Herkes Twitter’ı sever. Yani evet, herkes olmayabilir.. Ama en azından aylık 310 milyon kullanıcı bu mikro bloğu kullanıyor. Şimdi bu 310 milyon kullanıcının yapması gereken bir şey var ”Twitter parolasını değiştirmek”. 123456 gibi basit bir şifreye sahip oldukları için falan değil, karanlık internette 379 milyon Twitter kullanıcısının verisinin satıldığı için.
”Astrologlar bu ayın çalıntı ve sızıntıların ayı olduğunu söylüyor. Sızıntıların ve çalıntıların bu ay iki kat artacağını öngördü”. Tamam bunu astrologlar söylemedi, biz söyledik.. 117 milyon kullanıcının çalınan LinkedIn hesabını birkaç yüz milyonluk MySpace ve Tumblr hesapları takip etti. Daha sonra ülkemizde popüler olmadığı için pek bilmediğimiz 100 milyon VK.com hesaplarlarının çalınması ile devam etti. Tabi arada Türkiye’de çalınan hastane kayıtları da var. Türkiye’deki hastane kayıtları hariç, geri kalanların hepsi ile alakası olduğunu iddia eden ve kendine Tessa88 diyen bir hacker, bu 379 milyon Twitter hesabını 10 bitcoine (TL kuru ile 16,716 TL) satıyor.
Bahsi geçen 379 milyon hesap, Twitter’ın aylık kullanıcısı ile karşılaştırıldığına büyük bir rakap gibi görünebilir ama LeakedSource’un analizine göre 32 milyondancivarı eşsiz hesap var (Fake hesaplar, kullanılmayanlar, aynı kullanın çoklu hesapları..). Tabi 32 milyon da baya büyük rakam.
LeakedSource, Twitter’ın değil kullanıcıların suçlu olduğunu belirtiyor. Çünkü Twitter’ın hacklenmediğini, bu ortaya çıkan parolaların hazır metin belgesi olarak bulunduğunu söylüyor. Yani LeakedSource, Twitter’ın bu bilgileri metin belgesi olarak saklamadığına emin.
O zaman parolalar büyük ihtimalle internet tarayıcılarına bulaşan bir zararlı yazılımdan dolayı çalınabildi. Evet, zararlı yazılımlar sadece bilgisayarınıza zarar vermeye çalışan virüsler değiller. Aynı zamanda tarayıcıdaki tüm bilgileri de çalabilirler, hatta hastaneleri bile tehdit edebilirler.
#Twitter security #tips https://t.co/jUoQvqEtmp #socialmedia #SMM pic.twitter.com/eexdpkb4zY
— Kaspersky (@kaspersky) April 15, 2016
Tamam, şimdi çözüm kısmı. Twitter kullanıcısı mısınız? Öyleyse aşağıdaki adımları izleyin;
- Şifrenizi değiştirin, hemen!
- Unutmayın, 123456789 gibi parolalar ASLA güvenli değildir. LeakedSource çalınan hesapların 23,775 tanesinin parolasının 123456789 olduğunu belirtti. Size güçlü ve hatırlaması kolay bir parola oluşturmayı öğretebiliriz. Oluşturduğunuz parolanın sağlamlığını sitemizden kontrol edebilirsiniz. Şunu da belirtelim, ücretsizdir ve verilerinizi depolamaz. Sadece güçlü parola oluşturmanıza yardımcı olur.
- Twitter parolanızı başka hesaplarda kullanıyor musunuz? Acilen değiştirin! Mark Zuckerberg’in Twitter hesabı böyle hacklendi. Hackerlar, LinkedIn sızıntısından e-mail adresini ve parolasını öğrendiler. Twitter ile aynı olduğu için de basitçe hacklenebildi. Evet, aynı zamanda parolayı neden farklı yerlerde kullanmamamız gerektiğinin en güzel örneği olabilir.
- İyi bir güvenlik çözümü kullanın. Diğer iyi şeylerin yanında, sizi veri hırsızlığı yapmak isteyen zararlı yazılımlardan da koruyacaktır. Böylelikle değerli hesabınızı böyle basit çalıntı olaylarında kaybetmezsiniz.