Sekiz adımda özgürlük: Sosyal ağlardan çıkış

Sosyal medyadan kendinizi kurtarın ve hayata yeniden başlayın.

Sosyal ağlar artık bir yük olmaya mı başladı? Kontrolsüz sosyal medya kullanımı sinirlerinizi yıpratmaya, odaklanmanıza engel olmaya ve sizi yapmanız gereken önemli işlerden alıkoymaya başladıysa, artık dijital detoksa girme zamanı gelmiş demektir. Bugün birkaç kolay adımda bunu nasıl yapacağınızı anlatacağız.

1. Adım – Sosyal medya akışınızı hafifletin

Size bir şey katmayan herkesi takip etmeyi bırakın — yeni takıntısı Sanskritçe olan eski bir sınıf arkadaşı, artık sadece reklam paylaşan eski bir hobi grubu ve muhatap olmak istemediğiniz diğer her şey bunlara birkaç örnek. Paylaşılan içerik size bir fayda sağlamıyorsa, akışınızda tutmaya devam etmenize gerek yok demektir.

Takip etmeyi bırakmak veya aboneliğinizi iptal etmek istemediğiniz bir hesapsa, hesabı sessize alabilirsiniz. Sosyal ağlar, abonelikten çıkmadan hesaplarla ilgili güncellemeleri gizleme imkanı da sunuyor. Arkadaşlarınız onları sessize aldığınızı fark etmeyecek bile.

2. Adım – İletişimi merkezileştirin

Sosyal ağlar, yapılan paylaşımlardan çok daha fazlasıdır; bu ağlarda aynı zamanda arkadaşlarınız, akrabalarınız ve iş arkadaşlarınızla iletişim kurarsınız. Ancak insanlarla konuşmak için birkaç farklı platform kullanıyorsanız, size bir şeyler yazan biri olmasa da sadece mesaj kutularını kontrol etmek bile çok zamanınızı alabilir. Arkadaşlarınızla nereden iletişim kuracağınızı kararlaştırmaya çalışın ve yazışmalarınızı 1-2 platformda toparlayın.. Böylece, önemli bir mesajı kaçırma endişesi yaşamaz ve diğer platformları kontrol ederken daha az vakit kaybedersiniz.

3. Adım – Ekranınızı temizleyin

Hiç hava durumunu kontrol etmek için telefonunuzu elinize aldıktan sonra Facebook simgesini görüp sadece bir saniyeliğine açıp, sonra da içine düştüğünüz kaosta boşa harcadığınız saatler oldu mu? Bunu önlemek için sosyal medya uygulamalarınızın simgelerini göremeyeceğiniz bir yere taşımaya çalışın. Örneğin, bu uygulamaların simgelerini bir klasöre gizleyin veya üçüncü veya dördüncü sayfanızdaki uygulamaların yanına taşıyın — gözden uzak olan, gönülden de uzak olur.

4. Adım – Bildirimleri düzenleyin

Sosyal medya akışından uzak durmak ve hatta bazı uygulamaların simgelerini gözünüzün önünden kaldırmak konusunda ne kadar sorumlu davranırsanız davranın, bir sosyal ağ yeni bir gönderiye dair bir bildirim gönderdiğinde, açılan o küçük sinsi pencereye kolayca, düşünmeden basabilir ve kendinizi yine kaçtığınız karmaşanın ortasında bulabilirsiniz. Gereksiz bildirimleri, önemli olanlara odaklanmanızı sağlayacak şekilde devre dışı bırakmaya çalışın. Bunu nasıl yapabileceğinizi öğrenmek için iOS, macOS, Windows 10 ve Android için hazırladığımız kılavuzlara göz atabilirsiniz.

5. Adım – Ekran Süresi veya Dijital Denge özelliklerini kullanın

Gün içerisinde sosyal ağlarda ve mesajlaşma uygulamalarında tam olarak ne kadar vaktinizi boşa harcadığınızı görmek kendinize gelmenizi sağlayabilir. Kendinizi kontrol altına almaya yardımcı olacak uygulamaları bulmak zor değil; ancak dijital alışkanlıklarınızı görmek için herhangi bir şey indirmenize gerek yok: Akıllı telefonunuzun ayarlarını açıp Ekran Süresi’ni (iOS’ta) veya Dijital Denge’yi (Android’de) etkinleştirmeniz yeterli. İstatistikleri gösteren aracı (widget) ekranınızda her zaman göreceğiniz bir yere koyun.

İstatistikleri görmek yeterli gelmiyorsa, sosyal medya uygulamanızı yalnızca belirli zamanlarda veya sınırlı bir süre için açmanıza izin verecek şekilde yapılandırın.

6. Adım – Biraz ara verin

Yeni bir şeye başladığınızda, en önemli ve en zor aşama bunu alışkanlığa dönüştürmektir. Zamanınızın çoğunu çalan uygulamaları kullanmayı bırakarak birkaç hafta geçirmeye çalışın. Uygulamalardan birini açmak aklınıza gelirse, bir yürüyüşe çıktığınızı ve internet bağlantınızın olmadığını hayal edip vazgeçmeye çalışın.

Daha da iyisi, mümkünse internetten tamamen uzaklaşın. Bilgi akışını kesin, böylece her şeyi sıfırlayabilir ve daima bir şeyler kaçırıyormuş hissine kapılmazsınız.

7. Adım – Uygulamayı veya hesabınızı silin

Bu adım isteğe bağlı; yukarıdaki öneriler, aradığınız dijital özgürlüğe ulaşmanıza yardımcı olabilir, ancak bu öneriler işe yaramadıysa etkili bir önlem olarak uygulamayı telefonunuzdan kaldırmayı veya hatta hesabınızı tamamen silmeyi düşünün. Endişelenmeyin; paylaşımlarınızı, mesajlarınızı veya fotoğraflarınızı kaybetmek zorunda değilsiniz. Hemen hemen tüm sosyal ağlar, profilinizi devre dışı bıraksanız da bütün verilerinizi o sosyal ağda saklamanıza izin verir. Facebook, Instagram, Snapchat ve Twitter‘da bunu nasıl yapacağınıza dair kılavuzları daha önceden paylaşmıştık.

8. Adım – Kendinize hakim olun

Günümüzün aşırı sosyal medya kullanımı yükünden kendinizi kurtardıktan sonra kendinizi tebrik etmeyi unutmayın — ancak yine de dikkati elden bırakmayın. Beyniniz büyük olasılıkla eski alışkanlıklara dönmeye çalışacak. Birkaç ay sonra kendinizi gecenin 3’ünde tanımadığınız birinin yorumlarında çevrimiçi bir tartışma yaparken bulursanız, başa dönün ve bu basit adımları tekrarlayın.

İpuçları