Okul çocukları için daha güvenli akıllı telefonlar

Şu günlerde gittikçe daha da genç çocuklar telefon sahibi oluyormuş gibi görünüyor. Beklemeyi tercih eden ebeveynlere bile çocuklarının gün içinde güvende olup olmadıklarını bilme isteği cazip gelebiliyor ya da çocuklarının uyum sağlamasını istemelerinin baskısı da olabilir.

Şu günlerde gittikçe daha da genç çocuklar telefon sahibi oluyormuş gibi görünüyor. Beklemeyi tercih eden ebeveynlere bile çocuklarının gün içinde güvende olup olmadıklarını bilme isteği cazip gelebiliyor ya da çocuklarının uyum sağlamasını istemelerinin baskısı da olabilir.

Öte yandan akıllı telefonların eğlenceli ve taşınabilir dokunmatik ekranlı bilgisayarlar olduklarını unutamayız. Çocukları kendi cihazlarına bıraktığınızda saatlerce oyun oynayabilir, YouTube’da videolar izleyebilirler. Ayrıca belki de bir yetişkine göre telefonu bozmaları veya kaybetmeleri daha olasıdır.

Güzel haber ise riskleri azaltabiliyor olmamız. Birçok şeyde olduğu gibi, biraz zaman ve dikkat gerektiriyor ama ebeveyn huzuruna da değiyor.

Çocuğunuzun akıllı telefonunu nasıl ayarlamalısınız

Üzerinden geçeceğim ayarları kendi tercihlerinize uyarlamak oldukça basit; bir kere nerede olduklarını bildiğiniz an dilediğiniz gibi zorlaştırabilir veya kolaylaştırabilirsiniz. Yine de birkaç temel varsayımla başlayayım:

  1. Çocuklar oyun oynuyor ve bunda bir sorun yok (sınırları olduğu sürece).
  2. İnternet okyanusa benzer, cazip görünse de çok tehlikelidir.
  3. Herkesin biraz mahremiyete ihtiyacı vardır.

Google mı, Apple mı

En popüler iki platform olan Apple iOS ve Google Android’de yerleşik ebeveyn kontrol araçları mevcut fakat Android, iOS’a göre kullanıcılarına daha fazla ayarlama imkanı tanıyor. Android telefonların başka bir çekici özelliği daha var: Daha ucuz ve bu yüzden değiştirmesi daha kolay oluyor.

Bazı insanlar iOS’u tercih ediyor, evinde başka Apple ürünü bulunan insanlar veya fiyatı umursamayanlar için daha iyi bir seçenek olabilir. Buradan iOS’un çocuklar için nasıl ayarlandığını öğrenebilirsiniz. Burada daha çok tabletler ve daha küçük yaştaki çocuklar özelinde konuşacağız.

Google hesabı ayarlama (bireysel)

Android akıllı telefon kullanabilmeniz için Google hesabınızın olması gerekiyor ama şartlar ve koşullar hesap açmak için en az 13 yaşında olmayı gerektiriyor. Bu amaçla kullanacağınız ikinci bir hesabınız hali hazırda yoksa yeni bir hesap açmanız gerekir.

Çocuğun yeni hesap şifresini bilmesine gerek yok ve bunun için iki öğeli kimlik doğrulama önerilir. Tabii ki doğrulama sizin telefonunuza bağlı olmalı, çocuğunuzunkine değil.

Not: Android 7.0 ve üzeri sürümleri kullanan cihazlarda Family Link özelliğini kullanarak çocuğunuz için hesap oluşturabilirsiniz ama bu özellik şu an yalnızca Amerika’da geçerli.

Şimdi akıllı telefonu açın, kurulum sihirbazına hazır Google hesap bilgilerinizi, istediğiniz e-posta adresini ve diğer bilgileri, yaşınızı ve telefon numaranızı girin ve şartlar ve koşulları kabul edin.

Akıllı telefonu ilk defa açıyorsanız yeni hesabı buradan oluşturabilirsiniz: Ayarlar→ Hesaplar → Hesap ekle → Google. Açılan yeni pencerede şu seçeneğe dokunun: Ya da yeni bir hesap oluşturun.

