Halka açık Wi-Fi kullananlar için 7 güvenlik ipucu

Halka açık Wi-Fi kullanışlı olsa da her zaman güvenli değildir. Siber suçluların kullandığı tekniklerin üzerindeki sır perdesini aralıyor ve nasıl en az bir adım önlerinde olabileceğinizi anlatıyoruz.

Her yerden, her zaman ücretsiz internete bağlanmak artık bir lüks değil ve hızla yaygınlaşıyor. Bir dakikadan fazla zaman geçireceğimiz her yerde, metroda, kafelerde, halka açık binalarda, hemen Wi-Fi etkin noktası aramaya başlıyoruz. Ancak bu kolaylığın beraberinde getirdiği bir risk var: Siber suçlularla karşı karşıya kalmak. Bu yazımızda, rahatlık ve güvenlik arasında doğru dengeyi kurmanın yollarını paylaşıyoruz.

Halka açık Wi-Fi bağlantısının riskleri neler?

Doğrusu, halka açık Wi-Fi’a bağlandığınız anda gerçekten veri hırsızlığı olasılığıyla karşı karşıyasınız. İnternet üzerinden birçok değerli bilgi gönderiyoruz. Siber suçlular ödeme verilerinize, oturum açma bilgilerinize, belgelerinize, özel sohbetlerinize, vb. ulaşırsa birikimlerinizi ele geçirebilir ve hesaplarınızı hackleyebilirler. Ele geçirdikleri erişimle, örneğin sizi taklit ederek spam yayabilir, arkadaşlarınızdan para isteyebilir veya sohbet geçmişinizde şantaj için kullanabilecekleri bir şeyler bulabilirler.

Güvensiz bir ağa iş cihazınızla bağlanırsanız şirketinizin sırları da yanlış ellere geçebilir. Siber suçlular bazı durumlarda gizlice cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir ve bu yazılım, tehlikeli etkin noktayla bağlantınızı kestiğinizde bile cihazınızda kalmaya devam eder. Halka açık ağlarda güvende kalmak için yedi basit kuralımıza uyun.

1. Halka açık Wi-Fi kullanırken dikkatli davranın

Özel bir bilgi alışverişi ne kadar acil olursa olsun, parolasız Wi-Fi ağları önemli bilgilerle iş yapmak için uygun bağlantılar değildir. Halka açık Wi-Fi üzerinden gönderdiğiniz veya aldığınız tüm veriler, aynı ağa erişimi olan herkes tarafından, örneğin havalimanındaki ya da trendeki onlarca, hatta yüzlerce yabancı tarafından görülebilir. Halka açık Wi-Fi’ı haberleri okumak için istediğiniz kadar kullanın ama hiçbir hizmette oturum açmayın, yoksa hesaplarınızın güvenliği ihlal edilebilir.

Bununla birlikte, bir ağ parolalı olsa bile bu güvenli olduğu anlamına gelmez. Bir saldırgan da aynı ağa en az sizin kadar kolay bağlanabilir. Bu tür parolalar genellikle kafenin fişlerinde veya herkesin görebileceği tabelalarda yazılıdır.

2. Etkin nokta isimlerini kontrol edin

Bazı siber suçlular daha da ileri giderek mevcut bir halka açık Wi-Fi ağına bağlanmak yerine kendi ağlarını oluşturup kurbanları bu ağlara çekebilirler. Bu ağlara gerçek ağınkine benzer bir isim koyarlar. Örneğin, gerçek ağın adı BizimRestoran ise gafil avlanan misafirler yanlışlıkla BizimRestoran_Misafir ya da BizimRest0ran adlı ağlara bağlanarak sahtekarların verilerine kolayca erişmesine olanak verebilirler.

Yeni bir halka açık ağa bağlanmadan önce bağlantı noktalarının isimlerini kontrol edin. Doğru sözcük dizlimi, benzer şekildeki rakamlarla değiştirilmiş harfler, ekstra alt çizgiler gibi şeylere dikkat edin.

