Günümüzdeki robotlar son derece kullanışlı: Ağır yükler kaldırabiliyorlar, olimpiyat şampiyonlarından daha yükseğe zıplayabiliyorlar, zorlu zeminlerde yürüyebiliyorlar, hayat kurtarabiliyorlar ve yok edebiliyorlar. Akıllı, kullanışlı ve tehlikeli – bunlardan çok daha fazlası. Bu gönderide insanlığa hizmet etmeye başlamış ya da hizmet etmeye başlamak üzere olan on fobottan bahsedeceğiz.
İşe başlamış ya da başlamaya yakın on robot
Robotik ameliyat
2000’de kullanıma başlanmasından beri, da Vinci ameliyat robotu tüm dünyada 3 milyardan fazla hastaya yardım etti. Geliştiriciler bu robotun kontrolünün %100 ameliyat eden doktorda olduğunu ve doktora hastanın vücudunun içinden 3D HD görüntü sunduğunu belirtiyorlar. Robot, minik ve bükülebilen – dönebilen eklemlere sahip. Bu yüzden robot gelişmiş görüş, kesinlik ve kontrol sağlıyor.
Robotik aşçı
Bu tek bir robot değil, full ekipmanlı mutfak sistemi. Robot mutfağın iki adet kullanışlı kolu var. Bu kollarla gerekli malzemeleri karıştırabiliyor. Robot bıçak yerine besin işlemci kullanıyor – çünkü kullanıcıların çoğu evine bıçak kullanabilen bir robot almaya hazır değil.
Ürünün reklamları robot mutfağın insan gibi yemek pişirebileceğini iddia ediyor – “aynı hız, hassaslık ve hareketlerle”. Bunu sağlamak için, geliştiriciler BBC’nin Master Chief unvanlı Tim Anderson’un hareketlerini kaydetti ve 2018’de çıkacak olan mutfak robotuna “tüm hareketleri, ince ayrıntıları ve süsleme yeteneği” eklendi.
Robot çoban
Bu robotlar geliştirilme aşamasındalar ancak son testler gayet umut verici gözüküyor. SwagBot sürüleri yönetiyor, bir şeyler taşıyabiliyor ve bitkilerle kendi başına ilgilenebiliyor. Robot çoban Sidney Üniversitesi araştırmacıları ve Avustralya Alan Robotu Merkezi tarafından, Avustaralya’daki çiftlik işçilerine uzaktan yardımcı olabilmek için geliştirildi.
Denemeler sırasında inekler doğal olarak yeni çobandan korktular, umalım ki zamanla buna alışsınlar.
Siber tarımcılar
Dünyada birçok robotic çiftçi geliştirilme aşamasında. Örneğin, açık kaynaklı FarmBot arka bahçeniz ile ilgilenmek için tasarlandı. Yazılım ücretsiz ancak donanım için para ödemeli veya parçaları bulmalısınız.
Burada AgBot isimli endüstriyel tarım robotunun prototipini görüyorsunuz; istenmeyen yabani otlara karşı geliştirilen bu robot üzerinde kamera ve sensor bulunan akıllı yazılıma sahip bu silahlı robot özerk gruplar halinde çalışabiliyorlar. Robotlar beraber çalışarak otları inceliyor ve tanımlıyorlarlar. AgBot, tespit edilen yabani otları “kimyasal ya da mekanik olarak yönetebilir, ayrıca bölgeye özgü ekin yönetimi için gübre uygulayabilir”.
Depo çalışanı robotlar
Teknoloji devlerinin depolarındarobot kullanması şaşılacak bir şey değil. Örneğin 2015’te Çin firması olan Everwin Precision Technology firması çalışanlarının %90’ını robotlarla değiştirdi. Apple ve Samsung tedarikçisi olan Foxconn da 60,000 çalışanını robotlarla değiştirdi. Amazon tesislerinde halihazırda 30,000’den fazla eski Kiva robotu kullanıyor ve bu sayıyı her geçen gün daha da arttırıyor.
Depo çalışanları bu otomatikleşmeden en çok etkilenenler olabilir ancak henüz paniğe gerek yok: Amazon hala çalışan arıyor.
Drone kurye
Amazon’un robotları sevdiği konusunda hemfikiriz. Bu yüzden kargo taşımacılığı için drone kullanmak istiyorlar. Düşünün, sabah uyanmışsınız ve kapınızın önünde kahve içiyorsunuz ve kargonuz uçarak size doğru geliyor..
