İngiliz tarihindeki Ludditeler gibi, insanlar teknolojinin özellikle de yapay zekanın işlerini çalması konusunda giderek daha endişeli hale geliyor. Ancak gençlerin böyle kaygıları yok gibi görünüyor; sorularımızı cevaplayan üniversite öğrencilerinin %40’ı, hazırlandıkları işin henüz mevcut olmadığına inandıklarını söyledi.
Peki, ileride ne gibi işler ortaya çıkabilir? İşte geleceğin ne getireceğine dair birkaç örnek:
- Tele-cerrah. Cerrahların ameliyathanede fiziksel olarak bulunmalarına artık gerek olmayacak; bunun yerine, hastalarına dokunmadan akıllı makineleri uzaktan kullanacaklar.
- İnsan/robot etkileşimi uzmanı. Robotlar ve insanlar iş yaparken giderek daha çok yanyana gelmeyi sürdürdükçe, robotlara insan duygularının karmaşık yönlerinin öğretilmesi gerekecek; keza, insanların da robotların nasıl çalıştığını daha iyi anlamaları gerekecek.
- Arttırılmış gerçeklik mimarı. Bu, yeni bir alan değil, eski bir disiplinin gelişmiş bir hali. Mimarlar, işlerinin AG versiyonlarını oluşturabilecek, bu da inşaat sürecine yardımcı olacak ve işlerinin müşteriler tarafından gözde canlandırılmasına yardımcı olacak.
- Akıllı ev geliştiricisi. Evler artık sadece doldurduğumuz boşluklar olmayacak. Bunun yerine, akıllı ev geliştiricileri, ev sahibinin alışkanlıklarına, ihtiyaçlarına, alanına ve ailesine uyarlanmış bir ekosistem kuracaklar.
- 3D-yazıcılı moda tasarımcısı. 3D yazıcıların ortaya çıkmasıyla, giyim mağazaları geçmişte kalmış olabilir. Bilgisayarlı 3D baskı ile, yeni giyim ve stil türleri giderek yaygınlaşacak.
Bu işlerin bir gerçeklik haline gelip gelmeyeceğini eninde sonunda öğreneceğiz ancak şu kadarı kesin: İnternete bağlı cihazlara (otomobiller, akıllı telefonlar, evler) olan talep arttıkça, siber güvenlik uzmanlarına olan talep de artacaktır.
Bu amaçla Kaspersky Lab, hızla değişen dünyayla yüzleşmeye ve yeni teknolojilerin ortaya çıkardığı siber güvenlik sorunlarını çözmeye yönelik bir yarışma olan Secur’IT Kupası‘nı oluşturdu. Yarışmaya katılmak ücretsiz ve büyük ödül 10.000 Dolar.
Eugene Kaspersky’nin belirttiği gibi: “Siber güvenlik günümüzde büyük bir öneme sahip ve teknolojinin gelecekteki işler için temel kolaylaştırıcı haline gelmesiyle çok daha önemli hale gelecek. Hasta güvenliğinden tutun da, insanları arıza veren Yapay Zeka’dan korumaya kadar tüm teknolojik süreçlere güvenlik dahil edilmeli, zira kötü adamlar gittikçe birbirine bağlı hale gelen bir dünyanın yarattığı fırsatları sömürmeye çalışacaktır. Şu anda sektörde ciddi bir yetenek sıkıntısı var, bu yüzden öğrencileri bu kritik sektöre girmeyi düşünmeye davet ediyorum. ”
Daha fazla bilgi için, Secur’IT Cup web sitesine bakınız.