Mobil endüstrisinin dünyadaki en büyük etkinliği olan Mobile World Congress geçen hafta Barcelona’da başladı. Ve başlamasıyla birlikte mobil güvenlik manzarasını değiştirecek heyecanlı ve beklenmedik haberleri de beraberinde getirdi.
Nokia yeni ucuz telefonlar serisini duyurdu. Hepsi internet özellikli ve sosyal ağlar ile web sitelerine sürekli erişim imkanı sağlayan bu modellerin fiyatları 29 €’dan başlıyor. Nokia’nın en ucuz tam dokunmatik modeli olan Asha 230 45 €’luk fiyatı ile oldukça rekabetçi. Ancak en ilgi çekici ve sansasyonel olan şey ise (bu konu haberlerde biraz sızmıştı) Nokia X, X+ ve XL modelleri ile üç adet Android tabanlı telefonun duyurusu oldu. Bu üç modelde AOSP (Android Open-Source Project) tabanlı. Yani Google servisleri çıkarılmış Andorid cihazlar. Google Play, Google Maps, Google Music, G+ Drive ve Gmail yerine Nokia Store, HERE Maps, Mix Radio, OneDrive (SkyDrive) ve Outlook.com kullanılmış. Bu ekosistem değişikliğine rağmen X ailesi telefonlar Google servilerine direk bağlı olamayan tüm Android uygulamalarını çalıştırabiliyor. Uygulamaları farklı kaynaktan yükleme (örneğin diskten .apk dosyası ile) mümkün olacak. Bu aslında kötü bir haber çünkü Nokia telefonlar da, zararlı yazılımlara maruz modern mobil cihazların, dev ailesine katılacak. Ancak fazlaca endişelenmenize gerek yok çünkü Kaspersky Internet Security for Android hızlıca Nokia’nın Android mağazasında yerini alacak.
İlk günün zirvesi Mark Zuckerberg’in konuşmasıydı. Konuşmasının büyük kısmında Internet ve tüm servisleri dünyandaki insanların büyük kısmına ulaştırmak için cömert girişimlerini anlattı. Zuckerberg’e göre mevcut dünya nüfusunun sadece üçte birinin Internet erişimi var. Kalan kısım ise finansal nedenlerden, okur yazar olmadığında veya bölgelerinde mobil ağlar olmadığı için Internet bağlantısına sahip değil. Ericsson, Facebook, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm ve Samsung tarafından kurulan Internet.org girişimi bu hedefe yönelik çalışmalar yapacak. Elbette yakın zamanda gerçekleşmiş olan WhatsApp satınalması ile ilgili sorular da soruldu. Mark, WhatsApp’ın reklamların tanıtımı, gizlilik özelliklerinin kaldırılması gibi büyük değişikliklere uğramadan bağımsız olarak yürütüleceğini doğruladı. İletilen mesajların sunuculardan silinmesi uygulaması da olduğu gibi devam ediyor. Zuckerberg ek olarak, WhatsApp ekibinin hizmeti geliştirmek ve kullanıcı tabanını artırmak için önümüzdeki beş yıl boyunca çalışacağını belirtti. WhatsApp kurucusu Jan Koum da günün erken saatlerinde muhabirlere verdiği demeçte sesli arama özelliğinin yakında ekleneceğini söyledi.
Ucuz Nokia telefonlar ve Internet.org’un birbiriyle ne ilgisi var diyor olabilirsiniz. Her ikisi de yeni bir kitleye Internet’i getirmeyi hedefliyor. Internet heyecan verici ve kullanışlı olmasının yanı sıra tehlikeleri de barındırıyor. Internet.org kurucularının yeni yüz milyonlarca kullanıcıya oltalama gibi sorunlarla karşılaşmadan Web’de nasıl gezilir, nasıl iletişim kurulur gibi konularda eğitim vermeyi de göz önünde bulundurması gerekiyor.
Pek çok güvenlik yazılımı üreticisi mobil güvenlik ve mobil cihaz yönetimi uygulamalarını gelişmiş sürümlerini tanıttı. Bu konuda tüketiciler açısından en sıcak konu biyometrikler konusuydu. Hem yazılım hem de donanım üreticisi olan üreticiler Apple’ın yolunu izleyerek kullanışsız ve güvenilmez olan tüm şifreleri biyometrik doğrulama ile değiştirmişler.
Samsung uzun zamandır beklenen Galaxy S5 akıllı telefonunu tanıttı. Geliştirilmiş özellikler ve 16 megapixel kameraya sahip olan akıllı telefon, kilidini açmak için parmak izi gerektiren biyometrik bir algılayıcı ile geliyor. Bu tür bir doğrulamalar PayPal işbirliği ile belki mobil ödemeler için kullanılabilir. Samsung ayrıca özel verilerin kazara sızdırılmasını engellemek için parmak izi ile korunan bir dijital kasa da eklemiş Galaxy S5’e.
Parmak izi okuyucusu olmayan diğer akıllı telefonlar için birincil biyometrik tarayıcı kamera olmuş. Yetenekleri sadece yüz tanıma ile sınırlı da değil. Bazı yeni yazılım firmaları göz tanıma gibi teknolojilerini tanıttılar. Kameranın çözünürlüğü retina taraması için yeterli değil ancak göz bebeğindeki kılcal damarlar da herkes için benzersiz. Bu yeni firmalardan biri olan HoyosID tüm kullanıcı şifrelerini akıllı telefon tabanlı yüz ve göz taramayla değiştirmeyi hedefliyor. Sıkıcı şifre girme işinden kurtulmak için yazılım istemcilerini bilgisayara, uygulamayı akıllı telefona kurmak gerekiyor. Elbette bu sistem olası güvenlik açıkları açısından bağımsız uzmanlar tarafından henüz incelenmiş değil.
Kaspersky Lab geleneksel olarak bu yıl da Mobile World Congress’de yerini aldı. Biz de bu öğleden sonra mobil-tabanlı ürünlerimizi ve hizmetlerimizi duyuracağız. Bu yüzden güncel bilgilere erişmek için bizi izlemenizi öneririz.