Dijital dünya, hizmetlerden oluşur. Hizmetlere erişim de abonelikler aracılığıyla gerçekleşir. Abonelikler ise hesaplarınızla eşleştirilir. Ama herkes birçok farklı hizmete kaydolup abonelik ücreti ödemek istemeyebilir, özellikle de aynı aboneliği bir arkadaşın veya akrabanın hesabından kullanabiliyorlarsa. Peki, başkasının hesabını gerçekten de kullanabilirler mi? Popüler hizmetlerde kimlerin hangi şartlar altında içerikleri “kullandırtabileceği” konusuna ve burada kuralları esnetmeye çalıştığınızda neler olabileceğine biraz daha ayrıntılı bakalım.
- Netflix aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
- Spotify aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
- Amazon Prime nasıl paylaşabilirsiniz?
- YouTube TV aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
- Apple aboneliklerinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
- Steam oyunlarınızı nasıl paylaşabilirsiniz?
- Hulu aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
- Şifrelerinizi paylaşmaktan neden kaçınmalısınız?
Netflix aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
Temel planda bile Netflix aboneliğinizi ailenizle paylaşabilirsiniz. Bunun için aile üyeleriniz için hesabınızda en fazla beş adet olmak üzere ayrı profiller oluşturmanız ve gerekiyorsa Çocuk seçeneğini işaretlemeniz gerekir.
Varsayılan olarak profillere giriş yapmak için yalnızca hesabınızın şifresi gereklidir. Ancak çocukların erişimini önlemek için dört haneli bir ek PIN koduyla yetişkin profillerini koruyabilir ve yeni profil oluşturulmasını engelleyebilirsiniz.
Temel planda hizmet, birden fazla cihazda aynı anda kullanılamaz. Bu nedenle kişilerin hesabı sırayla kullanması gerekir. Ayrıca film ve dizileri sadece bir cihaza indirebilirsiniz. Standart ve Özel planda ise sırasıyla iki ve dört ekranda aynı anda içerik izlenebilir ve aynı sayıda cihaza içerik indirilebilir.
Kullanım şartlarına göre şifreniz, yalnızca aynı evde yaşayan kişilere aktarılabilir. Ancak uygulamada birçok kullanıcı Netflix hesabını şehir dışındaki akrabalarıyla, arkadaşlarıyla ve diğer kişilerle paylaşmaktadır.
Netflix yönetimi bu konuya göz yumuyor gibi görünse de ara sıra denetimleri sıkılaştırmaktan bahsetmektedir. İşinizi garantiye almak için kurallara uyun. Aynı evde yaşamadığınız kişilerle hesabınızı paylaşıyorsanız en azından gelişmeleri yakından takip edin.
Spotify aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
Spotify, bütün ailenin hizmeti kullanmasına olanak tanıyan bir Premium Aile planı sunar. Bunun için şifrenizi paylaşmanıza gerek yoktur. Hatta Spotify da şifre paylaşımını yasaklamaktadır. Aile üyeleri davet yoluyla genel aboneliğe katılır ve her üye kendi hesabını oluşturur.
Spotify aboneliğinizi en fazla altı kişiyle paylaşabilirsiniz. Aboneliğin paylaşıldığı tüm kişilerin aynı adreste yaşaması gerekmektedir. Netflix’in aksine Spotify, şüpheli bir durum olduğunda durumu daha çok araştırır. Birkaç yıl önce şirket, kurallara aykırı hareket ettiğinden şüphelenilen kişilere kısıtlamalar getirdi ve bu kişilerden tam GPS koordinatlarıyla birlikte adreslerini doğrulamalarını istedi. Bu kontrol süreci artık devam etmiyor olsa da kullanıcı sözleşmesinde hala yerleşim yerini Google Haritalar’da gösterme zorunluluğu bulunuyor.
Amazon Prime aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
Amazon, Amazon Household özelliğini kullanarak ücretli bir hesabı ailenizle paylaşmanıza olanak tanıyor. Spotify’da olduğu gibi aile üyeleri davetle katılıyor ve her üyenin kendi hesabı oluyor.
