Telefonumda antivirüse gerek var mı? Yaklaşık beş yıl önce sorulsaydı cevabı değişebilirdi ancak kötü amaçlı mobil yazılımların sayısında son yıllarda müthiş bir artış görülmesiyle birlikte, bu sorunun artık kesin bir cevabı var: Evet, Android telefonlarda antivirüs kullanmak şart. Esas soru şu; Android telefonlar için en iyi antivirüs yazılımını nasıl seçebiliriz?
Android telefon veya tabletiniz için uygun bir antivirüs uygulamasında nasıl karar kılabilirsiniz?
Bugünlerde piyasaya sürülen mobil güvenlik paketleri çok sayıda özellik barındıyor, ayrıca sahip oldukları işlevler bir antivirüs yazılımının çok daha ötesinde. Ancak yine de antivirüs, bütün İnternet güvenlik paketlerinin en önemli işlevlerinden birini oluşturmaya devam ediyor.
Peki bir antivirüsü iyi veya kötü yapan şey nedir? Android’e yönelik antivirüs uygulamalarını derecelendirmek için çok sayıda parametre mevcuttur. Neyse ki, bu güvenlik çözümlerini test edip söz konusu parametreler üzerinden notlandıran bağımsız test laboratuvarları da mevcut. Öncelikle bu parametrelerin neler olduğuna bakalım.
Tespit oranı
Bir antivirüsün, telefonunuza sızmaya çalışan bütün tehditleri yakalaması gerekir; işte bu yüzden iyi bir uygulama bağımsız testlerde son derece yüksek bir tespit oranı elde etmek zorundadır, yani test süresince mümkün olduğunca çok sayıda tehditi tespit edip engellemelidir. Örneğin, bağımsız bir laboratuvar olan AV-TEST verilerine göre, Kaspersky Internet Security for Android, gerçek zamanlı olarak kötü amaçlı yazılımların %99,9’unu, son dört hafta içinde keşfedilen en yeni Android tehditlerinin ise %100’ünü tespit edebilmiştir. Bir kıyaslama yapacak olursak, bu alandaki sektör ortalaması %98’dir. Bu da, Kaspersky Internet Security for Android’in oldukça başarılı bir tespit oranına sahip olduğunu gösteriyor.
Hatalı pozitif sonuçlar
Diğer bir parametre ise, hatalı pozitif sonuç sayısı; yani gerçekte bir tehdit olmasa da, tehlike varmış gibi alarm verme sıklığıdır. AV-TEST’in yukarıda bahsettiğimiz test verilerine göre Kaspersky Internet Security for Android, Google Play’de yer alan 2385 zararsız uygulama başına yalnızca bir tane hatalı pozitif sonuç vermiş; üçüncü taraf uygulama mağazalarının yasal yazılımlarına karşı ise hiçbir hatalı pozitif sonuç vermemiştir. Yani, Kaspersky sizi hatalı alarmlarla telaşlandırmaz.
Performans
Üçüncü parametre ise, antivirüsün ne kadar hızlı olduğu ve Android telefonunuzun performans ve pil ömrünü ne kadar etkilediğidir. Test aşamasında bu parametre tamamen performansa indirgenmiştir. Elbette, daha hızlı ve daha hafif bir güvenlik çözümü daha iyidir, çünkü ideal durumda, Android’de kullanılacak bir antivirüs, herhangi bir kötü amaçlı yazılım tehlikesi yokken yalnızca arka planda çalışmalıdır.
Özellik seti
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Android için güvenlik çözümleri sadece antivirüslerden ibaret değil; bunların farklı özellikleri de mevcut ve bu özellikler Android için uygun güvenlik çözümü seçerken önemli bir rol oynamaktadır. Aşağıda, bir mobil güvenlik çözümünde olmasını isteyeceğiniz özelliklerin listesi (ve ayrıca AV-TEST’e göre bulunması gereken özellikler) bulunmaktadır:
- Hırsızlık önleme — cihazınızı kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda uzaktan engelleme veya temizleme özelliği.
- Arama engelleyici — istenmeyen e-posta (spam) göndericilerinin veya diğer kötü niyetli kişilerin aramalarını engelleyen bir özellik.
- Mesaj filtresi — aynı engellemeyi metin mesajları için de uygulayan bir özellik.
- Web’de güvenli gezinme — tarayıcınızın kötü amaçlı sayfaları yüklemesini engelleyen bir eklenti.
