Kaspersky Cybersecurity Summit’ten Öğrendiğimiz 5 Şey

Kaspersky Cybersecurity Summit 2017 kısa süre önce sona erdi, şimdi şov sırasında ortaya atılan konulara ve nedenlere geri dönüp fikirlerimizi yansıtmak için iyi bir zaman. Etkinlik, “Siber güvenlik ve teknoloji için sırada ne var?” başlığındaki “Sıradaki” olarak adlandırıldı. Gün boyunca devam eden etkinlik, tıbbi ekipman korsanlığı ve kuantum bilişiminden uzay yarışına kadar birçok konuyu kapsıyordu.

Kaspersky Cybersecurity Summit 2017 kısa süre önce sona erdi, şimdi şov sırasında ortaya atılan konulara ve nedenlere geri dönüp fikirlerimizi yansıtmak için iyi bir zaman. Etkinlik, “Siber güvenlik ve teknoloji için sırada ne var?” başlığındaki “Sıradaki” olarak adlandırıldı. Gün boyunca devam eden etkinlik, tıbbi ekipman korsanlığı ve kuantum bilişiminden uzay yarışına kadar birçok konuyu kapsıyordu.

Şimdi, Dublin’deki zirvede öğrendiğim beş şeye değineceğim.

1. Blockchain bitcoinden çok daha fazlası

Çeşitli alanlarda uzmanlardan oluşan bir panelde çiftçilerin ve üreticilerin gıda zincirini daha iyi anlamalarını sağlamaktan, korsanlığa ve manipülasyona karşı daha dirençli olmasını sağlamak için çevrimiçi oylamayı bağımsızlaştırmaya kadar birçok konuda blockchain nasıl yararlanılabileceği konusunda detaylı konuşmalar yapıldı. AgriLedger’in kurucusu Genevieve Leveille, aslında tamamen decentralize blockchain’in demokraside köklü bir değişime neden olabileceğine inanıyor. Tartışmada Kaspersky Lab’ın blockchain teknolojisine dayanan Polys oylama sistemi hakkındaki son duyurusuna da kısaca değinildi.

https://www.instagram.com/p/BbbmBTpDyGn/

2. Korsanlar yeni bir oluşum değil

Çoğunlukla bilgisayar korsanının, kullanıcılara ve işletmelere saldıran örgütlü suçlulara veya kanunsuzca davranan kişiler için kullanılan bir 21. yüzyıl terimi olduğunu düşünürdüm fakat bilgisayar korsancılığı 1970’lerin başına kadar uzanıyor. Ünlü bir örnek olarak, kullanıcıların ücretsiz uzak mesafeli telefon görüşmeleri yapmalarını sağlamak için telefon hatlarında 2600 Hz frekansının kullanılması verilebilir.

https://www.instagram.com/p/Bbbq3twjcLe/

Bunun yanı sıra, Kaspersky Lab’daki GReAT ekibinin bir araştırmacısı olan David Jacoby, bugün siber güvenlik açısından karşılaştığımız sorunların çoğunun 1980’lerin başından beri olduğunu söyledi. Şifre uygulamaları iyi bir örnek – hala zayıf parolalarla ilgili sorunlar yaşıyoruz ve suçlular bu bilgiyi ağlara girmek için kullanıyorlar.

3. Mars’a gitmek geri gelmekten daha kolay olacak

EUMETSAT‘tan Chiara Cocchiara, Mars’a ulaşmanın mühendislik için müthiş bir başarı sağlayacağı ancak geri dönmenin çok daha zor olacağı konusunda ayrıntılı bir konuşma yaptı. Tek yönlü bir bilet olma riskine rağmen, binlerce kişinin simülasyonlara katılmak için başvurmaya devam ettiklerini söyledi.

4. Uzay saldırıya uğradı

Cocchiara, uzay konusundan bahsederken yarının uzay gemilerinin büyük ihtimalle uydularla internete bağlanacağını da belirtti (aslında NASA yakın zamanda İnternet Sunucuları Ağı’nı uzaya genişletti). Buradaki problem ise bu bağlantılarına bilgisayar korsanlarına açık kapı bırakması. Nitekim, uyduların daha önce zaten Turla grubu tarafından saldırıya uğradığını da vurguladı (ki bunu Kaspersky Lab 2014’te tespit etmişti.)

5. Kuantum bilişim yarışması resmi olarak başladı

Muhtemelen en fazla kaygı uyandıran sunum kuantum bilişimi hakkındaydı. Özünde, bir kuantum bilgisayar, ölçeği yeterince genişletilirse, saniyeler içinde geleneksel SSL şifrelemesini kırabilir.

Bu yarışta üç önemli oyuncu var: Google ve Microsoft gibi Amerikalı işletmeler, çalışan bir kuantum bilgisayar geliştirmek uğruna 1 milyar avro harcamayı taahhüt eden Avrupa Birliği ve Çin hükumeti.

Oyuncular, teknolojinin söz gelimi ön planda olduğu Çinlilerle farklı aşamalarda.

https://www.instagram.com/p/BbcK23Njo5V/

Kuantum bilişimi üzerine sunum yapan Jaya Baloo, teknolojiyi mümkün olan en kısa sürede kavramanın öneminden bahsetti, çünkü yarışı kazanan grup diğerlerine nasıl kazandığını anlatmayacaktı.

Kaspersky Lab İngiltere ve İrlanda genel müdürü Adam Maskatiya şunları söyledi: “Şu anda geleceğimizin ilgi alanına yönelik yürütülen araştırmaların kapsamını ve genişliğini görmek inanılmaz. Blockchain, kuantum bilişim, bağlı sağlık ve uzay yolculuğu ile sunulan olanaklar heyecan verici olsa da Kaspersky Next siber suçlular hem işletmeler hem de tüketiciler tarafından kullanılan teknolojiyi sömürmeye devam ettiği için gittikçe birbirine bağlanan dünyamızın oluşturduğu gerçek riskler hakkında da bizleri eğitti. Yeni nesil tehditleri anlamak için işbirliği yapmaya devam etmek ve endüstri ve tüketicileri bu tehditlerden korumak için mücadele etmek bizler için birer zorunluluk.”

Gelecekte bizleri neler beklediği konusunda ileri bakmak heyecan verici olsa da siber suçlarla mücadele etme konusuna tam da şimdi ve burada odaklanmamız gerekiyor.

Web siteleri yaptığınız her şeyi görüyor

İnternetteki en büyük web sitelerinden bazıları sitede yazdıklarınız, tıkladıklarınız ve gezindiğiniz şeyler de dahil sitelerinde yaptığınız her şeyi izlemek için üçüncü taraf yazılımlar kullanıyor. Bunun ne gibi sorunlar doğurabileceğini tahmin edebiliyor musunuz?

İpuçları