Muhtemelen sizin de duyduğunuz üzere, Mark Zuckerberg, Twitter’a rakip olabilecek Threads adında bir uygulamayı piyasaya sürdü. Öyleyse, haydi bu yeni platformda mahremiyet konusunda neler yapıldığına bir göz atalım.
Threads nedir ve nasıl çalışır?
Threads tamamen bağımsız bir sosyal ağ değildir. Teknik olarak, Instagram’ın devamı niteliğindedir ve ayrı bir uygulamaya aktarılmıştır. Threads’deki özelliklerin çoğunu kullanmak için bir Instagram hesabına ihtiyacınız vardır Instagram hesabınız, Threads profilinizin temelini oluşturur.
Threads uygulamasın ilginç bir şekilde Twitter’a çok benzemektedir. İki uygulamayı yan yana açmanız halinde, kuş simgesi veya Zuckerberg’in Threads için seçtiği dalgalı ayakkabı bağı simgesi ekrandan kaldırıldığında bu iki uygulamayı kolaylıkla birbirleriyle karıştırabilirsiniz.
Gönderilere gelince, bunları da Threads uygulamasında veya threads.net web sürümünde görebilirsiniz (Slack’e benzer bir kurumsal mesajlaşma uygulamasının geliştiricilerine ait olan threads.com sitesiyle karıştırılmamalıdır). Ancak bu sitenin pek kullanışlı olduğu söylenemez: yayın veya arama yapma gibi özellikler burada yok ve yalnızca birinin profili veya bireysel gönderiler için bağlantı linklerini takip etme seçeneği sunuluyor (bunlara erişmek için bile uygulamayı karıştırmanız gerekiyor). Eğer daha önceden Instagram web sitesini kullanmayı denediyseniz, neden bahsettiğimizi çok iyi anlarsınız.
Uygulama olmadan Threads’de mesaj göndermek ise kesinlikle mümkün değil. Her şeyden önce, sitede oturum açma butonu bile yok; ana sayfada sadece “Uygulamayı edinin” mesajı ile Google Play ve App Store için bağlantılar ve ayrıca bir QR kodu var. Bu nedenle, hem uygulama hem de Instagram hesabı olmadan hiçbir şey yapılması mümkün değil (en azından şimdilik — aşağıda bunun hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz).
Dolandırıcılar Threads’i şimdiden çok seviyor
İşlevsellik açısından bu kadar mütevazı bir web sitesi olan Threads, dolandırıcılar için ise bir hediye niteliğinde. Uzmanlarımız, sosyal ağın web sürümünü taklit eden ve kullanıcıların Instagram için kullandıklarıyla aynı olan oturum açma bilgilerini ve şifrelerini toplayan kimlik avı sayfalarını çoktan keşfetti.
Buna ek olarak, sözde kripto para birimi “Threads Coin” de Web’de satılmaya başlandı. Görünüşe göre yaratıcıları bile bu koin’lerin amacını tam olarak anlamıyor ve belirsiz bir şekilde “kullanıcıları Metaverse’e bağlama” sözü veriyor.
Son olarak, kullanılan başka bir dolandırıcılık yöntemi ise yeni oluşturulmuş bir Threads hesabı için on binlerce takipçi vaad ediyor. Tabii ki bu tür vaadlere kanıp alet olmanız yalnızca para ve kişisel veri kaybı ile sonuçlanacaktır.
Threads ne kadar veri toplar?
Mark Zuckerberg ile bağlantılı tüm projeler, veriye aşırı derecede aç olmalarıyla bilinir. Konu kişisel bilgilerin toplanması olduğunda, Zuckerberg imparatorluğuna belki de yalnızca artık her yere yayılmış olan Google rakip olabilir.
Görünüşe göre Threads de bu duruma bir istisna değil: App Store’daki açıklamaya göre sosyal ağ, ele geçirebildiği tüm kullanıcı verilerini topluyor. Ancak, akılda tutulması gereken birkaç önemli nokta var. Birincisi: toplanan verilerin listesi Instagram’daki ile aynı.
İkincisi: Bu liste, uygulama geliştiricilerinin bizzat kendileri tarafından hazırlandığı için tamamen doğru olması beklenemez. Ve görünüşe göre listede Threads’in henüz erişim talebinde bulunmadığı bazı veri kategorileri de yer alıyor. Örneğin, konuma erişimden bahsediliyor, ancak uygulamaya içerik yüklerken bu izin istenmiyor. Bu durum gelecekte değişebilir, ancak şimdilik böyle.
Peki ya Twitter?
