Birçok oyuncu, oyun içi öğe ticaretini iyi bir gelir kaynağına dönüştürdü. Bazıları, karakterlerinin sınıfları sebebiyle kullanamayacakları öğeleri satıyor. Diğerleri ise sadece oyunu tamamen bırakmadan önce ellerindeki serveti nakde dönüştürmek istiyor.
Ne yazık ki, oyun topluluklarında dürüst oyuncuları beş parasız şekilde ortada bırakacak kurnazca planlar uygulayan dolandırıcılar da var. Valve de dahil olmak üzere bazı oyun yayıncılarının, dolandırıcılara gönüllü olarak verdikleri öğeleri oyunculara iade etmeyi reddettiklerini unutmamalısınız.
Oyuncular sahip olduklarına kendilerinin sahip çıkması gerektiği gerçeğine hazır olmak zorunda. Bu yazıda, sahip olduklarınızı nasıl başkasına kaptırmayacağınızı, yaygın dolandırıcılık planlarından ve oyundan engellenmekten nasıl kaçınacağınızı anlatacağız.a
Oyunu kuralına göre oynayın
İlk olarak, tüm oyun geliştiricileri oyuncuların oyun içi öğeleri takas etmesine izin vermez, çok azı ise bunları gerçek parayla satılmasına izin verir. Bu nedenle, Altın AK-47’niz için bir alıcı aramadan veya A Thousand Truths Kılıcını satın almadan önce, hesabınızın bloke edilip edilmeyeceğini kontrol etmelisiniz.
Örneğin, MMORPG RuneScape‘in geliştiricileri, hem hesapların hem de öğelerin gerçek parayla satılmasını yasaklamıştır. Bunun, yasal sebeplerden (oyun ve içindeki öğeler yayıncının mülkiyetindedir) güvenlik sorunlarına (satışa sunulan hesaplar ve öğeler genellikle çalınır veya dürüst olmayan yollarla elde edilir) kadar çeşitli nedenleri vardır.
Yasaklanmış bir işlem yaparken yakalanırsanız, satıcı veya alıcı olmanıza bakılmaksızın engellenirsiniz; çünkü her iki durumda da kuralları çiğnemiş olursunuz. Gerçek para ödediğiniz bir öğeye el konulması ihtimali de oldukça yüksektir: Oyun yöneticileri için bu tür bir işlem çok şüpheli görünür ve elinizde oyun içi ödeme yaptığınıza ilişkin kanıt olmaz.
Bununla birlikte, yapılan bir müzayedenin parçası olarak oyun içindeki zırh, silah ve diğer şeylerin ticareti genellikle yasak değildir.
Alıcılar dikkatli olmalı…
İkinci önemli kural, sezginize güvenmek ve çok çekici görünen işlemlerden uzak durmaktır. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, siber dolandırıcılar da güveninizi kazanmaya çalışacak ve paranıza ortak olmaya veya şifrenizi açıklamaya ikna etmek için size inanılmaz indirimler vaat edecekler.
Sizi ihtiyatlı davranmaya iten birkaç işaret bulunur. Tehlike işaretleri arasında satıcının kararınızı aceleye getirmeye çalışması, işlemi yapmanız için baskı yapması veya aniden tartışmayı resmi platformun dışına taşımayı teklif etmesi sayılabilir. Yazan arkadaşınız bile olsa dikkatli olun: Dolandırıcılar arkadaşlarınızın hesaplarını hacklemiş olabilir veya uzun süredir arkadaşınız olan oyuncu ile aynı adı taşıyan, ancak sonunda zar zor fark edilebilen bir nokta bulunan bir karakter ismi kullanıyor olabilir.
Vaat edilen yüz bin altının son anda [Boar Tusk x 1] olmamasını sağlamak için değişim yaptığınız pencereye dikkat edin. Ve genel olarak, size sunulanın, benzeri değil, tam olarak satın almak istediğiniz öğe olduğunu kontrol etmeye dikkat edin. Ve bu öğenin doğru oyun için olduğunu.
