Kaspersky VPN Secure Connection, Almanya’nın Magdeburg kentinde bulunan bağımsız araştırma kuruluşu AV-TEST‘in yürüttüğü herkese açık VPN paketi sertifikasyon testlerine üç yıldır katılıyor ve bu yıl üçüncü kez, “Onaylı Sanal Özel Ağ Çözümü” rozetini kazandı.
İlginçtir ki çözümleri testlerin sonuna ulaşıp sertifika alabilen katılımcıların sayısı giderek düşüyor. Özellikle belirtmek gerekirse 2020 yılında altı VPN paketi varken bu sayı 2021‘de üçe, bu yıl ise ikiye düştü. Bu iki katılımcı: Kaspersky VPN Secure Connection ve Norton Secure VPN (bu da akla “İskoçyalı” filminin meşhur repliğini getiriyor: “Sadece bir tane olabilir”). Bunun nedeni, herkese açık sertifikasyon testlerine giren katılımcıların, sonuçlardan memnun olmamaları veya sertifikasyon gerekliliklerini karşılamamaları halinde sonuçlarının yayımlanmasını istememeleri olabilir.
Bu sertifikasyon testinde, VPN kullanımını etkileyen birçok faktör değerlendirilir: Kullanılabilirlik, işletim sistemine uygunluk, sunucu konumları, yükleme ve indirme hızları, güvenlik, şeffaflık vb. Bizler, VPN çözümümüzün sağladığı stabilite ve güvenlik seviyesi konusunda kendimizden emindik. Bu nedenle de en çok ilgimizi çeken nokta, piyasadaki diğer VPN ürünleriyle yapılan ek performans karşılaştırmaları oldu. Bu durumu göz önünde bulundurarak, herkese açık sertifikasyon testi başlamadan önce AV-TEST’ten, herkese açık sertifikasyon performansı testine paralel olarak altı adet ek VPN çözümünü, bu metodolojiye tamamen uygun şekilde değerlendirmesini istedik. Sonuç olarak da kapsamlı performans karşılaştırma raporu yayımlandı.
Katılımı sağlanan VPN’ler hem indirme hem yükleme performansları, torrent indirme performansı, YouTube yayın akışı ve ABD West Coast, Hollanda ve Japonya olmak üzere üç farklı coğrafyada ölçülen gecikme süresi açısından test edildi. Tüm testler “en iyi” yerel bağlantı ve iki adet yurt dışı bağlantısı için gerçekleştirildi. Herkese açık sertifikasyon testinde yalnızca bir fark vardı: Test edilen ürünlerden hiçbirisinin elde ettiği sonuçlar kapsam dışı tutulmadı.
Muhteşem Yedili şu şekildeydi: Avast SecureLine VPN, ExpressVPN, Kaspersky VPN Secure Connection, Mullvad VPN, NordVPN, Norton Secure VPN ve Private Internet Access.
AV-TEST, tüm ürünlere paralel olarak bu testi bir hafta boyunca günde birkaç kez yaptı ve böylece, performans testi sonuçlarının ortalamasını aldı. Şimdi bu rakamlara bir bakalım ve modern VPN çözümlerinin, eski günlerdeki çevirmeli erişim veya ADSL’yi nasıl geçtiğini görelim.
Hız Testi veya Git-Gel
Günlük hayattaki VPN kullanımlarının birçoğunda indirme hızı yükleme hızından daha önemli olsa da, tam kapsamlı bir testte her ikisinin de analiz edilmesi gerekir. Performans testinde, Microsoft Azure bulutta bulunan sanal makine yapılandırmaları kullanıldı ve tüm ürünler varsayılan yapılandırmalarıyla çalıştırıldı. İnanın bana, bu sanal makinelerin internet bağlantısı son derece iyi ve çok ama çok hızlıydı; şifresiz indirme ve yükleme hızları 9 Gbps’ye ulaşıyordu. Evet, saniyedeki gigabit değeri!
İndirme, yükleme ve gecikme süresi performanslarının ölçüldüğü ilk testler, “endüstri standardı” olan Ookla LLC speedtest.net komut dizisi uygulaması kullanılarak yapıldı ve şifresiz bir referans hız ile karşılaştırıldı. Aşağıda gösterildiği üzere bu testlerin tümü hem yerel hem yurt dışı konumlar için yürütüldü. Dolayısıyla söz konusu testlerde, dünyanın dört bir yanında web’de anonim şekilde ne kadar hızlı sörf yapılabileceği görülmüş oldu.
Teknolojinin yapısı gereği, VPN kullanmak neredeyse her zaman performansı düşürür. Aşağıdaki grafikte de güvensiz bağlantıya kıyasla hızda ciddi bir düşüş görüyoruz. Bu da anonim olmanın bedelidir. Ancak dürüst olmak gerekirse bu değerleri internet hizmet sağlayıcınızın sunduğu bant genişliğiyle kıyasladığınızda, bağlantınız daha yavaş olduğu için hızda bir düşüş göremezsiniz.
Ancak, “ortalama performans” değeri istatistik ve karşılaştırma açısından faydalı olsa da, günlük yaşamınızda “ortalama bir şey” kullanmayı tercih etmezsiniz. Öyleyse gelin, tüm test katılımcılarının ne kadar hızlı olduğuna bakalım ve kazananlar ile diğerleri arasındaki dikkate değer farkı görelim:
Kaspersky neredeyse tüm yarışları kazandı. Tek istisna, yurt dışı yükleme ortalama performansıydı. Bu yarışın kaybedilmesinin sebebi ise test sırasında giderilmemiş olan yamasız bir sunucu sorunuydu.
Bulutlarda Gecikme Süresi
– Ne istiyoruz?
– Ne zaman?
