“Toncoin satın alın ve arkadaşlarınızı davet edin”: Dolandırıcılar kripto para ile nasıl büyük kazançlar vaat ediyor?

Dolandırıcılar, yönlendirme bağlantıları dağıtarak bol miktarda Toncoin kripto para kazanabileceğinizi iddia ediyor. Peki ne yapmanız gerekiyor?

Telegram'da Toncoin ile kripto para dolandırıcılığı

Kripto paralar; pek çok kişi tarafından bir şanslı işlem ile ömür boyu rahat edeceğiniz kadar parayı en kolay yoldan kazanma aracı olarak görülüyor. Ancak bu durum teoride mümkün olsa da, tıpkı piyangoyu kazanmak gibi, sadece inanılmaz derecede az sayıda insanın başına gelir. “Kripto ile zengin olmak” gerçeklikten çok bir efsanedir. Yine de kendini kripto milyoneri ilan edenler Lamborghini’leriyle, yığınla paralarıyla ve bir ev fiyatındaki saatleriyle gösteriş yaparak bu hayali körüklüyor. Ancak aslında gerçek çok farklı; bu arabalar genellikle kiralanıyor, “para” bir şaka dükkanından alınıyor ve saatler de ucuz taklitler.

Bu “kripto guruları” veya “içeridekiler” herkesin kripto ile zengin olabileceğini iddia ediyor; ancak hepimiz her şeyin bir bedeli olduğunu biliyoruz. Bugün, Telegram teknolojilerine dayalı bir kripto para birimi etrafında dönen “Toncoin ile kazanç” dolandırıcılık planını ifşa ediyoruz.

Toncoin “kazanç” planı nasıl işliyor?

Dolandırıcılar, Toncoin kazanmanın anahtarı olarak “süper gizli harika bir bot” ve yönlendirme bağlantılarını öne sürüyor. En kısa yöntemle; paranızı yatırır, “güçlendirici” tarifeler satın alır, arkadaşlarınızı davet eder ve yatırdığınız her paradan kazanç elde edersiniz. Piramit şeması, daha yüksek getiri vaadiyle daha büyük yatırımları teşvik eder.

Verilerimize göre, bu dolandırıcılık en azından Kasım 2023’ten beri aktif ve hem Rusya hem de diğer ülkelerden kullanıcıları hedef alıyor. Dolandırıcılar, “potansiyel ortakları” cezbetmeyi kolaylaştırmak için, ayrıntılı kılavuzlar ve çok sayıda açıklayıcı ekran görüntüsüyle birlikte hem Rusça hem de İngilizce eğitim videoları kaydetmiş.

Bu dolandırıcılığı adım adım inceleyelim. Korumanızı hazırlayın ve içeri dalalım!

Birinci Aşama: Hazırlık

İlk olarak, dolandırıcılar kripto paraları saklamak için resmi olmayan bir Telegram botu kullanarak bir kripto cüzdanı kaydettirmenizi istiyorlar. Daha sonra, güçlendiriciler satın alarak “kazanç” elde etmek için yeni cüzdan adresinizi bota veriyorsunuz. Dolandırıcılar, bu botların aslında ne işe yaradığını kurbanlara daha sonra açıklıyor çünkü başlangıçta asıl amaçları çok fazla soru sormadan kayıt olmanız.

Güçlendirici satın alma botunun penceresi; kayıt için kripto cüzdan botunda önceden oluşturulmuş cüzdanın adresini girmenizi gerektiriyor

Güçlendirici satın alma botunun penceresi; kayıt için kripto cüzdan botunda önceden oluşturulmuş cüzdanın adresini girmenizi gerektiriyor

Ardından, 5,5 ila 501 Toncoin (TON) satın almanız isteniyor; bir TON, bu yazının yazıldığı sırada yaklaşık altı ABD dolarına eşit. Bu satın alma işlemi için P2P pazarları, kripto borsaları veya resmi Telegram botu gibi meşru araçların kullanılmasını öneriyorlar. Yeni satın alınan TON’un; dolandırıcıların kontrol edebildiği “kazanç sistemi” içinde sözde kişisel hesabınız olarak hareket eden kripto cüzdan botuna derhal aktarılması gerekiyor.

