AirTag ve benzeri Bluetooth işaretçileri aracılığıyla izlenmeyi nasıl durdurabilirsiniz?

AirTag gibi küçük takip cihazları kayıp bir cüzdanı veya anahtarları bulmayı kolaylaştırır, ancak genellikle gizli izleme için de kullanılır. Artık akıllı telefonunuzun modeli ne olursa olsun, sizi takip edenleri tespit edip kendinizi koruyabilirsiniz.

Kendinizi AirTag veya benzer cihazlar kullanan gözetlemelerden nasıl korursunuz (Android veya iOS'ta)

Kayıp eşyaları bulmaya yarayan Bluetooth özellikli küçük konum izleme aygıtları tag‘ler, sık seyahat edenler ve unutkan insanlar için bulunmaz bir nimettir. Bir pil ve Bluetooth Düşük Enerji (BLE) vericisi içeren madeni para büyüklüğündeki bu cihazlar, bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla bağlı oldukları nesnenin konumunu belirlemenizi sağlar. Ancak takip etiketi olan kayıp anahtarlar, sahibinden ve bağlı olduğu akıllı telefondan uzaktaysa, diğer insanların akıllı telefonları onları bulmaya yardımcı olabilir: Hem Apple hem de Google, her akıllı telefonun yakındaki işaretçilerin konumunu bir sunucuya bildirdiği ve özel uygulamalarının (iOS için Bul ve Android için Cihazımı Bul) kayıp ögeyi bulabildiği küresel bir ağ kurmuştur ve bunun gerçekleşmesi için yakınlarda hem Bluetooth’u açık hem de internet bağlantısı olan en az bir akıllı telefon olması yeterlidir.

En popüler işaretçi Apple’ın AirTag’i olmasına rağmen, aynı prensiple çalışan ve bazen birbirleriyle uyumlu olan birkaç başka aksesuar (Chipolo, eufy, Filo, Samsung SmartTag, Tile vb.) daha vardır. Bazen izleme işlevleri, Bluetooth kulaklıklar gibi sık kaybolan aksesuarların doğrudan içine yerleştirilir.

Uzaktan takip imkânı sadece unutkanların değil, dolandırıcıların ve takipçilerin de radarındadır. Kurbanın üzerine (bir çantanın cebine veya bir araba plakasının altına) yerleştirilen herhangi bir AirTag aracılığı ile kişinin hareketleri, bilgisi dışında takip edilebilir. Bu teknoloji genellikle hırsızlar tarafından pahalı arabaları çalmak ve takipçiler ve kıskanç partnerler tarafından ise gözetleme ve taciz için kötü niyetle kullanılabiliyor. Peki kendinizi böyle bir şeyden nasıl koruyabilirsiniz?

Birinci nesil AirTag koruması

AirTag’lerin takip için kullanıldığına dair ilk raporlar ortaya çıkar çıkmaz Apple, takip olasılığını azaltmak için çeşitli koruyucu önlemler aldı. Öncelikle AirTag’e bir hoparlör takıldı ve Bluetooth takip etiketinin bağlı olduğu akıllı telefondan uzakta olduğu durumlarda aralıklı olarak yüksek sesli bir bip sesi çıkarması sağlandı. İkinci olarak, iOS 14.5, akıllı telefonun konumundan bağımsız olarak uzun bir süre boyunca yakınlarda başka birinin AirTag’i tespit edildiğinde akıllı telefon sahibini uyaran bir özelliği tanıttı. Böyle bir durumda, bu işaretçinin fiziksel olarak yerini belirlemek için sesini açabilir ve AirTag’in seri numarasını kontrol edebilirsiniz. Bazen; örneğin birlikte seyahat ettiğiniz bir akrabanızın veya arkadaşınızın anahtarına asılı bir takip etiketi veya ebeveynlerin çocuklarının sırt çantasına koydukları bir işaret gibi, oldukça masum bir kullanım söz konusu olabilir. Bu durumda, yabancı AirTag ile ilgili uyarı geçici veya kalıcı olarak devre dışı bırakılabilir.

Ne yazık ki bu önlemler, özellikle Android kullanıcıları için, yetersiz kaldı; saldırganlar hoparlörü manuel olarak devre dışı bırakarak veya zarar vererek ya da çevrimiçi pazarlardan “sessiz” AirTag’ler satın alarak “bip” korumasını atlatmayı öğrendiler.

2024’te kendinizi AirTag ve diğer Bluetooth takip cihazlarından nasıl koruyabilirsiniz?