- Ebeveyn kontrolü — ebeveynlerin, çocuklarının cihazda geçireceği vakti kısıtlama, ayrıca belirli uygulamalara erişimi engelleme ve cihaz üzerinden girilebilecek İnternet içeriğini filtrelemesine izin veren bir özellik.
- Yedekleme — fotoğraflarınızı ve cihazdaki diğer işe yarar verilerinizi yedekleyebilme özelliği.
- Şifreleme — İnternet bağlantınızın güvenliğini sağlamak için cihaz içeriğini şifreleme veya bir VPN tüneli kurma özelliği.
Kaspersky Internet Security for Android’in özellik listesinde hırsızlık önleme, arama engelleme, mesaj filtresi, Web’de güvenli gezinme özelliklerinin yanı sıra, kimlik avı saldırılarını filtreleyen metin odaklı kimlik avı saldırısından korunma modülü ve İnternet üzerinde sürekli olarak izlenmekten kurtulmanıza yardımcı olacak gizlilik koruması özellikleri de yer almaktadır.
Ebeveyn kontrolü, yedekleme ve şifreleme özellikleri Kaspersky Internet Security for Android yazılımında mevcut değildir; çünkü bu özellikler için bağımsız uygulamalar sunmaktayız. İlk olarak, Kaspersky Secure Connection sizlere VPN hizmeti sunmaktadır. İkinci olarak, Kaspersky Safe Kids bazıları benzersiz olan çok sayıda özelliğe sahip gelişmiş ebeveyn kontrolü sistemi sunmaktadır.
Android telefonlar için en iyi antivirüs uygulaması temel olarak, en yüksek tespit oranına sahip olmalı, cihazın performansı ile pil gücüne minimum yük oluşturmalı ve en az sayıda hatalı pozitif sonuç vermelidir. O halde, bu parametreler üzerinden antivirüs çözümlerini kıyaslamanızı sağlayacak verileri nereden bulabilirsiniz? İşte cevabınız: Web sitelerinde sık sık yeni veriler yayımlayan bağımsız test laboratuvarları. Örneğin, burada AV-TEST, AV Comparatives ve PCMag tarafından yapılan bağımsız testleri bulabilirsiniz. Bu testlerdeki verileri kullanarak ve ekstra özellikler listesini inceleyerek, Android telefonunuza hitap edecek en iyi antivirüs yazılımını seçebilirsiniz.
Son olarak, antivirüs çözümleri genellikle ücretli olsa da, Android için bazı ücretsiz antivirüs çözümleri mevcuttur. Şimdi ücretli ve ücretsiz çözümler arasındaki farklara bir göz atalım.
Android telefonum için ücretli bir antivirüs edinmeli miyim, yoksa ücretsiz sürüm yeterli olur mu?
Ücretli yazılım mı yoksa ücretsiz yazılım mı sorusunun cevabı, Android cihazınızı nasıl kullandığınıza bağlı olarak değişir. Örneğin, Kaspersky Internet Security for Android uygulamasının ücretli ve ücretsiz sürümleri arasındaki temel fark şudur: Ücretli sürüm her şeyi otomatik olarak tararken, ücretsiz sürümde taramayı sizin başlatmanız gerekir.
Yani, bu iki çözümün kullanım şekli tamamen farklıdır. Ücretli sürümde, uygulamayı yüklemeniz yeterlidir; uygulama tüm yeni dosyaları ve ziyaret ettiğiniz her siteyi tarayarak geri kalan her şeyi halleder. Ancak, Kaspersky Internet Security for Android’in ücretsiz sürümü ile koruma sağlamak isterseniz her yeni uygulama yüklediğinizde veya yeni bir dosya indirdiğinizde taramayı manuel olarak gerçekleştirmeniz gerekir.
Her indirme ve yükleme işlemlerinizde manuel tarama başlatma disiplinine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ücretsiz sürüm sizin için yeterli olacaktır; Android için ücretsiz antivirüs uygulamamızı buradan indirebilirsiniz. Öte yandan, her seferinde virüs taramasını kendim başlatmakla uğraşamam diyorsanız ücretli sürümü kullanmak sizin için daha iyi bir çözüm sunacaktır.
Mobil antivirüs uygulamamızın ücretli sürümünü kullanmak isterseniz yukarıdaki linkten Kaspersky Internet Security for Android uygulamasını indirebilir, ardından uygulama içi satın alma gerçekleştirebilirsiniz.
Unutmayın, günümüzde Android cihazlarınızda ihtiyacınıza uygun bir antivirüs uygulaması kullanmanız gerekir. Nasıl her bilgisayarda antivirüs kullanmak şart ise her Android telefon için de antivirüs koruması şarttır.