Şimdilik Google Play mağazası için ödeme ayrıntılarını atlayın. Bu konuya birazdan döneceğim, şimdilik sadece ödeme bilgisinin bir yetişkin hesabına bağlanması gerektiğini söyleyebilirim.

Kişileri ve resimleri eşitlemenin yanı sıra Google Play uygulama mağazasını kullanmak için hesap açmak gerekiyor. Gerçi burada ilkokul çocuklarından bahsediyoruz, muhtemelen telefonlarından e-postalarına zaten bakmayacaklardır. Gmail hesabı işe yarar iletişimden ziyade istenmeyen posta toplayacağından akıllı telefonda etkinleştirmemenizi öneririm: Ayarları açın, Google hesap ayarlarına gidin ve Gmail’i eşitle seçeneğini kaldırın.

Google hesabı ayarlama (aile)

Ebeveyn de bir Android cihaz kullanıyorsa aile hesabı açmak daha mantıklı olacaktır. Aile hesabı kullanınca satın alınan ürünleri hesap dahilindeki tüm cihazlarda kullanabiliyor ve çocuğunuzun kendi telefonundan ürün satın almasına izin verebiliyorsunuz (ebeveynin ödeme bilgileriyle ve yalnızca ebeveynin özel izniyle).

Kendi akıllı telefonunuzda Google Play üzerinden aile hesabı oluşturabilirsiniz. Google Play uygulamasını açın, menüde şunlara dokunun: Ayarlar → Hesap → Aile → Aile üyelerini yönet. Eşinizi ve çocuklarınızı ekranda Gmail adreslerini girerek davet edebilirsiniz.

Davetiye aile üyesinin akıllı telefonundan kabul edilmelidir. Sonra, telefonunuzu alın, aile grubu ayarlarına girip çocuğunuzun profilini açın ve satın alma onayı için şunlardan birini seçin: Tüm içerik, Yalnızca ücretli içerikler, Yalnızca uygulama içi satın alma işlemleri veyaOnay gerekmiyor.

Artık onay gerektiren herhangi bir şey ya çocuğunuzun cihazından sizin şifrenizin girilmesini ya da sizin cihazınızdan onay verilmesini gerektirecek.

Google Play uygulama ve araçlarını filtreleme

Google Play’in ebeveyn denetimiyle çocuğunuzun yetişkin oyunlarını veya sakıncalı sözleri bulunan şarkıları indirmesini engelleyebilirsiniz. Bunu yapmak için çocuğunuzun akıllı telefonunda Google Play’i açın ve menüde şuraya dokunun Ayarlar → Ebeveyn Denetimleri.

Kolayca hatırlayacağınız fakat çocuğunuzun tahmin edemeyeceği bir PIN girin. PIN girme zorunluluğu çocuğunuzun ayarları devre dışı bırakmasını engeller. PIN girdikten sonra oyunlar, filmler ve müzik için ayrı olarak yaş sınırlamalarını seçebilirsiniz.

İnternet kullanımını kontrol edin

Denetimsiz internet kullanımını engellemek ve mobil veri kullanımında daha çok kontrol sahibi olmak için hem çocuğunuzun akıllı telefonunun ayarlarından hem de mobil hizmet sağlayıcınızın self servis seçeneklerinden mobil veriyi devre dışı bırakmakla başlayın. Sonra akıllı telefonun ayarlarından ev Wi-Fi ağına bağlanın. Artık tabii ki evdeki kullanımı izlemek de sizin elinizde.

Mobil veriyi devre dışı bırakmak çocuğunuzun yalnızca evde çevrimiçi olmasını sağlar. Evet, kütüphanede veya bir arkadaşın evinde de bedava internet olabilir ama bu konuya daha sonra değineceğim.

Bu arada çocuğunuz için SIM kart aldığınızda operatörünüze çocuklar için özel paketleri sorun. Bu tarifeler genellikle çocukları güvende tutmak için ilave özellikler içerir.

Zamanı ve içeriği kısıtlayın

Çocuğunuzun akıllı telefonuna yüklenmiş oyunlar tabii ki çocuklar için yapılmış, siz yine de dikkatli olun. Çocuklar maden kazarak ve kızgın kuşlar fırlatarak saatler harcayabilirler. Android’in yerleşik ayarlarıyla oyun süresini kısıtlamak biraz uğraştırıcı, o yüzden Kaspersky Safe Kids gibi özel uygulamalara bakın.

