Telegram hakkında güvenlik ve gizlilik ipuçları

Hem Telegram’da neden gizli sohbetleri kullanmanız gerektiğini hem de güvenliğin ve gizliliğin nasıl yapılandırılacağını anlatıyoruz.

Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, yakın zamanda gizlilik politikasını güncelledi. Bu durum, yeni gizlilik politikasından hoşnut olmayan kullanıcıların aralarında Telegram’ın da bulunduğu rakip mesajlaşma uygulamalarına geçmesine neden oldu. Bu olayla birlikte Telegram sadece birkaç gün içinde 25 milyon yeni kullanıcı kazanarak kullanıcı tabanını 500 milyonun üzerine çıkardı.

Dolayısıyla, Telegram’ın güvenliği ve gizliliği hakkında konuşmak için daha doğru bir zaman olamaz.

Uçtan uca şifreleme, Telegram’da varsayılan seçenek değil

Telegram hakkında bilinmesi gereken ilk şey, Telegram’ın <em>Bulut</em> sohbet adını verdiği standart sohbetlerinin uçtan uca şifrelenmemiş olması. (Uçtan uca şifrelemenin gizlilik için neden önemli olduğunu burada açıklamıştık.)

Özetle, uçtan uca şifrelemenin olmaması, Telegram’ın WhatsApp’ın yaptığı gibi yalnızca kime, ne zaman, ne sıklıkta yazdığınız gibi meta verilere değil, aynı zamanda uçtan uca şifrelemeye sahip olmayan standart sohbet içeriğine de erişebileceği anlamına geliyor. Telegram’ın bu yazının yazıldığı andaki gizlilik politikasına göre, veriler reklam amaçlı kullanılmıyor. Ancak deneyimlerimizden bildiğimiz üzere, politikalar değişebiliyor.

Telegram’da gizli sohbetler için uçtan uca şifreleme nasıl etkinleştirilir

Telegram’ın uçtan uca şifreleme özelliği var; sadece etkinleştirmeniz gerekiyor. Telegram, uçtan uca şifrelemenin etkinleştirildiği sohbetlere Gizli sohbetler diyor.

Gizli sohbetlerde metin mesajları, resimler, videolar ve diğer tüm dosyalar uçtan uca şifreleme kullanılarak gönderiliyor. Yani, yalnızca sizin ve alıcının şifre çözme anahtarı var. Bu nedenle Telegram verilere erişemiyor.

Dahası, gizli sohbetlerin içeriği Telegram’ın sunucularında saklanmıyor. Gizli sohbetler yalnızca sohbet katılımcılarının cihazlarına kaydedildiği için bunlara başka bir cihazdan erişilemiyor ve Telegram’dan çıktığınızda veya uygulamayı sildiğinizde kayboluyorlar.

Gizli sohbet özelliği, Telegram’ın iOS, Android ve macOS uygulamalarında mevcut. Web sürümü ve Windows uygulaması ise gizli sohbetleri desteklemiyor; bunlar, cihazdaki sohbetlerin güvenli bir şekilde saklanmasını sağlayamıyorlar.

Telegram’da nasıl gizli sohbet oluşturulur

Telegram uygulamalarının mevcut sürümlerinde gizli sohbet özelliğini bulmak biraz zor.

Gizli bir sohbet oluşturmak için, sohbet arkadaşınızın profilini açmanız, üç nokta butonuna dokunmanız veya tıklamanız (bu butona bazen Diğer deniyor, bazen denmiyor) ve Gizli Sohbeti Başlat seçeneğini seçmeniz gerekiyor.

Telegram’da uçtan uca şifreleme nasıl etkinleştirilir: Gizli bir sohbet başlatma

Böylece, mesajlara uçtan uca şifreleme uygulanan bir sohbet açılıyor (başlangıçta sohbet penceresinde buna ilişkin bir bildirim görünüyor). Mesaj giriş kutusundaki saat simgesine dokunarak veya tıklayarak mesajların ne kadar süre sonra silineceğini de ayarlayabiliyorsunuz.

