bu konuda daha dikkatli olmanızı da öneriyoruz. Hırsızlar, özellikle de daha pahalı olan cihazlarda, genellikle bu iletişim bilgilerinden yararlanır ve çalınan cihazın sahibini Google veya Apple ID hesaplarının parolasını ifşa etmesi amacıyla kandırmak için sosyal mühendisliği kullanırlar. Başarılı olurlarsa, cihazın kullanıcı hesabıyla bağlantısını kaldırabilir ve böylece telefonu parçalarına ayırıp satmak yerine tek parça halinde satarak daha fazla para kazanabilirler.
Kısacası, çalınan bir telefonla ilgili gelen mesaj ve çağrılara son derece şüpheyle yaklaşın ve Google hesabınızı veya Apple Kimliği bilgilerinizi girmeyin veya bunları paylaşmayın.
En kötü senaryo
Akıllı telefonunuz yanlış ellere geçtiyse ve bir ekran kilidiyle bile korunmuyorsa, bu durumda her geçen dakika çok önemlidir. İlk olarak, birkaç arama yapabileceğiniz başka bir telefon bulun. Bir mağaza veya restoran çalışanına durumu anlatıp telefonunu kullanmak için izin isteyin veya bir taksiyi durdurarak sürücüden telefonunu ödünç alın.
SIM kartınızı bloke ettirin
İlk görüşmeyi GSM operatörünüzle yapmanız gerekir. Müşteri hizmetleri temsilcisine SIM kartınızı kaybettiğinizi söyleyin ve bloke etmesini isteyin. SIM kartınız bloke edildikten sonra hırsız artık sizi taklit edemez (örneğin, bir parolayı değiştirmek veya bir işlemi onaylamak için telefonunuzdan arama yapamaz veya doğrulama kodunun yer aldığı bir kısa mesaj alamaz).
Yakınlarınızı ve arkadaşlarınızı uyarın
İkinci görüşmenizi ise bir arkadaşınız veya yakınınızla yapmalısınız. Telefonunuzun çalındığını açıklayın ve size ait numaradan gelebilecek arama veya mesaj konusunda ortak tanıdıklarınızı uyarmalarını, olası para taleplerini veya soruları dikkate almamalarını isteyin. Sosyal medyada çok fazla arkadaşınız varsa, bu durumla ilgili bir uyarı paylaşmalarını da isteyebilirsiniz.
Çalınan akıllı telefonunuzu bloke edin
Çalınan akıllı telefonunuzu bloke edebilmek için internete ihtiyacınız vardır. Parolanızı kullanacağınız için bu işlemi güvenli bir cihazdan yapmaya çalışın.
İlk olarak, Google veya Apple ID hesabınıza giriş yapın. Hesabınızda iki faktörlü kimlik doğrulama kullanıyor ve başka birinin cihazından giriş yapıyorsanız, bu durum sizi biraz zorlayabilir. Telefonunuzun çalındığı için haliyle bir doğrulama mesajı alamazsınız veya kimlik doğrulama uygulamasını açamazsınız. Android kullanıcıları kısa mesaj doğrulaması olmadan parolalarını değiştirebilirler. Android kullanıcısıysanız, iki faktörlü kimlik doğrulamanın kurulum aşamasında aldığınız yedek kodlardan birini girmeniz gerekir. iPhone kullanıcıları ise, güvenilir bir telefon numarasına veya cihaza gönderecekleri bir doğrulama kodu ile hesaplarına tekrar erişebilirler.
Google veya Apple ID hesabınıza giriş yaptıktan sonra yapmanız gerekenler:
- Güvenlik (Android telefonlar için) veya iPhone’umu Bul uygulamasının (iPhone’lar için) altında yer alan cihaz listesinden kaybettiğiniz akıllı telefonunuzu bulun;
- Akıllı telefonunuzun haritadaki konumunu not edin. Telefonunuz açık ve coğrafi konum belirleme işlevi etkinse, konum simgesi görünür. Ancak, hırsızı takip edebilecek olsanız bile bunu yapmayın. Bunun yerine polisten yardım isteyin;
- Kayıp Modu’nu seçin. Sistem, kilit ekranı için bir mesaj ve sizinle iletişim kurmak için bir yedek numara girilmesini önerir. Akıllı telefonunuz artık bu mesajdan başka bir şey göstermez. Telefonunuz çalınmadıysa, bir yerde unuttuysanız, bulan kişi bu numaradan size ulaşabilir. Kimlik avına yönelik mesajlara ve aramalara dikkat edin; suçlular hesabınızın parolasını öğrenmek için müşteri hizmetleri temsilcisi gibi davranarak sizinle iletişime geçebilir;
- Cihazınızda önemli ve hassas bilgiler varsa, yetkisiz erişimleri önlemek için uzaktan erişimle cihazınızdaki verileri silmenin ciddi bir güvenlik önlemi olduğunu unutmayın. Ancak, bu seçeneğin geri dönülemez olduğunu ve aynı zamanda uzaktan erişimle telefonunuzun konumunu belirleme imkanından vazgeçmek anlamına geldiğini de bilmelisiniz.
