Çevrimiçi oyun satın almak ister misiniz? Peki ya havalı teçhizatlar ve yağma kutuları için biraz savurganlık yapmaya ne dersiniz? İyi bir indirim için her şeyi yapar mısınız? Çevrimiçi satıcılara tereddüt etmeden güveniyor musunuz? Tebrikler, kredi kartı bilgilerini ve oyun hesaplarını ele geçiren ya da olmayan öğeler satan siber suçlular için biçilmiş kaftansınız! Paranızı sokağa atmadan nasıl çevrimiçi alışveriş yapacağınızı anlatıyoruz.
1. Resmi kaynaklardan satın alın
Kulağa tanıdık gelebilir, ancak oyunları, sanal aksesuarları, oyun ürünlerini ve diğer ilgili öğeleri satın almanız gereken yerler resmi mağazalardır. Uslu çocuklar böyle yaptığı için değil; en azından bazı garantileri edinmenin tek yolu bu olduğu için. Şüpheli bir siteden alışveriş yaparsanız ve satıcı ortadan kaybolursa paranız tamamen gitmiş olur.
Dolayısıyla ilk tavsiyemiz, PC oyunları için Steam ve GOG gibi tanınmış platformlardan veya resmi geliştirici sitelerinden alışveriş yapmak; mobil uygulamaları App Store veya Google Play’den indirmek ve oyun içi öğeleri yalnızca oyunlarda satın almak olacaktır.
Sıradışı bir mod satın almak istiyorsanız, geliştiricilerin internet sitelerinde şansınızı deneyebilirsiniz. Örneğin, Steam Workshop’ta diğer oyuncuların yarattığı şeyleri bulabilirsiniz. Ancak harika modlar sunduğunu öne süren isimsiz siteler, risk almanıza değmez.
2. Tasarruf ederken akıllılık yapın
Alışveriş indirimleri ve promosyonlar, dikkatli olduğunuz takdirde tasarruf etmenin iyi bir yoludur. Örneğin, Epic Games Store düzenli olarak ücretsiz oyun dağıtır. Ancak, yeni çıkan bir AAA oyununda büyük indirim vadeden bir e-postadaki bağlantıya hemen tıklamayın. En cazip teklifler genellikle birer aldatmacadır. Bunun yerine, geliştiricinin veya mağazanın internet sitesinin URL’ini tarayıcınıza manuel olarak girin ve indirimden burada bahsedilip bahsedilmediğine bakın; bahsedilmiyorsa gerçek değildir.
İnsanların tasarruf için başvurduğu bir diğer yol ise gri market sitelerinden ikinci el hesaplar veya oyun anahtarları almaktır. Bunu yapmayın. Aldığınız öğenin çalınmış olması ve engellenmesi ihtimali yüksektir. Üstelik geliştiriciler ve yasal yayıncılar işin içinde olmadığı için para iadesi garantisi de verilemez.
3. İade politikasını kontrol edin
Satın almadan önce, beğenmediğiniz veya bilgisayarınızda çalışmayan bir oyunu iade etmekle ilgili mağaza kurallarını öğrenin. Özellikle aldığınız oyunun istenen fiyata değip değmediğinden emin değilseniz buna dikkat etmek daha da önemlidir.
Yetkili satıcıların çoğu para iadesi yapar, ancak hüküm ve koşullar değişebilir. Örneğin, Google Play’deki oyunlarda kararınızı vermek için satın alma tarihinden itibaren 48 saatiniz vardır. Steam, iki saatten fazla oynadığınız bir oyunun ücretini iade etmeyi reddedebilir.
Dahası, kurallar oyundan oyuna da değişebilir. Örneğin, indirimli bir oyunun ücreti iade edilemeyebilir. En iyisi bu tür şeyleri önceden öğrenmektir.
4. Çevrimiçi alışveriş için özel bir kart kullanın
İnternet siteleri de ara sıra hacklenebiliyor, inanabiliyor musunuz? Gerçekten! Bu talihsizlik en sevdiğiniz mağazanın başına geldiği takdirde ödeme bilgileriniz siber suçluların ellerine geçebilir. Hatalar da Steam’de olduğu gibi hassas bilgilerin sızmasına yol açabilir. Yüksek miktarda paraya erişimi olan herhangi bir kartı kullanmak yerine, çevrimiçi alışveriş için özel bir banka kartı alın ve gerektiği kadar para yatırın. Bu şekilde, davetsiz misafir içeri girse de pek bir şey çalamaz.
Bazı bankalar özellikle bu amaç için sanal kartlar çıkarır. Oyun platformlarında ekstra para iadesi ve oyun içi bonuslar sunan, oyunculara yönelik ödeme kartlarını da değerlendirebilirsiniz.
5. Güvenli bir bağlantı kullanın
Halka açık ağlarda, çevrimiçi gönderdiğiniz bilgiler (kart bilgileri veya oturum açma kimlik bilgileri) bazen şifrelenmemiş olarak iletilir; yani ağ yöneticileri ve bilgisayar korsanları bunları okuyabilir. Çevrimiçi mağazalara yalnızca evden giriş yapmanızı öneririz (elbette ev ağınızı uygun şekilde güvenli hale getirdikten sonra).
Olur da promosyonun bitmesine birkaç saniye kala bir kafede sıkışıp kalırsanız da bir VPN kullanın. Örneğin,Kaspersky Secure Connection halka açık bir ağda müdahaleye karşı verilerinizi korur.
6. Hesaplarınızı koruyun
Hesaplarınızı güvence altına almayı unutmayın; ne de olsa satın aldıklarınız burada saklanır. Siber suçluların koleksiyonunuzu satmasını veya kartınızdan para harcamasını önlemek için Steam’de, Battle.net’te ve oyun mağazalarında oturum açmak için kullandığınız tüm sosyal ağ profillerinde hesabınızı koruyun (ancak mümkünse sosyal ağ hesaplarınızı başka bir yerde oturum açmak için kullanmayın).
Aynı nedenle, sosyal ağlar üzerinden hangi sitelere giriş yaptığınızı kontrol etmeniz de önemlidir. Örneğin Facebook’ta listeyi bulmak için Ayarlar ‘a gidin, ardından sol taraftaki menüden Uygulamalar ve Web Siteleri‘ne tıklayın.
7. Cihazlarınızı koruyun
Oyun oynamak için kullandığınız bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler de korumaya ihtiyaç duyar. Güvenilir bir antivirüs, sahte internet sitelerini ve kötü amaçlı yazılımları engeller, güvenlik sorunları hakkında sizi uyarır ve popüler yanlış görüşün aksine, oyun keyfinizi bozmaz. Modern güvenlik çözümlerinde yer alan oyun modu, tam ekran modunda oynarken otomatik olarak açılır.