Uzaktan eğitim: hayatımızı nasıl etkiliyor?

Pandemi, eğitim sistemi için gerçek bir meydan okuma haline geldi. Çevrimiçi bir formatta öğrenmenin okullardaki olağan derslerin yerini alması gerekiyordu ama her şey yolunda gitti mi?

Pandemi, eğitim sistemi için gerçek bir meydan okuma haline geldi. Çevrimiçi bir formatta öğrenmenin okullardaki olağan derslerin yerini alması gerekiyordu ama her şey yolunda gitti mi? Kaspersky, eğitim sürecinin tüm katılımcılarının bu zorlu testin nasıl geçtiğine dair bir araştırma yaptı.

Okullar kısa sürede eğitim programlarını dönüştürmek zorunda kaldı ve öğretmenler, veliler ve öğrenciler olmak üzere herkes bu koşullara uyum sağlamak zorunda kaldı. Her grup bu dönemi farklı şekillerde yaşadı. Bu araştırmada, uzaktan eğitimin ailelerin yaşam tarzını, öğretim biçimini, eğitim kalitesini ve ortak olarak BT alanıyla ilişkisini nasıl etkilediğini araştırıyorduk. Şimdi araştırma doğrultusunda bazı sonuçlar çıkarabiliriz.

Metodoloji

Araştırma, Toluna araştırma ajansı tarafından Nisan – Haziran 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Ankete Suudi Arabistan, BAE, Türkiye, Güney Afrika, Kenya, Nijerya gibi ülkelerden olmak üzere META bölgesinden toplamda 1563 kişi katıldı.

Araştırma sürecinde 18-55 yaş ve üzeri kişilerle görüşüldü. Tüm katılımcılar yaş ve aktivite türüne göre çocuklar, öğretmenler, ebeveynler olarak gruplara ayrıldı. Veriler, bölgesel düzeyde temsili ve tutarlı olacak şekilde revize edildi. Tüm anket sonuçları bu yönetici raporuna dahil edilmemiştir.

Yetişkinlerin uzaktan öğrenme formatına karşı tutumu / (Yetişkinler uzaktan öğrenmeyi nasıl değerlendiriyor)

  • Pandemi sona erdikten sonra öğrenme formatlarındaki tercihler değişiklik göstermektedir. Ankete katılanların küçük bir çoğunluğu klasik öğrenme sürecine geri dönmeyi tercih ediyor. Diğer tüm ebeveynler ayrıldı: çevrimiçi çalışmaya devam etmek isteyenlerin payı ve hibrit formatı tercih edenlerin oranı (bazı günler okulda ve bazı günler evde) neredeyse aynı
  • Ebeveynler, çoğunlukla artan ekran süresi nedeniyle çocuklarının sağlığı konusunda endişeli ve çocuklarının görme yetisini etkileyebileceğini düşünüyor.
  • Uzaktan eğitimin başlıca dezavantajları arasında yetişkinlerin çoğu, eğitimin kalitesinin düşük olduğunu ve çocukların öğrenimiyle evde uzaktan çalışmayı birleştirmenin uygun olmadığını belirtti.
  • Öğretmenlerin çoğunluğu, çocukların eğitim materyallerini sınıf ortamındaki kadar iyi işlemediği için çevrimiçi öğrenmenin sıradan sınıflardan daha az etkili olduğunu düşünüyor.

Teknik sorunlar

  • Birçok ebeveyn, tüm çocukları için cihaz sağlamayı zor buldu ve kendi cihazlarını ödünç vermek, paylaşmak ya da farklı bir cihaz satın almak zorunda kaldı.
  • Eğitim sürecinde tanıtılan yeni unsurlar arasında en popüler olanları video sunumları, dijital testler ve sohbetlerdi. Etkileşimli oyunlar diğer araçlardan daha az kullanıldı.
  • Ebeveynler, çocuğun dersler sırasında bazı teknik sorunları olması durumunda yardım etmek için müdahale etmeleri gerektiğini belirtti.
  • Öğrencilerin dersler sırasında sürekli odaklanmaları zordu. Cep telefonunda bilgisayar oyunları veya oyunlar oynamak, film/TV dizisi izlemek ve kitap ya da makale okumak onların dikkatlerini dağıtıyordu.
  • Suudi Arabistan, Türkiye ve BAE’de özellikle uzaktan eğitim için ekran paylaşımı ve uzaktan kontrol için video konferans yazılımları ve programları kurulurken, antivirüs daha sık indirildi
  • Eğitim programı tüm ülkelerde çevrimiçi öğretim için uyarlandı

Çocukların deneyimi

  • Türkiye ve BAE’deki çocuklar, normal okulda öğrenmeyi çevrimiçi derslere tercih ederken, Suudi Arabistan’daki çocuklar uzaktan eğitimi tercih ediyor.
  • Uzaktan eğitimin en popüler avantajları, artan boş zaman ve aileyle birlikte zaman geçirme imkanıydı.
  • Çocuklar okulda veya dersten sonra oyun oynamayı ve arkadaşlarıyla konuşmayı özledi. Bu, genç katılımcıların çoğunluğu için uzaktan eğitimin ana dezavantajıydı.
  • Katılımcı tüm ülkelerdeki çocuklar uzun süre ekran karşısında oturmanın zor olduğundan şikayet etti.
  • Çocuklar, zor bilimleri (matematik, fizik, kimya) ve bazı durumlarda yabancı dilleri çevrimiçi eğitim materyalleri aracılığıyla anlamanın daha zor olduğunu belirtti.

BT alanında iş ve eğitim

  • Öğrencilerin çoğunluğu Bilgi Teknolojilerini merak ediyor ve özellikle BAE ve Suudi Arabistan’dan gelen çocuklar gelecekte BT alanında çalışmak istiyor.
  • Türkiye’de ise özellikle ebeveynler çocuklarının teknik eğitim almasını istiyor
  • Çocuklarına yönelik teknik kurslarla hiç ilgilenmeyen yetişkinlerin sayısı ise çok az. Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan’daki çoğu ebeveyn, çocuklarının kodlama veya robotik derslerine yazdırma olasılığını düşünüyor.

Sonuçlar

“Covid Döneminde Uzaktan Eğitim” araştırması, pandemi sırasında uzaktan eğitimin aniden başlamasıyla yetişkinlerin ve çocukların nasıl başa çıktıklarını gösterdi. Teknolojiler, durdurulamaz öğrenmeyi sağlamaya yardımcı oldu ve her grup yeni koşullara uyum sağlayarak başarılı bir şekilde yönetildi. Ancak sonuçlar, kişisel iletişimin kişisel iletişimin çalışmanın en önemli bileşenlerinden biridir ve hem öğretmenler hem de çocuklar için gereklidir.

Sanal bir dünyaya dalmaktan kazanılan deneyimin, dünyanın her yerindeki okulların olağan çevrimdışı eğitim formatına yeni bir bakış atmasına ve işlerinde gerekli dijital araçları kullanmasına olanak sağlayacağını umuyoruz.

İpuçları