Amazon bu konuya yanlız değil. Drone ile pizza gönderildiğini geçenlerde duyduk. UPS’in de drone kullanma fikirleri var: kamyonlarda taşınacak ve uzaktan kumanda ile kargo taşıyacak dronelar. Ancak drone’lar konusunda birçok ülkenin katı kuralları var, yani bunları görmemiz için biraz beklememiz gerekecek.
Yapay zeka gazeteciler
Donanım olan robotlar henüz yasalar gereği evimize pizza getiremezken, kardeşleri olan yazılımlar insanlara haber getirmeye hazırlanıyor. Narrative Science tarafından geliştirilen Quill adlı robot doğal dil üreten yazılım haber metinleri yazmak için tasarlandı. Ve makaleler olduça okunabilir:
“The energy sector was the main contributor to relative performance, led by stock selection in energy equipment and services companies. In terms of individual contributors, a position in energy equipment and services company Oceaneering International was the largest contributor to returns. Stock selection also contributed to relative results in the health care sector. Positioning in health care equipment and supplies industry helped most.” (Orijinal metin)
Belki Pulitzer ödüllerini kazanamaz ama etkili biçimde haber yazabilirler ki bu da zaten robotların geliştirilme amaçları.
Robot kütüphaneci
Bazen kütüphaneler robot kütüphaneciye ihtiyaç duyar – dev otomasyon ve bilgi bulma sistemleri ile tüm kaynakları yönetmek.. Bu teknoloji şimdilik sadece Missouri Kansas Şehir Üniversitesi Kütüphanesi’nde kullanılıyor. Robotun kullanılmaya başlanmasından beri üniversite epey yerden tasarruf etti, izleyin.
Güvenlik robotu
Bazı robotlar bizlere ait olan şeyleri, alışveriş merkezlerinde ve şehir sokaklarında düzeni sağlarlar. 1.5 metre boyunda, 90 santim genişliğindeki K5 robotunda GPS, lazerler, sensörler ve kameralar bulunuyor. Bu sayede robot engellere takılmıyor ve etrafını gözlemleyebiliyor. K5 şimdiden topluma farklı yerlerde hizmete başladı: Uber’in San Francisco’daki otoparkında ve Kaliforniya – Palo Alto’da bulunan Stanford Alışveriş Merkezi’nde görebilirsiniz.
Maalesef robot bekçiler hala mükemmel değiller.
Robot askerler
Askeriyeler daima teknolojinin keskin tarafı olmuştur. Yani dolayısıyla askeri güçlerin devriye gezen, savunma ve saldırı yapan robotlar yapmaları pek şaşılacak şey değiller. Daha önce okyanus zeminindeki mayınları temizleyen ve deniz sınırlarını koruyan robotlardan bahsetmiştik. Ayrıca duvar arkasından korkmuş birinin nefes alış verişini anlayan ve yaralı askerleri tahliye eden robotlar olduğunu da biliyoruz.
Burada da küçük böcek boyunda bi robot görüyorsunuz. Bu robotun kullanım amacı casusluk yapmak ve arama – keşif işlerinde kullanılmak.
Askeriye projeleri olduğu için büyük özellikleri gizli saklanıyor ancak askerlere zorlu durumlarda eşlik edecek robot köpeklerin videosunu internette bulmak pek de zor değil.
Stoğu doldurmak
Bazı araştırmacılara göre robotlar işlerimizi elimizden alacak. Bazı araştırmacılara göre de, robotlar bu kadar gelişip işlerimizi ellerimizden alması yakın gelecekte olmayacak ve bu durum olduğunda da robotlar bizim için yüksek yetenek gerektiren iş kolları oluşturacaklar. Böylelikle açık kapatılacak.
Er ya da geç, hayatlarımıza yeni robotlar girecek. Robotlar yüzünden hangi mesleklerin kaybolacağını hep beraber göreceğiz. Ve kim bilir, belki robotların yaptığı bu ağır işler sayesinde çocuklarımız veya torunlarımız sadece parasını vererek astronot, sanatçı, mecaracı veya bugünlerde olmayan ileride bulunacak başka bir meslek sahibi olacaklar. Tahmin edebildiğimiz gelecekte ise bu robotları siber suçlulardan korumak için daha fazla güvenlik uzmanı olması gerektiği.