Bazı dolandırıcılar Steam’de kendi oyunlarındaki öğeleri, çok daha popüler oyunlardaki, çok daha değerli öğelermiş gibi paylaştılar. Örneğin, şüpheli bir adam Dota 2‘den sahte bir Dragonclaw Kanca‘sını (Pudge oynayanlar efsane hooku bilirler…) satmayı başardı. Sahte öğe, orijinalin mükemmel bir kopyasıydı: Aynı görünümde, aynı isimde. Dolandırıcılar Dota 2‘nin açıklamasını ve logosunu bile kopyalamışlardı.
Sahte öğe ile ilgili tek sorun, Dota ile hiçbir ilgisinin olmamasıydı. Öğe yalnızca Climber adlı ve daha sonra Steam’den kaldırılan oyunda kullanılabiliyordu.
Birkaç benzer durumdan sonra, platform moderatörleri bir öğenin hangi oyuna ait olduğuna daha fazla dikkat etmeye başladı, ancak durum tespiti yapmak ve her şeyi önceden kontrol etmek yine de iyi bir fikirdir.
…ama, aynı zamanda, satış yaparken de dikkatli olun
Dolandırıcılar sadece alıcıları değil, aynı zamanda değerli öğe sahiplerini de kandırmak istiyorlar. Başka bir oyuncu öğenin “kalitesini onaylamak”, bir kopyasını oluşturmak veya yalnızca denemek için sizden öğeyi göndermenizi istiyorsa, büyük olasılıkla sizi soymaya çalışıyor demektir. Birisi pahalı bir eşya karşılığında oyun içi bir anahtar vermeyi teklif ediyorsa, dikkatli olmalısınız; çünkü o anahtar muhtemelen çalıntıdır.
Oyun mağazaları, PayPal gibi üçüncü taraf ödeme hizmetlerini kullanarak gerçek para karşılığında ürün satılmasını önermez. Bununla birlikte, yine de bir işlem yapmak istiyorsanız, önce alıcıya güvenebileceğinizden emin olun. Bir numara çevirmeye çalıştıklarına dair ufak da olsa bir şüpheniz mi var? O zaman anlaşmayı iptal edin. Peşin ödeme konusunda anlaşmış olsanız bile dolandırıcı, ödeme sisteminin destek hizmetine şikayette bulunarak işlemi geriye dönük olarak iptal ettirebilir, ve böyle bir durumda hem öğenizden hem de paranızdan olursunuz.
Üçüncü taraf yazılımlara dikkat edin
Bazen bir anlaşma için pazarlık yaparken, dolandırıcı sizi TeamViewer veya bir sesli sohbet uygulaması yüklemeye ikna etmeye çalışır. Bunun sebebinin, ürünün gerçekten size ait olup olmadığını kontrol etmek istediklerini veya oranın iletişim kurmak için daha uygun olduğunu söylerler. Bu sadece bir bahanedir; aslında dolandırıcı bilgisayarınızın kontrolünü ele geçirmek veya cihazınıza kötü amaçlı yazılım yüklemek ister. Bu talebi reddedin.
Hatırlanması gereken ipuçları
Alıcı veya satıcı olun, bilgisayarınızı ve hesabınızı doğru şekilde koruyun. Hacklenirseniz, dolandırıcılar para eden her şeyi hızlıca elden çıkarır.
- Çevrimiçi oyunlarda, diğer hizmetlerde kullandığınız şifreyi kullanmayın;
- Oyun içi sohbetlerde, harici sitelere giden bağlantılara tıklamayın ve kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmenizi isteyen bir kaynağın adresini dikkatlice kontrol edin; bu site sahte olabilir;
- Bilgisayarınızın korumasını asla devre dışı bırakmayın. Popüler efsanenin aksine, belirli antivirüs paket programları oyununuzun performansına etki etmeyecektir. Aksine, çalışmalarına izin verdiğinizde tehditleri tespit edecek ve engelleyecektir.