Paris’te yaza damga vuran dolandırıcılıklar

Dolandırıcılar bu sportif yaz için özenle hazırlandılar. Önce Avrupa Şampiyonası sırasında futbolseverleri hedef aldılar; şimdi de gözlerini Paris 2024 Olimpiyatları’ndaki sporseverlere diktiler. Olimpiyat Oyunları sırasında dolandırıcılıktan nasıl korunabilirsiniz?

Dolandırıcılar Paris Olimpiyatlarında

Sporcular için Olimpiyatlar, ömür boyu süren bir çalışmanın zirve noktasıdır. Pek çoğu, bir gün ülkelerinin bayrağını dalgalandırmak ve milli marşlarını ülkelerinden uzakta söyleyebilmek için onlarca yıl boyunca antrenman yapar. Dolandırıcılar için ise durum çok daha basittir; Olimpiyatlar, masum insanlardan kazanç elde etmek için bir başka fırsattır.

Bugün size dolandırıcıların Paris Olimpiyatları için nasıl hazırlandıklarını, sporseverlerden nasıl para ve kişisel veri çalmayı planladıklarını ve favori sporcularınızı güvenle takip etmek için bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

Olimpik boyutta veri planı

Paris Olimpiyatları 26 Temmuz’da başlıyor ve Fransız medyası 15.3 milyon ziyaretçi ile geçici bir nüfus patlaması yaşanacağını öngörüyor. Doğal olarak, diğer ülkelerden gelen turistler hep bağlantıda kalmak isteyecekler ve… onların “yardımına” kim koşacak? Tabii ki “Operatörünüzden bağımsız olarak 48 GB ücretsiz internet” vb. gerçek olamayacak kadar iyi bir tekliflerle ortaya çıkacak olan dolandırıcılar!

48 GB bedava sirke

48 GB bedava sirke

Gelin bir hesap yapalım: Fransa’da 40 GB internet ve sınırsız arama içeren standart bir mobil planın ücreti yaklaşık 11 €’dur. Beklenen turist sayısı göz önüne alındığında, herkese ücretsiz internet sağlamanın maliyeti 168 milyon €’yu aşacaktır. Hiçbir telekom şirketi bu kadar fazla veri hakkı vermez, sonuçta bu ziyaretçilerin çoğu bir daha Fransa’ya dönmeyecek.

Ama teklif bu kadar cazipken ve Paris atmosferi bu kadar sarhoş ediciyken kimin bunu düşünecek zamanı var ki? Ne yazık ki, kayıt olup tüm formları dolduran turistler tek bir bedava megabayt bile alamayacak ve bunu ancak telefon hesaplarındaki para bittiğinde yani iş işten geçtiğinde fark edebilecekler. Aynı zamanda, dolandırıcılara telefon numaralarını, kişisel ve banka bilgilerini vermiş ve Paris’teki Olimpiyatları izlerken evlerinden uzakta olacaklarını ve bu nedenle muhtemelen bankacılık işlemlerini yakından takip etmeyeceklerini de teyit etmiş olacaklar.

Biletinizi ve eşarbınızı unutmayın!

Olimpiyat izleyicilerinin ilk istediği şey nedir? Tabii ki oyunları izlemek için biletler! Dolandırıcılar, Paris Olimpiyatları için tam da zamanında sahte bilet satış sitelerinden oluşan bir ağ kurdular. Okçuluk? Pek tabii! Futbol? Doğal olarak. Badminton? Sormanıza bile gerek yok! Her şeyi hallettiler! Ayrıca meşru görünmek için, kendi “gizlilik politikalarına” ekledikleri bağlantılarla birlikte, kişisel verileri toplamak ve internette izleme yapmak için onay isteyen açılır pencereler bile eklediler. Böylece hiçbir şeyden şüphelenmeyen kurban da verilerini dolandırıcılarla paylaşmayı kabul etmiş oldu!

Olimpiyat etkinliklerine bilet "satan" bu dolandırıcı site, kişisel verileri toplamak için izin bile istiyor ve kendi gizlilik politikasına sahip

Olimpiyat etkinliklerine bilet “satan” bu dolandırıcı site, kişisel verileri toplamak için izin bile istiyor ve kendi gizlilik politikasına sahip

Platform sadece bilet satın almayı değil; örneğin futbol yerine ritmik jimnastik izlemeye karar veren kişilere için bilet satmayı da teklif ediyor. Bu şekilde dolandırıcılar, önceden bilet almış ancak planlarını değiştirmiş kişilere de ulaşabiliyor.

Ama en azından Olimpiyat ürünlerini güvenle satın alabilirsiniz, değil mi? Hayır, orada da başka bir tuzak bekliyor; ucuz ürün meraklıları için dolandırıcıların özel bir hediyesi var: Kimlik avı web siteleri. Anahtarlıklar, hatıra paraları, mıknatıslar ve eşarplar; dolandırıcılar her şeyi sunuyor, hem de çok uygun fiyatlarla.

Sahte mağaza web sitesi, beğenmediğiniz herhangi bir ürünü 90 gün içinde iade edebileceğinizi söylüyor. Bunu yapabilmek için tabii önce ürünü teslim almanız gerekiyor; bu konuda iyi şanslar!

Sahte mağaza web sitesi, beğenmediğiniz herhangi bir ürünü 90 gün içinde iade edebileceğinizi söylüyor. Bunu yapabilmek için tabii önce ürünü teslim almanız gerekiyor; bu konuda iyi şanslar!

Elbette hiçbir gerçek ürün – ne resmi ne de sahte – asla gönderilmeyecek. Alıcıların ellerinde ise sadece boş cüzdanlar ve ele geçirilmiş veriler kalacak.

Dolandırıcıların altın madalya kazanmasına izin vermeyin

Kendinizi korumanın en iyi yolu bir kombinasyon oluşturmaktır: Kaspersky Premium sizi kimlik avı bağlantılarından ve diğer çevrimiçi tehditlerden korurken; kendi dikkatiniz, sık karşılaşılan dolandırıcılıklara karşı farkındalığınız ve bunlardan nasıl kaçınacağınıza dair bilginiz geri kalanının üstesinden gelecektir.

  • Resmi olmayan kaynaklardan bilet almayın. Resmi Olimpiyat web sitesine sadık kalın.
  • Özellikle sitenin meşruluğundan %100 emin değilseniz, çevrimiçi alışverişlerinizde harcama limiti olan bir sanal kart kullanın.
  • Mümkün olan her yerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı açın. Bu, hesaplarınızı ve paranızı güvende tutmanıza yardımcı olur; özellikle de bilgilerinizi bir kimlik avı sitesine girmiş olabileceğinizden endişeleniyorsanız. Bu arada, 2FA tokenlarınızı Kaspersky Password Manager uygulamasında saklayabilirsiniz.
  • Yabancılardan gelen hediyelere karşı dikkatli olun. 48 GB ücretsiz internet almak kulağa harika geliyor ama bu gerçek olamayacak kadar iyi bir teklif.
  • En son siber güvenlik haberlerinden haberdar olmak için Telegram kanalımızı takip edin.
İpuçları

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?