Telegram’ın gizli sohbetlerinde mesajları otomatik olarak silmek için zamanlayıcı ayarlanabiliyor

Mesajların otomatik olarak silinmesi, elbette sohbet ettiğiniz kişinin ekran görüntüsü almasını engellemiyor; ancak ekran görüntüsü alırlarsa sohbette bunun hakkında bildirim alıyorsunuz. Tek istisna, diğer kişinin macOS uygulamasını kullanması; bu durumda bildirim almıyorsunuz.

Başka bir kullanışlı ipucu daha verelim: Telegram, aynı kişiyle birden fazla gizli sohbete izin veriyor. Bununla birlikte, varsayılan olarak tüm sohbetlere uçtan uca şifreleme uygulayan WhatsApp’tan farklı olarak, grup sohbetler gizli olamıyor.

Bir sohbetin uçtan uca şifreli olup olmadığını nasıl anlarsınız: Asma kilit simgesi

Telegram sohbetleri hem bulut sohbet hem de gizli sohbet olabileceği için, bazı durumlarda hangisini kullandığınızı bilmeniz gerekebilir. Bir sohbet hassas bilgiler içeriyorsa gizli olmalıdır, değil mi?

Evet, elbette. Ancak uçtan uca şifreli sohbetler, normal sohbetlere neredeyse aynı görünüyor. Hangi sohbet türünde olduğunuzu anlamak için, sohbet ettiğiniz kişinin adının veya telefon numarasının yanında bir asma kilit simgesi olup olmadığına bakabilirsiniz. Varsa sohbet gizlidir. Yoksa uçtan uca şifreleme kapalıdır; bu durumda yeni bir sohbet oluşturmanız gerekir.

Telegram’daki bir sohbetin uçtan uca şifreli olup olmadığını kontrol etme: Asma kilit simgesi olup olmadığına bakın

Ayrıca sohbet ettiğiniz kişinin simgesine dokununca veya tıklayınca, uçtan uca şifreleme etkinse açılan pencerenin altında Şifreleme Anahtarı yazar.

Telegram güvenliği ve gizliliği nasıl yapılandırılır

Hazır Telegram’dan bahsediyorken, uygulamadaki güvenliği ve gizliliği yapılandırmak için de bir dakika ayıralım. Ekranın sağ alt köşesindeki Ayarlar butonuna tıklayın ve Gizlilik ve Güvenlik‘i seçin.

Telegram güvenlik ayarları

İlk adım, yanlışlıkla cihazınızın kilidini açıp gözetimsiz bırakırsanız kimsenin sohbetlerinizi okuyamamasını sağlamak. Bunu yapmak için Parola‘yı seçin, Parolayı Aç‘ a dokunun veya tıklayın, unutmayacağınız bir PIN kodu bulun, kodu ayarlayın ve onaylayın.

Ardından Otomatik Kilit‘i seçin ve 1 ya da 5 dakika gibi düşük bir değer belirleyin. Cihazınız parmak izi veya yüz tanımayı destekliyorsa seçeneği buradan etkinleştirebilirsiniz.

Telegram’da güvenlik nasıl ayarlanır

Sıradaki adım, hesabınızın ele geçirilmesini önlemek için iki faktörlü kimlik doğrulaması kurmak. Birincil oturum açma yöntemi, metinle gönderilen tek seferlik bir kod olduğu için Telegram, ikinci faktör olarak bir parola belirlemenize izin veriyor.

Bunu yapmak için Gizlilik ve Güvenlik sekmesinde, (Telegram’ın iki faktörlü kimlik doğrulaması için kullandığı terim olan) İki Adımlı Doğrulama‘yı seçin ve güçlü bir kombinasyon belirleyin. Bu parolayı nadiren gireceğiniz için kolaylıkla unutabilirsiniz; bu yüzden bir şifre yöneticisi gibi güvenli bir yerde saklayın.

