Pek çok oyuncu, antivirüs yazılımı çalıştırmanın oyunların yavaşlamasına neden olduğuna inanıyor. Ancak bunu doğrulamak biraz karmaşık bir iş zira geleneksel performans analizi metotları oyunun kendisinin bilişim kaynakları üzerinde ne kadar etkisi olduğuna odaklanmaya meyilli. Oyun ile antivirüs yazılımı arasındaki etkileşimi incelemek ise (iki ilişkisiz süreç) çok daha karmaşık bir iş.
Ancak bu durum ekibimizi yıldırmadı ve bunun için oldukça ilginç bir çözüm buldular. Bir oyun bilgisayarı ve kaynak olarak yoğun beş oyun aldılar. Bir dizi kullanım senaryosu kapsamında üç güvenlik çözümünün oyun süreci üzerindeki etkisini incelediler.
Araştırma metodolojisi
Oldukça modern bir oyun bilgisayarı seçtiler: Intel Core i7-12700K, Nvidia RTX 2070, Samsung 850 Evo 250 GB SSD ve 2x G Skill Intl F4-3200C14-16GTZKW 16 GB modülü, her biri bir Asus TUF GAMING Z690-PLUS WIFI D4 anakartı üzerinde. Daha sonra bir “golden image” kurdular: Yeni kurulmuş Windows 10 sistemi ve beş oyun içeren bir hard disk birincil kopyası. Her test serisinden sonra sürücü durumunu golden image’den geri yüklediler ki her çalıştırma aynı koşullarda gerçeklemiş olsun: Yeni bir işletim sisteminde, önceki yazılım kurulumlarından geriye hiçbir şey kalmamış halde.
İlk test serileri bir güvenlik çözümü olmayan temiz bir sistemde gerçekleştirildi. Tabii bu ne kadar mümkünse zira Windows 10’da harici bir antivirüs yazılımı yüklenmediği zaman entegre Windows Defender otomatik olarak devreye giriyor. Sonuç olarak, deneyde şunlar mevcuttu:
- Windows Defender
- Kaspersky Internet Security
- Norton 360 for Gamers
Seçilen oyunlar şöyleydi:
- Red Dead Redemption 2 (aksiyon-macera)
- Far Cry 5 (birinci kişi nişancı)
- Dota 2 (çok oyunculu çevrimiçi savaş alanı)
- Shadow of the Tomb Raider (aksiyon-macera)
- Counter-Strike: Global Offensive (çok oyunculu taktik birinci kişi nişancı)
Bu oyunların entegre karşılaştırma özellikleri var: Bilgisayarla uyumluluğu kontrol etmek için bilgisayar kaynaklarını otomatik olarak yükleyen ön ayarlı senaryolar. Yani, oyunun belli bir ortamda belli bir donanım üzerindeki görece performansını gösteriyorlar.
Entegre karşılaştırmalar, oyun motorunun her testte aynı performansı göstermesini sağladı. Gerçek oyuncuların çalışmaya katılımı söz konusu olsa her denemede cihaz üzerinde aynı etkiyi sağlamak mümkün olmazdı.
Testler farklı koşullarda yapıldı: basit oyun, video yayınının diske kaydedildiği oyun ve çevrimiçi yayın modu. Araştırmacılar kare hızını (FPS) ölçerek varsayılan yapılandırmadaki güvenlik çözümlerinin oyunlar üzerindeki etkisini görmek istediler.
Karar
Antivirüs yazılımlarının oyun oynama üzerinde gerçek manada hiçbir etkisi olmadığı ortaya çıktı. Araştırmacıların sözleriyle, “testler, oyun süreci üzerinde hiç etki olmadığını gösterdi.” Tüm kayıtlı sapmalar, ölçüm hatası dahilindeydi.
Dahası, testler hem bizim ürünümüz (genel olarak ev kullanıcılarını hedefleyen) hem de rakiplerimizin özel bir oyun sürümü çözümü için aynı sonuçları verdi. İşte kelimesi kelimesine sonuç:
Norton 360 for Gamers, Kaspersky Internet Security ve Windows Defender, test edilen 5 oyundan 4’ünde eşit performans sergiledi ve hiç FPS düşmesi göstermedi.
Antivirüs yazılımları başka neleri etkileyebilir?
Antivirüs yazılımlarının oyunları yavaşlatmadığını gördük. Peki başka olumsuz etkileri yok mu? Deneyimli oyuncular, arka planda çalışan güvenlik çözümlerinin kritik anlarda şunu yaparak onlara ayak bağı olabileceğini bilirler:
- Veri tabanı güncellemesi yaparak. Peki bir çevrimiçi oturum esnasında antivirüs yazılımı kendi veri tabanlarını güncellemeye karar verip de internet kanalına aşırı yükleme yaparsa ne olur? Bu, çevrimiçi oyunlar için ölümcül olabilecek bir yavaşlamaya neden olur.
- Engellenmiş tehditler hakkında bildirimler göstererek. Antivirüs yazılımınız bir anda bir tehdidi durdurduğu için kendini övmeye karar verebilir. Ve tam siz son kurbanınıza yaklaşırken bir bildirim beliriverir.
- Hard diski tarayarak. Oyuna öyle dalmışsınız ki vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Ancak, özene bezene saat 7’ye ayarlanmış bir tam hard disk tarama işlemi devreye girip her şeyi mahvediyor.
Mantıklı olarak şunu sorabilirsiniz: Neden araştırmacılarınız antivirüs yazılımlarının bu senaryolarda da oyun oynama üzerine etkilerini analiz etmedi? Yanıt basit: Kaspersky ürünlerinde özel bir oyun modu vardır. Siz oynamaya başladığınızda otomatik olarak devreye giren mod, antivirüs veri tabanı güncellemelerini, bildirimleri ve düzenli sürücü taramalarını (programlı olanlar dahil) oturumunuz sona erene değin erteler.
Aynı zamanda, arka planda kesintisiz (ve fark edilmeyen) koruma sağlar. Yani:
- Sistem, ister eski iyi fidye yazılımları olsun isterse de dosyasız kötü amaçlı yazılımlar olsun, her türlü kötü amaçlı saldırıya karşı tam korunur.
- Bir sohbet odasında tıkladığınız bağlantılar dolandırıcılık, kimlik avı ve diğer çevrimiçi tehditlere karşı anında taranır.
- Kişisel verileriniz, dark web dahil olmak üzere sızıntılara karşı sürekli izlenir.
- Tüm parolalar ve anahtarlar şifreli biçimde güvenle saklanarak hesaplarınız ve içerikleri (ister kripto para ister deri olsun) çalınmaya karşı korunur.
- Bir VPN bağlantısı IP adresinizi gizler, gönderilen verileri korur ve ping/gecikme sürelerini iyileştirir. Tabii en hızlı sunucuyu seçerseniz (Belarus, Çin, Suudi Arabistan, İran, Umman, Pakistan ve Katar’da VPN indirilememekte ve etkinleştirilememektedir).
- Ev Wi-Fi bağlantınız sızanlara karşı korunur.
- Kayıt, otomatik yükleme ve diğer sistem parametreleri oyun için optimize edildiğinden tek bir milisaniyeyi bile boşa harcamazsınız.
Dahası, Kaspersky Premium Priority Support Line, PC Health Check-Up ve Remote IT Services gibi benzersiz hizmetlere erişim sağlar. Ayrıca, mükerrer ve büyük dosyaları temizleyip uygulama ve faaliyetleri yöneterek ve çok daha fazlasını yaparak bilgisayar performansınızın optimize olmasını sağlar.