Facebook Pazarı’ndaki güvenlik tehlikeleri

Geçtiğimiz hafta Facebook ürünler bulabileceğiniz, alabileceğiniz ve satabileceğiniz bir Pazar servisi açtı. Bunu Facebook’ta satışa yönelik sayfalarla Craigslist karışımı bir şey olarak düşünebilirsiniz. Şimdiden belirtelim, sistem Türkiye’de henüz aktif değil

Geçtiğimiz hafta Facebook ürünler bulabileceğiniz, alabileceğiniz ve satabileceğiniz bir Pazar servisi açtı. Bunu Facebook’ta satışa yönelik sayfalarla Craigslist karışımı bir şey olarak düşünebilirsiniz. Şimdiden belirtelim, sistem Türkiye’de henüz aktif değil ancak önümüzdeki aylarda ülkemizde hizmete sunulacak.

Bu yüzden sistemi şimdiden tanımanızda fayda var.

Genç çocuklarımızın anne babaları olarak karım ve ben Facebook’ta çocuklarımızın artık kullanmadığı eşyalarını satıp istedikleri yeni ürünleri onlara almıştık. Bize göre eBay’de olan ürünü kargo beklemeden alabilmek büyük rahatlık üstelik kargo ücreti de ödenmiyor.

Eğer Pazar yerel gruplarda olan satın alma ve satış sürecini kolaylaştırır veya geliştirirse harika olur. Pazarı ürün satın almak için kullanmak istiyorsanız yabancı satıcıyla online tanışabilir ve ödeme işlemlerini yüzyüze yapabilirsiniz. Pazar, birbirinizi bulmanız için olan bir forum işlevi görüyor. Facebook şöyle açıklıyor:

Ürünü istediğinize mi karar verdiniz? Pazar’dan satıcıya direkt mesaj atın, ürünle ilgilendiğizi söyleyin ve teklifte bulunun. Bu noktadan sonra, satıcı ile istediğiniz şekilde ayrıntıları tartışabilirsiniz. Facebook Pazar ürün ödemeleri ya da teslimleri ile ilgilenmez.

Facebook gruplarından ne zaman bir şey alsam ya da satsam işin en zor kısmı hep buluşma ayarlamak oldu. Genelde yüz yüze konuşmaktansa ürünleri kapı eşiğinden alıp parayı posta kutusuna bıraktım. Belki de paranoyağımdır ancak birebir etkileşimlerde hiç başarılı olamadım.

Satıcı olarak güven sistemini kullanmak biraz riskliydi (Güven sistemi şöyle işliyor: Satmak istediğiniz ürünü anlaştığınız yere koyuyorsunuz, mesela posta kutusuna ya da kapının önüne. Alıcı müsait bir zamanda ürünü alıp parasını bırakıyor.) ancak kullanılmayan ve atılmayı bekleyen eşyalarımızı sattığımız için bu riske girilirdi.

Pazar’ın güvenliği söz konusu olduğunda Kaspersky Lab GReAT takımının güvenlik araştırmacısı David Emm ile konuştum. Şöyle söylüyor “Facebook profiline bağlı bir hesap olması güvenli olduğu garantisini vermez çünkü profiller hacklenebiliyor ya da sahte hesaplar açılabiliyor. Şimdi Facebook para aktarma işlemlerinden uzak duruyor. Böylelikle ‘müşterilerini’ kendine bağlı tutabilir. Ancak gelecekte, bunu reklama dönüştürürlerse ödeme dahil para aktarım işlemlerini yapabilirler. İnsanlar yabancılarla buluşup ödeme yapmanın tehlikelerinin farkında olmalılar.”

Söylemek için henüz erken ancak genel olarak Pazar Facebook platformu için pozitif bir eklentiye benziyor. Herkes kullanabilir ve zaten çoğu kişinin günlük yaşantısında olan platformla bu işleri halletmek kolaylaşır.

Ancak tehlike durumu hala kritik. Şunlar Pazar’ı kullanmak için en iyi üç platform: Upcycle, Craigslist, Freecycle.

Güvenli bir buluşma yeri belirleyin

Tanımadığınız birinden ürün aldığınızı veya sattığınızı hatırlatmakta fayda var. Ödeme için buluşma ayarladığınızda halka açık alanlar tercih edin. Eğer bu mümkün değilse, potansiyel riskleri azaltmak için elinizden geleni yapın. Örneğin, arkadaşınızlar gidin ya da birine nereye gittiğinizi söyleyin.

Emm şöyle devam etti “Yerel bölgelerde yüzyüze buluşma riskleri var. Ki bu da suçlulara avantaj sağlar.” Yani, tehlikede hissederseniz uzaklaşın. Satıcıya her zaman başka bir işiniz olduğunu söyleyebilirsiniz.

İyice araştırın – yasal mı? Yasal olarak mı elde edilmiş?

2017 Ferrari‘yi 1,000 dolara satan bir satıcı görürseniz arabanın çalıntı arama olduğunu anlayabilirsiniz. Gerçek olmayacak güzellikle 100 dolara Macbook ya da 50 dolara Rolex gördüğünüzde de bunu anlayabilirsiniz. Yani ücret gerçek olmayacak kadar güzel gözüküyorsa, ürün ya çalıntıdır ya da sahtedir, uzak durun.

Ayrıca Pazar’a bir şekilde girmiş olan yasal olmayan bir ürün alırken iki defa düşünün. Örneğin, Pazar’ı silah, narkotik, yasadışı ürünler almak için kullanıyorsanız platformun halka açık bir yer olduğunu unutmayın. Polisler de Pazar’da satılanlara göz atabilir.

Hislerinizi kullanın

Eninde sonunda, Pazar’ı güvenli kullanmanın en iyi yolu hislerinizi kullanmaktır. Satıcı olsanız da alıcı olsanız da ödeme işlemlerinde alınan riski göz önünde bulundurun. Facebook’a bu eklentinin gelmesiyle, alışveriş işlemleriniz kolaylaştı ancak kişisel bilgileriniz tehlikeye girmiş olabilir.

Şu an, Facebook Pazar’ı oldukça yeni. Evrimini izleyecek olmak beni çok heyecanlandırıyor. Emm’e göre düzeltilmesi gereken noktalar var: ” Amazon’dan alışveriş yaptığımda diğer herhangi bir platformda yaptığım alışverişle aynı güvenliği alıyorum. Her şey yolunda giderse, satıcılar ve alıcılar birbirlerinin ayrıntılarını görmüyor ve alıcı direkt olarak parayı satıcıya ödemiyor. Amazon sadece kefil oluyor. Bence Facebook, Pazar’ı en az bir yönünden düzenlemek zorunda kalacak.”

İpuçları