Demek hesabınız hacklendi. Peki, şimdi ne olacak?

Bir hesap hacklenirse ne yapılmalı: Hasar nasıl en aza indirilir, Dijital Konfor Alanınız nasıl eski haline getirilir ve dolandırılmaktan nasıl kaçınılır.

Hesaplarınızdan birinin hacklendiğini öğrenmek oldukça can sıkıcı olabilir — daha da can sıkıcı olanı bu hesabın, arkadaşlarınızla sohbet etmek, alışveriş yapmak veya dosya depolamak için aktif olarak kullandığınız bir hesap olmasıdır.

Duygusal tepki vermek yerine, ilk olarak yapılması gereken sonuçları en aza indirmeye odaklanmaktır. Paranızı ve verilerinizi kurtarın, arkadaşlarınızı dolandırıcılardan koruyun, hesabınızın kontrolünü yeniden kazanın — genel olarak, kaybınızı geri kazanın veya en azından durdurun. Hangi adımları takip etmeniz gerektiğini anlatalım.

Hiç oturum açamıyorsanız

Çoğu durumda, kullanıcılar hacklendiklerini aniden hesaplarına giriş yapamamaya başladıklarında fark ederler. Bunun nedeni çoğu durumda hackerların, kurbanının elini kolunu bağlayarak çalınan hesap üzerinde tam kontrol sağlamak için hesabın şifresini değiştirmesidir.

Panik yapmayın: Hala yapabileceğiniz çok şey var. Derin bir nefes alın. Her şeyi hızlıca yapmak ve eylemlerinizi önceliklendirmek önemlidir.

  • Şifrenizi sıfırlamayı deneyin. Yeterince hızlı hareket ederseniz, saldırganlar hesabınıza bağlı e-posta adresinizi değiştirecek fırsatı bulamamış olabilir.
  • Mümkün olduğunca çok kişiyi hesabınızın hacklendiği konusunda uyarın. Arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle iletişime geçin. Sosyal ağlarda hacklendiğinize ilişkin bir mesaj paylaşın. Eğer insanlar hacklendiğinizden haberdar olursa, saldırganların sizin adınıza taleplerde bulunması halinde, örneğin kişi listenizdeki herkese acilen paraya ihtiyacınız olduğunu söylemeleri, dolandırıcıların tuzaklarına düşme olasılıkları daha düşük olur.
  • Dolandırıcılar bir ödeme sistemindeki veya kredi kartınızın bağlı olduğu bir hesabı hacklediyse, bankanızı veya ilgili finans hizmetini arayın.
  • Bilgisayarınızda, hesap şifrelerini çalmak için kullanılabilecek herhangi bir kötü amaçlı yazılım bulunmadığından emin olmak için antivirus yazılımı kullanarak bilgisayarınızı tarayın.
  • Hacklenen hesabınıza bağlı olan en önemli hizmetlerin bir listesini yapın. Bu hesabı kullanarak oturum açtığınız tüm hizmetleri ve bu hesaba şifre sıfırlama e-postaları gönderen tüm hizmetleri iptal edin.
  • Bu hizmetlere giriş yapmayı ve bunların hacklenen hesapla bağlantısını kaldırmayı deneyin.
  • Bağlı hesapların yanında, hacklenen hesabınızla aynı şifreyi kullandığınız tüm hizmetlerin şifrelerini değiştirin. (Ayrıca, diğer hizmetlerin güvenlik sorusu hacklenen hesap için kullandığınız soru ile aynıysa, onları da değiştirin. Daha da iyisi, iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmaya başlamalısınız.)
  • Hesabınızın hizmet desteği ekibi ile iletişime geçin ve etkilenen hesabınıza yeniden erişim sağlamayı deneyin. Facebook, Google, Instagram ve Twitter için talimatlara göz atın.

Şüpheli bir etkinliğe ilişkin bildirim aldığınızda ne yapmalısınız?

Birçok çevrimiçi hizmet, hesaplar bazı belirli işlemleri gerçekleştirmek için kullanıldığında kullanıcılarını uyarır. Bu işlemler, şifrenizi değiştirmek, yeni bir telefon veya e-posta adresini hesaba eklemek ve yeni bir cihazdan veya konumdan oturum açmayı içerebilir. Bahsi geçen işlemleri gerçekleştiren siz değilseniz ve yine de böyle bir mesaj aldıysanız endişelenmelisiniz.

  • Bildirimdeki hiçbir bağlantıyı kullanmadan hesabınıza giriş yapmayı deneyin. Oturum açma bilgilerini isteyen kimlik avı mesajları, resmi hesap bildirimlerine çok benzeyebilir. Yapılacak en iyi şey, adresi tarayıcınıza el ile girmek veya uygulamayı açmaktır.
  • Eğer hesabınız buna imkan veriyorsa giriş geçmişinizi kontrol edin ve listede tanımadığınız cihazlar veya yerler görürseniz, diğer tüm kullanıcıların oturumunu derhal kapatın.
  • E-posta adresi, telefon numarası ve güvenlik soruları dahil tüm hesap ayrıntılarınızı kontrol edin.
  • Şifrenizi değiştirin. Şifrenizin güçlü ve eskisinden önemli ölçüde farklı olduğundan emin olun. Yeni şifrenizi unutmaktan korkuyorsanız, tüm şifrelerinizi güvenle saklamak için bir şifre yöneticisi kullanın.
  • Güvenliği ihlal edilmiş hesabınızın yanında, o hesabınıza bağlı şekilde kullandığınız tüm hesaplardaki (örneğin, hacklenen bir sosyal ağ hesabınızı kullanarak oturum açtığınız tüm internet mağazalarındaki hesaplarınız) şifrelerinizi değiştirin.

Hackerlardan fidye mesajı alırsanız ne yapmalısınız?

Bazen saldırganlar sizinle iletişime geçerek hesabınızı ele geçirdiklerini, bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım bulaştırdıklarını, web kameranızı kullanarak uygunsuz bir video kaydettiklerini, mesajlarınızı kopyaladıklarını veya benzerlerini iddia ederler. Kötü niyetli kişiler genellikle fidye ödemediğiniz takdirde sizi, topladıkları verileri yaymakla tehdit ederler.

Aslında, herhangi birinin cihazınızı hacklemesi pek olası değildir. Dolandırıcıların, bazı spam veri tabanlarındaki e-posta adresleri de dahil olmak üzere her türlü durumda tehdit e-postası gönderdiği bilinmektedir. Riske girmek istemiyorsanız, devam edin ve hacklediklerini iddia ettikleri hesabın şifresini değiştirin — bunu sıkça yapmak kötü bir şey değildir. Tekrar ediyoruz, yeni şifrenizi unutmaktan korkuyorsanız, sizin yerinize hepsini aklında tutan Kaspersky Password Manager kurun.

Hackerların kurbanı olmaktan nasıl kaçınılır

Elbette, en iyisi dolandırıcıları hesaplarınızdan uzak tutmakla başlamaktır. Bu sebeple, bir hacklemenin kurbanı olmasanız da, hesaplarınızın korunduğundan emin olmak için şunları yapın:

  • Güçlü ve benzersiz şifreler kullanın;
  • İki faktörlü kimlik doğrulamayı etkinleştirin;
  • Tüm cihazlarınıza güvenilir bir koruyucu çözüm kurun. Yalnızca kötü amaçlı yazılımları yakalamakla kalmayacak, aynı zamanda kullandığınız herhangi bir servise ait kimlik bilgilerinin sızdırılması halinde sizi uyaracak bir paket program seçmeniz önemlidir.
İpuçları