– Gecikmesiz oyun oynamak!
– Hemen şimdi!
Oyun oynamayı sevenler için ping süresi çok önemlidir. Ping süresi çok yavaşsa oyuncu ne kadar hızlı tepki verirse versin, gecikme süresi nedeniyle bu tepkiler oyuna hızlı ulaşmaz. Herkese açık sertifikasyon testinde Kaspersky VPN, Norton Secure VPN’in ortalama gecikme süresi olan 13 milisaniyeye kıyasla, tüm konumlarda 5,3 milisaniyelik bir ortalama yerel gecikme süresi gösterdi (İşte! Kaybettiniz). Kapsamlı karşılaştırma testinde ise yerel gecikme süresi alanında Mullvad VPN’den hemen sonra NordVPN ile ikinciliği paylaşarak VPN’lerin sektör ortalamasını geride bıraktı. Yurt dışı gecikme süresi testinde, VPN ürünlerine ve şifresiz referanslara kıyasla kayda değer bir fark görülmedi.
Karanlıktaki asalaklar
Gizliliğe en çok nerede değer veririz? Tabii ki eski torrent’lerde. Bu nedenle de VPN tünelinden geçiş hızı, tüm torrent severler için kritik önem arz eder. Bu testte, bir torrent’i indirme işleminin başlaması ile torrent dosyasının üçüncü taraf bir torrent istemcisi üzerinden sabit diske yazılması arasında geçen süre ölçüldü.
Burada da yine, hem yerel hem yurt dışı torrent geçişleri için galip gelen ürün Kaspersky VPN Secure Connection oldu.
Borular Patlıyor
Hepimiz Netflix’i çok seviyoruz. Yayın akışı hizmetleri son zamanlarda oldukça popüler ve en çok internet trafiğini de bunlar yaratıyor. Konum engelleme ile kullanıcıları en çok rahatsız edenler de bu yayın akışı hizmetleri ama neyse ki bunlar VPN ile atlatılabiliyor! Dolayısıyla, VPN kullanılarak kare kaybı ve gecikme olmaksızın izlenen stabil bir yayın akışı son derece önemli bir rol oynuyor. Siz sinefiller için iyi bir haberimiz var: Kaspersky VPN Secure Connection ve test edilen diğer tüm çözümler, 4K yayın testini kullanıcıların fark etmeyeceği kadar küçük sorunlarla geçti (birkaç kare düşmesi ve milisaniyelik gecikmeler bu sorunlara örnek verilebilir).
Tepenin Üstü, Tepenin Altı
Fakat performansa ek olarak, herkese açık sertifikasyon testinde test edilen diğer çözümlerin başka parametrelerini de karşılaştırmak gerekir. Norton Secure VPN’e kıyasla, OpenVPN protokolünü kullanan Kaspersky VPN Secure Connection daha fazla işletim sistemini destekliyor (Linux, ChromeOS, AndroidTV ve FireTV dahil), üç kat daha fazla sunucu konumuna sahip (90 – 29) ve tüm şeffaflık testlerinde başarılı oldu. Ancak asıl kritik nokta şu ki, Kaspersky VPN Secure Connection tüm güvenlik testlerinde sızmalara karşı kusursuz performans gösterirken, Norton Secure VPN yeniden bağlantı sırasında DNS sızıntısına izin vererek cihazın DNS sorgularını kısa süreliğine açığa çıkardı.
Şeffaflık çok değerli bir şeydir
Şeffaflık ve gizlilik söz konusu olduğunda Kaspersky, müşterilerinin mahremiyetini son derece ciddiye alır: Bu çözüm gerekenden fazla veri toplamaz, topladığı verileri güvence altına almak için en yüksek sektör standartlarına uygun hareket eder, şirket düzenli aralıklarla denetlenir ve şeffaflık raporları yayımlar.
Ürün güvenliği, Bug Bounty Program da dahil olmak üzere Kaspersky’nin güvenlik açığı yönetim ve açıklama programıyla sağlanır. Kaspersky aynı zamanda, dünyanın dört bir yanındaki Şeffaflık Merkezlerinin oluşturulmasında da öncü olarak bilinir. Bu merkezler, şirketin çözümlerinin güvenliğinin bağımsız şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Son Sahne
Yapılan hız testlerinin birçoğunda eşsiz performans gösteren Kaspersky VPN Secure Connection, performans testinde genel olarak test edilen en hızlı VPN ürünüdür ve test kategorilerinin birçoğunda birinci olmuştur. Hem yerel hem de yurt dışı senaryolarda olağanüstü indirme ve torrent hızı performansları göstermiştir. Bu çözüm, özellikle yurt dışı veri iletiminde diğer katılımcıların en az iki katı performans göstermiştir. Kaspersky VPN Secure Connection yerel yükleme testinde lider üründür; sonuçları, sektör ortalamasının iki katıdır.
Ölçülen gecikme süresi, test edilen tüm ürünler arasında ilk üçte yer almıştır. Diğer tüm ürünler gibi Kaspersky VPN Secure Connection da yerel veya yurt dışı bağlantıdan 4K video oynatırken hiçbir sorunla karşılaşmamıştır. Yamasız yurt dışı sunucularla ilgili problem çözüldüğünde, şu anda ortalamanın altında olan yurt dışı yükleme performansının da ciddi anlamda iyileşeceği düşünülmektedir. Kaspersky VPN Secure Connection tüm testleri başarıyla geçmiş ve “Onaylı Sanal Özel Ağ Çözümü» rozetini almıştır.
Son olarak, rakamlara bakmayı seviyorsanız her iki raporun da PDF haline buradan ve buradan mutlaka göz atmalısınız. Bu raporlarda hoşunuza gidecek çok sayı bulacaksınız.