Herkes yalan söyler: Arkadaşlık sitelerinde neler hakkında yalan söylenir?

Kaspersky Lab ve B2B International olarak çevrimiçi arkadaşlık sitesi kullanıcılarının davranış modellerini ve karşılaştıkları tehditleri birlikte araştırdık. Kullanıcıların hangi tür bilgileri paylaşmaya hazır olduğunu ve bu kadar çok kişinin neden (ve ne hakkında) yalan söylediğini bulduk.

Kaspersky Lab ve B2B International olarak çevrimiçi arkadaşlık sitesi kullanıcılarının davranış modellerini ve karşılaştıkları tehditleri birlikte araştırdık. Kullanıcıların hangi tür bilgileri paylaşmaya hazır olduğunu ve bu kadar çok kişinin neden (ve ne hakkında) yalan söylediğini bulduk.

Kimler yalan söyler?

Açıkçası, bu sitelerdeki insanların çoğu yalan söylemektedir. Anketimize katılanların %57’si arkadaşlık sitelerinde gerçeği abartarak süslediklerini itiraf etmiştir. Yalan söyleme olasılığı en yüksek olanlar evli erkeklerdir. Bunların %67’si profillerindeki bilgileri doldururken veya web sitesinde iletişim kurarken yalan söylediklerini kabul etmiştir.

Evli kullanıcıların başlıca yalan söyleme nedeni ise medeni durumlarını saklamaktır. Bunun haricinde, hem kadınlar hem de erkekler en çok görünüşleri hakkında yalan söylemektedir. Genel olarak insanlar yaşları, sosyal statüleri ve benzeri konularda yanıltıcı bilgiler vermektedir.

Bu yalanlar sizi şaşırtmamış olabilir. Ancak, bu ankette ilginç bir şekilde yalan söyleyen kişilerin dürüst kişilere kıyasla kendilerine söylenen yalandan daha çok etkilendiğini fark ettik. Görünüşe göre, dürüst olmayan kullanıcılar, doğru söylemenin bir kişinin çevrimiçi profilini ne kadar değiştirebileceğini daha iyi anlıyor.

Neden yalan söylenir?

Bu araştırmada, birçok kullanıcının (%16) olası partnerlerine daha iyi görünme umuduyla kendilerini yanlış tanıttığı ortaya çıktı. Bu konuda haksız olmayabilirler. Büyük bir arkadaşlık sitesi olan OkCuplid verilerine göre, sitenin kadın ziyaretçileri tarafından daha çekici olarak derecelendirilen erkekler (örneğin daha uzun, daha kaslı ve daha iyi bir işe sahip olan) daha düşük derecelendirilen erkeklere kıyasla 11 kat daha fazla mesaj alıyor. Aynı durum kadınlar için de geçerlidir. Geleneksel anlamda çekici (zayıf ve genç) kabul edilen kadın ziyaretçiler “orta” çekiciliğe sahip kadınlara göre 5 kat, çekici olmadığı düşünülen kadınlara göre 28 kat daha fazla mesaj alıyor.

Daha çok mesaj almanın tanışma olasılığını arttırdığını kabul edersek hem kadınların hem de erkeklerin fotoğraflarını ve profillerini neden süsledikleri daha iyi anlaşılabilir.

Ancak insanların yalan söylemelerinin tek nedeni partnerlerini daha hızlı bulma isteği değildir. Araştırmaya katılan erkeklerin %36’sı “sadece eğlenmek için” yalan söylerken (kadınların %31’i de bu sebeple yalan söylediklerini kabul ediyor) kadınlar arasında en yaygın yalan nedeni korkudur. Kadın ziyaretçilerin %34’ünün kendileri hakkındaki bilgiyi değiştirme nedeni gerçek bilgilerinin kötü niyetli ve sahtekâr kişiler tarafından kullanılmasından korkmalarıdır. Aslında bu tür korkular yersiz değildir: Arkadaşlık sitelerini ziyaret eden kişilerin %55’i bu hizmetlerin kullanımıyla ilgili bazı sorunlarla karşılaştıklarını ifade etmiştir. Bu sorunlar, rahatsız edici konuşmalardan siber tehditlere kadar farklılık gösterir.

Yalan söylemenin başka nedenleri de vardır: Arkadaşlık sitesi ziyaretçileri ve arkadaşlık uygulamalarının kullanıcıları bu sitelerin o kadar saygın olmadığını düşünmekte ve arkadaşları ya da ailelerinin profillerini görmelerini istememektedir. Araştırmamıza göre ziyaretçilerin %5’i arkadaşlık etkinliklerini partnerlerinden saklarken %3’ü ise partnerleri veya eşlerinin arkadaşlık sitesi veya hizmeti kullanıp kullanmadığını anlamaya çalışmaktadır.

Bu sorunla nasıl başa çıkabiliriz?

Maalesef profillerin abartılmasıyla ilgili bu sorun için kolay bir çözüm bulunmuyor. Profillerde verilen bilgiler genellikle yanlış olmasına rağmen arkadaşlık siteleri hâlâ son derece popüler. İnternet kullanıcılarının %32’si bu siteleri kullanıyor. Bu bakımdan, arkadaşlık sitelerini kullananlar diğer kullanıcılara kıyasla daha çok siber saldırı riski altındadır. Tehditlerle karşı karşıya kalanların kalmayanlara oranı %41’e %20’dir. Bu insanların genel olarak interneti daha çok kullandıkları ve bu nedenle saldırganlar için daha çok fırsat yarattıklarını söylenebilir. Ancak sahte bilgi, başlı başına bir tehlikedir.

İletişim kurduğunuz biri sosyal mühendislikle güveninizi kazanıp sizinle konuşurken edindiği bilgileri hedefli kimlik avı gibi amaçlarla kullanmak yerine sadece yaşı ve işi hakkında yalan söylediyse kendinizi şanslı sayabilirsiniz. Yani “eşleştiğiniz” yabancılarla konuşurken her zaman tetikte olun. Çünkü artık hepsinin göründüğü gibi olmadığını biliyorsunuz.

İpuçları