Bu ek parolayı unutursanız ne olur? Hesabınızı sıfırlamanız gerekir. Yani, hesabınızın tamamen kaldırılması için bir istek göndermeniz ve ardından yedi gün beklemeniz gerekir. Bir haftanın ardından hesap silinir (ilişkili kişiler, bulut sohbetleri ve kanal abonelikleri dahil) ve aynı telefon numarasını kullanarak yeni ve tamamen boş bir hesap oluşturabilirsiniz.

Telegram gizlilik ayarları

500 milyondan fazla Telegram kullanıcısıyla kendiniz hakkında gereksiz ayrıntılar paylaşmamak için profilinizin gizliliğini uygun şekilde yapılandırın. Bunu yapmak için, Telegram’ın Gizlilik ayarlarına gidin ve belirlenen değerleri değiştirin; varsayılan olarak tüm seçenekler ve veriler herkes tarafından kullanılabilir. Biz şunu tavsiye ediyoruz:

  • Telefon Numarası Telefon numaramı kimler görebilir —  Hiç kimse.
  • Telefon Numarası Kimler beni numaramla bulabilir  —  Kişilerim.
  • Son Görülme ve Çevrimiçi Olma Zaman bilgimi kimler görebilir  —  Hiç kimse.
  • Profil fotoğrafı Profil fotoğrafımı kimler görebilir Kişilerim.
  • ÇağrılarKimler beni arayabilir  —  Kişilerim  (veya tercihinize göre Hiç kimse.
  • ÇağrılarEşler arası  — Kişilerim (veya IP adresinizi sohbet ettiğiniz kişilerle paylaşmamayı tercih ediyorsanız Hiç kimse).
  • Yönlendirilen Mesajlar Mesajlarımı yönlendirirken kimler hesabıma bağlantı ekleyebilirKişilerim.
  • Gruplar ve Kanallar Beni kimler ekleyebilirKişilerim.

Telegram’da gizlilik nasıl ayarlanır

Bu, aynı zamanda Gizlilik ve Güvenlik Veri Ayarları‘na göz atıp Telegram depolamasında bulunmasını istemediğiniz tüm bilgileri kaldırmak için de harika bir zaman.

Aşırı ihtiyatlılar için Telegram güvenliği

Yukarıdaki ipuçları çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır, ancak ekstra tedbir almak isteyenler için birkaç ipucumuz daha var:

  • Telegram’da oturum açmak için ayrı bir telefon numarası kullanın; hatta gerçek bir cep telefonu numarası yerine sanal bir telefon numarası kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, tek seferlik bir numara kullanmadığınızdan emin olun; aksi takdirde başka biri hesabınıza erişebilir.
  • IP adresinizi gizlemek için VPN kullanın (Telegram, örneğin kolluk kuvvetlerinin talebi üzerine, IP’nizi ifşa edebilir).
  • Signal veya Threema gibi güvenli ve özel iletişim için daha uygun olan başka bir uygulamayı kullanmayı göz önünde bulundurun. Telegram’ın aksine bu uygulamalar tüm sohbetleri varsayılan olarak şifreler ve bir dizi ekstra gizlilik seçeneğine sahip. Öte yandan, daha az popülerler ve kullanıcıları Telegram’a çeken bazı özellikler bu uygulamalarda bulunmuyor.

Birisi cihazınıza fiziksel veya uzaktan erişim sağladığında en güvenli mesajlaşma uygulamasının bile savunmasız olduğunu unutmayın. Bunu göz önünde bulundurarak, tüm cihazlarınızı her zaman bir parola veya PIN koduyla kilitlemenizi, bunlara yüklenmiş tüm uygulamaları ve işletim sistemlerini düzenli olarak güncellemenizi ve kötü amaçlı yazılımlara karşı korumak için güvenilir bir antivirüs çözümü kullanmanızı öneriyoruz.

İpuçları