Amazon Household’a en fazla altı kişi katılabiliyor. Ancak her haneden sadece iki kişi dahil olabiliyor. Diğer dört kişininse ya genç (13-17 yaş) ya da çocuk (12 yaş ve altı) olması gerekiyor. Bu profil çeşitlerinde seçenekler farklı şekillerde kısıtlanıyor. Örneğin, genç profildeki kişi(ler) ürün satın aldığında bir yetişkinin siparişi onaylaması gerekiyor. Çocukların da para harcamasına izin verilmiyor ve çocuklara yönelik içerikler (kitaplar, filmler, oyunlar vb.) ebeveynleri tarafından seçiliyor.
Bu da Amazon Prime’ı arkadaşlarınızla paylaşamadığınız anlamına geliyor. Bu konudaki bir diğer kısıtlama da, Amazon Household’dan bir yetişkini çıkardığınızda iki yetişkinin de başka bir Amazon Household’a katılmadan önce 180 gün beklemesi gerekiyor olması. Bu sayede şirket, kuralları ihlal edenlerin konumlarını takip etmeden daha kolay tespit edebiliyor.
YouTube TV aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
Birçok şirket gibi Google da şifre paylaşımını yasaklamaktadır. Şifrenizi paylaşmak yerine YouTube TV’de beş kişiye kadar bir aile grubu oluşturabilir ve hizmeti herhangi bir ek ücret ödemeden kullanabilirsiniz. Bu seçenek sadece ABD’de oturan kişiler için geçerlidir.
Aile grupları başka bir aile grubuna üye olmayan 18 ve üstü kişiler tarafından oluşturulabilir. Ayrıca YouTube’a G Suite ile değil, Google hesabınızı kullanarak giriş yapıyorsunuz. YouTube TV’de aboneliğinizi en fazla beş aile üyesiyle paylaşabilirsiniz. Aboneliğinizi paylaşmanız için bu aile üyelerinin de Google hesaplarının olması ve başka aile gruplarında yer almamaları gerekiyor. Ek olarak, üyelerin en az 13 yaşında olması gerekiyor. 13 yaşından küçük çocuklar için kullanımı ücretsiz ayrı bir YouTube Çocuk platformu bulunuyor.
ABD’de oturmayan kişiler de YouTube Premium üyeliğini paylaşabiliyor. Daha pahalı olan bu seçenekte sadece YouTube TV’ye değil, YouTube Müzik ve YouTube Çocuk platformlarına da reklamsız erişim kazanıyorsunuz. Belarus, Venezuela, İsrail, İzlanda, Slovenya, Güney Kore gibi bazı ülkelerde bu seçenek mevcut değil.
Bütün grup üyelerinin aynı çatı altında yaşıyor olması gerekiyor. Birlikte yaşadığınızdan emin olmak için Google, kaydolurken posta kodunuzu soruyor veya cihaz konumuna erişim izni istiyor. Bu aşamada her ay kontroller gerçekleştirileceği de belirtiliyor.
Yalnızca üç cihazda aynı anda içerik izleyebiliyorsunuz. Bir kullanıcı hem tabletten hem de televizyondan YouTube TV izliyorsa iki cihaz kullanımda sayılıyor.
Apple aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
Apple medya kütüphanenizi de ailenizle paylaşabilirsiniz. Bir aile grubuna istediğiniz yaştan en fazla altı kişi ekleyebilirsiniz. 13 yaşından küçük çocuklar için öncelikle bir çocuk Apple kimliği oluşturmanız gerekecektir. Ancak iOS 7 veya OS X Mavericks ile (ya da daha eski sürümlerle) çalışan cihazlar için genel abonelikler kullanılamaz. Ayrıca aynı anda iki grupta olamazsınız. Aniden yeni bir sanal aileye geçmeniz gerekirse Apple yılda bir kereye mahsus olarak bunu yapmanıza izin veriyor.
