Son derece gerçek: Canlı video yayınlamak çocuklarınız için neden tehlikeli?

Sosyal ağlar gün geçtikçe gerçek hayatımızın bir parçası haline geliyor. Ara sıra yapılan blog paylaşımlarıyla başlayan alışkanlık, yerini saatte bir yapılan Twitter güncellemelerine bıraktı; metin güncellemelerinin yerini ise Instagram fotoğrafları aldı; bunun yanında YouTube vlogları da popülerlik kazanmaya başladı. Şimdi ise yeni trend canlı yayın yapmak.

Sosyal ağlar gün geçtikçe gerçek hayatımızın bir parçası haline geliyor. Ara sıra yapılan blog paylaşımlarıyla başlayan alışkanlık, yerini saatte bir yapılan Twitter güncellemelerine bıraktı; metin güncellemelerinin yerini ise Instagram fotoğrafları aldı; bunun yanında YouTube vlogları da popülerlik kazanmaya başladı. Şimdi ise yeni trend canlı yayın yapmak.

Periscope, Instagram canlı yayın veya Facebook Live gibi hizmetler, insanlara hayatlarını arkadaşları ve yabancılarla gerçek zamanlı olarak, düzenleme veya yükleme gerektirmeden paylaşma olanağı sunuyor. Tek ihtiyacınız bir akıllı telefon.

Tüm cazibelerine rağmen bu servisler çocukları yeni tehlikelerle karşı karşıya getiriyor. Normalde yapmadıkları şekilde şiddet gösteren veya çıplak canlı yayın yapan çocukların örnekleri haberlere konu oluyor. Çocukların canlı yayınlar arasında bulabilecekleri şeyler intihardan tutun da gerçek zamanlı cinsel istismara kadar değişebiliyor.

Tehlike, genellikler çocukların masumiyetinden faydalanan sorumsuz kullanıcılar tarafından kaynaklanıyor. Çocuklara hızlı bir şekilde üne kavuşma, daha fazla beğeni alma ve daha büyük bir kitleye canlı yayın yapma (bir canlı yayın binlerce kişi tarafından görüntülenebilir) gibi fırsatlar verildiğinde; çocuklar, yetişkinler tarafından istenmeyen sonuçlar doğurabilecek etkinlikler için kandırılabilirler.

Gizlilik Tehditleri

Sosyal ağları kullanırken uygulanması gereken anahtar bir güvenlik önlemi gerçek konumunuzu ve yaşadığınız yeri saklamaktır. Buna rağmen coğrafi konum bir kişinin nerede olduğunu veya metin mesajları ve fotoğrafların genelde nereden gönderildiğini açığa çıkarabilir. Canlı yayın durumunda ise bunun olması çok daha kolay: Çocuklar evden okula giderken canlı yayın yaparak gittikleri okulu, hangi yoldan gittiklerini veya yanlarında biri olup olmadığını gösterebilir.

Dahası, bir çocuk evden canlı yayın yaparsa onlarla konuşan kullanıcılar çocuklardan “camdan bir görüntü” isteyebilir veya onları, bir numarayı arayarak “bir şaka yapma” konusunda kandırabilir (bunun sonucunda da çocuğun telefon numarası ele geçirilmiş olur). Bu durum, gizliliğe ve güvenliğe yönelik açık bir tehdit oluşturmaktadır. Bazı kişiler çocuklardan etrafı gezdirmelerini isteyebilir, ev ve ailenin geliri hakkında bilgi toplayabilir.

Psikolojik tehditler

Gerçek dünyada olduğu gibi Periscope’daki tüm kişiler de arkadaş canlısı ve iyi olmayabilir. İstenmeyen izleyiciler bir çocuğa zorbalık yapabilir; görünüşleri, sesleri, konuşma tarzları veya etrafında bulunan ögelerle dalga geçebilir. Küfürlü veya rahatsız edici mesajlarla yaygın olarak karşılaşılmakta. Herhangi bir zaman diliminde on binlerce canlı yayın yapılıyor ve bu durum, denetimi imkansız kılıyor.

