Uzun zamandır, istenmeyen epostalar sadece ürün ve hizmet tanıtımı kaynağı olmaktan uzaklaştı. Artık spam mesajların tümünü gelen kutunuzdan silmek bu tehditten korunmak için yeterli değil.
İstenmeyen epostalar sorunu
Siber suçluların zararlı yazılımları yaymak için spam mesajları kullandıkları bir sır değil. Zararlı nesneler bir kural olarak mesaja eklenti olarak eklenir. Buna ek olarak mesajlar oltalama saldırısı barındıran zararlı linkler de içerebilir.
Bunun anlamı, gelen kutusuna düşen bu tür epostalar bankacılık Truva atlarına kapı açılabilmesi ve online bankacılık sistemlerinden para çalınabilmesidir.
Hayatında hiç spam mesaj ile karşılaşmamış birini bulmak çok zordur. Bazıları şüpheli göndericilerden sürekli epostalar alırken bazıları da binlerce bu tür mesaj ile gerçek anlamda spam banyosu yaşıyor. Kaspersky Lab tarafından B2B International ile birlikte gerçekleştirilen bir araştırmaya göre katılımcıların %64’ü spam mesajları en önemli tehdit olarak görüyor.
Siber suçluların daha etkin oltalama saldırıları gerçekleştirmek için sosyal mühendislik yöntemlerini sürekli geliştirdikleri göz önüne alınması gereken en önemli konudur. Örneğin, uzmanlarımız finansal dokümanlara iliştirilmiş oltalama saldırılarında artış olduğunu saptadılar. Trafik cezaları, banka transfer onayları, gecikmiş ödemeler, para transferleri, online siparişler, e-biletler ve benzeri konular bunlar içinde sayılabilir.
Bunun yanında devlet dairelerinden, online mağazalardan, havayolları ve rezervasyon hizmetlerinden geliyor gibi gözüken sahte mesajlar da bulunuyor. Bazen suçlular tatillerin ve büyük olayların da avantajını kullanırlar. Örneğin, geçen sene dolandırıcılar FIFA 2014 Dünya Kupası’nı yem olarak kullandılar.
Neden #spam mesajlar düşündüğünüzden daha tehlikelidir? Ve onlarla nasıl başa çıkabileceğinize dair 5 #ipucu
Kullanıcıları kandırarak tuzağa düşürmek için özenle hazırlanmış teknikler kullanılıyor: Mesajı veya eklentisini açmaya yönelik bir istek oluşturmak veya mesajın içindeki zararlı linki tıklamak için kullanıcıyı teşvik etmek.
Uzmanlarımız eposta trafiğindeki mesaj sayısının yarısından fazlasının spam olduğunu tahmin ediyor. Bu durum göz önüne alındığında spam tehditi ile savaşacak teknolojileri kullanmak kritik hale geliyor.
Eposta trafiğinde spam mesajların payı (Ekim 2014 – Mart 2015)
Gelen kutunuzu temiz tutmak için bazı ipuçları
Bitmek bilmeyen mesaj akışına karşı koymak için aşağıdaki basit kuralları uygulayabilirsiniz:
- İki eposta adresi kullanın: bir “herkese açık” ve bir “gizli” (kişisel). Tanıdığınız kişilerle yazışmak için ikincisini kullanın.
- Farklı giriş bilgileri kullanın. Asla tüm hesaplarınız için aynı şifreyi kullanmayın. Bu ipucu sadece spam ile savaşmak için değil, aynı zamanda zararlı yazılım bulaşması veya veri hırsızlığı gibi durumlar için de önemlidir.
- “Özel” eposta adresinizi internette asla kullanmayın ve web kaynakların kayıt olmayın. “herkese açık” eposta adresiniz tam da bu işler içindir.
- Eğer bir spam mesaj alırsanız veya tanımadığınız birinden bir eposta gelirse, eklentileri kesinlikle açmayın ve linklere tıklamayın. Bu tür mesajlara cevap dahi vermeyin.
- Gelişmiş Anti spam teknolojileri sağlayan güvenlik çözümleri kullanın.