Telefonunuza bağlı banka kartlarını kaldırın
Apple veya Google, Bul veya Cihazımı Bul uygulamaları ile akıllı telefonunuzu bloke ettiğinizde, cihazınıza tanımlı kartların cihazla olan bağlantılarını kaldırmayı önerebilir, böyle bir öneri yoksa, hesap ayarlarından ilgili banka kartlarının cihazınızla olan bağlantısını manuel kaldırın. Telefonla birlikte çalınmadıkları sürece kartları bloke etmenize gerek yoktur.
Android cihazlar için:
- Google hesabınıza giriş yapın;
- Ödemeler ve abonelikler bölümünden Ödeme ayarlarını seçin;
- Kartlarınızı silin.
iPhone için:
- Apple Kimliği hesabınızda giriş yapın;
- Cihazlar bölümünden, kaybettiğiniz iPhone’u bulun ve Tüm kartları kaldırı seçin.
Akıllı telefonunuzun IMEI numarasını bloke edin
Bazı ülkelerde, SIM kartın bloke edilmesinin yanında, çalınan bir telefonun kimlik numarasını da (IMEI) operatörün engelli cihaz listesine ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için operatöre, çalınan cihazınızın IMEI numarasını vermeniz gerekir. Telefonunuzun kutusu elinizdeyse, IMEI numarasını kutunun üzerinde bulabilirsiniz.
Android, Cihazımı Bul özelliğini kullanarak telefonunuzun IMEI numarasını öğrenebilme imkanı sunar: Telefonunuzun görüntüsünün yanındaki daire içine alınmış “i” işaretine tıkladığınızda telefonunuzun IMEI numarası görülür.
iPhone kullanıcıları ise, çalınan cihazda kullandıkları Apple Kimliği ile appleid.apple.com adresinde oturum açtıktan sonra Aygıtlar bölümüne giderek ve IMEI numarasını görmek istedikleri iPhone’u seçebilirler.
Teorik olarak, bir IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklediğinde, söz konusu akıllı telefon farklı bir SIM kartla bile olsa mobil ağa bağlanamaz. Bu özellik Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Türkiye, Letonya ve bazı Latin Amerika ülkelerinde işe yarar.
Sıradaki adım ne?
Kendinizi ve verilerinizi korumak için dikkat etmeniz gereken adımları uyguladıktan sonra şimdi sıra diğer olası sonuçların etkisini hafifletmekte.
Polise başvurun
Kullandığınız operatör ve telefon numarası gibi bilgilerle birlikte yaşadığınız hırsızlığı polise bildirin. Çok zayıf olsa da, hala akıllı telefonunuzu geri alma ihtimaliniz var. Bazen kayıp olan telefonların yıllar sonra bulunup sahiplerine teslim edildiği bile oluyor.
Parolalarınızı değiştirin
Uygulamalarınızda ve mobil tarayıcınızda kullandığınız olabildiğince çok sayıda parolayı değiştirmeye çalışın. Parolaları değiştirdikten sonra iki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin.
Verilerinizi geri yükleyin
Çalınan cihazınızı aktif olarak kullandığınız süreçte yedeklemeyi etkinleştirdiyseniz, kısa mesajlara kadar tüm bilgilerinizi yeni akıllı telefonunuza geri yükleyebilirsiniz.
İşte Android ve iPhone‘da bunun için takip etmeniz gereken gereken adımlar.
Moralinizi bozmayın
Elbette akıllı telefonunuzu kaybetmek büyük bir stres yaşamanıza neden olur ve verileriniz için bir tehdit anlamına gelir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz adımları uygular, verilerinizi önceden yedeklerseniz olası bir durumda yaşayacağınız kaybı azaltabilirsiniz. Kaybolan ya da çalınan cihazınız yüzünden umutsuzluğa kapılmayın — En önemli önceliğiniz kişisel güvenliğinizdir.