3. Wi-Fi’a otomatik bağlanmayı devre dışı bırakın

Modern cihazlar açık ya da bilinen ağlara otomatik olarak bağlanmayı teklif ederek hayatı kolaylaştırmaya çalışıyor; birçok sistemde bu seçenek varsayılan olarak etkin. Ne yazık ki bu, kullanıcılar daha önlem almaya fırsat bulamadan cihazları bağlayarak siber suçlulara da yardımcı oluyor ve kötü amaçlı yazılım kapmaya ya da parolaların veri hırsızlarının eline geçmesine olanak sağlıyor.

Bu tür sürprizleri önlemek için:

  • Kullanmadığınız zamanlarda Wi-Fi’ı kapalı tutun (bu aynı zamanda pil ömrünü de uzatır);
  • Ağlara otomatik bağlanmayı devre dışı bırakın. Bu seçeneği Wi-Fi ayarlarınızda bulabilirsiniz;
  • İşiniz biter bitmez halka açık Wi-Fi ağlarını “unut” seçeneğini seçin.

4. Kimlik doğrulama gerektiren hizmetler için güvenilir olmayan Wi-Fi bağlantılarını kullanmaktan kaçının

Mümkünse banka, pasaport ve diğer hassas bilgilerinizin depolandığı hesaplara yalnızca güvenli ev ya da iş ağlarınızdan oturum açın. Eğer şartlar acilen banka hesabınıza girmenizi gerektiriyorsa mobil veri kullanın. Yurtdışındaysanız ve veri dolaşım ücretleri yüksekse bile güvenli olmayan bir erişim noktası yüzünden bilgilerinizi kaptırmak size çok daha pahalıya patlar.

5. İletişim kanalını koruyan bir güvenlik çözümü yükleyin

Halka açık Wi-Fi kullanırken cihazlarını güvende tutmanın en kesin yolu, öncesinde cihazları güvenilir korumayla donatmaktır. Sanal özel ağ (VPN) uygulamaları verileri yönlendiriciye göndermeden önce şifreleyerek gizliliğinizi korur. Bu teknoloji yüklü olduğunda halka açık Wi-Fi bile güvenlidir.

6. Verilerinizi emanet edebileceğiniz saygın sağlayıcıların güvenlik çözümlerini kullanın

Güvenli bir bağlantı çözümü seçerken geliştiricilerine güvendiğinizden emin olun. Verilerinizi toplayıp satmayacak saygın bir şirketi seçin. Örneğin Kaspersky VPN Secure Connection güvenilir ve güvenli OpenVPN protokolünü kullanır ve kullanıcı trafiğinin kaydını tutmaz.

7. VPN uygulamasını halka açık ağlarda otomatik olarak açılacak şekilde yapılandırın

Önemli uygulamaları açmadan önce güvenli bağlantıyı manuel olarak etkinleştirebilirsiniz, ama en iyisi bunun için sadece hafızanıza güvenmemek. Bunun yerine, VPN uygulamanızı halka açık Wi-Fi ağlarına bağlanırken güvenli bağlantıyı otomatik olarak açacak şekilde yapılandırın. Kaspersky VPN Secure Connection kullanıyorsanız hızı dert etmenize gerek yok; bant genişliği video akışı için bile yeterli.

Önemli bilgilerle çalışıyorsanız Kaspersky VPN Secure Connection’ın Acil Kapatma Anahtarı özelliğini de etkinleştirin. Bu özellik, çözüm güvenli bir bağlantı kurana ve ağa sızılması riskini ortadan kaldırana kadar veri transferini bloke eder.

Güvenli halka açık Wi-Fi bağlantısına doğru

Halka açık Wi-Fi birçok gizli tehlike barındırsa da hemen pes etmenize gerek yok. İster iyi siber güvenlik alışkanlıklarınızı arttırın, ister uygulamalarınızı ilave korumayla donatın, seçim sizin. Öte yandan, her ikisini de yapmak varken neden birini seçesiniz ki?

İpuçları