Cascade virüsünden günümüze 30 yıllık siber labirent

Cascade virüsünden günümüze 30 yıllık bilgi güvenliği gelişmelerini gösteren piksel-art infografik

Virüsler uzun zaman önce, çok uzak bir galakside, birtakım çıkarlar sağlamak yerine insanlarla dalga geçmek amacıyla yaratıldı. Bu virüsler MS-DOS’ta çalışıyordu. Sayıları çok azdı. Günümüzdekilerden oldukça farklıydı. İlk kötü amaçlı yazılım örnekleri arasında, Cascade adı verilen ve ekrandaki harf/karakter/sembollerin ekranın alt kenarına düşmesine neden olan, bulaştığı bilgisayarlarda kullanıcıların iş yapmasını neredeyse imkansız hale getiren meşhur bir virüs bulunuyordu.

Bu cascade virüsü, Eugene Kaspersky’nin karşılaştığı ilk virüstü. 30 yıl önceydi ve 1989 yılında gerçekleşen bu karşılaşma onun hayatını tamamen değiştirecekti. Hemen virüsün kaynak kodunu oluşturdu ve bilgisayarlardan temizlenmesine yardımcı olacak bir araç geliştirdi. Bu araç arkadaşları arasında ve yakın çevresinde popüler olunca, tüm zamanını virüsten koruma çözümü geliştirmeye adadı. Virüsten koruma yazılımı 1992 yılında ticari olarak kullanıma sunuldu ve 1997’de günümüzde Kaspersky olarak bilinen şirket kuruldu.

1989’dan bu yana çok şey değişti: AB kuruldu, SSCB dağıldı, canlı bir varlık klonlandı, modern internet yaratıldı… Burada, aşağıda sunduğumuz grafikte, önemli gelişmelerin meydana geldiği son 30 yıla kısa bir göz atacağız. Olayların/olguların nasıl değiştiğini, siber tehditlerin doğasının nasıl daha da karmaşıklaştığını, teknolojinin nasıl evrim geçirdiğini ve dünyanın bu değişimlere nasıl tepki verdiğini anlamaya çalışacağız.

Uyarı 1: Grafik oldukça büyük. Belgeyi daha iyi incelemek için, çevrim içi yüklemeye çalışmak yerine, bilgisayarınıza indirmenizi öneririz.

Uyarı 2: Bilgi görseli bir tür labirente benziyor. Alttan başlayın ve en üste ulaşmak için siber güvenlik olaylarını takip edin. Çıkmaz uçlar, bilgi güvenliğiyle ilgili olmasa da, dünya tarihi açısından önemli olaylardan bahsediyor. Sağ tarafta ise her olaya ilişkin kısa bir açıklama bulunuyor.

İpuçları