Aile grubu üyelerinize aboneliklerinize ve satın alımlarınıza erişme izni verebilir, planlarınızı ve konumunuzu aile üyelerinizle paylaşabilir ve üyelerin kayıp cihazlarını bulmasına yardımcı olabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken kısıtlamalar: Kitaplar, müzik, filmler ve TV dizleri en fazla on cihaza indirilebilir. Bu cihazlardan beşi bilgisayar olabilir (bu kural uygulamalar için geçerli değildir). İkinci olarak bazı içerikler tüm ülke ve bölgelerde mevcut değildir. Bu nedenle örneğin, ailenizden biri yurt dışında yaşıyorsa bazı satın alımlarınızı bu üyeyle paylaşamayabilirsiniz.
Ayrıca bireysel ve öğrenci abonelikleri, uygulama için satın alımlar ve belirli programlarla birlikte aile grubundaki birinin satın alımlar listenizden gizlediği ögeleri aile üyelerinizle paylaşamazsınız. Aile grubunuzdan birinin satın alımlar listenizden gizlediği ögeler daha önce indirilen cihazlarda kalacaktır.
Tüm satın alımlar için ödemeleri aile grubunu düzenleyen kişinin yapacağını da belirtelim. Çocukların ebeveynlerin cüzdan bilgilerini kötüye kullanmasını önlemek için Apple Satın Almak İçin Sor özelliğini kullanarak çocukların sizden gizli para harcamasını engellemenizi sağlıyor. Elbette çok cömert hissediyorsanız yetişkin arkadaşlarınızı veya istediğiniz başka kişileri de aile grubunuza davet edebilirsiniz. Ayrıca aboneliğinizi paylaşmak istemediğiniz kişileri aile grubundan çıkarabilirsiniz.
Steam oyunlarınızı nasıl paylaşabilirsiniz?
Steam hesabınızı başkalarının kullanmasına izin veremezsiniz ancak oyunlarınızı paylaşabilirsiniz. Bunun için Aile Kütüphanesi Paylaşımı özelliğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Bunu etkinleştirdiğinizde arkadaşlarınız ve aileniz koleksiyonunuza erişebilir ve oyunları kendi karakterleri ile oynayabilir. Böylece kendilerini oyun oynamaya neredeyse tümüyle kaptırabilirler. Neredeyse diyoruz çünkü misafirlerin indirilebilir içerik (ek haritalar, oyun içi ögeler, kostümler vb.) satın almasına izin verilmiyor.
Kullanım şartlarına göre kütüphanenizi kendisine ait Steam hesabı olan en fazla beş kişiyle paylaşabilirsiniz. Bu kişiler de sizin yetki verdiğiniz on cihazda oyunlarınızı oynayabilir. Kütüphanenizdeki oyunlara erişmek için bu kişilerin aynı adreste yaşamaları gerekmiyor.
Ancak Steam, kütüphanenizi yabancılarla paylaşmanızı önermiyor. Bir kişinin sizin oyunlarınızı oynarken hile yaptığı veya hizmeti kötüye kullandığı tespit edilirse hesabınız engellenebilir ya da koleksiyonunuzu paylaşmanız yasaklanabilir.
Burada dikkat etmeniz gereken birkaç ayrıntı daha var. Öncelikle kütüphanenizi kısmi olarak paylaşamıyorsunuz. Yani ya hep ya da hiç. İkinci olarak, aktivasyon kodu gerektiren oyunlar veya üçüncü taraf abonelikleri, Aile Kütüphanesi Paylaşımı kurallarına tabi değil. Son olarak da paylaşılan bir oyun aynı anda tek bir kişi tarafından oynanabilir ve bu kuralda öncelik oyun sahibine aittir.
Hulu aboneliğinizi nasıl paylaşabilirsiniz?
Hulu video hizmeti sadece ABD’de oturan kişiler tarafından kullanılabilir. Buna ek olarak abonelik ödemeleri sadece Amerikan banka kartlarıyla veya PayPal ya da Venmo aracılığıyla yapılabilir. Hizmeti kullanmak için gerekli özelliklere sahipseniz bir hesapta akrabalarınız için altı kişiye kadar profil oluşturabilirsiniz. Ayrıca Hulu, sınırsız sayıda cihazdan oturum açmanıza izin veriyor olsa da aynı anda yalnızca iki cihazdan film izleyebiliyorsunuz. Üçüncü bir ekrandan yayın açarsanız hizmet hata mesajı veriyor.
