Meta, yapay zekayı eğitmek için gönderilerinizi ve fotoğraflarınızı kullanmak istiyor… Peki bu istek yeterince masum mu?

Yapay zekayı eğitmek muazzam miktarda veri gerektirir. Meta, kendi kullanıcılarının kişisel verilerini kullanarak “parlak” bir çözüm bulmuş gibi görünüyor.

Meta AI, üretken yapay zekayı eğitmek için kullanıcılarının kişisel verilerini kullanmayı planlıyor

Son haftalarda internet, Meta’nın yeni güvenlik politikasıyla ilgili konuşmalarla çalkalanıyor. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın arkasındaki şirket; kullanıcı tabanının bir bölümüne, 26 Haziran’dan itibaren kişisel verilerinin, alt bölümü olan Meta AI tarafından geliştirilen üretken yapay zekayı eğitmek için kullanılacağını bildirdi.

Hangi verilerin etkilendiğini, vazgeçme hakkınızın olup olmayacağını ve dijital olarak nasıl güvende kalacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Meta, yapay zekasını eğitmek için Facebook ve Instagram içeriğini kullanacak mı?

Dokuz yılı aşkın bir süredir piyasada olan Meta AI’ın sinir ağlarını eğitmek için çok ama çok fazla veriye ihtiyacı var ve görünen o ki dünyanın en büyük sosyal ağlarının kullanıcıları tarafından üretilen içerikler, yakında Meta’nın yapay zeka bilgi tabanı haline gelebilir.

Her şey Mayıs 2024’te Meta’nın güvenlik politikalarında yapılan değişikliklerle ilgili paylaşımların internette dolaşmaya başlamasıyla başladı. Söylentilere göre şirket, Haziran sonundan itibaren Facebook ve Instagram’daki içerikleri, üretken yapay zeka eğitimi için kullanmayı planlıyordu. Ancak bu bildirimler herkese değil, yalnızca AB ve ABD’deki belirli bir kullanıcı grubuna gönderildi.

Tepki dalgasının ardından Meta, AB sakinlerine yönelik resmi bir açıklama yayınladı. Ancak bu açıklama konuyu açıklığa kavuşturmaktan çok daha da fazla soru üretiyor gibi görünüyordu. “Bu tarihten itibaren Meta AI eğitim için verilerinizi kullanacak” şeklinde açıkça bir basın açıklaması yapılmadı. Bunun yerine, şirketin yapay zeka geliştirmek için hangi verileri nasıl kullanmayı planladığını detaylandıran “Meta’da Üretken Yapay Zeka” başlıklı yeni bir sayfa ortaya çıktı. Yine belirli bir tarih verilmedi.

Meta özel mesajlarımı okuyacak mı?

Şirket temsilcilerine göre hayır, Meta AI özel mesajlarınızı okumayacak. Baş Ürün Sorumlusu Chris Cox, yapay zeka eğitimi için yalnızca Facebook ve Instagram’da yayınlanan herkese açık kullanıcı fotoğraflarının kullanılacağını açıkça belirtti. Cox’un “Özel konuları eğitim için kullanmıyoruz” dediği kayıtlara geçti.

Yöneticinin açıklaması, şirketin üretken yapay zekaya adanmış resmi sayfasında da yankı buldu. Burada, şirketin yalnızca internetten kamuya açık verileri, lisanslı bilgileri ve Meta ürün ve hizmetlerinde kullanıcılar tarafından paylaşılan bilgileri kullanacağı belirtiliyor. Ayrıca, açıkça “Yapay zekalarımızı eğitmek için arkadaşlarınız ve ailenizle olan özel mesajlarınızın içeriğini kullanmıyoruz” diyor.

Öyle olsa bile, Meta AI en az bir yıldır kullanıcıların herkese açık gönderilerinden veri topluyor. Ancak bu veriler kişisel değil; şirketin iddiasına göre üretken yapay zeka Instagram fotoğraflarınızı WhatsApp durumlarınızla veya Facebook yorumlarınızla ilişkilendirmiyor.

Verilerinizin Meta AI’a aktarılmasını nasıl devre dışı bırakabilirsiniz?