İlgili bir diğer problem: Birçok kullanıcı alkolden uyuşturucu kullanımına, çıplaklıktan küfür içeren konuşmalara kadar uzanan, yetişkinlere yönelik içerikler yayınlıyor. Ne yazık ki, canlı yayınlarda yaş sınırlaması bulunmuyor. Bu yüzden uygun içerikler izlemeye çalışan bir çocuk bile yanlışlıkla istenmeyen bir canlı yayın izleyebilir.

Gelecek sorunları

Tüm canlı yayınlar bir süre sonra erişilemez hale gelir. Ancak bazı kullanıcılar bu yayınları daha sonra izlemek için kaydedip saklayabilir. Bunun arkasında farklı nedenler yatabilir. Örneğin komik veya olay yaratacak videolar yayınlayıp beğeni almak, şantaj veya zorbalık bu nedenlerden bazılarıdır. Çocukların masumiyeti, sakarlığı veya yanlışlıkla ağızlarından kaçırdıkları bir kelime zorbalıkla veya tehditlerle karşı karşıya kalmalarına neden olabilir. Hatta okul yönetimiyle veya ilerde iş bulmada bile sorun yaşamalarına sebep olabilir.

İlgi isteyen küçük çocuklar bile çıplaklık veya şiddet içeren yayınlar yapabilir. Bu durum, medyaya da konu oldu ve bu tür yayınlar çok sayıda yetişkinin de ilgisini çekmeye başladı. Bir videonun internete yüklendikten sonra silinmesinin çok zor olabileceğini, tarihten ise asla silinemeyeceğini, bu nedenle canlı yayınlarda çok dikkatli olunması gerektiğini kesinlikle unutmayın.

Ne yapmalısınız?

  • Çocuğunuzla konuşun ve Periscope’un da diğer sosyal ağlar gibi kişisel bilgileri ve yabancılar veya toplum karşısında söylemeyecekleri veya göstermeyecekleri şeyleri yayınlamak için uygun bir yer olmadığını anlatın.
  • Çevrimiçi anonimliği başkalarını kandırmak için kullanan insanların yarattığı tehlikelerden bahsedin.
  • Raporlama araçlarını kullanın ve çocuklarınızın da bu konuda bilgilenmesine yardım edin. Her hizmet temel korunma önlemleri sunar. Bir izleyici garip davranıyorsa (örneğin uygunsuz veya kötü yorumlar bırakıyorsa veya tuhaf tekliflerde bulunuyorsa) bu kullanıcıyı bildirin ve engelletin.
  • Coğrafi konum hizmetlerini devre dışı bırakın.
  • İstenmeyen bir uygulama yükleme girişimini tanımlamak için Kaspersky Safe Kids gibi ebeveyn kontrolü uygulamaları kullanın. Periscope da dahil olmak üzere sosyal medya platformları, 12 yaşından küçük çocukların üye olmasını kısıtlasa da bu platformların uygulamalarının yaş sınırlaması çok daha kolay bir şekilde aşılabilir. Bu yüzden çocuklar bu uygulamaları telefonlarına kolayca yükleyebilir.

Telefonumdan çıplak resmimi göndermeli miyim?

Telefon üzerinden seksi mesajlar göndermek son zamanlarda haberlerde çokça karşılaşılan bir durum. İnsanların gizliliği saldırı altında; ünlüler telefonlarına izinsiz giriş yapıldığını ve telefonlarındaki çıplak fotoğrafların başkalarına gönderildiğini dile getiriyor. Bunu göz önünde bulundurarak, duyduğumuz bazı yaygın soruları cevaplamak ve garip veya zorlu bir durumla nasıl başa çıkabileceğinize ilişkin bazı tavsiyeler vermek istedik.

İpuçları