Zuckerberg’in önüne geçmek için hırsla çalıştığı bu sosyal ağ da kullanıcı verilerini çılgınca topluyor. Kim bilebilirdi ki?! App Store’un bir kez daha kullanıcılarına sunduğu Twitter uygulaması için aynı listeyi burada bulabilirsiniz. Bakın uygulama hangi verileri istiyor:
Ayrıca, Twitter’ın uygulamada oturum açmayan kullanıcılar için etkileşimi son birkaç yıldır giderek daha karmaşık hale getirdiğini belirtmeliyiz. Mevcut durumda uygulama, başkalarının tweet’lerini okumak için kendi Twitter hesabınızın olmasını tavsiye ediyor — yani bu anlamda Musk’ın kuşlu uygulaması, Zuckerberg’in dalgalı çizgilisinden daha iyi bir yerde değil.
Bununla birlikte, avantajın hala (en azından şimdilik) Twitter’da olduğu söylenebilir. Çünkü uygulamanın tamamen işlevsel bir web sürümü bulunuyor — bu da size özel bir tarayıcı kullanarak veri toplama uygulamalarından bazılarını savuşturma şansı veriyor.
Instagram kullanıcıları bir Threads profili oluşturmalı mı?
Yukarıda da söylediğimiz gibi, Threads ve Instagram aynı izin listesine sahip. Halihazırda Insta kullanıyorsanız ve Zuckerberg’in sizin hakkınızda topladığı veri miktarı sizi rahatsız etmiyorsa endişelenmeyin: Threads uygulaması herhangi yeni bir bilgi toplamayacaktır. Ancak yine de uygulama yazdıklarınızı okuyacaktır.
Şu anda etrafta dolaşan, Threads kullanıcılarının ayrılmak istemeleri durumunda Instagram hesaplarını da kaybedeceklerine dair pek çok söylenti var. Bu söylentiye göre, aksi takdirde ilgili hesabı Twitter’ın bir benzeşi niteliğindeki bu uygulamadan silmek mümkün olmayacak. Ancak, burada gerçekte herhangi bir Threads hesabı bulunmadığını anlamak önemlidir (yani, zaten var olmayan bir şeyi silmek nasıl mümkün olabilir?) — yalnızca Instagram hesaplarına bağlı Threads profilleri söz konusudur. Profilinizi silmek mümkün değildir, ancak profilinizi devre dışıbırakabilirsiniz. Bundan sonra, uygulama tabanlı bilgiler artık diğer kullanıcılar tarafından görülemez. Pratik açıdan, bu işlem silme işleminden çok da farklı değildir.
Uzun lafın kısası, eğer zaten Instagram kullanıyorsanız, Threads profili oluşturmaktan korkmanıza gerek yok. Uygulamayı herhangi bir nedenle beğenmediyseniz, profilinizi devre dışı bırakabilirsiniz ve Threads’de yayınladığınız her şey gizlenir.
Instagram, Threads için hesap açmaya değer mi?
Bir Instagram hesabınız yoksa ancak Threads’i kullanmak için bir hesap oluşturmaya karar verdiyseniz, bu kararı yeniden gözden geçirmek isteyebilirsiniz — özellikle de bunca zaman Instagram’dan uzak durmanızın asıl sebebi mahremiyetse.
Mesele şu ki, Threads ActivityPub protokolünü kullanarak Fediverse’e (bağımsız sosyal ağlar için oluşturulmuş merkezi olmayan bir birlik) erişim vaad ediyor. Bu özellik henüz hazırlık aşamasında, ancak Threads geliştiricilerinin bunu platforma eklemeyi planladıkları bildiriliyor.
Bu, yalnızca profiliniz olmadan değil, bir Instagram hesabınız da olmadan, hatta Zuckerberg’in herhangi bir şirketi tarafından geliştirilmiş herhangi bir uygulamayı yüklemeden de Threads’de gönderi paylaşabileceğiniz anlamına geliyor. Bunun yerine, alternatif ve veriye daha az aç bir sosyal ağ hesabı kullanabileceksiniz. Ancak bu özelliğin uygulamaya alınmasını bir süre daha beklemeniz gerekiyor.
Twitter ve Threads’e Alternatifler
Threads ve Twitter’ın ilk alternatifi Mastodon. Bu sosyal ağ halihazırda Fediverse’in bir parçası ve ActivityPub’ı destekliyor (böylece gelecekte bu ağ aracılığıyla Threads gönderilerini okumak ve Threads’de paylaşım yapmak mümkün olacak). Diğer bir önemli artı, Mastodon uygulamasının neredeyse hiç kullanıcı verisi toplamaması. Ve aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda Mastodon istemci uygulaması mevcut.
Buna ek olarak, Wired dergisinden gazeteciler birkaç Twitter ve Threads alternatifi daha öneriyor: Bluesky, Hive Social ve Spill. Bu mikroblog platformlarının tümü, Threads veya Twitter’dan önemli ölçüde daha az kullanıcı verisi topluyor. Ancak, ActivityPub desteği sunmuyorlar.
Bir sonraki yazımızda, Zuckerberg’in bir nevi Twitter’ı ortadan kaldırmak için geliştirdiği Threads’e bir şans vermeye karar verenler için gizliliği nasıl artırabileceklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca, internette gezinmeyi güvenli kılmak için güvenilir bir VPN kullanmanızı öneririz.