Bu kısıtlamalar size uymuyorsa çok daha pahalı bir seçenek olan Hulu + Live TV paketine geçiş yapabilirsiniz. Bu pakette ek bir ücret karşılığında aynı anda istediğiniz sayıda cihazdan film izleyebiliyorsunuz. Ancak bu pakette de HBO dizileri gibi bazı içeriklerde bazı kısıtlamalar (aynı anda en fazla beş cihaz) mevcut. Her durumda bilgisayar ve televizyonların ev ağı içerisinde bulunması gerekiyor. Bu ev ağını ise Live TV planına bağlanırken belirtmeniz isteniyor. Hulu’da üç mobil cihaza kadar geçerli bir istisna da var ama bunun için bu mobil cihazların ayda en az bir kere ev ağından “giriş yapması” gerekiyor.
Standart Hulu ve Live TV planlarında sadece çevrimiçi yayın seçeneği sunuluyor ve bu yayınlarda reklamlar gösterilebiliyor. Hizmet, aynı planları reklamsız da sunuyor. Bu seçenekte diğer birçok özelliğin yanı sıra filmleri indirebiliyor ve çevrimdışı izleyebiliyorsunuz. Elbette reklamsız seçenekler daha pahalı. Reklamsız abonelikte aynı anda beş cihaza en fazla 25 film indirebiliyorsunuz ama indirdiğiniz filmleri 30 gün içinde izlemeniz gerekiyor. Ayrıca bazı özel içerikler genellikle indirilemiyor.
Hizmeti ailenizle veya arkadaşlarınızla paylaşmak için kullanıcı adınızı ve şifrenizi paylaşmanız gerekiyor. Yani hizmete abone olduğunuzda size sadece bir hesap veriliyor. Bu nedenle Hulu aboneliğinizi kontrollü bir grup dışında kimseyle paylaşmamanız daha iyi. Hesaba bağlanan kullanıcılar (özel profilleri olan çocuklar dışında) hesap ayarlarına erişebiliyor ama ödeme bilgileriniz gösterilmiyor.
Hesaplar nasıl paylaşılmaz?
Birçok hizmet, şifre paylaşımını yasaklasa da bazı hizmetlerde şifrenizi sadece aile üyelerinizle paylaşmanıza izin veriliyor. Buna rağmen birçok kişi arkadaşlarının ve çevresindeki diğer insanların hesaplarını kullanıyor. Zebra Insurance’ın ABD’de gerçekleştirdiği ankete göre kullanıcıların %79’u şifresini birlikte yaşamadığı biriyle paylaşmış.
Bu durum çeşitli sorunlara yol açabilir. Örneğin, kullanım şartlarını ihlal ettiğiniz gerekçesiyle hizmetten engellenebilirsiniz veya güvenilir olduğunu düşündüğünüz bir arkadaşınız aboneliğinizi yükseltebilir, hem de sizin paranızla. Ayrıca farklı hizmetler için tek bir şifre kullanıyorsanız şifrenizi paylaştığınız kişiler paylaştığınız hizmette dizi izlemekle kalmaz, aynı şifreyi kullandığınız diğer platformlara da erişim kazanır ve örneğin, e-postalarınıza veya sosyal medya mesajlarınıza ulaşabilir. Şifrenizi paylaşırken hiç tanımadığınız birinin şifreyi ele geçirme ihtimalini de belirtmeden geçmeyelim.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak şifrenizi başka insanlarla paylaşmamanızı öneriyoruz. Benzer şekilde çevrimiçi ortamda başka birinden şifre satın almamalısınız. Satın aldığınız şifre çalıntı olabilir ve bu durumda hesabın gerçek sahibi hesaba yeniden eriştiğinde hizmete erişiminizi kaybedebilirsiniz. Bunun yerine hizmetler tarafından sunulan seçenekleri kullanmanız daha iyi olacaktır.