Safe Kids uygulamasında konum ve sosyal ağ kontrolü gibi birçok özellik yer alıyor ama biz öncelikle uygulama açma ve interneti güvenli kullanabilme üzerine kısıtlamalarla ilgileniyoruz. Kullanmaya başlamak için Safe Kids uygulamasını hem bir ebeveyn hem de çocuğun akıllı telefonuna indirin. Çocuğun telefonu için çocuk modu, sizin için de ebeveyn modu olmak üzere modları düzenleyin.

Çocuğun uygulaması için hiç endişelenmenize gerek yok, uygulamayı talimatlara göre yükleyin ve yönetici hakları verin.

Kendi telefonunuzda yapmanız gerekenler biraz daha fazla: Safe Kids için bir PIN oluşturun, ayarlarını kontrol edin ve seçenekleri etkinleştirin. En önemlileri istenmeyen web sitelerini ve kategori ile yaşa göre uygulama kısıtlama özelliği, şurada yer alıyor: İnternet ve Uygulamalar.

Şimdiyse çocuğunuzun ekran başında geçirebileceği zamanı kısıtlayalım. Örneğin 15 dakikalık, 1 saatlik, 2 saatlik veya daha fazla zaman dilimlerine bölebilirsiniz. Bu süre dolduğunda telefon arama yapabilecek veya aramalara cevap verebilecek ama cihazın bloke edildiği bildirimiyle beraber diğer tüm uygulamalar engellenecek. Olası dezavantajı çocuğun SMS messajı gönderemeyecek veya fotoğraf çekemeyecek olması.

Çocuğunuz fotoğraf ve SMS göndermekle çok vakit kaybetmiyorsa farklı bir yol deneyip oyunlar gibi ayrı uygulamalara belirli bir süre izin verebilirsiniz. Aynı zamanda bazı uygulamalara erişimi tamamen engelleyebilirsiniz, mesela Google Chrome ve Android’in yerleşik tarayıcısı dışında herhangi bir tarayıcı gibi (bu tarayıcılar Safe Kids içerik filtresiyle korunuyor, diğer tarayıcılar istenmeyen web sitelerine erişim sağlayabilir).

İlave güvenlik ayarları

Safe Kids kendi silinmesine karşı koruma dahil olmak üzere kapsamlı ebeveyn kontrolü sunuyor, ayrıca son güncellemeyle önemli bir özellik daha geldi: akıllı telefonun kendi ayarlarına erişim kısıtlaması. Bu özellikle çocuğunuzun bilinmeyen Wi-Fi ağlarına bağlanmasını, sistem saatini ayarlamasını veya ayarlarla beklemediğiniz bir şekilde oynamasını engelleyebilirsiniz.

Bunun için şahsen Smart Applock adındaki bir uygulamayı tavsiye ediyordum ama şimdi Safe Kids’de bu özellik olduğundan bu görevi yapması için başka bir uygulama indirmenize gerek yok.

Son bir ayar: kilit ekranı. Telefonu çocuğunuzun sınıf arkadaşları veya herhangi başka bir insandan korumak için kilit ekranını etkinleştirin. Şu adımları takip edin: Ayarlar → Güvenlik veya Ayarlar → Kilit ekranı. Çocuğunuzla telefonun kilidini açan PIN veya desene beraber çalışarak rahat olduğuna emin olun. Ayrıca telefonun kaybolma veya yabancı birinin bulması ihtimaline karşılık kilit ekranına iletişim bilgisi veya telefon numaranızı yazabilirsiniz.

Yazılım ve ayarlar devamlı ebeveyn kontrolünün yerine geçemez. Çocuğunuzun akıllı telefon kullanımına dahil olun. Onunla internette gezinme, oyun kısıtlamaları ve diğer şeyler hakkında konuşun ve sizin “akıllı telefon kullanma planı”nızın üstesinden gelebileceğini unutmayıp gerektiğinde ayak uydurun.

İpuçları