Bu yıl, üreticiler çapraz platform uyumluluğu geliştirdiler. Bu uyumluluk sayesinde hangi akıllı telefona bağlı olduklarına ve izleme kurbanının ne tür bir akıllı telefonu kullandıklarına bakılmaksızın BLE işaretlerini tespit etmek mümkün oldu. Bunu başarmak için Apple ve Google güçlerini birleştirdiler ve bu işlevi hem iOS 17.5 hem de Android’de uyguladılar (güncelleme Android 6 ile başlayan tüm sürümler için kullanılabilir). Artık, başka birinin takip cihazının sürekli olarak yakınlarda tespit edildiğine dair uyarılar bu iki platformda da mevcut ve mağdur; takip cihazının kimliğini görebiliyor, hoparlörünü açabiliyor ve hatta işaretçinin nasıl devre dışı bırakılacağına dair talimatlar alabiliyor. Teknoloji devleri, gelecekte bir endüstri standardı haline gelebilecek olan DULT (istenmeyen konum izleyicilerini tespit etme) standardını önerdi. Şimdilik bazı etiket üreticileri; Chipolo, eufy, Jio, Motorola ve Pebblebee, var olan özellikleri destekleyeceklerini söylediler.

Eşyalarınızın üzerinde bilinmeyen bir Bluetooth takip etiketi bulursanız ne yapmalısınız?

Bu durum için kesin ve katı kurallar yoktur, çünkü çoğu şey özel koşullara bağlıdır.

Akıllı telefonunuzda bir uyarı aldıktan sonra, ilk adım takip cihazının yerini tespit etmek ve dikkatlice incelemektir. Örneğin bu kılavuzu kullanarak “hassas bulma” özelliğini kullanabilirsiniz. Cihaz herhangi bir yere; çantanızın kıvrımlarına veya ceplerine, cüzdanınıza, arabanızın çamurluk kemerinin altına, tamponuna veya plaka çerçevesine yapıştırılarak gizlenebilir. Uygulama tarafından işaretlenen izleyicinin aynısı olup olmadığından emin değilseniz seri numarasını kontrol edin. Bazı modeller kasa üzerine basılı tutarak, bazıları da akıllı telefonun NFC okuyucusunun yakınına getirilerek kontrol edilebilir.

Takip cihazının yerini belirlemek, masum senaryoların elenmesine yardımcı olur: Belki de yanlışlıkla kendi kulaklığınız yerine başka birinin kulaklığını aldınız veya bir iş arkadaşınız anahtarlarını arabanızda unuttu. Bu gibi durumlarda, kayıp eşyayı sahibine iade etmeniz yeterlidir. Bir başka olası meşru takip senaryosu da, özellikle arabalar ve pahalı elektronik cihazlar gibi kiralık ekipmanlara takılan takip cihazlarıdır. Bu durumda, takip edilme durumunu kiralama sağlayıcısıyla görüşün ve sizin için kabul edilebilir olup olmadığına karar verin. Normalde, bu tür mülk koruma önlemleri kira sözleşmesinde belirtilmelidir.

Kötü niyetli takip söz konusu olduğunda durum daha karmaşık bir hâle bürünür.

Aile içi şiddet mağdurları, zor bir boşanma sürecinden geçen evli çiftler veya takibin ifşa edilmesinin failin saldırganlığına neden olabileceği diğer durumlar göz önüne alındığında, gizlilik içinde kalınması tavsiye edilir. Böyle bir durumda takibi kolluk kuvvetlerine bildirin, ancak bu gerçeği takip eden tarafa bildirmekten kaçının. Etiketin karakolda “yerini belli etmemesi” önemlidir. Bunun için ya bataryayı çıkarabilir ya da yetkililerle güvenli bir yerde buluşma ayarlayabilirsiniz.

Şiddet riski yoksa, etiketi polise teslim edebilirsiniz. Atmak ya da devre dışı bırakmak yeterli değildir, zira failler her şeye yeniden başlayabilir.

Gizliliğinizi kapsamlı bir şekilde korumak için, yalnızca virüsleri etkisiz hale getirmekle kalmayıp aynı zamanda kimlik avına karşı dünyanın en iyi korumasını sağlayan, Wi-Fi ağlarınıza izinsiz girişleri tespit eden, kişisel verilerinizi ve çevrimiçi ödeme bilgilerinizi koruyan, parola sızıntıları ve kimlik hırsızlığı konusunda sizi uyaran ve tam güvenliğinizi sağlamak için daha birçok özellik sunan en gelişmiş Kaspersky Premium güvenlik çözümümüzü kullanın.

En uygun aboneliği seçmenize ve her şeyi sıfırdan hızlı bir şekilde kurmanıza veya diğer tedarikçilerden dünyadaki diğer tüm güvenlik çözümlerinden daha fazla ödül alan uygulamalarımıza geçmenize yardımcı olmak için hazırladığımız ayrıntılı kılavuzumuza mutlaka göz atın.

Uçaklarda ve havaalanlarında sahte Wi-Fi bağlantı noktalarına karşı nasıl korunulur?

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Uçaklarda ve havaalanlarında sahte Wi-Fi bağlantı noktalarına karşı nasıl korunulur?
İpuçları

Uçakta sahte Wi-Fi

Yakın zamanda gerçekleşen bir tutuklama olayının da kanıtladığı gibi, seyir halindeyken bile siber tehditler dijital hayatınızı alt üst edebilir. Peki deniz seviyesinden 10.000 metre yükseklikte kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?