Bilgisayarınıza bir anti virüs programı kurup, güvenlikle ilgili tüm konuları unutmak isteyebilirsiniz. Ancak bazı endişeler sizi zaman zaman rahatsız edebilir. Korumanız yeterince güçlü mü? Anti virüs yerine Internet Security ürünü mü almalıydınız? A ürünü B ürününden daha mı iyi? Korumanın yeterli olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? İlk başta bu sorular çok karmaşık gelebilir ancak gerçekte göründüğü kadar zor değildir. Çünkü bu bilgiler sizin kararınız için toplanmış ve hazırlanmıştır.
Araba satın alırken hemen hiç kimse güvenlik testlerini kendisi yapmaz. Bu testler çok karmaşık ve pahalıdır. Bu işler araçların güvenli olmasıyla görevli ve onları sınıflandıran NCAP gibi firmalar tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunlar endüstri standartlarıdır ve müşterilerin her bir arabanın eksiklerini ve öne çıkan yönlerini anlamasına yardımcı olur. Ne kadar çok yıldız varsa o kadar güvenlidir. Eğer daha derinlere inmek isterseniz olası yaralanma riskleri ve yayaları koruma önlemlerini anlatan çarpışma testlerinin videolarına ve teknik detaylarına ulaşabilirsiniz.
Aynı senaryo Internet tehditleri için de geçerlidir. Kullandığınız yazılımın bağımsız testlerden aldığı puanları kontrol edebilirsiniz. Çok çeşitli testler olmasına rağmen biz şimdi son kullanıcının ihtiyaçlarına uygun ve en yetkili olanlarına odaklanacağız. Eğer bu testleri görmek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Korkutucu “tespit edilmemiş” zararlı yazılımlarla savaş
Zararlı yazılımlar siber suçluların milyonlar kazanmasına vesile olduğu için her gün yüzlerce binlerce yeni zararlı yazılım üreterek piyasaya sürüyorlar. Bu nedenle AV geliştiriciler tarafından henüz bilinmeyen zararlı yazılımlarla mücadele edebilmek bir güvenlik yazılımı için önemlidir. Bunu başarmak için yazılım geliştiricileri çeşitli yöntemlerin kombinasyonunu kullanıyorlar ancak ana fonksiyon proaktif güvenlik. Reçete çok basit: eğer yeni bir uygulama zararlı gibi davranıyorsa, zararlı olabilir. Bu nedenle sonlandırılmalı ve uygulama tarafından gerçekleştirilen her türlü değişiklik geri alınmalıdır. Burada anlatmak kolay olsa da gerçek hayatta uygulaması oldukça karmaşık bir konudur. Güvenlik yazılımı tüm zararlı yazılımları engellerken aynı zamanda meşru yazılımların çalışmasına da izin vermelidir. Bu işlemlerin karmaşıklığı bağımsız laboratuvar Matousec tarafından gerçekleştirilen Proactive Security Challenge ile aktarılıyor. Şirket uzmanları bu iş için anti virüs uyarısı vermeden şüpheli bir şeyler yapan özel yazılımlar geliştirdiler. Karmaşıklığın 11 seviyesi var ve sadece bir kaç ürün ün yüksek seviyeye ulaşabiliyor. Şanslısınız ki Kaspersky Internet Security bu yazılımlardan biri. Bu başarı uzun yıllar süren araştırmalar ve yatırımlar sonucunda ortaya çıktı. Bazı rakiplerin böyle bir imkanı bulunmuyordu. Ücretsiz olarak dağıtılan ürünlerin pek çoğunun 1. veya 2. seviyede takılmaları da bu yüzden.
Basitleştirmek gerekirse, ücretsiz anti virüsler genellikle yeni ve bilinmeyen zararlı yazılımlar konusunda başarısızdırlar. Ve bu yeni örneklerden her gün 300 bin tane kadar ortaya çıkıyor.
