VPN: Bilmeniz gereken her şey

Kısaca, aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi çalışıyor: VPN bunca güvensiz ve karmaşık ortamda size güvenli bir yol sunuyor.

1. VPN nedir?

Wikipedia’ya göre şöyle “VPN, Virtual Private Network’ün, yani Sanal Özel Ağ’ın kısaltmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır”. Ancak bu bilgi işinize yaramaz. Bilmeniz gereken şey, bu teknoloji güvenli bir bağlantı oluşturarak cihazınız ve internet sunucusu arasını güvenli hale getirir, böylelikle kimse verilerinizi izleyemez veya değiştiremez. Hatta internet servis sağlayıcınız dahi verilerinizi göremez.

Kısaca, aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi çalışıyor: VPN bunca güvensiz ve karmaşık ortamda size güvenli bir yol sunuyor.

VPN hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz şu yazımıza göz atabilirsiniz.

2. Niye VPN’e ihtiyacım var?

VPN kullanmak için birçok sebep var:

  • İlk olarak, güvenlik: VPN sizi oltalama saldırılarından, man in the middle ataklarından ve benzerlerinden korur.
  • İki, gizlilik: VPN sizi izlenmekten korur ve veri hırsızlığını engeller.
  • Üç, sanal konumunuzu değiştirin: VPN kullanırken ziyaret ettiğiniz internet siteleri VPN sunucusunun IP’sini görür, sizin değil. Bu arada birçok VPN servisi size seçebileceğiniz düzinelerce sanal konumu sorar ve aralarında hızlıca konum değiştirebilirsiniz.
  • Son olarak, VPN yerel engellemelere ve kısıtlamalara karşı kullanılabilir. Mesela, Çin’de Wikipedia ve Facebook engelli olduğu için VPN kullanarak bu sitelere giriş sağlayabilirsiniz.

3. Nasıl VPN sahibi olabilirim?

Dünyada binlerce VPN sunucusu bulunuyor. VPN’lerin artıları ve eksileri hakkında titizlikle hazırlanmış ve ihtiyacınızdan çok daha fazla bilgi için buraya tıklayın. Ve evet, Kaspersky Internet Security’nin de sisteme entegre Secure Connection isimli VPN ürünü bulunuyor. İlk 90 gün ücretsiz, hemen deneyin.

Tizen OS: 40 yeni sistem açığı

Security Analyst Summit 2017’de güvenlik uzmanı Amihai Neirderman 40 tane zero-day açığı bulunduğunu belirtti. Bu şu anlama geliyor, bu güvenlik açıkları henüz bilinmiyor, dolayısıyla bu açıklar kapatılmaya çalışılmıyor. Bahsedilen açıklar kullanılarak akıllı cihazların kontrolü rahatça ele geçirilebilir.

İpuçları