Kötü amaçlı yazılımlardan kaçınarak Windows 11 indirme

Dolandırıcılar Windows 11 görünümünde kötü amaçlı yazılımlar ve reklam yazılımları yayıyor

Microsoft henüz Windows 11’i yayınlamadı ama yeni işletim sistemi şimdiden indirilebiliyor ve önizleme yapılabiliyor. Siber suçlular ise elbette bu durumu istismar ederek Microsoft’un yeni işletim sistemini indirdiğini zanneden kullanıcılara kötü amaçlı yazılım bulaştırıyorlar.

Windows 11 neden şimdiden indiriliyor?

Aslında Microsoft, Windows 10’un en son Windows sürümü olacağını ve şirketin bundan sonra yalnızca güncellemeler yayınlayacağını öne sürmüştü. Ne var ki, 24 Ocak’ta şirket Windows 11’i duyurdu. Windows 11 yakından incelendiğinde temelde Windows 10 olsa da etkileyici sayıda yeni özellikleri ve arayüz modifikasyonlarıyla yine de işletim sisteminin altı yıldır yaptığı en büyük güncelleme.

Windows 11 resmi olarak 2021’de genel kullanıma açılacak, ancak birçok kişi yayınlanma öncesi sürümü yükleyerek işletim sistemini erkenden deniyor. Bazı meraklılar bu yeni sistemi denemek için sabırsızlanırken teknoloji muhabirleri gibi bazılarının amacı da yeni özellikler hakkında kullanıcıları bilgilendirmek. Yazılım geliştiriciler ise kendi ürünleriyle uyumluluk testlerini yapıp herhangi bir sorun varsa yayın tarihinden önce düzeltmek için işletim sistemine ihtiyaç duyuyor.

Microsoft, Windows 11’i resmi sitesinden indirip yüklemeyi oldukça basitleştirmiş olsa da birçok kişi hala yazılımı indirmek için başka kaynakları ziyaret ediyor. Bu siteler ise çoğunlukla siber suçlulardan gelen bilinmeyen hediyeler içeriyor (ve bu hediyelerin çoğu Windows 11 değil).

Dolandırıcılar Windows 11 indirenleri nasıl kandırıyor

Siber suçluların kullanıcıları kandırmasının en dolaysız yolu, ekstra (veya bambaşka) bir şey indirmelerini sağlamak.

Örneklerden biri, 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator.exe adlı yürütülebilir bir dosya içeriyor. 1,75 GB büyüklüğünde dosya boyutuyla göze kesinlikle inandırıcı görünüyor. Oysa bu alanın çoğunu bir sürü işe yaramaz bilgi içeren tek bir DLL dosyası kaplıyor.

 

Yürütülebilir dosya açıldığında, sıradan bir Windows yükleme sihirbazı gibi görünen bir yükleyici açılıyor. Yükleyicinin esas amacı, başka ve daha enteresan bir yürütülebilir dosya indirip çalıştırmak. Bu ikinci yürütülebilir dosya da bir yükleyici. Hatta, “download manager for 86307_windows 11 build 21996.1 x64 + activator” olarak adlandırıldığını ve bazı sponsorlu yazılımların da yükleneceğini bildiren (çok az kişinin okuduğu) bir lisans sözleşmesi bile var. Bu sözleşmeyi kabul ederseniz cihazınıza çeşitli kötü amaçlı programlar yükleniyor.

Kaspersky ürünleri şimdiye kadar Windows 11 ile ilgili benzer hileler kullanan yüzlerce bulaşma girişimini savuşturdu. Kötü amaçlı yazılımların büyük bir kısmı, görevi başka programlar indirmek ve yürütmek olan indirme programlarından oluşuyor.

İndirilen bu diğer programlar, çözümlerimizin not-a-virus statüsüyle sınıflandırdığı görece zararsız reklam yazılımlarından tam teşekküllü Truva Atlarına, parola çalan yazılımlara, güvenlik ihlallerine ve başka kötü şeylere kadar çok geniş bir yelpazede olabiliyor.

Windows 11 nereden ve nasıl güvenli bir şekilde indirilir

Windows 11’i, Microsoft’un da önerdiği gibi, yalnızca resmi kaynaklardan indirin. Windows 11 şimdilik resmi olarak yalnızca Windows Insider programının katılımcıları tarafından indirilebiliyor: Yani, kayıt olmanız gerekiyor. Ayrıca halihazırda Windows 10 yüklü bir cihaza da ihtiyacınız var.

Windows 10 bilgisayarınızı Windows 11’e yükseltmek için Ayarlar’a gidin, Güncelleme ve Güvenlik’e tıklayın, ardından Windows Insider Program’i seçin ve güncellemeyi almak için Dev Channel’ı etkinleştirin.

Güncellemeyi ana bilgisayarınızda çalıştırmayı önermiyoruz; yayın öncesi sürümler stabil olmayabiliyor.

Ayrıca siber suçluların sosyal mühendislik veya henüz piyasaya sürülmeye hazır olmayan sistemlerdeki güvenlik açıkları yoluyla bilgisayarınıza erişememesi için güvenilir bir güvenlik çözümü kullanmanızı ve hiç devre dışı bırakmamanızı öneriyoruz.

İpuçları