Facebook’un hakkınızda verileri toplaması hiç şaşırtıcı gelmeyecektir. Dahası, Facebook kendi dosyalarını derlemek için sayısız internet sitesinden ve uygulamadan aldığı bilgileri kullanıyor. Facebook’ta bir şey yayınlama (ya da yayınlamama) tercihi size ait olsa da, üçüncü taraf hizmetleri genellikle hangi verileri ilettikleri ve kime ilettikleri hakkında sizi bilgilendirmezler.
Facebook’un Dışındaki Hareketler
Kısa bir süre Facebook, üçüncü tarafların topladığı bilgileri gözden geçirme ve yönetme özelliğini kullanıcılarına tanıtmaya başladı. Facebook’un Dışındaki Hareketler adlı özelliği Facebook hesabınızın gizlilik ayarlarında şu adımları izleyerek bulabilirsiniz:
- Ekranın sağ üst köşesindeki üçgen işaretine (Web sürümü) veya menü simgesine (mobil sürüm) tıklayın veya dokunun.
- Ayarlar ve Gizlilik seçeneğini seçin.
- Ayarlar‘a tıklayın.
- Facebook Bilgilerin‘e tıklayın.
- Facebook’un Dışındaki Hareketler seçeneğine tıklayın.
Verilerinizin toplanmasını engelleyemeseniz de Facebook’un Dışındaki Hareketler özelliğini detaylıca inceleyerek sosyal medyada hangi verilerinizin kimler tarafından yayıldığını öğrenebilir; profiliniz ile bu tür bilgiler arasındaki eşleşmeyi kaldırabilirsiniz. Hiç yoktan iyidir, değil mi?
Hareketlerinizi Facebook’a kim bildiriyor?
İnternet siteleri ve uygulamalar, Facebook ile bilgi paylaşımı yapmak için “Facebook ile oturum aç” butonundan analiz araçlarına kadar çeşitli sosyal medya araçları kullanır.
Bu sağlayıcılardan bazılarını Facebook’un Dışındaki Hareketler sayfasından görebilirsiniz. Sağlayıcıların tam listesini görmek için Facebook’un Dışındaki Hareketleri Yönet‘e tıklayın veya dokunun. Parolanızı yeniden girmeniz istenir.
Toplanan verilerin bu kadar büyük ölçekte olması aklınızı başınızdan alabilir: Facebook’un iş ortakları arasında haber portalları, bankacılık uygulamaları ve çok daha fazlası var. Listede ziyaret ettiğinizi bile hatırlamadığınız bir internet sitesini görebilirsiniz çünkü o site aslında internette bir arama yaparken sadece kazara tıklamış olduğunuz bir sitedir.
İnternet siteleri ve uygulamalar Facebook’a hangi verileri aktarır?
Facebook’un Dışındaki Hareketler özelliği başlıca diğer hizmetlerle kurduğunuz etkileşimlerden oluşur. Örneğin, bir haber sitesi son haberleri okuduğunuz konusunda, bir internet mağazası ise bir ürüne baktığınız ya da bir ürünü satın aldığınız konusunda Facebook’u bilgilendirebilir.
Facebook’un ayarlar sayfası sadece belirli bir kaynağın paylaştığı hareketlerin sayısını gösterse de ayrıntılı bir arşiv indirebilirsiniz:
- Ayarlar → Facebook Bilgilerin → Facebook’un Dışındaki Hareketler → Facebook’un Dışındaki Hareketleri Yönet‘e gidin.
- Hareketleriniz hakkında Facebook’a bilgi gönderen uygulamaları listeleyen sayfayı açın ve Bilgilerini İndir‘e tıklayın. (Uygulamanın mobil sürümünde önce ekranın sağ üst köşesindeki simgeye tıklayın);
- Gerekli durumlarda indirmek istediğiniz verilerin kategorisini ve tarih aralığını girin. Facebook, gönderileriniz, sosyal medya hareketleriniz ve çok daha fazlası da dahil olmak üzere sizinle ilişkili tüm verilerin varsayılan olarak bir arşivini oluşturur. İndirmek istediğiniz tek şey üçüncü taraf hizmetlerine yönelik ise kutucuklardan sadece Reklamlar ve İşletmeler‘i işaretleyin.
- Dosya Oluştur‘a tıklayın.
Facebook’un Dışındaki Hareketler özelliğini kullanıp bu bilgileri almak için bir talep oluşturmak ise muhtemelen daha hızlı sonuçlanacaktır.