İkinci Aşama: Harekete Geçin

Hesaplar kaydedildiğinde ve kripto paralar satın alınıp bota aktarıldığında, artık “kazanmaya” başlama zamanı geliyor. Dolandırıcılar daha sonra sizden; “bisiklet”, “araba”, “tren”, “uçak” veya “roket” seçenekleri arasından bir güçlendirici tarife seçerek “ikinci botu etkinleştirmenizi” istiyor. Tarife ne kadar yüksekse, komisyon yüzdesi de o kadar yüksek; örneğin “bisiklet” 5 TON ve %30 komisyon sunuyor, “roket” ise %70 komisyonla 500 TON değerinde. Ancak bu seçimin bir önemi yok, çünkü mağdur hangi tarifeyi seçerse seçsin, para geri dönüşü olmayacak şekilde kaybedilecek.

Güçlendirici botunda tarife seçimi penceresi

Güçlendirici botunda tarife seçimi penceresi

Dolandırıcıların talimatlarını izleyerek, özel bir Telegram grubu oluşturuyor ve oluşturduğunuz yönlendirme bağlantısıyla birlikte “kazanç” şeması hakkında birkaç eğitici video yayınlıyorsunuz. Bu videoların internetteki bolluğu, önemli sayıda kurbanın bu dolandırıcılığa kanmış olduğunu gösteriyor.

Üçüncü Aşama: Kazanın!

Peki, gerçekten nasıl kazanıyorsunuz? Tabii ki arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın yardımıyla! Tabii onların da TON satın almaları, kripto cüzdanına aktarmaları ve “güçlendirici botu etkinleştirmeleri” gerekiyor. Dolandırıcılar, özel grubunuza en az beş arkadaşınızı davet etmenizi şiddetle tavsiye ediyor. “Davetiye sayısı sınırsızdır ve ne kadar çok insanı çekerseniz sizin için o kadar iyidir. Unutmayın; en az beş kişi güçlendirici botu etkinleştirene kadar kazanamazsınız!”. Bunların hepsi çok baştan çıkarıcı. Hatta bu “inanılmaz kazanç planını” kişisel olarak açıklamak için her arkadaşınızı telefonla aramanızı bile tavsiye ediyorlar.

Dolandırıcılar iki kaynaktan kazanç vaat ediyor:

  1. Davet edilen her arkadaş için 25 TON sabit ödeme.
  2. Yönlendirdiğiniz kişiler tarafından satın alınan güçlendirici tarifesi üzerinden komisyon.

Her katılımcının “beleşçi değil ortak” olduğu klasik bir piramit şeması olduğu ortaya çıkıyor. Ne yazık ki, dolandırıcılar dışında kimse kâr etmiyor ve tüm “ortaklar” yatırımlarını kaybediyor.

Kripto dolandırıcılığından nasıl kaçınılır?

  • Arkadaşlarınız veya aileniz tarafından teşvik edilse bile, hızlı zengin olma planlarına kanmayın. Bu kişiler de dolandırıcılığın farkında olmayan kurbanlar olabilirler.
  • Kripto paraları asla bilinmeyen veya gizemli cüzdanlara aktarmayın. Bu dolandırıcılık, kafa karıştırıcı bir talimat dizisi kullanarak, resmi @wallet botundan üçüncü taraf bir botuna şüpheli para transferini gözden kaçırmayı kolaylaştırır.
  • Kripto varlıklarınız için maksimum koruma kullanın. Bu, cüzdan verilerinizi güvenli bir şekilde saklayacak, şüpheli web siteleri hakkında sizi uyaracak, kripto kimlik avı bağlantılarını ve dolandırıcılıkları engelleyecek ve sizi bilgisayar madencilerinden ve diğer tehditlerden koruyacaktır.
  • En son dolandırıcılık yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için kripto dolandırıcıları hakkındaki yazılarımızı okuyun ve bunları arkadaşlarınızla ve ailenizle; özellikle de hala internetten pek anlamayanlarla paylaşmayı unutmayın.
İpuçları