Ne yazık ki, güzel bir şekilde etiketlenmiş “Verilerimin Meta AI’ı eğitmek için kullanılmasını yasaklıyorum” düğmesi yok; aksine, devre dışı bırakma mekanizması oldukça karmaşık. Kullanıcıların Facebook ya da Instagram’da uzun bir form doldurarak ayrıntılı bir vazgeçme nedeni belirtmeleri gerekiyor. Bu form, AB sakinleri için gizlilik ayarları labirentinde gizli: Menü → Ayarlar ve gizlilik → Ayarlar → Güvenlik politikası. Alternatif olarak bu formu, yeni Meta Gizlilik Merkezi sayfasında, Gizlilik ve Üretken Yapay Zeka altında da bulabilirsiniz.

Bağlantı o kadar iyi gizlenmiş ki sanki Meta onu bulmanızı istemiyor. Ancak biz, konuyu sizin için araştırdık. İşte resmi başlığı “Meta’da Yapay Zeka İçin Kullanılan Üçüncü Taraf Bilgilerine İlişkin Veri Sahibi Hakları” şeklinde kasıtlı olarak belirsiz halde düzenlenmiş gibi gözüken ve kişisel verileriniz üzerinde Meta AI eğitiminden vazgeçmek için kullanabileceğiniz form.

Meta AI'ın kişisel bilgilerinizi yapay zeka eğitiminde kullanmasını durdurmak için devre dışı bırakma formu

Meta AI’ın kişisel bilgilerinizi yapay zeka eğitiminde kullanmasını durdurmak için devre dışı bırakma formu

Ancak bu forma doğrudan bağlantımız olsa bile fazla umutlanmayın; üç seçenekten hangisini seçerseniz seçin, sizi oldukça karmaşık ve kafa karıştırıcı bir form doldurma süreci bekliyor.

Meta'nın kişisel verilerinizi yapay zeka eğitimi için kullanmasını istemiyor musun? Nedenini açıklayın!

Meta’nın kişisel verilerinizi yapay zeka eğitimi için kullanmasını istemiyor musun? Nedenini açıklayın!

Açıklamadaki oldukça ilginç feragatnameye dikkat edin: “Bu form kullanılarak gönderilen talepleri, otomatik olarak yerine getirmiyoruz. Bunları yerel yasalarınıza uygun olarak değerlendiriyoruz”. Başka bir deyişle, siz devre dışı bıraksanız bile verileriniz yine de kullanılmaya devam edilebilir. Vazgeçme nedenlerinizi doğru bir şekilde belirtmeniz ve GDPR‘ın yürürlükte olduğu bir ülkenin vatandaşı olmanız çok önemli. Bu veri koruma yönetmeliği, Meta AI değil, kullanıcı lehine karar vermek için temel teşkil edebilir. Bu yönetmelik, Meta’nın gönüllü veri paylaşımına katılmak için açık rıza alması ve sadece gizli bir vazgeçme formu yayınlamakla kalmaması gerektiğini söyler.

Bu durum NOYB (None Of Your Business) – Avrupa Dijital Haklar Merkezi‘nin de dikkatini çekti. İnsan hakları savunucuları, vatandaşlarının kişisel verilerini korumak için Avrupa’daki mahkemelerde (Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya ve İspanya) Meta aleyhine 11 şikayette bulundu.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu bu iddiaları dikkate aldı ve Meta’ya davaları ele alması için resmi bir talepte bulundu. Teknoloji devinin tepkisi herhangi bir algoritma olmadan da tahmin edilebilirdi; şirket, davacıları Avrupa’da üretken yapay zekanın gelişimini engellemekle suçladı. Meta, ilk yaklaşımlarının yasal olarak sağlam olduğuna inandıklarını ve bu nedenle yapay zekayı kullanıcıların yaşamlarına entegre etme girişimlerine devam edeceklerini belirtti.

Sonuç olarak

Bu konu şimdilik Meta ile medya arasındaki bir başka tartışma gibi görünüyor. Meta’nın en mahrem mesajlar ve fotoğraflar da dâhil olmak üzere kişisel verileri işlemek istediği iddia ediliyor ama Meta patronları iddiaların üzerine soğuk su dökmeye çalışıyor.

Unutmayın; kendi dijital güvenliğinizden öncelikle siz sorumlusunuz. Güvenilir koruma kullandığınızdan, gizlilik politikalarını dikkatle okuduğunuzdan ve verilerinizin kullanımına ilişkin haklarınız hakkında her zaman bilgi sahibi olduğunuzdan emin olun.

İpuçları

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?