Facebook, aslında gördüğümüzden çok daha fazla veriyi üçüncü taraf hizmetlerden aldığını belirtiyor. Yine de alacağınız bilgiler sizin için aydınlatıcı olabilir. Dahası, Facebook’a hassas veriler aktardığını gördüğünüz herhangi bir hizmete karşı şikayette bulunabilirsiniz:
- Ayarlar → Facebook Bilgilerin → Facebook’un Dışındaki Hareketler → Facebook’un Dışındaki Hareketleri Yönet‘e gidin.
- İnternet siteleri ve uygulamaların olduğu listeden şikayet etmek istediğiniz hizmetin adına tıklayın veya dokunun.
- Bu hareketler hakkında görüşlerini bildir‘e tıklayın veya dokunun.
- Şikayet sebebinizi seçin.
Verileri hesabınızdan nasıl silebilirsiniz?
Facebook, sizinle ilgili toplanan verileri hesabınızdan silmenize izin verir. Geçmiş çevrimiçi hareketlerinizin görmekte olduğunuz reklamları etkilemesini engellemek için Ayarlar → Facebook Bilgilerin → Facebook’un Dışındaki Hareketler’e gidin ve Geçmişi Temizle‘ye tıklayın veya dokunun.
İnternet sitelerinin Facebook’a veri göndermesini nasıl engelleyebilirsiniz?
Facebook’un ve üçüncü taraf hizmetlerinin iletişimini tamamen sonlandıramazsınız; internet siteleri ve uygulamalar, hakkınızdaki verileri sosyal ağlara daima bildirecektir. Bazı internet siteleri çok fazla kişisel veriyi aktarırken yakalandı. Bunun sonucu olarak ise bu yaklaşımlarını değiştirdiler, ancak bu durumun Facebook’un ayarları ile bir ilgisi yok.
Proaktif olmak adına sosyal ağınızı, üçüncü taraf hizmetlerde hareketleriniz hakkındaki veriler ile profiliniz arasındaki eşleşmeyi kaldıracak şekilde veya bunları kişiselleştirilmiş reklamlar göstermeyecek şekilde yapılandırın. Bu işlemleri, her internet sitesi ve uygulama için teker teker yapabileceğiniz gibi hepsini birden seçerek de uygulayabilirsiniz.
Facebook’un belirli bir siteden aldığı verilerinizi kendi veri dosyasına eklemesini durdurmak için:
- Ayarlar → Facebook Bilgilerin → Facebook’un Dışındaki Hareketler → Facebook’un Dışındaki Hareketleri Yönet‘e gidin.
- Listeden internet sitesinin adına tıklayın veya dokunun ve açılan pencereden [internet sitesinin adı]’dan gelecekteki hareketleri kapat‘a tıklayın.
- Kapat seçeneğine tıklayın veya dokunun.
İşlemin ardından Facebook, bu kaynaktan aldığı bilgilere dayanarak size sunduğu reklamları iki gün içerisinde durduracaktır. Bu aşamada, işlemi gerçekleştirdiğiniz internet sitesinde “Facebook ile oturum aç” seçeneğini artık kullanamayacaksınız (ayarları eski haline getirmediğiniz sürece).
Ayrıca, internet sitelerinin ve uygulamaların veri göndermesini tamamen yasaklayabilirsiniz. Bunu yapacağınız zaman Facebook ile oturum açtığınız tüm hizmetlerden bir an önce çıkış yapmaya hazır olun.
Facebook’un, kullandığınız internet siteleri ve uygulamalara göre size hedefli reklamlar göstermesini durdurmak için:
- Facebook ile verilerinizi paylaşan hizmetlerin listesinin olduğu Facebook’un Dışındaki Hareketleri Yönet sayfasındaki Gelecekteki Hareketlerini Yönet‘e tıklayın veya dokunun. Bu seçeneği, uygulamanın Web sürümünde ekranın sağ bölümünde; mobil sürümünde ise üç nokta işareti olan menüden bulabilirsiniz.
- Gelecekteki Hareketlerini Yönet‘e tıklayın veya dokunun.
- Facebook’un Dışındaki Gelecekteki Hareketler seçeneğini devre dışı bırakın.
- Kapat‘a tıklayın veya dokunun.
İşte bu kadar! Facebook artık sırf yakın zamanda bir çift spor ayakkabı aldınız diye sizi ayakkabı reklamlarıyla rahatsız etmeyecek.
Bir sonraki aşamada ise, eğer hala yapmadıysanız, Facebook hesabınızın güvenliğini, gizliliğini ve ayrıca bildirimlerini yapılandırın. Sosyal ağınızla tamamen yollarınızı ayırmayı düşünüyorsanız da Facebook hesabınızı düzgün bir şekilde nasıl silebilirsiniz konusunu detaylıca ele alan blog yazımıza göz atabilir, değerli verilerinizi ve fotoğraflarınızı kaybetmeden bu işlemi nasıl gerçekleştirebileceğinizi görebilirsiniz.