Ücretsiz AV programları, günde 315000 yeni bilinmeyen zararlı yazılımla mücadele konusunda başarılı değiller! #güvenlik
Sıradan bir kullanıcının yaşamından bir gün
Faydalı başka bir rapor ise diğer bir laboratuvar olan AV-Comparatives’den geliyor. Onların gerçek dünya testleri özel hazırlanmış uygulamalar içermiyor. Bu testin kurgusu oldukça gerçekçi. Şirkette gerçek zararlı yazılımları, zararlı adresler, zararlı eposta eklentilerinin bir veri tabanı var. Bunlar güncel ve oldukça yaygınlar. Yani kullanıcılar bunlardan kolaylıkla etkilenebilir. Test senaryosu ise oldukça düz, uzmanlar yeni bir Windows kurulumu yapıp güncellemelerini tamamlıyorlar ardından da anti virüs yazılımını kurup güncelliyorlar. Bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra ise zararlı linkleri ziyaret edip, virüslü eklentikleri açarak ne kadar tehdidin engellendiğini ölçüyorlar.
En son test sonuçlarına göre Kaspersky Internet Security bu tehditlerinin %99.8’ini engellemiş. Bu sonuç sadece iki üretici tarafından alınabildi ve testlerin en iyi skoru. Bu testlerde paralı AVG %93.4’lük orana ulaşırken Microsoft ile gelen güvenlik yazılımları sadece %88.4 de kaldı.
“Uçmak” veya “Sürünmek”
Pek çok kullanıcı güvenlik çözümlerinin sistem performansına negatif etkisinden endişe eder. Bu kullanıcılar genellikle yüksek FPS değeri yakalamayı arzu eden oyun severlerdir.
En hızlı ve sistem performansına etkisi en düşük olan güvenlik çözümü #Kaspersky Internet Security – AV-TEST.
Performans etkisini ölçmek için AV-TEST tarafından hazırlanmış özel bir ölçüm sistemi var. Bu araştırma laboratuvarı günlük operasyonlarda (bilgisayar açılışı, uygulama açmak, dosya kopyalamak) yeni kurulmuş bir Windows’a göre yavaşlamaya neden olan güvenlik yazılımlarını rutin olarak kontrol etmektedir. Sonuçlar kapsamlı tablolarda mevcuttur ancak NCAP gibi yıldızları saymak en kolayıdır. Kaspersky Internet Security (6 üzerinden 5.8 ile )performansı en az etkileyen güvenlik yazılımıdır. Ücretsiz ürünler genellikle “hafif” olarak düşünülürler ancak Avast, Avira veya AVG yazılımların hız testlerinde 4.5 ile 4.8 aralığında kaldıklarını görüyoruz.
Anti virüs mü Internet Security mi kullanmalıyım?
Testler nadir olarak aynı üreticinin Anti virüs ve Internet Security ürünlerini karşılaştırır. Ancak temel tehditlere karşı bu ürünlerin aynı sonuçları verdiğini varsayabilirsiniz. Burada ki püf noktası, spam, oltalama vs. yöntemlerle saldırıp paranızı çalmaya kalkan saldırganlar gibi önemli tehditlere karşı anti virüs yazılımları sizi korumaz. Eğer web servislerini, online ödeme sistemlerini aktif olarak kullanıyor ve sosyal ağlara sürekli giriyorsanız tercihiniz kesinlikle Internet Security olmalıdır.
Sonuç
Eğer Kaspersky Internet Security kullanıyorsanız son kullanıcılara yönelik her türlü tehdide karşı güçlü ve güvenilir bir korumaya sahipsiniz demektir. Bu koruma “gerçek-hayat”, “proaktif” vs. pek çok bağımsız test ile kanıtlanmıştır. Aynı zamanda, diğer güvenlik ürünleri ile karşılaştırıldığında performansa etkisi çok düşüktür. Ancak başka bir üreticiye ait koruma kullanıyorsanız kötü haberlerle (tabloya bakınız) karşılaşabilirsiniz. Pek çok popüler ürün bağımsız testlerde o kadar parlak çıkmadı. Bilgisayarınızı ücretsiz taratın ve güvenilir bir koruma süitine geçmeyi düşünün.
Ürün Adı | Bilinmeyen Tehditlere karşı koruma (Matousec) | Gerçek hayat testleri (AV-Comparatives) | Hız (AV-TEST) |
Kaspersky Internet Security | 11 / 11 | %99.8 | 5.8 / 6 |
Avast | 2 / 11 | %97.4 | 4.5 / 6 |
AVG | 1 / 11 | %93.4 | 4.8 / 6 |
Microsoft | Test edilmedi | %88.4 | 4.3 / 6 |