Şubat ayından bu yana pek çok kullanıcı Android telefonlarında aniden beliren Android System SafetyCore uygulamasından şikayetçi. Ne kullanıcı arayüzü ne de ayarları var, ancak Google Play, geliştiricinin Google’ın kendisi olduğunu, yükleme sayısının bir milyarı aştığını ve ortalama derecelendirmenin iç karartıcı bir şekilde 2,4 yıldız olduğunu söylüyor. Uygulamanın ne amaçla kullanıldığı belirsiz bir şekilde açıklanıyor: “Google Mesajlar’da yakında kullanıma sunulacak Hassas İçerik Uyarıları vb. özellikler için temel teknolojiyi sağlar.” “Hassas içeriğin” ne anlama geldiğini tahmin etmek zor değil, ancak Google bizi bu konuda nasıl ve neden uyaracak ve içeriğin gerçekten hassas nitelikte olup olmadığını nasıl anlayacak?
İlk olarak, gizlilikle ilgili bazı güvenceler: Ne Google ne de bağımsız uzmanlar herhangi bir gizlilik endişesi bildirmedi. SafetyCore, fotoğrafları veya ilgili bilgileri harici sunuculara göndermeden, yerel olarak çalışıyor. Kullanıcı Google Mesajlar’da bir görsel aldığında, telefonda yerel olarak çalışan bir makine öğrenimi modeli bunu analiz ediyor ve müstehcen bir şey tespit ederse bulanıklaştırıyor. Bulanıklığı gidermek için kullanıcının görüntüye dokunması ve içeriği gerçekten görüntülemek istediğini onaylaması gerekiyor. Gönderme sırasında da benzer bir şey oluyor: Kullanıcı çıplaklık içeren bir görüntü göndermeye çalışırsa, telefon gerçekten gönderilmesi gerekip gerekmediğini iki kez kontrol ediyor. Google, tarama sonuçlarını hiçbir yere göndermediğini vurgulamakta.
SafetyCore uygulaması görüntü analizini gerçekleştiriyor ancak bağımsız bir şekilde kullanılmak üzere tasarlanmamış. Diğer uygulamalar resimleri alırken veya gönderirken SafetyCore’a başvuruyor, ancak çıktıyı nasıl kullanacakları kendilerine bağlı. Yapay zeka analizi şu ana kadar yalnızca Google Mesajlar’da kullanılabiliyor; “hassas” olarak algılanan görüntüler bulanıklaştırılacak. Google, gelecekte SafetyCore özelliklerini diğer geliştiricilerin kullanımına sunarak WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaların da çıplak fotoğrafları tespit etmesini sağlamayı vaat ediyor. Diğer uygulamalar, yetişkinlere yönelik içeriği engelleyecek veya bu tür görüntüleri hemen spam olarak filtreleyecek şekilde yapılandırılabilir.
Google ve Apple’ın çocukları istenmeyen içeriklere karşı korumaya yönelik önceki girişimlerinin aksine SafetyCore, gizliliği artıran ancak donanımı zorlayan harici sunucu analizinden kaçınıyor. Google, SafetyCore’un eninde sonunda yeterince güçlü (2GB RAM, Android 9+) tüm telefonlara yükleneceğini öngörüyor. Bu özellik yetişkin kullanıcılar için varsayılan olarak devre dışı bırakılacak, ancak reşit olmayanlar için etkinleştirilecek. Eğer bu tür bir yardıma ihtiyacınız yoksa ya da ekstra uygulamalardan hoşlanmıyorsanız, SafetyCore’u telefonunuzdan kaldırabilirsiniz. Diğer birçok Google hizmetinin aksine, bu uygulama hem Google Play hem de telefon ayarlarının “Uygulamalar” alt bölümü aracılığıyla kolayca kaldırılabilir. Ancak, Google’ın gelecekteki bir güncellemeyle uygulamayı yeniden yükleyebileceğini unutmayın.
SafetyCore, Google’ın geliştirdiği, tek olmasa da en gelişmiş cihaz içi (bulut kullanımı ve kullanıcı verileri paylaşımının olmadığı) yapay zeka destekli koruma sistemidir. SafetyCore’un yanı sıra, Ekim 2024’te Google, Google Mesajlar’da yabancılardan gelen mesajları analiz etmek ve mesaj metni tipik bir dolandırıcılık şemasına benziyorsa konuşmayı sonlandırmayı önermek için tasarlanmış dil modellerini duyurdu.
SafetyCore’un yanı sıra, başka bir uygulama da cihazlarda hiçbir uyarı olmadan ortaya çıkıyor: Android System Key Verifier. Ayrıca kullanıcı arayüzü yok, kolayca kaldırılabiliyor ve güvenli iletişim için tasarlanmış. Ancak, yapay zeka odaklı bir analiz içermiyor. Bu uygulama, uçtan uca şifrelenmiş mesajlaşma sırasında iki kullanıcının anahtarlarını doğrulamasını sağlıyor. WhatsApp ve Signal’in bunu yapmak için kendi yöntemleri var (kullanıcılar yüz yüze görüşürken birbirlerinin QR kodlarını tararlar veya ekranda görünen uzun sayı dizilerini karşılaştırırlar). Google, Android’e standart bir arayüz koyarak bunu tüm mesajlaşma uygulamaları için kolaylaştırmak istiyor.
Kullanıcıların Google ile ilgili temel sorunu ve düşük puanların nedeni uygulamaların ne yaptığı ile değil; hiçbir uyarı, açıklama ve kullanıcı seçimi olmadan yüklenmiş olmaları ile ilgili zira telefonlarında aniden yeni bir uygulama beliriyor ve birçok Google Play yorumcusu bunun bir virüs olup olmadığından endişe ediyor hatta bazıları telefonlarının veya belirli uygulamaların performansının düştüğünü iddia ediyor. Bu Google uygulamalarının yüklenmesiyle ilgili yaygın bir sorun yaşanmadı, ancak herhangi bir şüpheniz varsa, uygulamayı manuel olarak silebilir ve telefonunuzun gerçekten daha iyi çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz.